Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
9 minutes ago, Lindt said:

Ще се престраша да попитам за много недолюбвания тук район на Гърция, а именно Тасос и Халкидики. Опитвам се да избера място за 4-5 дни почивка в началото на септември, проходимо с детска количка и с приличен градски плаж, че на почетната баба й се гледа внуче на морето. За жалост няма как да избегнем уикенда около 06.09, но ще пътуваме в делничните дни, за да няма много самоубийци по пътя.

Все ми е тая дали там ходят много сърби, българи и македонци, но се надявам да има някакво пространство между шезлонгите на плажа, водата да е бистра и да има къде да направим някой и друг тигел. 

Благодаря предварително за идеите 🙂

Сарти на Ситония, но е по-дивия ръкав на Халкидики / без забележителности/, Йерисос и Уранополи на Атон - разходка с корабче по крайбрежните манастири на Атон и преди години имаше прожекции в Йерисос на манастирите на Атон.  По пътя има парк  Аристотел.

• Благодаря 1
Публикувано:

@Lindt, тъй като още детето няма да го пускате да ходи само в морето (ако беше така веднага и с две ръце щях да гласувам за Вурвуру), предлагам ти цивилизация: Неа Каликратия. На 20 км от Солун , посока Халкидики. Град, с прилична инфраструктура, до морето си има асфалтирани улици. Ако изберете централната част като място за настаняване, няма и сериозни наклони (визирам бабата с количката). Ако изберете малко по-встрани от центъра, е възможно да се наложи известно ходене по баир, но асфалтиран. Има чудесни заведения за храна (и по центъра и по крайбрежието), супермаркети, дори болница (дано не се налага), има всякакви туристи: българи, сърби, македонци, румънци, дори и някои по-екзотични като германци, чехи, словаци се намират, 🙂 

Хората са читави, цените в заведенията са различни в зависимост от локацията. Последно бяхме там юни месец (реално преди най-активния сезон). За двама (порциите са големи) с узо за единия и каничка бяло вино повече от 60 евро не сме давали. 

Плажната ивица е с хубав пясък, в морето в единия край е малко по-каменисто, но нищо страшно и неприятно. Има и чадъри, има и свободна зона. При чадърите и шезлонгите има една особеност, но ако решите, тогава ще дам повече подробности. 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

@DaBo е ако това е истина в Ница, не мерси, дори и от злато да е пясъка и водата кристална, няма да си го причиня. 

Някой търсеше съвет за хубав плаж на Халкидики, подходящ като за водене на деца - също препоръчвам Сарти, много готино място и широк плаж, положението е далеч от "гъз до гъз" на плажа, предвид че миналата година бях там края на юли.

И отново благодаря за съветите относно Парга и околията, мястото което вероятно ще се посети прес септември. 

• Харесвам 4
Публикувано:
Преди 1 час, denis_a каза:

@DaBo е ако това е истина в Ница, не мерси, дори и от злато да е пясъка и водата кристална, няма да си го причиня. 

Някой търсеше съвет за хубав плаж на Халкидики, подходящ като за водене на деца - също препоръчвам Сарти, много готино място и широк плаж, положението е далеч от "гъз до гъз" на плажа, предвид че миналата година бях там края на юли.

И отново благодаря за съветите относно Парга и околията, мястото което вероятно ще се посети прес септември. 

В Ница няма пясък по плажовете

• Харесвам 1
Публикувано:

@Lindt Единствения публичен плаж, на който съм ходил в Гърция беше в Паралия (Катерини), някъде към 2005 и не беше зле. Колеги от офиса ходят на Никити, Неа Мармарас, Сарти, както и плажовете около и в Неа Перамос и Керамоти.

• Харесвам 3
Публикувано:
На 18.08.2025 г. в 16:08, Lindt каза:

Ще се престраша да попитам

Страхотен плаж за малки деца с пясък, много плитък в началото, затова и водата е чай. https://maps.app.goo.gl/3pSa3Zfb4dVNjRHr7

Харесвам тази част на Гърция, защото си имаш две морета: сутрин плаж от западната страна, следобед от източната. 

А в Неа Мудания в сряда има голям фермерски пазар. https://maps.app.goo.gl/XKsRjTvCR7kXE2CC7

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Сивири ,Скала Фурка и Посиди ( огромен плаж от двете страни ) на Касандра са сравнително спокойни и уредени откъм места за нощувки,магазини и заведения. Никити на втория ръкав , но там лудницата е малко повече. С малки деца сме били под Волос - Афисос в залива ,където морето е като езеро и няма вълни. Далече е като разстояние, но е спокойно и няма такива тълпи. Има и къде да се пообиколи в района. 

• Благодаря 1
Публикувано:

Ние сме отново в Лефкада за поредна година и идвам да попитам дали не знаете някакви интересни места, че все на едни и същи ходим. Ние сме в райнона на Никиана , това е третото село след Левкас в посока Сивота.  Някой хубав голям плаж да знаете в Левкада? Или нещо , което може да правим? Ходили сме в музея на зехтина, наемаме лодка и влизаме в разни пещери, остров Скорпио...какво друго може да правим тук?

Публикувано:
Преди 1 час, Madonna каза:

Ние сме отново в Лефкада за поредна година и идвам да попитам дали не знаете някакви интересни места, че все на едни и същи ходим. Ние сме в райнона на Никиана , това е третото село след Левкас в посока Сивота.  Някой хубав голям плаж да знаете в Левкада? Или нещо , което може да правим? Ходили сме в музея на зехтина, наемаме лодка и влизаме в разни пещери, остров Скорпио...какво друго може да правим тук?

Ами вътрешната част е по-безинтересна. Другата е по-хубава, но и се пътува повече. Хубави големи - Катизма, най-лесно достъпен. Милос е много готин, на 15-20 минути пеша през Агиос Никитас. 

Надолу -отваряш Google maps, гледаш завоите и решавате колко можете да понесете. Във Василики има школи по уиндсърф - аз не карам, ама от това, което пробвах веднъж, много ми хареса. Купете си истински зехтин и маслини директно от производител. Всеки ден на различен плаж и ще си намерите вашето местенце. 

Иначе малките плажчета са за предпочитане, но там е хубаво да отидеш по-рано. После става пренаселено. Като например това: 

image.jpeg.99ebafef51153fa3f6eb6a1ea5175db2.jpeg

• Харесвам 4
Публикувано:

@Lindt Като най-близко до Гърция 😉 ще споделя малко инфо.

Нашите почти винаги ходят на Халкидики и са много доволни, особено от втория ръкав – Вурвуру и Никити. Последните години обаче решиха да разнообразят и да не остават все на едно и също място.

Много често посещават Xenios Anastasia Resort and Spa, а когато им омръзне Халкидики, избират Тасос или Керамоти.

Аз лично харесвам Керамоти – атмосферата е чудесна, а Paralia beach е страхотно място с кристална вода и чист пясък. Обикновено, когато съм там за 5–7 дни, отделям един ден за ферибота до Тасос. Плажовете там също са прекрасни, а ако решите да отседнете на самия остров, горещо препоръчвам Royal Paradise Beach – бил съм веднъж, родителите ми няколко пъти, и всички сме оставали много доволни.

Само да спомена, че в момента по околовръстното на Солун има сериозен ремонт и движението към Халкидики е доста натоварено. Аз преди 10 дни стоях над час в задръстване, а приятел наскоро – около 40 минути. Надявам се да пътувате в по-спокоен час, защото сега е истинска лудница.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Тасос беше първия остров  и изобщо море, на който заведохме дъщеря ни, тогава на 9 месеца, но оттогава не сме се връщали, а минаха 16г и и не знам какво да препоръчам. Ние тогава просто обикаляхме острова, тъй като тя само риеше пясъка на плажа и така или иначе прекарвахме доста малко време на самите плажове -  пиехме фрапе на някое крайбрежно заведение, даже спряхме след началото да караме количка на самия плаж, плувахме на смени и отивахме на следващото место. Спомням си само, че много държах да има лекар наблизо (за всеки случай) и бяхме промъкнали супер много багаж - кошара, количка, памперси, пюрета, някакви натурални кремчета против ухапвания от комари(едвам намерих, че повечето са за над 2г) и какво ли още не. Мъжът ми каза, че като ни видят, ще си помислят че ще се нанасяме там, а не че отиваме за една седмица. Ние изкарахме чудесно така, но не на всеки би допаднало. 

• Харесвам 2
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Пътуваме към Волос и трябва да направим продължителна почивка с плаж някъде покрай или след Паралия Катерини. 

Ако има разлика в плажовете и може някой да ни препоръча по-симпатичен или поне някое приятно място за обяд, ще е супер. 

Публикувано:
преди 1 час, Lindt каза:

Пътуваме към Волос и трябва да направим продължителна почивка с плаж някъде покрай или след Паралия Катерини. 

Ако има разлика в плажовете и може някой да ни препоръча по-симпатичен или поне някое приятно място за обяд, ще е супер. 

На Паралия северния плаж е добър в посока Mediterranean Village, има много бийч барове, а в другия край при марината хапнахме предоволно в Nautilos.

Другото селище е Платамонас, на марината в северната му част има добри фаротаверни с гледка към крепостта, а южния плаж към Неи Пори е хубав.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 1 час, pepsii каза:

aegean rent a car

От летище или пристанище я взехте, предварително ли я резервирахте или на място?

Видях, че трябва да им изпратя запитване.

Публикувано:
преди 12 часа, Lindt каза:

Има едно село или местност Пидна, няма нищо, освен хубав див плаж със ситен пясък, три-четири самотни чадъра и плитка вода, в която виждаш рибки. На около 3-4км от него имаше някакво курортно градче с хубави ресторантчета, но плажа не беше хубав. Там разделихме пътя, когато ходихме до Костурското езеро.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте,

имам няколко въпроса за Кипър:

- кацаме 22:10 на летището в Ларнака. Как да се придвижим до Агиа Напа по това време? Май само с таксе? 

- евентуално да препоръчате такси, букинг ми дава опция за 130 лв.;

- Фамагуста заслужава ли си или да направим тур само до Вароша?

- харесах тази фирма https://www.theoriginalredbus.com/tours/famagusta-varosha/. Има ли друга опция за посещение на Вароша - например градски транспорт?

- кои плажове ви харесаха най-много около Агиа Напа? Набелязала съм Ланда бийч, Макронисос бийч и Лиманаки бийч.

Благодаря 🙂 

Публикувано:
преди 39 минути , Eva eva каза:

- кацаме 22:10 на летището в Ларнака. Как да се придвижим до Агиа Напа по това време? Май само с таксе? 

- евентуално да препоръчате такси, букинг ми дава опция за 130 лв.;

Вземете си споделен трансфер от Shuttledirect.com, писах миналата година:

преди 39 минути , Eva eva каза:

Има ли друга опция за посещение на Вароша - например градски транспорт?

С градски транспорт до Вароша е много сложно. Трябва да идеш в Никозия и да минеш пеш границата в центъра на улица „Ледра“. Наблизо в турската част до Гирне капъ има малки автобусчета за Фамагуста (Gazimagusa). Отнема страшно много време, че трябва и да се върнеш в рамките на деня. Аз съм ходила така до Гирне/Кирения два пъти. Втория път нощувах основно в Северен Кипър.
Има ГКПП близо до Паралимни, но оттам може само с кола да се мине, с обществен транспорт - само организиран тур.
За плажове - съм била само на Ниси бийч през март и беше много красиво. :smile:

• Благодаря 1
Публикувано:

Твърде отдавна съм била в Кипър, но на мен ми харесаха основно плажовете в Сев. Кипър. На север от Фамагуста има страхотен плаж. Но ние се движихме с рент а кар. За транспорта нямам представа как става. Мисля, че имаше и някакви хоп-он хоп-оф автобуси до Фамагуста.

• Харесвам 1
Публикувано:

@Eva eva, ако случайно размислите за рентакар - всички ренталки и в двете части на Кипър са с червени номера, а местните са с бели. Возих се с рентакар и местните шофьори видимо са толерантни към пришълците на пътя. За колегите-пришълци няма гаранция обаче. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Eva eva То с дневна карта и Пафос си е достъпен за малко мозайки и псевдо гробници .

С кола под наем минаването на границата ще ви струва 25€ за застраховка . Пунктът Derynеia Crosspoint e еднопосочен и връщането става през Gazimagusa Sinir Kapisi , двупосочен . От Агия Напа вторият пункт е по - добър избор . Фамагуста си струва ако се съсредоточите в крепостта и Мъртвия град . Достъп до него май няма безплатен , в смисъл отворени врати на преградените улици , но не пречи да надникнете през оградите .

IMG_20250626_131301.jpg.84492a15758340b3cfcabaa69afb6c1b.jpg

IMG_20250626_131349.jpg.b7bc9fa37baac38f1f41933571586cda.jpg

Плажът  Palm beach е страхотен .

IMG_20250626_133005.jpg.e938a3600e60e547443032a81404a1a9.jpg

IMG_20250626_154656.jpg.e840e531c11a3ebde42fd5b0b4be8e26.jpg

В същия ден може да стигнете и до Ancient Salamis за още малко култура . 

Нямам идея колко струва кола под наем за ден . С малко сметки ще направиш добър избор. 

Ако ще ползвате навигация из Фамагуста , според мен е задължителна , свалете карти или включете e-sim предварително , че на място сте се изгубили 100% , а аз знам повече английски от местните 😂. Естествено , че накрая ще се намерите 😉.

• Харесвам 6
Публикувано:
На 4.09.2025 г. в 11:55, DGTG каза:

От летище или пристанище я взехте, предварително ли я резервирахте или на място?

Видях, че трябва да им изпратя запитване.

На място, от пристанището;)

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.