Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 21.01.2023 г. в 20:51, Jorro каза:

Някой с препоръка в коя част на Скиатос да търся настаняване? Искам хубав плаж със синя вода и шезлонги. На пръв поглед май опциите са: Agia Paraskevi beach,Koukounaries Beach, Agia Eleni Beach... Мисля да не взимам кола, ако не е крайно необходимо, така че ми трябва комуникативно място...

Кукунарес е супер комерсиален и нагъчкан за моя вкус. И не очаквай никъде онази особено синя вода, тя е на Йонийско море.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте, искам да ползвам темата за бързи въпроси, за да попитам няколко неща за Кипър.

Предстои ми пътуване края на Май/началото на Юни за eдна седмица (6 нощувки) в Кипър. Кацаме в Пафос. Особеност е, че ще сме с дете на 2г. Планирам да взема кола под наем за целия период, за да може да щъкаме наляво надясно. Тук идва първия ми въпрос - как стои въпроса с паркирането по градовете - Пафос, Ларнака, Никозия?

С малкия трудно ще обикаляме археологически разкопки и музеи. По скоро ще се отдадем на плажове и разкохди из пешеходните на тези три града. В този ред на мисли, мислех да разделя нощувките по 2 във всеки град. Но, да оставя ли само 1 нощувка за Пафос, за сметка на 3 в Ларнака? Струва ми се че там по-има какво да се прави из града, и плажовете наоколо (30-40мин с кола) са по добри. Нощувка в центъра на Ларнака ли ми препоръчвате, или някой комплекс извън града?

Публикувано:

Писах под темата за Гърция 2022, но явно не се чете, та ще понахалствам като повторя въпроса:

Лемнос отиване или връщане от Кавала,  но ме блазни идеята в една от посоките да мина през Айвалък и да комбинирам Лесбос. Е ли е възможно и някой правил ли го е? Благодаря!

Публикувано:
На 6.03.2023 г. в 8:27, digitalpr каза:

Здравейте, искам да ползвам темата за бързи въпроси, за да попитам няколко неща за Кипър.

Предстои ми пътуване края на Май/началото на Юни за eдна седмица (6 нощувки) в Кипър. Кацаме в Пафос. Особеност е, че ще сме с дете на 2г. Планирам да взема кола под наем за целия период, за да може да щъкаме наляво надясно. Тук идва първия ми въпрос - как стои въпроса с паркирането по градовете - Пафос, Ларнака, Никозия?

С малкия трудно ще обикаляме археологически разкопки и музеи. По скоро ще се отдадем на плажове и разкохди из пешеходните на тези три града. В този ред на мисли, мислех да разделя нощувките по 2 във всеки град. Но, да оставя ли само 1 нощувка за Пафос, за сметка на 3 в Ларнака? Струва ми се че там по-има какво да се прави из града, и плажовете наоколо (30-40мин с кола) са по добри. Нощувка в центъра на Ларнака ли ми препоръчвате, или някой комплекс извън града?

Бях преди 2 седмици в Кипър с кола под наем. В централните части на градовете паркирането по улиците беше трудно, но не невъзможно, въпреки че беше слабият сезон. А през силният, предполагам, че ще е по-трудно. Но има платени паркинги, които не са скъпи, така че ще се оправите. Щом ще сте с дете на 2 години, вземайте колата. Така може докато пътувате до някое туристическо място по обяд, детенцето да спи в колата и да си вземе дрямката. В градски транспорт това по-трудно ще стане. С колата ще може да минете и в турската част, където също има какво да се види. За конкретна рентал фирма, може да погледнеш темата с ревютата на коли под наем. А освен това, с колата ще може да сте в комплекс извън Ларнака. Ако сте с обществен транспорт, задължително ще трябва да се придържате към по-централните части.

На мен Пафос повече ми хареса от Ларнака, заради археологическите обекти, но аз не обичам плажуването като начин на почиване, така че не мога да кажа кой град ще ви пасне по-добре.

• Харесвам 4
Публикувано:

Паркирането в централната част на големите градове е по-трудно, но има много платени паркинги ( общински или частни) с нормални цени 1-2Е/ч.

Ларнака и никозия отнемат повече време за разглеждане, предвид че са по-големи, вече вие си преценете колко ще им отделите. 

Автомобилът е голямо удобство за тези места при всяко положение, но най-вече ако искате да излизате извън гредовете, а там плажовете са в изобилие. 

• Харесвам 2
Публикувано:

Някакви препоръки за готина кръчма с морска храна и морска гледка? Агия Напа или Ларнака, Пафос? И още един въпрос сигурно има рибен пазар в Ларнака, но струва ли си посещението … ? Има ли някакви разходки с лодки по това време на годината? Пътувам на 24.03 до 28.03.  и съм без кола, с обществен транспорт. Не съм шофирала с дясно движение и не ми се ще да се стресирам за 4дена. 

Публикувано:
преди 36 минути , Monika_Koko каза:

Някакви препоръки за готина кръчма с морска храна и морска гледка? Агия Напа или Ларнака, Пафос? И още един въпрос сигурно има рибен пазар в Ларнака, но струва ли си посещението … ? Има ли някакви разходки с лодки по това време на годината? Пътувам на 24.03 до 28.03.  и съм без кола, с обществен транспорт. Не съм шофирала с дясно движение и не ми се ще да се стресирам за 4дена. 

В Пафос на марината ресторант Пеликан. Най-добрият октопод!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 44 минути , Monika_Koko каза:

Много хубав ресторант с морска храна в Пафос е Ocean Basket, но бяхме там през 2018, може да видиш по-скорошни коментари дали още държи ниво. Няма морска гледка обаче. 

@digitalpr Бяхме на не лош пясъчен плаж в Пафос, но сега не се сещам името. Не мога да сравня с Ларнака, но в Пафос има места за разходка с детето и без да ходите в археологическия парк, например крайбрежната алея с крепостта и стария град на хълма. 

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 часа, Monika_Koko каза:

За Ларнака препоръчвам Stefanos Fish Tavern, малко далече е от центъра, но е на самата крайбрежна. Рибеното мезе за двама няма изяждане и изпива доста узо :).

Някой спомена Ocean Basket в Пафос, преди 4 години бях в този в Ларнака, разположен е централно и храната беше добре.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано: (редактирано)
преди 18 часа, DenitsaS каза:

Много хубав ресторант с морска храна в Пафос е Ocean Basket, но бяхме там през 2018, може да видиш по-скорошни коментари дали още държи ниво. Няма морска гледка обаче. 

@digitalpr Бяхме на не лош пясъчен плаж в Пафос, но сега не се сещам името. Не мога да сравня с Ларнака, но в Пафос има места за разходка с детето и без да ходите в археологическия парк, например крайбрежната алея с крепостта и стария град на хълма. 

В самия  Пафос не забелязах добри пясъчни плажове, приличен е Корал бей до Пафос, има редовни автобуси дотам или поне имаше преди няколко години. 

Редактирано от Asya Assenova
  • Харесвам 2
Публикувано:

Имаме печати в паспортите си от Северен Кипър. Преди малко в една оферта за круиз "Гръцки острови" (с начало Бодрум) прочетох следното:
"Туристите пътуващи с круизната програма до гръцките острови НЕ ТРЯБВА да имат печат в международния си паспорт от СЕВЕРЕН КИПЪР."

Някой запознат? Не можем ли да влезем с лични карти? А нали и за Турция вече май може с български лични карти? Хм. И изобщо това само за круиза ли важи по някаква причина, или за цяла Гърция?

Публикувано:

Как стои въпросът с мобилните данни в Кипър? С тази близка граница с Турция.... вероятно трябва да се изключва нета, за да не се прихване турски оператор. 

Публикувано:
преди 39 минути , deian каза:

Имаме печати в паспортите си от Северен Кипър. Преди малко в една оферта за круиз "Гръцки острови" (с начало Бодрум) прочетох следното:
"Туристите пътуващи с круизната програма до гръцките острови НЕ ТРЯБВА да имат печат в международния си паспорт от СЕВЕРЕН КИПЪР."

Някой запознат? Не можем ли да влезем с лични карти? А нали и за Турция вече май може с български лични карти? Хм. И изобщо това само за круиза ли важи по някаква причина, или за цяла Гърция?

Няма печати за влизане в Северен Кипър, влиза се в ЛК. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Asya Assenova каза:

В самия  Пафос не забелязах добри пясъчни плажове, приличен е Корал бей до Пафос, има редовни автобуси дотам или поне имаше преди няколко години. 

Сега проверих и точно там сме били - Coral Bay, но взехме такси, за да стигнем, защото тогава имаше стачка на автобусите 😂 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , ivan69 каза:

Няма печати за влизане в Северен Кипър, влиза се в ЛК. 

Ние сме били 2019 г. От тогава си имаме печати, а паспортите още са валидни и не сме ги сменяли.

Публикувано:
преди 45 минути , Monika_Koko каза:

Как стои въпросът с мобилните данни в Кипър? С тази близка граница с Турция.... вероятно трябва да се изключва нета, за да не се прихване турски оператор. 

В гранични зони винаги ползвам ръчен, а не автоматичен избор на мобилен оператор. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 34 минути , bad kid каза:

Хм, че то е към 80 км като гледам разстоянието, едва ли има такъв обхват

Човек никога не знае какво може да се случи и по-добре да не се рискува. На Корфу можеш да се закачиш за албански оператор,  на фериботите между Додеканезите - за турски,  дори веднъж по пътеките  на Витоша малко преди хижа "Кумата" получих SMS "Добре дошли в Сърбия":)  Затова винаги на ръчен режим. Например в Йордания в Акаба докато не преминах на ръчен избор на оператор, все за израелския се закачах и то само аз от всички приятели и съответно имах един час разлика, докато не избрах йорданския. 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 41 минути , bad kid каза:

Хм, че то е към 80 км като гледам разстоянието, едва ли има такъв обхват

по-скоро Северен Кипър може да хване, отколкото истинската Турция

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 38 минути , Asya Assenova каза:

Човек никога не знае какво може да се случи и по-добре да не се рискува. На Корфу можеш да се закачиш за албански оператор,  на фериботите между Додеканезите - за турски,  дори веднъж по пътеките  на Витоша малко преди хижа "Кумата" получих SMS "Добре дошли в Сърбия":)  Затова винаги на ръчен режим. Например в Йордания в Акаба докато не преминах на ръчен избор на оператор, все за израелския се закачах и то само аз от всички приятели и съответно имах един час разлика, докато не избрах йорданския. 

Аз бях забравил да мина в самолетен режим и се бях закачл за турски оператор във въздуха преди кацане на Лесбос. Около 50 лв ми струваше забравянето.

• Шок 3
Публикувано:
преди 25 минути , adreno каза:

Аз бях забравил да мина в самолетен режим и се бях закачл за турски оператор във въздуха преди кацане на Лесбос. Около 50 лв ми струваше забравянето.

Минута невнимание - 50 лева грешни пари:) На Кастелоризо например масово се лови турски оператор, ама Каш е на една ръка разстояние. В Монако ситуацията е същата, ако не внимаваш и не си спреш мобилните данни или не избереш ти оператора, докато се усетиш, ще навъртиш сметка.

• Харесвам 1
Публикувано:

За Кипър ми трябва кола с която да мога:

- да вляза в Северен Кипър (вярно ли е че по големите компании като Herz, Alamo и т.н. не позволяват това?)

- да предоставят детско столче

- задължително ли ще има депозит?

- задължително ли ще има самоучастие при щета?

Можете ли да препоръчате компания от която да рентна? Погледнах темата с ревютата на коли, но или няма много за Кипър, или аз нещо не се оправям там.

Публикувано:

Два пъти от тези сме наемали, някакви леко трошки са, но движат без проблеми.

https://www.agrentacar.com/

На последната колица трябваше да работи двигателят и да са затворени двете предни врати, задните можеше и отворени да стоят, за да отвориш багажника🤣

• Смея се 2
Публикувано:
Преди 1 час, digitalpr каза:

За Кипър ми трябва кола с която да мога:

- да вляза в Северен Кипър (вярно ли е че по големите компании като Herz, Alamo и т.н. не позволяват това?)

- да предоставят детско столче

- задължително ли ще има депозит?

- задължително ли ще има самоучастие при щета?

Преди около 5 години  Rentalcars за колата под наем твърдо ни предупредиха да не влизаме в Северен Кипър, защото застраховката там не важи, т.е. ако нещо се случи цялата отговорност си е наша. Депозита беше 1300 евро.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.