Прескочи до съдържание

Непозволен багаж в самолет

Калина Модрева

Препоръчани мнения

Здравейте!

Имам и аз няколко въпроса, на които не видях да се дава категоричен отговор в темата. Ще пътувам с Wizz за Париж, Бове. Само с ръчен багаж.

1. Може или не в ръчния багаж малко (от най-малките) джобно ножче Victorinox. Острието му е доста под 6 см., то цялото в разгърнато състояние е по-малко май... Объркването ми идва от това, че на едно място се споменават за забранени остриета над 6 см., на друго чета, че джобни ножчета не може, ама джобните ножчета доста варират като размер. Четох и че за полетите до и от САЩ е отпаднала забраната за джобни ножчета с остриета до 6 см. По-назад в темата Милен пише, че са еднакви изискванията за летищата. Е, с една дума, не ми се иска да го конфискуват, а ми се иска да го взема в ръчния.

2. Храна. По-точно десетина консерви с риба тон и месни, шоколад, пита кашкавал (750 гр.), ядки (пакетирани). Рибата тон нали е в зехтин, да не се води към течностите?...

Консервите ги забрави - имат течности над 100 мл - взимали са ми бурканче с хайвер 105 гр., заради петте грама отгоре и независимо, че обемът в мл, ако го пишеше, щеше да е под 100. Шоколад и кашкавал няма проблем, масло може би не може (не съм носила, но е кремообразно, все пак). Ножчето си остави в къщи. На брат ми жената е минавала в Швейцария с такова ножче, но на повечето летища ги прибират и по-добре да не рискуваш.

Вземи си пластмасови ножчета, стават за кашкавала и минават на проверките ;)

Редактирано от Nine
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Но доколко имат основание и записано ли е някъде за тези двусантиметрови ножчета. Все пак няма да го взимам.

И рибата ще оставя, но все пак ще рискувам с месните, въпреки че и там пише "в собствен сос"... Консервите са немски, 97% месо, но по-скоро ме смущава количеството - 10 броя. А кашкавала ме притеснява, защото е типичен за Франция продукт. Имаше ли забрана в Швейцария да се внася шоколад или бъркам?... Струва ми се, че съм попадал на нещо подобно, а може и за колет да е ставало дума.

Сетих се за още нещо. Свикнал съм да си разчитам на смартфона за много неща, но в Париж ще ми е жизненоважен за навигацията и гугъл преводача. Първоначално смятах да взема два, единия за резерва, но сега съм се замислил, дали с три теллфона ще ми направят проблем?

Връзка към коментар

И рибата ще оставя, но все пак ще рискувам с месните, въпреки че и там пише "в собствен сос"... Консервите са немски, 97% месо, но по-скоро ме смущава количеството - 10 броя.

Преди седмица ми конфискуваха в Ниш консерва месо 240 гр от ръчния багаж ,като на други летища съм минавал.В София съм нямал проблем.Риба още първия път ми взеха 4 консерви по 160 гр в Бургас.

Редактирано от slavi169
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Преди седмица ми конфискуваха в Ниш консерва месо 240 гр от ръчния багаж ,като на други летища съм минавал.В София съм нямал проблем.

Защото я внасяш в ЕС - има забрана. За Евросъюза не е проблем, но в чекирания багаж. 

Но доколко имат основание и записано ли е някъде за тези двусантиметрови ножчета. Все пак няма да го взимам.

И рибата ще оставя, но все пак ще рискувам с месните, въпреки че и там пише "в собствен сос"... Консервите са немски, 97% месо, но по-скоро ме смущава количеството - 10 броя. А кашкавала ме притеснява, защото е типичен за Франция продукт. Имаше ли забрана в Швейцария да се внася шоколад или бъркам?... Струва ми се, че съм попадал на нещо подобно, а може и за колет да е ставало дума.

Сетих се за още нещо. Свикнал съм да си разчитам на смартфона за много неща, но в Париж ще ми е жизненоважен за навигацията и гугъл преводача. Първоначално смятах да взема два, единия за резерва, но сега съм се замислил, дали с три теллфона ще ми направят проблем?

Ще си останеш без храна. По-добре си купи консерви на място. 

За ножчетата го тълкуват и зависиш от нечие настроение. 

Кашкавала не е проблем да го внасяш - в рамките на ЕС може. За Швейцария не знам - не съм летяла до там, нека другите да кажат. Но все пак не ми се вярва. 

За телефоните не би трябвало да ти правят проблем. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

За ножчетата знам следното: ако летите от Германия за която и да е страна в европейския съюз е ок да имате нож до 6 сантиметра. Ако летите до САЩ - ще ви го вземат. За други дестинации не знам.

Германия е единствената страна, за която знам, че разрешава внасянето на малки ножчета в самолета. Предполагам, че на това се дължат информациите за разрешен нож в багажа.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

От къде мога да намеря прозрачни добре затварящи се контейнерчета за течности от по 100 мл.? И тези еднолитрови запечатващи се пликове на летищата ли ги раздават или си ги купуваме ние?

Връзка към коментар

Аз ползвам закупени от търговските вериги пликчета за сандвичи. Отгоре са с т.н. цип и са същите като тези, които са ми предлагали на летището в София. Понякога раздават такива на терминал 1, но не винаги. Може да ползвате и обикновени прозрачни пликчета, които да завържете накрая.

Не знам какви течности искаш да затваряш в контейнерчета от по 100 мл., но в Лили и dm продават разфасовки до 100 мл. всякакви необходими неща -шампоани, гелове, лосиони, кремове, паста за зъби и т.н. Ако не ти трябва нещо специално можеш да ползваш тях и да не се занимаваш с пресипване и контейнерчета.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От къде мога да намеря прозрачни добре затварящи се контейнерчета за течности от по 100 мл.? И тези еднолитрови запечатващи се пликове на летищата ли ги раздават или си ги купуваме ние?

Виждал съм такива флакони в DM,само че не помня дали беше в България.С две думи провери в дрогериите.А пликове се продават при канцеларските материали,давали са ми и на летището.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

От къде мога да намеря прозрачни добре затварящи се контейнерчета за течности от по 100 мл.?

Аз си купувам от аптеката такива шишенца, изглеждат точно като тези от спирт, но не навсякъде ги има.
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И в Джъмбо мисля че имаше някакъв травъл сет - несесер с малки шишенца, които да напълниш с каквото ти си решиш. Плика е важно да се затваря по някакъв начин. Имам такъв от бельо, който ползвам ( на севън секъндс ако не се лъжа). Подобни пликове има от най  - различни неща. Не е нужно да са купени точно от летището.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И тези еднолитрови запечатващи се пликове на летищата ли ги раздават или си ги купуваме ние?

Аз си купих такива пликчета в един магазим "1-но левче", в Мусагеница, имаше всякакви размери. Ако имаш наблизо такъв магазин можеш да ги посетиш и дано да имаш късмет, защото не навсякъде ги има ...

Редактирано от lisska99
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За тоя плик може ли да стане проблем ако е малко по-голям от разрешеното, ще тръгне ли някой да го мери? За 25x18 см става въпрос.
Че смятам да го натъпча до дупка и даже може и да не ми стигне...

Редактирано от Gruntax
Връзка към коментар

За тоя плик може ли да стане проблем ако е малко по-голям от разрешеното, ще тръгне ли някой да го мери? За 25x18 см става въпрос.

В Айндховен ми направиха проблем, за пликче с такъв размер и се наложи да изхвърля някои неща, за да и събера в пликчето дето ми връчиха 10х10 .

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Много зависи на кое летище го ''чекираш''. На англиско летище на мен са ми изхвърляли спрей с плажно масло, защото според полицая шишенцето е било по-голямо от нужното - което не беше вярно, плюс торбичката (купена на летището) беше плътно затворена. При незатворени торбички съм виждала изхвърляне на продукти. И разбира се, сигурно има и летища с по-леки режими, но гаранция няма. Зависи от ситуацията... 

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте Магеланци, попрехвърлих темата и попаднах на доста забавни констатации което  бе и причината за настоящият ми първи пост във форумът :) . Очаквам вашите въпроси за всичко свързано с темата и най вече на такива на които отговорите дадени тук са си останали само в сферата на догатките. Не се колебайте да се връщате и към вече задавани въпроси на които отговорът ви е ясен но ви е интересна логиката  на ограниченията както и любопитни въпроси от сорта "защо ми пищят обувките" и "верно ли мога да кача 1000мл. в ръчният" Отговаря ви се от първа ръка.  Поздрави :)

Здравей :)

Разчитам на твоя компетентен отговор.

При нас има нов казус: на съпруга ми смениха тазобедрена става. Имплантът е метален и доста голям, вероятно ще пищи на "вратата". Разбира се, взехме документ от болницата (както винаги у нас, ние трябваше да питаме и искаме, а не те директно да го дадат, но както и да е). Какъв е реда на летището - той да мине и за "изпищи" и тогава да покаже документа, докато го проверяват или да предупреди служителите преди да мине "вратата"? Или няма регламент?

Летим след по-малко от 3 седмици и вече ми е притестено да не се наложи да изпускаме полети заради детайлна проверка. А и със сигурност няма да е приятно да го събличат...

Предварително благодаря!

Още един въпрос: ако коланът ми е платнен с пластмасова катарама (без никакъв метал на него), трябва ли да го свалям за проверката?

Връзка към коментар

Някой с мнение по моя въпрос? Явно Милен не е на линия.

Предполагам че милиони летят с такива импланти,пластини,винтове и гайки по костите,тъй че едва ли ще е проблем.

Сега се сещам, че имам доста метал в устата и досега не ми е писнал скенера. :)

Ако няма никакъв метал по колана няма проблем със скенера,но предполагам че ще има проблем със служителя до скенера,особено ако колана се вижда.

Редактирано от traveler
Връзка към коментар

Ами хора с импланти, пейсмейкъри и прочие устройства си пътуват, така че няма какво толкова да се приъесняваш. Най-добре да обявите предварително, за по-бързо, но мисля че е все едно иначе. Може да го препипат ръчно, ама не вярвам да трябва да се съблича...

Колана няма да пищи, та ако го оставиш няма да се разбере.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

На летището в Сидни преди полета за  Нова Зеландия мен ме поставиха в едно кръгло нещо, като душ-кабинка - явно беше от новите скенери. Светна на две места, на ръката и на гърба, в областта на кръста. Викнаха една жена, за да уточни какво има, тя погледна и не прояви интерес към мен. Аз, обаче, попитах какво е индикирано на скенера, като нямам нищо метално - на ръката имах перлена  гривна, на тениската на гърба - логото на Адидас, - трите линии,  светлоотразителни. Жената ми обясни, че тези скенери реагират и на такива неща. :unsure:

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

На влизане в НЗ ? Кацаш и тогава? Обикновено на излизане се сканира ...

Да, да, на излизане, при полета от Сидни за НЗ. Лапсус :blush: , поправих се.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.