Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 16 минути , Argentique каза:

Преди месеци или година обявиха, че лятото има линия от Пирея до Лимасол, 30 часа+. :biggrin:

https://scandroholding.com/

Аууу, колко якооо 🙂 За 30 часа на кораб с дете и сигурно ще съм първата скочила зад борда и превърнала се в средиземноморски кит... Идеята е супер: даже сега разцъквам според възможностите ни за пътуване, но ми дава само каюти без WC. Явно са се разграбили. Такива с баня и тоалетна на гръцките корабчета преди се намираха добри каюти и ако резервираш не толкова напред във времето, но тази линия явно е по-популярна... 🙂

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

аз се обърках- два ли са операторите, които обслужват линията от Ларнака до Агия Напа? Говорите за билети по 4 евро  и за такива по 1.5 Каква е разликата,разписанието, време за пътуване Routes and Timetables - Cyprus Public Transport От тук гледам трицифрени номера на линиите  и тези също InterCity Buses – Cyprus Cities Bus Transportation (intercity-buses.com) И в крайна смета какво, откъде да хвана като оптимален вариант за придвижване между двата града

Връзка към коментар
преди 12 минути , Velmar каза:

аз се обърках- два ли са операторите, които обслужват линията от Ларнака до Агия Напа? Говорите за билети по 4 евро  и за такива по 1.5 Каква е разликата,разписанието, време за пътуване Routes and Timetables - Cyprus Public Transport От тук гледам трицифрени номера на линиите  и тези също InterCity Buses – Cyprus Cities Bus Transportation (intercity-buses.com) И в крайна смета какво, откъде да хвана като оптимален вариант за придвижване между двата града

Ларнака - от спирка Финикудес: 

https://intercity-buses.com/routes/larnaca-ayia-napa-paralimni-paralimni-ayia-napa-larnaca/

За Агия Напа зависи откъде ще се връщаш, там са няколко спирки.
Този сайт на Интерсити съм ползвала и 2020 г., и миналата - спирките и разписанията са точни.

Първият ти линк е за градския транспорт в Ларнака, вторият - за междуградски автобуси.
Градските са по-евтините. :smile:

На Финикудес спират и от двата типа - градските са с номера, междуградските с наименование на града. Билети от шофьора във всички автобуси.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

И за да те объркам още повече, ето сайт на всички автобуси в Кипър (ЕС):

https://www.cyprusbybus.com/search.aspx

Тук са включени и градски, и извънградски. Примерно, ние пътувахме от Ларнака за Агия Напа, първо до Ниси бийч с междуградския. После имахме идеята да идем до Cavo Greco, за което трябваше да хванем градски автобус за район Агия Напа, но беше събота извън сезон, разписанието орязано и в крайна сметка се разходихме до манастира в А. Напа и се върнахме с междуградския в Ларнака. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Моят план е сходен, но в обратна посока.ОТ Ларнака до пристанището за разаходка с корабче, после след трипа кратка разходка из централната част на града ( нещо интересно  има ли  на което да обърна внимание за час да речем).От там да хванем нещо до Ниси, и от Ниси  някак обратно до Ларнака...?

Връзка към коментар
преди 11 часа, Ivko каза:

В автобусите от летището в Ларнака /и не само/ до града как се заплаща билета само в брой или може и с карта?

В брой.

@Velmar, междуградските на Интерсити (зелени) са 4 евро. 

Градските в Агия Напа (сини) са по 1.50 евро.

Точно пред Ниси бийч има спирка, на която ако хванете градски автобус, идвайки от пристанището, можете да слезете. От нея се хваща и междуградския за Ларнака. 

https://maps.app.goo.gl/Jo81i2Tjg767PCmXA

Screenshot_20240516-231342.png.0dabaa3b27172190d548c22d28d5ff1f.png

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте отново.Бързам да споделя актуална информация от престоя ни  в Кипър.Транспортът е удобен .Препоръчвам ползването на приложението

Cyprus bus.Изключително точна  информация за маршрути, разписание, спирки.ПОлзвахме както за междуградските, така и за градските линии.Препоръчвам  хапване в Ocean basket точно срещу спирката на Финикудес.Страхотен рибен ресторант. Ходихме до Агия Напа.Направихме чудна разходка с круизния кораб на Капитан марко.Резезрвирахме онлайн.Страхотно преживяване и емоция.Изкарахме чудесен ден с тях. Манастирът в Ая Напа е затворен за ремонт.Надникнахме през оградата  към двора само. Хванахме 102  ( вървят на около 10  минути) до Ниси бийч.ТОзи плаж е вълшебен.Пълен с народ, но   въпреки това прекрасен. Посетихме и Макензи бийч  в Ларнака  до летището, където се наслаждавахме на нископрелитащите самолети.Супер емоция.От автобуса към летището видяхме неочаквано  група фламинго.Голяма изненада беше, тъй като навсякъде казват че птиците по това време ги няма на соленото езеро.До джамията не ходихме.Ако мога с нещо да съм полезна - насреща съм.Мисля вече следващото пътуване до прекрасния Кипър

• Харесвам 12
Връзка към коментар

Проблем с локацията имали ли сте в Ларнака конкретно. Бях миналата седмица и още от летището не ми изкарваше правилна локацията и на мен и на хората с мен и на още хора в автобуса, като пътувахме за града. На гугъл и на други карти ни даваше, че сме в Бейрут и беше супер трудно да стигнеш до хотела.

На 25.05.2024 г. в 18:04, Velmar каза:

Ходихме до Агия Напа.Направихме чудна разходка с круизния кораб на Капитан марко.Резезрвирахме онлайн.

Може ли кординати/сайт.

Връзка към коментар

СЪщата работа/Нон стоп ме локализираше на летището в Бейрут 🙂 След рестарт се оправяше понякога.За щастие телефона на мъжа ми работеше без проблем.

Blue Lagoon Cruise - Captain Marko Cruises Cyprus Toва е сайта за корабчето. Имат и страница във фейс и инстаграм където може да видите и клипчета , които качват от деня.Може също така да си заявите обяд.Пилешко бутче печено, печени картофи и салати- богата порция, която  ни засити.Много хора си носеха торби с храна, разни снаксове и от сорта. Има си бар с безалкохолни бири и коктейли

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Ivko каза:

Проблем с локацията имали ли сте в Ларнака конкретно. Бях миналата седмица и още от летището не ми изкарваше правилна локацията и на мен и на хората с мен и на още хора в автобуса, като пътувахме за града. На гугъл и на други карти ни даваше, че сме в Бейрут и беше супер трудно да стигнеш до хотела.

Може ли кординати/сайт.

Да, абсолютно и доста често. Последно ходих преди месец и половина. Когато си поиска се сменя и като отвориш локацията и си на Летище Рафик Харири в Бейрут. Има си и причина, защото ми обясниха местните. 🙂 

• Шок 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Ivko каза:

Може ли кординати/сайт.

https://www.getyourguide.com/protaras-l132513/protaras-scenic-boat-trip-to-cape-greco-and-blue-lagoon-t439048/?ranking_uuid=322014bb-817f-4444-98a6-c2dc393c818b

Миналата есен бяхме там и ползвахме тази компания. Изкарахме си чудесно, всичко беше точно от тяхна страна.

До Ая Напа отидохме с автобус от Ларнака.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Сигурно никога няма да се върне времето /ковид-времето/, когато бяхме сами на плажа в Наксос. Почти същото беше и след това на Санторини. Все пак, понякога си мечтая да отида на възможно най-най-отдалечения гръцки остров, с две-три хотелчета и никакви туристи. Ето днес ми попадна тази новина, сигурно ще е нещо такова. Дали някой е ходил на този остров, вероятно логистично е доста трудно. Размечтах се нещо 🙂 

https://trip.dir.bg/novini/gratskiyat-ostrov-amorgos-e-kato-santorini-no-bez-turisti 

И няколко фотки от ковидното време 🙂 Едно от най-прекрасните ми морета 🙂 

134.jpg

339.jpg

344.jpg

• Харесвам 13
Връзка към коментар

@Eva eva, на Аморгос не съм ходила, но мисля имаше пътеписи на други магеланци - ходили.

Като остров с малко туристи, от тези, на които съм ходила е Касос. На градския плаж на Фри бяхме сами докъм 14 на обяд, а на самия плаж имаше точно 4 чадъра. Никой не дойде да събира пари за чадърите, нито да ни предлага нещо за пиене вместо такса. На плажа имаше една таверна, на обяд отидохме там - на въпроса ми за меню, ни казаха че няма - ще ни кажат какво са сготвили днес. Поръчахме от каквото бяха сготвили - всичко беше вкусно. Следобяд се напълни плажа - т.е запълниха се и останалите 3 чадъра и освен нас имаше още 6-8 човека. Във Фри, което е главното селище на острова и беше къщата, в която бяхме отседнали, имаше две бакалии и една пекарна, един магазин за плод-зеленчук, който нямаше работно време, но имаше телефон да се обадиш ако искаш нещо да си купиш.  Имаше и няколко таверни. Това в предковидни времена. Като недостатък ще кажа, че плажа не беше първа хубост и липсата на туристи се отразява в това, че няма и достатъчно пари от туристи, което се усеща по някои сгради, които не се поддържат, някои неща работят само в най-висок сезон, който е доста кратък, когато има повече хора. Ние бяхме за 3 дни и  след това отидохме на Карпатос.  Карпатос е по-голям и туристически, но не прекалено - един от островите, които много са ми допаднали. Една снимка от Касос, която намерих под ръка - старото пристанище Бука:

36137544_10155848063353472_4851652176331669504_n.jpg.580e42244bdf8f652cf704c2a39e3e11.jpg

• Харесвам 16
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

До Аморгос не е чак толкова трудно да се стигне - има ферита от Санторини, Наксос  и Астипалея. Като цяло дори и за малките цикладски острови има опции.

Виж из северните додеканези - Патмос, Маратос, Агатониси (пък дори и Лерос и Калимнос) са с малко по-сложничка логистиката.

Но плажовете на Наксос са страхотни, факт. Просто са много и дълги, та  дори и след Ковид не е претъпкано. Цените на полетите обаче са х2 и х3

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 5 минути , neuromancer каза:

Ами пускаш търсене на Аморгос във форума и излизат някои неща 😀 

иначе по ковид - времето всички мрънкаха и искаха да свърши, а сега... 

Да, ще чета. Просто така споделих среднощни мисли 🙂 

Благодаря за мненията 🙂 Сега съм на Карпатос, наистина е прекрасен. Благодаря, че сподели, @Бръмбар

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 10 часа, Eva eva каза:

Сигурно никога няма да се върне времето /ковид-времето/

@Eva evaНе е сигурно и в тези странни времена нищо не се знае (има вече статии по темата Пандемия Х). Със сертификатите беше за едни сватба, за други брадва. И аз хванах през 2021/22 празни хотели в Австрия и Гърция и липса на опашки по граници и летища.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Букнах полети до Ларнака с идеята за нощувки в Агиа Напа за началото на октомври, но полета каца в 20;35 и до колкото виждам последния автобус за Агиа Напа е в 21:15 и ако е на време полета и се хване такси до Finikoudes може и да го хванем. Виждам,че има и някакви Kapnos където имат директен автобус от летището до Агиа Напа и последния автобус е в 22;00, но това разписание е до края на август само и предполагам е сезонна линия само. Не ми се иска да плащам безмислена нощувка в Ларнака. Другата опция е такси ама предполагам ще излезе повече. И за обратно също имам чудене полета за София е в 9:25 и ако се нощува в Агиа Напа виждам има автобус в 5:55 сутринта и спира на Finikoudes и от там за летището атобус/такси ще се получат нещата. Просто не знам тези разписания до кога важат и дали се спазват.

Тук ми излиза няккаъв трансфер за 15 евро в посока.

Връзка към коментар
Дани Магелани
Преди 1 час, Ivko каза:

Букнах полети до Ларнака с идеята за нощувки в Агиа Напа за началото на октомври, но полета каца в 20;35 и до колкото виждам последния автобус за Агиа Напа е в 21:15 и ако е на време полета и се хване такси до Finikoudes може и да го хванем. Виждам,че има и някакви Kapnos където имат директен автобус от летището до Агиа Напа и последния автобус е в 22;00, но това разписание е до края на август само и предполагам е сезонна линия само. Не ми се иска да плащам безмислена нощувка в Ларнака. Другата опция е такси ама предполагам ще излезе повече. И за обратно също имам чудене полета за София е в 9:25 и ако се нощува в Агиа Напа виждам има автобус в 5:55 сутринта и спира на Finikoudes и от там за летището атобус/такси ще се получат нещата. Просто не знам тези разписания до кога важат и дали се спазват.

По спомени, билета до Агия Напа беше 7 евро. Ако трансферът е наличен, цената е добра.

До самата спирка Финикудес , през улицата, има добри хотели и места за хапване. Няма да е трагедия, ако резервираш първата нощувка там.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Ivko каза:

Тук има 21:45

Screenshot_2024-07-05-19-54-29-633_com.google.android.apps.docs.jpg

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Ivko каза:

Виждам,че има и някакви Kapnos където имат директен автобус от летището до Агиа Напа и последния автобус е в 22;00, но това разписание е до края на август само и предполагам е сезонна линия само.

Не е сезонна линия, но часовете може да се променят, въпреки че октомври в Кипър е сезон. Аз и март съм ги виждала.

Виж някой от сайтовете за трансфери - shuttledirect.com примерно. Сайтът си е съвсем ок, ние сме запазвали shared transfer и сме били само ние понякога (но в Крит, Турция и т.н.), в такси.

Такситата в Кипър са скъпи.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.