Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Западните Балкани

ivelina666
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани със Западните Балкани. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко са тол таксите между Ниш и Белград?

- Може ли да се влиза с лична карта в Косово?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой от хърватските острови е най-хубав?

- Кога да посетим Плитвичките езера?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Четох го това, но питам хора, които са влизали, дали на границата не правят някакви проблеми.

Освен това пише:

Всеки чужденец, влязъл на територията на Република Северна Македония и пребиваващ на територията на страната повече от 24 часа е длъжен да се регистрира по своя инициатива в полицейския участък по местопребиваването си. В случай, че чужденецът е отседнал в хотел, посочената регистрация се извършва самостоятелно от органите на хотела. Чужденец, който не е регистрирал престоя си и не се е отписал при напускане на мястото си на пребиваване в Република Северна Македония се наказва с глоба в размер от 600 до 1 000 евро, като органите на МВР могат да му наложат и забрана за влизането в страната за срок до 5 години.

Това какво ще рече- всеки хотел те регистрира и отписва или трябва нещо да прави и туристът?

Публикувано:
преди 1 час, stotan каза:

Четох го това, но питам хора, които са влизали, дали на границата не правят някакви проблеми.

Освен това пише:

Всеки чужденец, влязъл на територията на Република Северна Македония и пребиваващ на територията на страната повече от 24 часа е длъжен да се регистрира по своя инициатива в полицейския участък по местопребиваването си. В случай, че чужденецът е отседнал в хотел, посочената регистрация се извършва самостоятелно от органите на хотела. Чужденец, който не е регистрирал престоя си и не се е отписал при напускане на мястото си на пребиваване в Република Северна Македония се наказва с глоба в размер от 600 до 1 000 евро, като органите на МВР могат да му наложат и забрана за влизането в страната за срок до 5 години.

Това какво ще рече- всеки хотел те регистрира и отписва или трябва нещо да прави и туристът?

Ако си в хотел, те са длъжни да ви регистрират.  Собствениците на къщи за гости също би трябвало да го правят. Едно време на границата даваха още при влизане едни листчета за регистрация, които после давърнеш на излизане заверени в полицията. Това, като ходиш на гости, не на хотел. Много пъти съм се "приjaвувал" во полициското. Ама и вече доста години не съм ходил. Утре ще проверя, как е на границата, дали още дават листчета. Но няма да оставаме 24 часа на територията на РСМ, та няма да се регистрирам никъде.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 часа, stotan каза:

Може ли да се влезе в Северна Македония с лична карта или се изисква международен паспорт?

2 пъти съм била в Северна Македония (трети няма да има) и двата пъти на границата и после при "случайни" проверки на пътя се заяждаха с нас. Единият път на границата търсиха дори подробности за ГТП на автомобила.

Никъде другаде по света не съм оставала с такъв неприятен привкус след общуване с местните. 

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 час, chandni каза:

2 пъти съм била в Северна Македония (трети няма да има) и двата пъти на границата и после при "случайни" проверки на пътя се заяждаха с нас. Единият път на границата търсиха дори подробности за ГТП на автомобила.

Никъде другаде по света не съм оставала с такъв неприятен привкус след общуване с местните. 

Меня тоже.

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 13 часа, chandni каза:

Аз пък точно обратното. Имахме страхотно путуване.

• Харесвам 4
Публикувано:

Изключително приветливи гранични служители днес и на Деве Баир, и на Блато. А и албанците също. И, както обичайно,леки неразбории на Гюешево с нашите.

Днес с кратки спирки в Скопие да си видя другарчинята, и после в Тетово.

@milenavladova, новият 3,8-километров тунел е отворен, а също и няколко други тунела и мостове. Между Дебър и Тирана се пътува изключително приятно. Но пак беше бавно, защото днес валеше безспирно и имаше много гъста мъгла. Освен това се движат много натоварени камиони, тъй като още отсечки се строят. Но никъде нямаше стеснения или отбиване на движението. За предпочитане си е пред Кяфасан, ако целта е Тирана.

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Здравейте, имам идея да ползвам нощния влак от Подгорица до Белград в началото на юни и искам да питам за инфо и впечатления - първо, нали се движи всяка вечер, понеже не е изрично споменато на сайта. Доколко е надежден откъм описание и нали има опция за пътуване на седалка, а не в спален вагон? Предполагам няма нужда от предварително купуване на билет?

Също така, правилно ли се ориентирам, че в дните вторник и четвъртък няма директни автобуси от Белград за София? Гледам, че Карат С и Транс Юг се движат по тази линия, но никъде не ми излизат курсове в тези дни от седмицата.

Благодаря предварително.🙂

• 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 9 минути , stotan каза:

Трябва ли да се носи кеш в Северна Македония или ползването на карти е широко разпространено?

Носи си малко кеш. Не сигурно, че навсякъде ще успееш с карта.

• Харесвам 2
Публикувано:

Да обобщя пресни впечатления от пътуването ни до Албания 🙂

Имахме лоши очаквания от трафика и местните джигити на пътя, но реално всички се държаха много културно, на моменти по-културно от шофьорите в България. Мнението ми е базирано обаче само на трафика извън Тирана, където не сме били.

В района на Джирокастър навигацията беше силно подвеждаща и не може да се разчита напълно на нея - ползвахме и Google maps, и други. Имахме интернет, така че причината не е в офлайн карти. Даже се заговорихме с персонала на една автомивка извън Джирокастър, споделиха, че наскоро имало инцидент с туристи, които били подведени от Google maps,  давали го по телевизията.

За Osumi Canyon имахме ниски очаквания, но на живо ни хареса, доста е внушителен. Има 2 viewpoint-а. От Osumi Canyon viewing point е по-хубава гледката. Паркира се пред къмпинга и собственикът няма против да се мине през него, за да се стигне платформата. Въпреки, че реката беше маловодна, видяхме, че правят рафтинг.

20250525_121822.jpg.cd98fa9f014fdefa762c1a2186dbde30.jpg

20250525_124143.jpg.6615643d8bfb28b7025e01d254a6c8dc.jpg

И най-важното за каньона - не е възможно да се стигне от него до Джирокастър. Ако идвате от каньона и искате да стигнете до  Джирокастър, трябва да се върнете до Берат. Google maps показва път, но той е в много, много лошо състояние. Разбрахме го по трудния начин. След като първо навигацията ни обърка и ни прати на друго място, се върнахме и тръгнахме по въпросния лош път. В началото му има табели, изглежда като функциониращ. В началото състоянието на пътя е приемливо за лека кола, но в последствие става лошо, дори за 4х4. Бяхме изминали няколко километра и вече нямаше връщане назад, заради изгубеното време в лашкане по дупките и минаването отново през  същите. В един чудесен момент затънахме в една кал, от която излизане нямаше. Не сме губили време във вайкане, веднага опитахме с някакви дъски да "извадим" колата, но тя отново затъна. Върнах се назад, където имаше буквално 3 селски къщи, да търся помощ. Най-добре изглеждащата беше заключена, звънецът не работеше и никой не се показа. По-нататък успях да намеря две баби, съдедки от две съседни къщи. Въпреки че ползвахме Google translator на албански, с тях беше абсолютно невъзможно да се разберем. Най-комичното е, че не спираха да говорят, но когато им сложихме телефона и им обяснихме с жестове да говорят на него, за да стане превод, те млъкваха. Дори не ни разбраха, че искаме лопата, въпреки жестовете и google преводача. Наблизо имаше табела за къмпинг, но сградата беше абсолютно порутена и отдавна изоставена. Намерихме паркирана кола, която изглеждаше в движение, но от бабите някакси разбрахме, че и тя е изоставена. Положението започна да става доста безнадеждно, виче се виждахме как оставаме да нощуваме в къщата на някоя баба, а на другият ден пак не е ясно как ще се измъкнем. Добре, че действието се развиваше ранен следобед и имаше доста време до залез. Спасението ни намери само - от някъде се появи австрийски джип, който вече беше видял затъналата ни кола с българска регистрация и шофьорът жизнерадостно възкликна: "Бългерия, хелоу!" Човекът беше с офроуд джип, който също беше целият в кал, и идвайки от Джирокатър (ние идвахме от Берат), каза че от там пътят е в още по-лошо състояние. Разбрахме, че по-нататък е закъсала друга лека кола, която местните (не знам къде са ги намерили, мястото беше почти безлюдно) се опитвали да извадят. В този смисъл се зарадвахме, че не сме правили повече опити да излезем от калта, защото щяхме да затънем, като тях по-нататък. Буквално за минута австриецът ни издърпа с въже и се върнахме отново в Берат, от където тръгнахме към Джирокастър. Така денят ни мина в неволи. Като тегля чертата, съм доволна, че реагирахме спокойно и без нерви. Определено си беше приключение, пътуването все пак е излизане от зоната на комфорт. Не че съм радостна от случката, но и не ни развали албанското пътуване. Накрая стана още по-комично - в началото нямаше жива душа в "населеното място", но бабите една след друга взеха да излизат от порутените си къщи и накрая на мегдана имаше няколко сеирджийки, явно беше събитие да се случи нещо интересно там 🙂Та, ако не сте авантюристично настроени като нас, не минавайте по този път.

За хотелите - понеже дестинацията е бюджетна, спахме в повече от чудесни хотели. Личният ни фаворит е Troja Resort - Hotel & Restaurant, който е близо до границата с България. Типичен планински хотел, тип Швейцария или Андора. Двойната стая е под 50 евро, а апартаментът с джакузи - 100 евро. Стаите:20250524_080849.jpg.4c74ef7641a4b76f18dbf970801fc077.jpg

20250524_080030.jpg.81decd97c88dc212199b7d17176031ca.jpg

Закуската (включена) се сервира в мега модерен ресторант, а масите са от епоксидна смола:

20250524_081243.jpg.3c2851f495933661ebe370a588d371ff.jpg

20250524_092227.jpg.904478cf8fcce8c795abdf660d7978de.jpg

20250524_081531.jpg.3f9f3c0deaf25a72b91dc6710d0c0490.jpg

На двора има масички, в средата на всяко "сепаре" има барбекю. Отделно има открит малък фитнес:

20250524_093537.jpg.169ddf30235af5f633a4f621172b005b.jpg

Хотелът беше с плащане на място, платихме с КК, но няколко часа по-късно ни писаха съобщение, че плащането не е минало. Помолиха ни да се върнем, ако е възможно, но ако сме били далече, здраве да е. За съжаление вече бяхме на 100 км. от хотела и нямаше как да се върнем. Разбрахме се да ни пратят банкова сметка, но дори и след няколко съобщение от наша страна, не ни изпратиха. За първи път ми се случва такова нещо - хотелът да черпи...

В Берат мястото за снимка на старата част е от двора на църквата срещу къщичките. Църквата затваря в 20 ч., после продължихме снимките пред нея:

20250524_200259.jpg.dde5113d643af674bd526f6aa579ea31.jpg

Ако искате ресторант с гледка в Берат, хареса ни Bar Restorant Veranda Mangalem - менюто е лимитирано, но гледката е по-хубава от съседния на него Terrace 360° Lion:

20250524_182155.jpg.21f750b62732ace9ac908c755b1d739e.jpg

20250524_191659.jpg.a2b5d7baf672d3ae12e46c8e663558b9.jpg

• Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:

@Яничка, благодаря, че писа в темата и много се радвам, че всичко завърши благополучно за вас. Трябваше да намеря време да пиша и аз в темата, че между Осуми и Джирокастър е невъзможно да се мине. Май го споменах някъде, а със сигурност писах на лични съобщения на @Roberto Baggio да не си и помислят да минават оттам. Мислех си, че съм ти го написал и на тебе. Ние затова си и останахме без каньона. Точно в Албания предния път сме минавали по какви ли не брутални пътища, но това, пред което се изправихме преди месец, идвайки от Джирокастър уж към Осуми, надмина и най-мрачните ни представи, така че просто обърнахме и обикаляхме 150 километра до Берат.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
На 23.04.2025 г. в 11:28, SPQR89 каза:

че в дните вторник и четвъртък няма директни автобуси от Белград за София? Гледам, че Карат С и Транс Юг се движат по тази линия,

Точно във вторник и четвъртък  пътува Транс Юг.

На 23.04.2025 г. в 11:28, SPQR89 каза:

ползвам нощния влак от Подгорица до Белград в началото на юни и искам да питам за инфо и впечатления - първо, нали се движи всяка вечер,

Честотата на движение - ежедневно или не,  е вторичен въпрос. Първичният въпрос е да се купи билет достатъчно предварително. Твърде вероятно е да няма спални билети 15 дена преди планираното  пътуване.

Публикувано:

@Яничка, хубаво е, че неволите са завършили добре и в крайна сметка сте се насладили на пътуването. :smile:

Вашата случка ми припомни как затънахме ние в Сърбия. Половинката беше решил да бъдем малко по-авантюристични и да не запазваме предварително настаняване в Сърбия на връщане от Хърватия. Представяхме си как ще намерим комплекс с бунгала сред природата и ще пренощуваме там. Реалността обаче се оказа друга - нямаше кьорав хотел/хижа/къща за гости наоколо, тук-там някоя вила и никакви хора. Мъжът ми мерна дървени постройки и сви с колата натам - оказаха се необитаема вила + строеж. Тъкмо ми казва, че ще обърне и ще продължим да търсим и аз усещам, че колата затъва в лепкава кал. Веднага си представих как ще спим в колата двамата + кучето и на следващия ден ще търсим някой да ни издърпа. Пред вилата имаше летви, той  се опита да си помогне с тях, но колата не помръдваше. Наоколо лаяха кучета, започнахме да викаме - нямаше жива душа. Свалям нашето куче от колата и от строежа към нас се спуска голямо куче, пуснато свободно, а аз разбира се изпадам в ужас и започвам да крещя. Мъжът ми се чуди колата ли да вади от калищата или от кучето да ни брани. Със смрачаването се появиха нашите спасители - майка и син дойдоха да нахранят кучетата във вилата си. Веднага извикаха високопроходим джип, който ни измъкна, дори не позволиха да си подредим дъските, които мъжа ми разхвърли в калта. Поискахме да им платим за услугата, но не приеха пари. Много мили хора.

• Харесвам 3
  • Браво 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.