Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Скандинавия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Скандинавия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли метро в Осло?

- Какво е работното време за посещения на кораба Ваза?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Колко дни да отделим на Копенхаген?

- Заслужава ли си круиз из норвежките фиорди?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

На 20.08.2023 г. в 17:27, Toyotomi Hideyoshi каза:

Ние направихме двучасов тур с корабче на фиорда край Осло. Има доста опции  за избор, нашия беше този - https://www.fjordtours.com/things-to-do-in-norway/fjord-cruises/fjord-cruise-in-oslo/

Относно места за посещение край Осло, опции има доста, зависи колко време си склонен да отделиш. Например Гьотеборг е на около 4 часа с влак от Осло.

Иначе има един не лош сайт, в който има интересни опции, ако на човек му се рови - https://www.visitoslo.com/en/. Там има десетина предложения за посещения в близост до Осло. Лилестрьом е на oкoлo 15 минути с влак и също има какво да се види. Норвежките железници - VY са най-добрата опция като цена, имат влакове в посока през двайсетина минути. Иначе има по-добри и по-бързи влакове през по-кратко време - Flygotet.

При купуване на билети за VY Трябва ли  нещо да се направи допълнително  в приложението? В смисъл имам купени билети Осло - Флам - виждам ги  в менюто на вашите билети, има Reference code, но няма QR код, какъвто обикновено има при  купуване на билети. 

Връзка към коментар
В момента, Magelanko каза:

SOF - KTT - SOF 360лв
SOF - OUL - SOF 292лв

SOF - KAO - SOF 524лв
SOF - ALF - SOF 381лв

image.png.f4f1ca7fb65a8c17939b2df694ad5325.png
image.png.bdc2bf8035ec2ad77e20c0e40db59a34.png
image.png.6f4d44480abb4a8ff9eb654c70878cfb.png
image.png.e5fd766a0b965f88f300c6878d25bfe1.png

А кое от тези 4 градчета си струва, някой бил ли е? Бях в Тромсьо и много ми хареса. Но май тези са доста по-малки... Все ми се ще да се възползвам от някоя от тези оферти през януари. Също мислех и за Кируна.

Връзка към коментар
преди 28 минути , Hakkâri Spor каза:

А кое от тези 4 градчета си струва, някой бил ли е? Бях в Тромсьо и много ми хареса. Но май тези са доста по-малки... Все ми се ще да се възползвам от някоя от тези оферти през януари. Също мислех и за Кируна.

Kuusamo е много яко през зимата , като картинка от интернет, ама е и студено бая 

Няма особено много туристи ,което е топ за мен понеже не обичам тълпи . 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Бил съм само в Оулу, предполагам от изброените е най-големият град. Имаше леден хотел в едно градче наблизо, Кеми (на около 100 км), предполагам че все още всяка зима си го строят. Влаковете са удобни и редовни, но са скъпички, може и до Рованиеми да се стигне. Другите градове предполагам са еднотипни малки градчета. Имай предвид, че ако ти се наложи да посещаваш болница, единственото що-годе адекватно място в тази част на Финландия е Оулу.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Оулу изглежда много красиво. Но като гледам на картата, не е в Лапландия, а е в средната част на Финландия. Има ли опция да се види сияние там?  

Като гледам другите градчета, толкова са малки, че буквално за час-два разглеждаш всичко. Една църква, няколко десетки къщи и това е. В Тромсо има много за разглеждане, музеи, катедрали.. отделно и Тромсдален.. вилната зона. Просто цените в Тромсо на местата за настаняване са смертелни. 

Но виждам, че всички тези удобни връзки са Луфтханза+Дискавър... И като часове, полетите са удобни... отиване в първата половина на деня, връщане във втората половина. 

Връзка към коментар

Оулу също е за ден , освен около Рованиеми не мисля че има нещо за разглеждане повече от няколко часа.

Тия места са да отидеш на риба ,на ски, да се киснеш в сауната и в ледените води , да се наливаш с водка до припадък.Финландците така си прекарват почивката.Чиста природа и спокойствие.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

Също мислех и за Кируна.

Кируна си струва, ако ти е интересно да се запознаеш с културата на коренното население sámi, да видиш стадата от елени и как живеят там. На около 100 км от града е най-високата планина в Швеция Kebnekaise (имам приятели, които са се качвали през лятото, през зимата не знам какви са условията). 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

Оулу изглежда много красиво. Но като гледам на картата, не е в Лапландия, а е в средната част на Финландия. Има ли опция да се види сияние там?  

Опция има, но сиянието се вижда най-добре извън градовете, където няма светлинно замърсяване, т.е. трябва да си в покрайнините на Оулу или Рованиеми, за да го видиш що-годе добре. Следи прогнозите за сиянието, има различни сайтове и апликации, с които можеш да го правиш. Всеки, който тръгва специално за сиянието, трябва да е подготвен, че има вероятност да не го види, затова си харесайте и други активности. Никой не може да ти гарантира, че сега като си вземеш билети за след няколко месеца, условията за наблюдение на сиянието ще са подходящи.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 11 минути , Jorro каза:

Въпроса е какъв е шанса да се види сияние около Оулу и има ли смисъл за ден да се ходи изобщо до Рованиеми

Не са малки, то е на ширината на Исландия. Отделно сега слънчевата активност е в максимум.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, neuromancer каза:

Не са малки, то е на ширината на Исландия. Отделно сега слънчевата активност е в максимум.

Ние говорим за януари догодина, не за сега, но предполагам януари също ще е силна както традиционно до март би трябвало да е.

Връзка към коментар
преди 10 часа, bobbyfm каза:

Опция има, но сиянието се вижда най-добре извън градовете, където няма светлинно замърсяване, т.е. трябва да си в покрайнините на Оулу или Рованиеми, за да го видиш що-годе добре. Следи прогнозите за сиянието, има различни сайтове и апликации, с които можеш да го правиш. Всеки, който тръгва специално за сиянието, трябва да е подготвен, че има вероятност да не го види, затова си харесайте и други активности. Никой не може да ти гарантира, че сега като си вземеш билети за след няколко месеца, условията за наблюдение на сиянието ще са подходящи.

Всичките тези неща ги знам, бил съм в Тромсо, гледах и нужните апликации.  Гаранция няма никога. Още повече в западната част на Норвегия, където Гълфстрийма има влияние, времето е по-меко, облаците са почти нонстоп 😄

преди 10 часа, Jorro каза:

Ако търсите комбинации събота-понеделник цените са даже по 309лв и може да се направи като дълъг уикенд с 1 ден отпуска за хора, на които така или иначе дните са им кът особено за европейски трипове 😄 

image.png.b426a4d9b4e51ec7726da6e8d88e2588.png

Не, не търся такава комбинация, разбира се. Не си струва разкарването само за 2 дни. Поне 3-4 нощувки там. Все ми е едно в кои дни от седмицата се пада.

преди 11 часа, DenitsaS каза:

Кируна си струва, ако ти е интересно да се запознаеш с културата на коренното население sámi, да видиш стадата от елени и как живеят там. На около 100 км от града е най-високата планина в Швеция Kebnekaise (имам приятели, които са се качвали през лятото, през зимата не знам какви са условията). 

Много благодаря, ще разгледам и за там. Ама като видях колко миниатюрно е градчето...

преди 11 часа, stanimir каза:

Тия места са да отидеш на риба ,на ски, да се киснеш в сауната и в ледените води , да се наливаш с водка до припадък.Финландците така си прекарват почивката.Чиста природа и спокойствие.

Не ходя на риба, не карам ски, в сауна не ходя никога (мразя супер горещо, а и натоварва сърцето), алкохол не пия.  Финландците.. да правят каквото си искат 😉 Искам красота, спокойствие, природа, студ, разходки по улиците, чат пат на кафе/чай... вечер сияние (eвентуално) и така 😉

преди 2 часа, bobbyfm каза:

Ще хване, ама не можеш да предвидиш какви ще са атмосферните условия след месец, камо ли догодина.

Е, това е ясно. То и за след седмица не може да се предвиди (когато е зима). Въпрос на късмет. Питането ми беше дали в този град изобщо се е виждало сияние, леко на юг ми се струва.  Ако не... Нарвик/Будьо в Норвегия или Кируна в Швеция 😉

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
Йосиф Милчов

Сдобихме се с билети до Осло и ще имаме три пълни дни там. Въпроса, ми е какво бихте препоръчали да се види за три пълни дни в Осло и региона?

Връзка към коментар

Круиз по Ослофиорд  (около 2 часа) с корабче и разходка из п-в Bygdøy... дотам може и с корабче, и с автобус...  Аз на връщане и пеша се връщах, за да видя парка Вигеланд, който е по път за центъра. Ботаническата градина също. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
Преди 1 час, Йосиф Милчов каза:

Сдобихме се с билети до Осло и ще имаме три пълни дни там. Въпроса, ми е какво бихте препоръчали да се види за три пълни дни в Осло и региона?

Кметството, парка със статуите и също с метрото да отидете до изкуствената ски писта, извън града. Отдавна ходих, но се надявам, че няма промяна.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Може да погледнете тук за актуална информация и идеи https://www.visitoslo.com/en/. Ние бяхм си взели Oslo pass и доста неща обиколихме и видяхме с него преди години. Само на полуострова с музеите можете спокойно да уплътните 1-2 дена с Norsk FolkemuseumFramКон-ТикиНорвежки морски музей или някой от другите. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 31.03.2023 г. в 11:43, bobbyfm каза:

Ние си наехме гола през приложението getaround, в пъти по-евтино излезе, отколкото ако бяхме наели от някоя стандартна rent a car компания. За тол таксите в Норвегия - не всички излизат на гугъл мапс или поне на моя телефон не излезе една такава при един мост в Нарвик, така че имайте го и това предвид.

Погледнах приложението, но не успях да разбера за наемането възможно ли е и с дебитна карта. Колко време преди наемането си заявихте колата, ясно е, че профил трябва да се създаде поне седмица може би преди първото наемане. 

На 31.03.2023 г. в 11:43, bobbyfm каза:

Ние си наехме гола през приложението getaround, в пъти по-евтино излезе, отколкото ако бяхме наели от някоя стандартна rent a car компания. За тол таксите в Норвегия - не всички излизат на гугъл мапс или поне на моя телефон не излезе една такава при един мост в Нарвик, така че имайте го и това предвид.

Може ли малко практически насоки за използване на приложението от личен опит? 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Възможно е с дебитна карта - ползвахме револют. Свалих приложението, направих си регистрация, избрах си кола и после вече си раменяхме съобщения със собственика й. Преди да тръгнете с колата, трябва да направите снимки от различни ъгли през самото приложение. Аз това го бях пропуснал и го видях след като вече бяхме излезли от града. На първата възможна отбивка спряхме и снимах колата и нямахме проблеми. Към момента не се сещам друго, ако имате конкретни въпроси, ще се пробвам да им отговоря. Надявам се отговорът ми да не е написан прекалено късно.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте, бих искал да попитам дали транспортната карта Oresund за пътуване в Дания и Швеция все още е налична и ако да - къде може да се закупи? В интернет информацията е оскъдна, спомням си, че тук беше коментирано някъде, но не успях да открия информация. Благодаря предварително!     

Връзка към коментар
1 hour ago, Kristian Desev said:

Здравейте, бих искал да попитам дали транспортната карта Oresund за пътуване в Дания и Швеция все още е налична и ако да - къде може да се закупи? В интернет информацията е оскъдна, спомням си, че тук беше коментирано някъде, но не успях да открия информация. Благодаря предварително!     

Ползвала съм я преди години, закупих я от туристическия инфо център в Копенхаген. Вероятно и в Малмьо инфо центъра я има. Свържете се с тях и питайте дали я предлагат все още.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 29 минути , Antigona каза:

Ползвала съм я преди години, закупих я от туристическия инфо център в Копенхаген. Вероятно и в Малмьо инфо центъра я има. Свържете се с тях и питайте дали я предлагат все още.

Аз я купих от инфо центъра до. гарата на Малмьо. Работеше от 10ч, може би е добре предишния ден да проверите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Kristian Desev каза:

Още 2019 бяха обявили, че ще правят промени по картата и след това по време на Ковид мисля, че ги спряха окончателно. Не ми е попадало да са пускали някаква алтернатива, но за всеки случай може да питаш тур. център в Копенхаген/Малмьо.

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.