Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Португалия

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Португалия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Кои авиокомпании летят до Мадейра?

- Какви са средните температури през август в Лисабон?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Как да разпределим дните между Северна и Южна Португалия??

- Заслужават ли си плажовете на Алгарве?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 20 минути , ДиянаВ каза:

Явно са бавноразвиващи се с транспорта 🙃 - това, което е било преди 3 години като пилотен проект, още е актуално 😂

Ей сега открих информация от ноември 2025 г много разбираемо написана 

https://portoporfavor.com/getting-around-porto/

Системата с безконтактното плащане не функционира като цяло и навсякъде, но поне ще пробвам от и до летището.

Мисля, че и ние ще ходим пеша - то Рим го овръшках, че Порто ли ще ми се опре 😉 Кофти е, ако вали, но на място ще се решава.

Ще имам предвид и Bolt/Uber.

Мерси🙂

Има единични билети и дневни карти. Купуват се от автомат. Пластиките също имат стойност и могат да се презареждат. Аз не знаех в началото, но до автомата имаше услужлива служителка, която ми обясни. За летището има по-скъп билет също от автомат.

Информацията ми е от преди няколко години. Дано не е остаряла!

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 8.02.2026 г. в 15:42, ДиянаВ каза:

Проучвам обществения транспорт в Порто. Разбирам, че на някои метро станции билетът може да се плаща с безконтактна карта, което ме устройва първия и последния ден за маршрута от и до летището. Имам още 2 пълни дни в Порто и не знам доколко ще се движим пешеходно. Всички сме с Айфон 🤪 и приложението им за транспорт не става за закупуване на билет/карта, а само за презареждане. Настаняването ни е близо до Casa da Música.

От друга страна информацията, че само на определени метро спирки и за една автобусна линия - 500, може да се плаща с банкова карта датира като актуална както сега, така и преди 3 години. Възможно ли е за толкова време въобще да не са се развили? 
За tap in на картата ясно, но за tap out нищо не пише. Една и съща цена/тарифа на билета ли се прилага при плащането с карта, независимо от зоните?

Накратко въпросите ми са:

Как се придвижвахте из града до забележителностите и как плащахте за билетчетата?

Ако плащам с банкова карта, накрая на деня за всички пътувания ще ми удържи ли най-изгодната тарифа, подобно на лондонската/софийската система? 
Bolt изгодна опция ли е за трима човека?

Като цяло с едно изключение не ползвахме обществен транспорт в Порто. 
Първа и последна среща🙂 - на метро станцията на летището уж трябваше на жълтата машина да може да се плати билет за града, ама не. Имаше и още един заблуден като мен турист, на който банковата карта не сработваше. Понеже метрото вече беше на спирката и тъмнината, умората от цял ден път си казваха думата, реших да им тегля една майна и да се качим гратис, разбирайте в нарушение, с готовност да се изнизваме или разправям на не знам какъв език при контрола 😂 Слава богу след около 25 мин. слязохме на нашата спирка без проверки.

След това ползвахме само Болт, защото цената му за 3-ма беше почти същата или малко по-висока от тази на метрото - плащали сме около 4-5€ из града. От района на Casa da Música до летището - заминаващи, излезе 6.50€ в 12:00 часа по обяд.

В Брага също ползвахме Болд. Така пропуснахме и лифта на Bom Jesus do Monte. Същият в двете посоки е по 4€ на човек. За отиване от историческия център на града в тежък трафик и връщане при по-облекчен платихме общо 10€ + 2€ бакшиш до началото на стълбите към катедралата, откъдето качването е приятно 🙂

IMG_3852.jpeg.c325f4f91c558a89c1621826b149183c.jpeg

• Харесвам 8
Публикувано:
На 8.02.2026 г. в 17:14, Дани Магелани каза:

Има единични билети и дневни карти. Купуват се от автомат. Пластиките също имат стойност и могат да се презареждат. Аз не знаех в началото, но до автомата имаше услужлива служителка, която ми обясни. За летището има по-скъп билет също от автомат.

Информацията ми е от преди няколко години. Дано не е остаряла!

Същото е - няма промяна! На метрото на летището не всички машинки за билети/карти приемат карти - някои работят само с кеш!

• Харесвам 2
Публикувано:

Ще бъдем 5 човека  3 нощувки в Лисабон.

Голямо ровене падна за апартамент и нищо не ми хареса.

Предпочетам е около Rossio=

Моля за препоръка - друг квартал ако сте доволни или конкретно настаняване. 

Публикувано:
преди 38 минути , Taliana каза:

Ще бъдем 5 човека  3 нощувки в Лисабон.

Голямо ровене падна за апартамент и нищо не ми хареса.

Предпочетам е около Rossio=

Моля за препоръка - друг квартал ако сте доволни или конкретно настаняване. 

Ние бяхме в този  - Luxury part of the city - Modern Apartment with Airconditioning - near Subway, през ноември. Метрото е буквално пред входната врата, има 4 спални, супермаркет на 2 мин.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 18 минути , ДиянаВ каза:

В Португалия доста ползвахме Фликс за по-дългите разстояния от летището в Порто, Брага и Гимараеш, и останах с приятни впечатления за супер точно изпълнение на маршрутите. За трима човека плащах от 6 до 9-10 €, така че запазвай си нужните билети със или без отстъпки. За сравнение с Rede Expressos цената за един човек излизаше почти като за трима.

Малко извън темата за Фликс - колко дни бяхте в Порто и за един ден ли обиколихте Брага и Гимараеш?

Публикувано:
преди 4 минути , Taliana каза:

Малко извън темата за Фликс - колко дни бяхте в Порто и за един ден ли обиколихте Брага и Гимараеш?

В Порто бяхме 3 нощувки и 2 чисти пълни дни с мързелива програма, която ми хареса 🙂

В Брага имахме 2 нощувки - половин ден за Гимараеш и ден и половина за Брага с шопинг 😄 компактни градчета са. Общо от събота до събота посетихме Порто, Терсейра - Азорски остров, Брага и Гимараеш и времето ми стигна така, че няма за какво да повтарям, освен за друг Азорски остров. Линията Букурещ - Порто е определено сполучлива и на по-ниска цена от тази за Лисабон, с което опасенията ми за превземане от туристически агенции се опровергаха. Летището също е удобно, а и приветливо, та открива възможности за острови 😍

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
  • 5 месеца по-късно ...
Публикувано:
преди 2 минути , neuromancer каза:

според Гугъл и ИИ няма, само на Сао Мигел

И аз проверих с ИИ. Същото. Даде ми опции за 2 компании чрез приложенията им, като поне можеш да видиш каква ще е цената. То ще ни трябва само за един трансфер от летище и един до летище.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.