Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 41 минути , Lyubina каза:

Изобщо не съм убедена, че ноември ще става за плаж

Аз съм убедена, за плаж няма да става.

За шнорхелинг също. За дайвинг с добро обурудване, не знам. Водата ще е под 20 градуса, температурата на въздуха също, но ветровете които си веят целогодишно, ще създават усещане за поне -4 градуса.

• Харесвам 3
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:

На Ларнака и конкретно Агиа Напа мисля, че ще става още за плаж началото на ноември. Бях средата на октомври там и времето беше топ и водата беше чай, но за Агиа Напа говоря защото в Ларнака водата ми беше хладна тогава.

Публикувано:

Има ли директен автобус от летището в Ларнака до Ayia Napa, който можем да хванем след кацане в 22 часа?

Ако не става с автобус, ще се ориентираме към кола под наем. За да проучим този вариант - ще помоля и за препоръка за сайт за резервация на кола под наем с по-нискацена. Трябва ни за датите 26-28.09.2025. За момента опцията ни е от RentalCars за 220 лева с пълна застраховка. Но сякаш ми се струва, че не е евтино 55 евро на ден?

Публикувано:

В Кипър съм наемал автомобил няколко пъти от https://stevenscarrentals.com/. Може да са малко по-високи цените. но не ти спират никакъв депозит, и ако няма свободна кола от категорията, която си избрал, ти дават по-хубава!

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой може ли да даде съвет къде е по-добре да се отседне средата на октомври - Ларнака или Айя Напа? Ще взимаме кола под наем, ще ходим до Нисси бийч (ако времето позволява), но като цяло, заслужава ли си да се спи там или по-добре в Ларнака?

Публикувано:
преди 34 минути , feel_the_rush каза:

Някой може ли да даде съвет къде е по-добре да се отседне средата на октомври - Ларнака или Айя Напа? Ще взимаме кола под наем, ще ходим до Нисси бийч (ако времето позволява), но като цяло, заслужава ли си да се спи там или по-добре в Ларнака?

С две ръце съм за Напа бях точно тогава миналата година и беше супер. Има си сезон още, хора, заведения водата беше чай и времето супер. Без кола бяхме ползвахме градския, който е доста уреден и ходихме на различни плажове с автобуси. Ларнака е скука тогава и плажа не става и е много ветровито спахме една нощувка преди полета.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Ivko каза:

С две ръце съм за Напа бях точно тогава миналата година и беше супер. Има си сезон още, хора, заведения водата беше чай и времето супер. Без кола бяхме ползвахме градския, който е доста уреден и ходихме на различни плажове с автобуси. Ларнака е скука тогава и плажа не става и е много ветровито спахме една нощувка преди полета.

Напълно съм съгласен!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, Ivko каза:

преди 5 часа, muffytoz каза:

Напълно съм съгласен!

Супер, и аз бях на това мнение, така че благодаря за затвърждаването. Освен Ниси, какво друго препоръчвате да се прави в Напа? И ако имате предложение за хубаво заведение 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:

Ние ходихме и на Konnos Beach, който е един залив страхотен е и страхотна вода.

6748b167f539cf8895f18bc3_Konnos-bay.jpeg

За хапване с две ръце мога да препоръчам Tony's Taverna в центъра. Страхотен ресторант, обслужване, храна и цени. Собсвеника е един страхотен човек, който въпреки годините си все още работи там и настанява. Работят с резервации ако нямате ще трябва да почакате малко за маса защото е пълно.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, Eva eva каза:

Ще съм благодарна на всякаква информация за Кокино Неро и района около него

Преди години бяхме във Велика, плажната ивица е от обли камъчета. Веднага става много дълбоко в морето.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте! 🙂 Някой да има прясна информация за Parga и Chrisogiali (едно до друго са)? Интересува ме главно, как е плажа, излизат ли често вълни предвид че си е открито море и може ли като цяло там да се мине по-бюджетно към средата на септември? Просто като цъкна там на картата, всичко ми изглежда като някакъв италиански тип курорт, много красиво и с много и различни плажни ивици наоколо.

Публикувано:
преди 20 часа, penkoyordanov каза:

Здраейте,

Някой ползвал ли е Nikana.gr за резервация на място за настаняване в Гърция?

Това като гледаме  сръбски сайт/за сръбски туристи, ще трябва да провериш из техните форуми 😏

преди 38 минути , denis_a каза:

Здравейте! 🙂 Някой да има прясна информация за Parga и Chrisogiali (едно до друго са)? Интересува ме главно, как е плажа, излизат ли често вълни предвид че си е открито море и може ли като цяло там да се мине по-бюджетно към средата на септември? Просто като цъкна там на картата, всичко ми изглежда като някакъв италиански тип курорт, много красиво и с много и различни плажни ивици наоколо.

Прясна точно нямам, но сме ходили доста пъти. Вълни няма особено и не бих го нарекла открито море. Има много плажове наоколо, които са хубави /с пясък, с камъчета, с пясъчна коса...../. Водата е прекрасно синя, все пак е Йонийско море. Обаче ме съмнява това с бюджетното в средата на септември. Близо им е и е много посещавано от сърби, македонци и италианци /през Игуменица с ферибота/. Натоварването и цените по мое наблюдение падат след края на септември. Много е красиво наистина.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, denis_a каза:

В района на Парга цените започват да падат след 1 септември, но доколко е бюджетно - това е субективен въпрос. Някои хотели работят до края на октомври - тогава е краят на сезона.

Вълните са по-скоро рядкост, големите, освен на някои плажове в района. Има купища малки и диви плажчета практически без вълни. Тъй като е открито море, възможни са течения, които да охладят водата (не, че задължително ще стане). Ако това се случи, след 1-2-3 дни температурата започва да се покачва. Красиво е, различно е, нищо общо с "българското" гръцко море. Има и малки селца в района на Парга, където сис сигурност ще бъде бюджетно. Основната вълна от италианци приключва в края на август. 

Конкретно за плажовете на Парга - Валтос и другите, избягвам ги, щото има много хора. Валтос не ми харесва. 

С дете или бе дете сте? Двама, трима, семейство/а? Какво се търси?

• Харесвам 3
Публикувано:

Благодаря за бързото включване 🙂 без деца, младежка компания вероятно ще сме, търсещи предимно почивка и тишина , тавернички, евентуално лодки и падълборд. Горя от нетърпение да видя тези места, тъй като ще ми е първо къпане на йонийско море и първо слизане по на юг.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 13 часа, denis_a каза:

Благодаря за бързото включване 🙂 без деца, младежка компания вероятно ще сме, търсещи предимно почивка и тишина , тавернички, евентуално лодки и падълборд. Горя от нетърпение да видя тези места, тъй като ще ми е първо къпане на йонийско море и първо слизане по на юг.

Ами място ще си намерите, ако искате спокойствие, дори и малко извън Парга да е, на пеша растояние. Ако за падъл се иска спокойна вода, има доста места, където да я намерите, включително и диви плажове. Самата Парга е оживено, но към средата на септември сис сигурност ще е доста по-спокойно. Около градчето обаче има купища местенца, ако искате да сте малко встрани. 

Публикувано:

Нови по-строги правила влизат в сила за шофьорите в Гърция. Ето какви са те:

Мобилен телефон при управление:

- 1-во нарушение: глоба 350 евро, отнемане на книжка – 30 дни

- 2-ро нарушение: 1000 евро, 180 дни без книжка

- 3-то нарушение: 2000 евро, 1 година без книжка

При ПТП предизвикано от ползване на телефон: глоба до 4000 евро и до 8 години без книжка, възможни и наказания съгласно Наказателния кодекс.

Непоставена каска при мотоциклет:

- 1-во нарушение: 350 евро и 30 дни без книжка

- 2-ро: 1000 евро и 6 месеца без книжка

- 3-то: санкции се удвояват

Без каска и пътник: и пътникът, и шофьорът глобяват с по 350 евро.

Превишена скорост, светофар, СТОП знак

Превишена над 50 km/h: до 700 евро и 60 дни без книжка; повторение – до 2000 евро и 1 година без книжка.

Пресичане на червен светофар: подобни тежки санкции – до 2 000 евро и 1 година без книжка при системни нарушения; при ПТП – до 8 г. (за ПТП може да се прилагат и криминални мерки).

Неспиране на знак "СТОП": 350 евро и 30 дни без книжка; при повторение до 2000 евро и 1 година без книжка; при ПТП – до 4 000 евро и до 8 години без книжка.

Шофиране в нетрезво състояние:

- 0.50–1.10 g/l: от 350 до 700 евро + до 90 дни без книжка; повторение – до 2000 евро и 1 година без книжка

>1.10 g/l: 1200 евро и 180 дни без книжка; възможен затвор до 5 години; при рецидив – до 4000 евро и 10 години без книжка.

Улични гонки и екстремно превишаване на скоростта (>200 km/h)

- 1-во нарушение: 2000 евро и 1 година без книжка

- 2-ро: 4000 евро и 2 години без книжка

- 3-то: 8000 евро и 4 години без книжка; при превишаване 200 км/ч – същите тежки мерки.

Паркиране, блокиране на достъп за хора с увреждания

Паркиране на рампа за инвалиди: до 2000 евро и до 1 година без книжка при повторение.

Блокиране на автобусни ленти / неправилни действия с цел обществен транспорт: строги санкции, включително отнемане на книжка.

Технологии и прилагане

От септември 2025 г. – въвеждане на дигитално налагане на глоби чрез камери; електронно връчване през gov.gr; при сериозни нарушения се изисква връчване на книжка, регистрация или номера.

През 2026 г. се очаква инсталирането на над 2500 камери и платформа за картографиране на инциденти.

Преминаване към наказателно ниво

Някои нарушения (особено при причинено ПТП с фатален край или оставяне на пострадал) вече могат да попаднат под Кодекса за наказания – включително с доживотен затвор – например, при изоставяне на пострадал човек.

Линк

• Харесвам 8
Публикувано:

Там е малко като у  нас, големи глоби, все по-често  се увеличават, ама накрая масово се кара без каска, с чаша фрапе в ръката и т.н., явно не ги е страх.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 часа, denis_a каза:

Плаж Крионери е по-тесен и нагъчкан от Валтос, но е на една ръка разстояние от заведенията около порта. Валтос е неудобен от тази гледна точка защото има стръмно пешеходно изкачване и после слизане, може да си настъпите езика или ако сте на няколко патрончета узо да слезнете по очи. На юг в близост е плаж Лихнос, не е лош.

IMG_20220701_093546.jpg

• Харесвам 5
Публикувано:

Тук все едно се шириш в тристаен апартамент на фона на плажовете в Ница:

IMG_4876.jpeg.e03b719e5aa9ec502b929e1464839efd.jpeg

Ще ме извинявате за лирическото отклонение, но това дава нова дефиниция на израза: г*з връз г*з. 🫣

• Харесвам 3
  • Шок 4
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 6 минути , DaBo каза:

Тук все едно се шириш в тристаен апартамент на фона на плажовете в Ница:

IMG_4876.jpeg.e03b719e5aa9ec502b929e1464839efd.jpeg

Ще ме извинявате за лирическото отклонение, но това дава нова дефиниция на израза: г*з връз г*з. 🫣

И "гъз до нос" върви също 😂

• Смея се 5
Публикувано:

Ще се престраша да попитам за много недолюбвания тук район на Гърция, а именно Тасос и Халкидики. Опитвам се да избера място за 4-5 дни почивка в началото на септември, проходимо с детска количка и с приличен градски плаж, че на почетната баба й се гледа внуче на морето. За жалост няма как да избегнем уикенда около 06.09, но ще пътуваме в делничните дни, за да няма много самоубийци по пътя.

Все ми е тая дали там ходят много сърби, българи и македонци, но се надявам да има някакво пространство между шезлонгите на плажа, водата да е бистра и да има къде да направим някой и друг тигел. 

Благодаря предварително за идеите 🙂

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.