Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

8 hours ago, centerOO said:

Здравейте,

правя си резервация през букинг за Ситония -приятели ми препоръчаха Ормос Панагияс и Вурвуру, но намерих за удобните ми дати хотел в Никити.Въпроса ми е кои плажове са по-добри от източната страна към Ормос Панагияс и Вурвуру или от западната от Никити надолу.

Ще съм с кола и разстояния 20-30 км. в посока не са проблем.

Където и да отседнете, целия ръкав може да обиколите. Един ден от едната страна, другия от другата, надолу, нагоре... Там точно сме отсядали преди Вирвуру и всеки ден бяхме на различен плаж. 

Връзка към коментар

Здравейте. Два въпроса с Ларнака. От Финикудес до летището кои автобуси ходят и на летището в Ларнака чекиране онлайн приемат ли, или трябва и на хартия да го има?

Връзка към коментар
преди 36 минути , Inception каза:

Здравейте. Два въпроса с Ларнака. От Финикудес до летището кои автобуси ходят и на летището в Ларнака чекиране онлайн приемат ли, или трябва и на хартия да го има?

Автобус номер 425 пътува от летището и преминава през Финикудес  както и в обратна посока това е автобуса,Спирката е точно на Финикудес срещу бар "Хобус".Няма нужда да си принтираш бордната карта,става и с мобилна на летището.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
On 7/27/2019 at 1:48 PM, muffytoz said:

Автобус номер 425 пътува от летището и преминава през Финикудес  както и в обратна посока това е автобуса,Спирката е точно на Финикудес срещу бар "Хобус".Няма нужда да си принтираш бордната карта,става и с мобилна на летището.

Благодаря много. В нашия  ден режеха храстите на Финикудес и бяха затворили улицата, но така или иначе автогарата е точно на 3-4 минути от Финикудес, та не се оказа проблем.

Връзка към коментар

Здравейте,

Питането ми е ОКТОМВРИ месец (началото,средата) става ли за плажуване,почивка  и къде като локация в Гърция? Може да са плажове, острови, приемам всякакъв опит споделен.

Благодаря предварително 🙂

Връзка към коментар
преди 8 минути , emi_cen каза:

Здравейте,

Питането ми е ОКТОМВРИ месец (началото,средата) става ли за плажуване,почивка  и къде като локация? Може да са плажове, острови, приемам всякакъв опит споделен.

Кипър си става идеално през октомври. Бяхме там края на октомври и още ставаше...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
1 hour ago, emi_cen said:

Здравейте,

Питането ми е ОКТОМВРИ месец (началото,средата) става ли за плажуване,почивка  и къде като локация в Гърция? Може да са плажове, острови, приемам всякакъв опит споделен.

На Крит е супер. Закинтос, Миконос също, цяла южна Гърция е идеална.

Връзка към коментар
преди 3 часа, emi_cen каза:

Здравейте,

Родос също водата става за плуване някои години през Октомври.

Връзка към коментар
Надя Воденичарова
преди 5 часа, Suunto каза:

Може ли да ми препоръчате място в Атина, където вечерта да усетя гръцката атмосфера? Някоя таверна или нещо подобно с жива музика (бузуки?)

в кв. Монастираки има много ресторанти с музика, без. Навън не се чува много силно музиката но пък е приятна гледката към Акропола. Вечеряхме в последния - Дионис или нещо такова. Големи порции и вкусно, не случайно беше пълен.

Връзка към коментар

Здравейте. 

Септември месец ще пътувам до Атина за 3 дни. Миналата година бях ей тъй за един ден и си взех билет за един ден за градския транспорт, защото излиза по-евтино. Сега като е за 3 дни, гледам че имат карти по 22 Евро за 3 дни, а пък отделно има едно hop-on-off рейсове, които излизат по 10-11 Евро за 24 часа и имат 4 линии из Атина (3 от които по крайбрежието). Понеже от летището в посока е 1.50 Евро - 2 Евро плюс билетите за тези туристически бусчета не стигам до 22 еврака... Та, знам че не е голяма разликата, но пък като пътува човека гледа все да му е по-изгодно, колкото и малко да е... Дали тези бусчета са удачни, ако знае някой да сподели опит, ще съм благодарна? 

Screenshot_20190729_163827_com.facebook.katana.jpg

Връзка към коментар

Изпадна ми възможност за отпуска следващата седмица и искам да отскочим в Гърция до Ситония или Касандра, но в хотелите в букинг групата са страшно скъпи. Дайте моля ви идея къде да търся за свободни къщи/хотели за толкова скоро и то в пика на сезона?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
On 7/2/2019 at 5:53 PM, harta said:

Аз съм с карта взета от Happydeals или където е най-изгодно. Понякога има промоции, но не винаги. Септември по-рано трябва да отидете на входа, защото затваря един час преди залез. Самата зоологическа градина затваря при залез на слънцето или нещо такова.  

@harta моля за разяснения от първа ръка относно зоопарка и Хепи дийлс. Днес си писах с гърците на английски, аз с преводач, ама и те също, така че недумислици в превода са възможни. 

Купих три ваучера/купона за еднократен вход от Happydeals. Разпечатах ги и после как и къде ги обръщам в билети - на гишето за билети в зоопарка ли?

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...
На 7.06.2019 г. в 11:09, antea каза:

@harta благодаря за включването, знам, че си тотален гръцки спец! 🙂

почнах полека да се ориентирам (уж) като разгледах картата на летището

пристигането е с Olympic, което значи Hall B на основния терминал - в 0:40, заминаването от сателитния /нискотарифен/ терминал в 8,30 сутринта

гледам тези карти - http://www.athensflights.gr/images/arrival-terminal.pdf

и

http://www.athensflights.gr/images/departure-terminal.pdf

значи просто се остава в Arrivals в лявата и/или средната част на картата - там нещо изобщо работи ли през нощта или си кибичиш на пейка? призори се слиза по ескалаторите и се отива на сателитния и така.... - при всяко положение като гледам няма никакъв шанс поне за час-два да се убие време в тия салони - https://www.dinersclub.com/clubmembers/airport-lounges/melina-merkouri-lounge 

и

https://www.dinersclub.com/clubmembers/airport-lounges/aristotle-onassis-lounge

след като те са в Departures на Hall A и Hall B, и нямат връзка със сателитния

---

и остава вариант да си метнем куфара на storage някъде при Gate 1 и да обикаляме в Атина посред нощ

самоцитирам се, понеже все още ми е неясен момента какво да правим няколко часа - между 1 и 6,30-7 сутринта на летището в Атина, и ми трябва още малко информация, за да преценя реалното празно време

чекирането на багаж и секюрити за заминаващи от сателитния терминал /Райън към София/ къде се прави - в основната сграда или в тази на сателитния? ще ми се максимално да отложим окончателното влизане на този терминал, след като няма изобщо какво да се прави там.... колко време се върви дотам, примерно до гейт А31?

ако си оставим куфара през нощта на Baggage storage-a, в колко най-късно трябва да се върнем на летището за полета в 8,30? примерно в 6,30? при пътуване около час в посока до града /нощем, с автобус/ къде в центъра бихме могли да прекараме 2-3 часа - осветено, безопасно и що-годе оживено място, сещате ли се?

мерси 🙂

Връзка към коментар
преди 7 минути , antea каза:

самоцитирам се, понеже все още ми е неясен момента какво да правим няколко часа - между 1 и 6,30-7 сутринта на летището в Атина, и ми трябва още малко информация, за да преценя реалното празно време

чекирането на багаж и секюрити за заминаващи от сателитния терминал /Райън към София/ къде се прави - в основната сграда или в тази на сателитния? ще ми се максимално да отложим окончателното влизане на този терминал, след като няма изобщо какво да се прави там.... колко време се върви дотам, примерно до гейт А31?

ако си оставим куфара през нощта на Baggage storage-a, в колко най-късно трябва да се върнем на летището за полета в 8,30? примерно в 6,30? при пътуване около час в посока до града /нощем, с автобус/ къде в центъра бихме могли да прекараме 2-3 часа - осветено, безопасно и що-годе оживено място, сещате ли се?

мерси 🙂

За чекиране не мога да ти кажа, тъй като само веднъж съм летяла от това летище и то само с ръчен багаж, но ходенето от основния терминал до гейтовете на Райън еър на сателитния терминал е доста /около 30 мин. по спомен/. Пак по спомен, май преди самия гейт беше секюрити контрола, но не съм съвсем сигурна в това.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
Галин Маргаритов

Здравейте ,обмислям март месец екскурзия до Ларнака и се нуждая от помощ.Къде ще бъде хубаво да се отседне на лесно достъпно място с градски транспорт ,хубав плаж и хубава природа.Аз се спрях на полуостров Капраз ,но ме притеснява стигането до там ,нали все пак е турска територия  .Разглеждам Агия Напа ,но там казват ,че е шумно ,така ,че някой ако може да ми помогне....!!!

Връзка към коментар
преди 2 часа, Galii каза:

Здравейте ,обмислям март месец екскурзия до Ларнака и се нуждая от помощ.Къде ще бъде хубаво да се отседне на лесно достъпно място с градски транспорт ,хубав плаж и хубава природа.Аз се спрях на полуостров Капраз ,но ме притеснява стигането до там ,нали все пак е турска територия  .Разглеждам Агия Напа ,но там казват ,че е шумно ,така ,че някой ако може да ми помогне....!!!

Значи нещата "лесно достъпно място с градски транспорт", "хубав плаж" и "хубава природа" според мен не съществуват заедно на едно място в Кипър. Като цяло обществения транспорт не е от плюсовете на Кипър, влакове няма на острова, автобуси има някакви някъде, но не може да разчиташ с тях да обиколиш острова. Всички кипърци са с коли и не слизат от тях. Организираният туризъм е много популярен, на туристическите места е пълно с туристически групи, организирани с гидове и автобуси.  

Хубави плажове има както в гръцката част, така и в турската, но хубава зелена природа има само на север. На полуостров Карпаз обществен транспорт няма, колата е задължителна. Районите са слабо населени. Това, че се намира в Севернокипърската турска република не го прави трудно достъпно място. С документ за самоличност се преминава границата и няма никакъв проблем за това, още по-малко за нас българите. 

Агия Напа е голям курорт от сорта на Слънчев бряг и е пълен с туристи в сезона. През март още не е започнал сезона, не е достатъчно топло за плаж, затова няма смисъл да избирате мястото според плажа. Изберето го според това къде искате да се разходите и какво да видите из Кипър, в зависимост от продължителността на престоя и личните предпочитания. В списъка със задължителни места са градовете Никозия, Фамагуста, Кирения, Ларнака и Лимасол.  

Аз съм била в Кипър в началото на април, това е сезонът на ягодите, времето е топло като за къс ръкав през деня и да седнеш да обядваш навън на слънце, типично пролетно и зелено. Базата ни беше в столицата Никозия, много е удобно за отправна точка, от там се стига бързо до турската част.    

За колко дни планирате екскурзията? Ако ще бъдете настанени в Ларнака и не искате да ходите в турски Кипър, няма много какво да правите. Един ден до Никозия, друг ден до Лимасол и това е общо взето. В гръцки Кипър е добре на почивка, море и плаж и толкова. Самият град Ларнака мен не ме впечатлява с нищо.  

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Привет! Мисля къде да мръднем за три дни около Коледа и се чудя следният маршрут добре ли ви звучи, или е прекалено много път и няма да видим нищо.

1 ден София - Солун

2 ден Солун - Метеора

3 ден Метеора - София

Отворен съм и за други предложения, може и да не е в Гърция. Поздрави!

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Плануваме да посетим Атина в началото на март. Ще бъдем с дъщеря ни, която е на 9г. По-напред в темата @ДиянаВ е писала за зоопарка в града. 

@ДиянаВ, какви са впечатленията ви от там? Колко време отнема разходката и разглеждането на животните? Билетите от happydeals ли ги взехте?

Бих се радвала и на други предложения за деца. Някъде прочетох, че има и цирк. Някой посещавал ли го е?

Връзка към коментар
2 hours ago, tsvetinka said:

Плануваме да посетим Атина в началото на март. Ще бъдем с дъщеря ни, която е на 9г. По-напред в темата @ДиянаВ е писала за зоопарка в града. 

@ДиянаВ, какви са впечатленията ви от там? Колко време отнема разходката и разглеждането на животните? Билетите от happydeals ли ги взехте?

Бих се радвала и на други предложения за деца. Някъде прочетох, че има и цирк. Някой посещавал ли го е?

За зоологическата градина мислех да пиша, но ... останах с мисленето. Много ни хареса, на големите също. Дъщерята се впечатли най-много от гората на лемурите, защото успя да ги пипа, въпреки забраната. Ама те като дойдат до теб с тази козинка, как да не ги помилваш. И аз наруших правилата. Следващата й топ атракция беше във фермата при козичките, пак поради същата причина, че можеш да помилваш животинчето. Хареса ми и храненето на шимпанзетата. В сайта и приложението пише в кои часове и за кои животни можеш да наблюдаваш храненето им. Атрактивно е. На шимпанзетата нахвърляха чушки, тиквички, патладжани и броколи. Първо ометоха чушките, най-вече червените и то без дръжките😆. Последни останаха броколите, та се сетих за рекламата с Меси - кой яде броколи😂. Тигрицата имаше две бебета тигърчета, които ги извади, захапвайки ги за врата от един храсталак, за да ни ги покаже. Малко ме разочарова шоуто с делфините и то заради мързела на гърците-дресьори. Във варненския делфинариум се справят по-добре, но като гледаш поне за половин час посядваш и отмаряш.

До сега съм посещавала зоото само в Мадрид, а то е едно от най-големите и атрактивни в Европа. При атинското няма толкова пространство, разнообразие и наподобяване на средата, усеща се, че животинчето е в клетка😔, но определено ни хареса.

Посещението ни отне около 6 часа.

Билетите закупих онлайн от happydeals. Не можех да платя с карта на БГ банка. Писах им и ми отговориха, че приемат плащания само с карти на гръцки банки, но мога да платя и чрез PayPal. Така и направих, пак излиза по-евтино от билета на касата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Друго, което мисля, че би било интересно за деца и родители, но ще посетя при следващо пътуване до Атина е Спасителния  център за морски костенурки в Глифада. Препоръча ми го наш съфорумец, живееща в Атина @harta. Това ни пътуване беше по източния бряг и в Атина, че и по-южно въобще не стигнахме, но както обичаме да казваме за пропуснатото, ще има и друг път🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.