neuromancer Публикувано: 13 септември, 2015 Сподели Публикувано: 13 септември, 2015 Имате право да слагате всякакви такива неща в багажа, няма страшно. В ръчния багаж са забранени остри предмети и оръжия, както и течности в големи количества. По принцип във багажа са забранени киселини, отрови, експлозиви... Т.е. всичко е съвсем логично, като изключим течностите, ама тази забрана се появи, след като хванаха някакви с течни експлозиви на едно летище. 1 Връзка към коментар
Женя Публикувано: 13 септември, 2015 Сподели Публикувано: 13 септември, 2015 Имате право да слагате всякакви такива неща в багажа, няма страшно. В ръчния багаж са забранени остри предмети и оръжия, както и течности в големи количества. По принцип във багажа са забранени киселини, отрови, експлозиви... Т.е. всичко е съвсем логично, като изключим течностите, ама тази забрана се появи, след като хванаха някакви с течни експлозиви на едно летище. Благодаря много за бързия отговор! Притесняваха ме тези кабели и всичко писано за тях да не му създават проблеми. С всичко друго сме се постарали да е в позволените граници. Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 13 септември, 2015 Сподели Публикувано: 13 септември, 2015 Никакви проблеми няма с кабелите, те са безобидни общо взето Не съм виждал нищо писано за кабели? 1 Връзка към коментар
Женя Публикувано: 13 септември, 2015 Сподели Публикувано: 13 септември, 2015 Никакви проблеми няма с кабелите, те са безобидни общо взето Не съм виждал нищо писано за кабели?В тази тема намерих мнение 30 от 08.10.2013г и при прочета не можах да разбрера в крайна сметка има ли проблем с тези зарядни и кабели. Вашият отговор ме успокои! Връзка към коментар
akair Публикувано: 13 септември, 2015 Сподели Публикувано: 13 септември, 2015 (редактирано) Кабелите, а и останалите неща, независимо дали са в ръчния, или в чекирания, е хубаво да бъдат подредени старателно. Това помага на служителите по-лесно да разпознаят всеки обект в багажа при сканирането му - зарядно, обувка, ножица, ... Забелязъл съм, че малко отделно време за старателно подреждане на багажа се отплаща многократно след това със спестени обяснения със служители, отговарящи за сигурността и багаж, който пристига заедно със собстеника си Редактирано 13 септември, 2015 от akair 2 Връзка към коментар
Женя Публикувано: 13 септември, 2015 Сподели Публикувано: 13 септември, 2015 Кабелите, а и останалите неща, независимо дали са в ръчния, или в чекирания, е хубаво да бъдат подредени старателно. Това помага на служителите по-лесно да разпознаят всеки обект в багажа при сканирането му - зарядно, обувка, ножица, ... Забелязъл съм, че малко отделно време за старателно подреждане на багажа се отплаща многократно след това със спестени обяснения със служители, отговарящи за сигурността и багаж, който пристига заедно със собстеника си Това ли било? Е, аз тогава сама съм си създала проблем... Всичко в багажа е подредено като в аптека.Благодаря Ви за неоценимите съвети! Връзка към коментар
Yto Публикувано: 14 септември, 2015 Сподели Публикувано: 14 септември, 2015 Нямаш проблеми. Говорихме го или тук или в другите теми не помня, но заряда на тези powerbanks написан на самите тях не отговаря на истината. Т.е. на него може да си пише 50 000 mha, колкото мисля е лимита на ограничението, но на практика едва ли надвишават 5000. Дали някой митничар ще се заяде е отделен въпрос, но за нормален powerbank нямаш проблеми със сигурност. Проблеми би имало, ако тръгнеш да пренасяш 10 лаптоп батерии и т.н... това открих което дава точна картина за количеството "ток" позволено за качване на борда. Restrictions on lithium content for air travel Air travelers ask the question, "How much lithium in a battery am I allowed to bring on board?" We differentiate between two battery types: Lithium metal and lithium-ion. Most lithium metal batteries are non-rechargeable and are used in film cameras. Lithium-ion packs are rechargeable and power laptops, cellular phones and camcorders. Both battery types, including spare packs, are allowed as carry-on but cannot exceed the following lithium content: - 2 grams for lithium metal or lithium alloy batteries - 8 grams for lithium-ion batteries Lithium-ion batteries exceeding 8 grams but no more than 25 grams may be carried in carry-on baggage if individually protected to prevent short circuits and are limited to two spare batteries per person. How do I know the lithium content of a lithium-ion battery? From a theoretical perspective, there is no metallic lithium in a typical lithium-ion battery. There is, however, equivalent lithium content that must be considered. For a lithium-ion cell, this is calculated at 0.3 times the rated capacity (in ampere-hours). Example: A 2Ah 18650 Li-ion cell has 0.6 grams of lithium content. On a typical 60 Wh laptop battery with 8 cells (4 in series and 2 in parallel), this adds up to 4.8g. To stay under the 8-gram UN limit, the largest battery you can bring is 96 Wh. This pack could include 2.2Ah cells in a 12 cells arrangement (4s3p). If the 2.4Ah cell were used instead, the pack would need to be limited to 9 cells (3s3p). Restrictions on shipment of lithium-ion batteries Anyone shipping lithium-ion batteries in bulk is responsible to meet transportation regulations. This applies to domestic and international shipments by land, sea and air. Lithium-ion cells whose equivalent lithium content exceeds 1.5 grams or 8 grams per battery pack must be shipped as "Class 9 miscellaneous hazardous material." Cell capacity and the number of cells in a pack determine the lithium content. Exception is given to packs that contain less than 8 grams of lithium content. If, however, a shipment contains more than 24 lithium cells or 12 lithium-ion battery packs, special markings and shipping documents will be required. Each package must be marked that it contains lithium batteries. All lithium-ion batteries must be tested in accordance with specifications detailed in UN 3090 regardless of lithium content (UN manual of Tests and Criteria, Part III, subsection 38.3). This precaution safeguards against the shipment of flawed batteries. Cells & batteries must be separated to prevent short-circuiting and packaged in strong boxes 2 Връзка към коментар
desperado Публикувано: 15 септември, 2015 Сподели Публикувано: 15 септември, 2015 Здравейте! Понеже ми предстоят първи полети със самолет имам 2 въпроса.Към Испания е ако има значение,а за авиокомпания единия е с Уизеър,другия с Райънеар.Та въпросите ми са: 1) Понеже си взех чанта точно по размерите за ръчен багаж: 42/32/25,но тя има опция да се увеличава на височина и да става доста по-висока,та мога ли да се възползвам от това...смисъл минала веднъж проверката,ако реша да си накупя разни неща от фрий шоповете мога ли да ги наблъскам в нея правейки я по-голяма или преди качването на самолета има вероятност отново да я мерят или да ми създаде проблем ? 2) Има ли проблем да нося в ръчния си багаж прахчета за настинка тип Фервекс,Колдрекс и т.н.? Връзка към коментар
Tanichkalein Публикувано: 15 септември, 2015 Сподели Публикувано: 15 септември, 2015 За прахчета и хапчета - няма никакъв проблем, дори е за предпочитане да са в ръчния багаж. А за големината му - проверяват го още веднъж преди качването в самолета. Може да имате късмет, а може и проблем да Ви направят. Зависи от настроението на служителите. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 15 септември, 2015 Сподели Публикувано: 15 септември, 2015 По принцип покупки от фри шопа в техните торби може да се вземат на борда на Уиз извън едната бройка ръчен багаж. А райънеър допуска и втори ръчен багаж с по-малки размери, като чанта за лаптоп например, т.е. няма да има пробнлем с покупките от летището. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 16 септември, 2015 Сподели Публикувано: 16 септември, 2015 Здравейте! Понеже ми предстоят първи полети със самолет имам 2 въпроса.Към Испания е ако има значение,а за авиокомпания единия е с Уизеър,другия с Райънеар.Та въпросите ми са: 1) Понеже си взех чанта точно по размерите за ръчен багаж: 42/32/25,но тя има опция да се увеличава на височина и да става доста по-висока,та мога ли да се възползвам от това...смисъл минала веднъж проверката,ако реша да си накупя разни неща от фрий шоповете мога ли да ги наблъскам в нея правейки я по-голяма или преди качването на самолета има вероятност отново да я мерят или да ми създаде проблем ? 2) Има ли проблем да нося в ръчния си багаж прахчета за настинка тип Фервекс,Колдрекс и т.н.? А обърна ли внимание, че размерът на ръчния багаж при Уиз и Райън не е един и същ? При Уиз е по-малък. 2 Връзка към коментар
desperado Публикувано: 16 септември, 2015 Сподели Публикувано: 16 септември, 2015 А обърна ли внимание, че размерът на ръчния багаж при Уиз и Райън не е един и същ? При Уиз е по-малък. Благодаря за отговорите,обърнах внимание да,размерите на чантата без да я уголемявам са ми точно тия на Уиз 42/32/25 А попринцип от фрий шоповете мога да взимам и разни течности над 100мл нали ? Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 16 септември, 2015 Сподели Публикувано: 16 септември, 2015 Можеш, ама ако имаш прекачване става по-сложно, защото после може и да не можеш... Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 16 септември, 2015 Сподели Публикувано: 16 септември, 2015 Можеш, ама ако имаш прекачване става по-сложно, защото после може и да не можеш... И по- вероятно е да не може, въпреки запечатаните пликове. Хич не ги интересува, имала съм разправии по този повод и вече, ако имам смяна на самолета, не купувам нищо. 1 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 16 септември, 2015 Сподели Публикувано: 16 септември, 2015 Доколкото помня, при прекачване ако е запечатан плик, не се излиза от охраняваната зона на транзитното летище и идвате от ЕС, се допускат, но доколко се спазва това нямам представа, по-добре да не се рискува, иначе охранителите ще пият уиски за наша сметка Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 16 септември, 2015 Сподели Публикувано: 16 септември, 2015 Ако прехвърлянето е в Шенген най-вероятно няма да има проблем. Ако примерно самолета идва от Бг и след това продължавате за друга държава в Шенген си има винаги контрол, понякога и скенери отново. Виждал съм разправии и ми е достатъчно за да не рискувам. Риск има. Връзка към коментар
desperado Публикувано: 17 септември, 2015 Сподели Публикувано: 17 септември, 2015 Ако прехвърлянето е в Шенген най-вероятно няма да има проблем. Ако примерно самолета идва от Бг и след това продължавате за друга държава в Шенген си има винаги контрол, понякога и скенери отново. Виждал съм разправии и ми е достатъчно за да не рискувам. Риск има. Става въпрос след това за вътрешни полети в самата Испания и връщането в БГ....Ок а малко дезодорантче 50мл мога ли да нося в ръчния или по-добре не,щото е под налягане ? И вие какви лекарства и в какво количество си взимате като летите със самолет ? Връзка към коментар
Mary Публикувано: 17 септември, 2015 Сподели Публикувано: 17 септември, 2015 Става въпрос след това за вътрешни полети в самата Испания и връщането в БГ....Ок а малко дезодорантче 50мл мога ли да нося в ръчния или по-добре не,щото е под налягане ? И вие какви лекарства и в какво количество си взимате като летите със самолет ? Малко дезодорантче(до 100мл) може. Лекарства нося в нормални количества. Не прекалявам, но гледам да има за основни проблеми. Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 17 септември, 2015 Сподели Публикувано: 17 септември, 2015 Ако течностите са под 100мл няма проблем, независимо има или няма втори контрол. Лекарства, ако не носиш над 10 опаковки, също няма кой да ти каже нещо. Връзка към коментар
Еmilia Публикувано: 17 септември, 2015 Сподели Публикувано: 17 септември, 2015 Става въпрос след това за вътрешни полети в самата Испания и връщането в БГ....Ок а малко дезодорантче 50мл мога ли да нося в ръчния или по-добре не,щото е под налягане ? И вие какви лекарства и в какво количество си взимате като летите със самолет ? Някъде правят проблем за аерозоли под налягане, затова си вземи рол он или сух. Парфюмите не са под налягане. Връзка към коментар
kali Публикувано: 17 септември, 2015 Сподели Публикувано: 17 септември, 2015 На мен ми извадиха малкото дезодорантче, пръснаха от него върху една хартийка и ми го върнаха (Лутън). 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 18 септември, 2015 Сподели Публикувано: 18 септември, 2015 (редактирано) На мъжа ми прибраха мини-пяната за бръснене, дето друг път си минава. Не знаеш митничарят как е станал този ден и какво му е настроението. На Бове веднъж ме караха да отварям металните кутийки с бонбони в ръчния багаж. Най-хубаво, не рискувай, ако ти е нещо скъпо. Редактирано 18 септември, 2015 от AlexandraKo Връзка към коментар
akair Публикувано: 18 септември, 2015 Сподели Публикувано: 18 септември, 2015 Така е, но проверката за сигурност не я правят митничари, а служители, отговарящи за сигурността. Преди време тази функция на летището в София беше поверена на служители на Гранична полиция, но вече са служители на самото летище. Митничарите са тези, които седят на "зеления" и "червения" изход и от време на време пращат някой от зеления на червения изход за проверка на багажа 2 Връзка към коментар
djagi Публикувано: 19 септември, 2015 Сподели Публикувано: 19 септември, 2015 (редактирано) Здравейте! Имам и аз няколко въпроса, на които не видях да се дава категоричен отговор в темата. Ще пътувам с Wizz за Париж, Бове. Само с ръчен багаж. 1. Може или не в ръчния багаж малко (от най-малките) джобно ножче Victorinox. Острието му е доста под 6 см., то цялото в разгърнато състояние е по-малко май... Объркването ми идва от това, че на едно място се споменават за забранени остриета над 6 см., на друго чета, че джобни ножчета не може, ама джобните ножчета доста варират като размер. Четох и че за полетите до и от САЩ е отпаднала забраната за джобни ножчета с остриета до 6 см. По-назад в темата Милен пише, че са еднакви изискванията за летищата. Е, с една дума, не ми се иска да го конфискуват, а ми се иска да го взема в ръчния. 2. Храна. По-точно десетина консерви с риба тон и месни, шоколад, пита кашкавал (750 гр.), ядки (пакетирани). Рибата тон нали е в зехтин, да не се води към течностите?... Редактирано 19 септември, 2015 от djagi Връзка към коментар
Травеолани Публикувано: 19 септември, 2015 Сподели Публикувано: 19 септември, 2015 Моето ножче Victorinox ми го взеха, беше много мъничко 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега