Прескочи до съдържание

Авиоинциденти...

Oshko

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 часа, Duke каза:

За мен обаче е по-интересно дали не съществува някаква допълнителна електроника, която да не разчита на гласовите команди и действия на пилотите, а в случай на необходимост да задейства аварийна процедура за принудителна отмяна на излитането...

Те тези неща (все още) са малко нож с две остриета и трябва първо много внимателно да се обмислят, огледат и тестват симулационно - да не забравяме, че при двата B737 MAX-а, които катастрофираха фатално, причината се оказа "допълнителната електроника" MCAS, която след фалшиви сигнали от датчик че самолета вдига носа прекомерно, започва принудително да натиска носа надолу, което се оказва фатално . 
Иначе е ясно, че по-рано или по-късно, самолетите ще станат безпилотни. 

• Харесвам 4
Публикувано:

Не съм изучавал и не съм летял на В-737. Освен като пътник, разбира се. Но доколото съм запознат с други подобни ситеми MCAS се активира и работи само във въздуха, когато е активиран т.н. flight mode. 

преди 5 минути , Фил каза:

Иначе е ясно, че по-рано или по-късно, самолетите ще станат безпилотни. 

Дано да не доживея и никога не ми се налага да ме вози такова нещо. 

• Браво 1
Публикувано:
преди 29 минути , дядо Пепи каза:

Не съм изучавал и не съм летял на В-737. Освен като пътник, разбира се. Но доколото съм запознат с други подобни ситеми MCAS се активира и работи само във въздуха, когато е активиран т.н. flight mode. 

Да, логично, аз го дадох като пример за автоматична система, която прави нещо принудително, през главата на пилотите. 

Цитат

Аз пък ти пожелавам да доживееш, а вече дали ще се возиш ще е твой избор. :wink:
Аз също съм си леко консерва и си спомням как доста се впечатлих далечната 1993г., когато на летище Орли се качих на "Orlyval" и установих че няма "ватман". :grin:
Автономно метро има още от 1983 в Лил. Автономни автомобили вече се движат в няколко страни, също и камиони. На много места вече има автономен релсов транспорт, даже в София последната линия на метрото е с възможност да се движи автономно, но кой знае защо все пак има ватмани (всъщност имам предположения защо).
А даже и да излезем от практически двумерното пространство на земната повърхност - космическите кораби на Space X напълно автономно се изстрелват, летят, скачват се с МКС, после се разкачват и се връщат обратно на земята, като астронавтите са, грубо казано "куфари" и практически не правят нищо по време на полета, просто се возят.  
Така че нещата отиват натам, независимо дали на мен или на теб ни харесва това. :wink:

Също така тук, във форума, в някоя тема имаше преди време оживена дискусия и спорове по този въпрос. :smile3:

• Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 47 минути , дядо Пепи каза:

Доживя го 😄 При карго полетите въвеждането на дроновете не е въпрос на бъдеще, a на настояще. Българската компания Дронамикс е първата карго авиокомпания в света получила сертификат за изпълнение на карго полети с дронове. “„Черният лебед“ с размах на крилата 16 метра превозва до 350 кг или 3,5 кубически метра на разстояние до 2500 километра, като се нуждае само от 400 метра за кацане и излитане.“

Първата в света авиокомпания за карго превози с дронове се подготвя за полети

Българската Dronamics получава до €30 млн. инвестиция от ЕС

Промяна в плановете: Dronamics ще стартира търговските полети от България

Професията пилот скоро ще е може да се изпълнява и от хоум офис 😄

• Харесвам 4
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
20 hours ago, Topfly said:

Доживя го 😄 При карго полетите въвеждането на дроновете не е въпрос на бъдеще, a на настояще. Българската компания Дронамикс е първата карго авиокомпания в света получила сертификат за изпълнение на карго полети с дронове. “„Черният лебед“ с размах на крилата 16 метра превозва до 350 кг или 3,5 кубически метра на разстояние до 2500 километра, като се нуждае само от 400 метра за кацане и излитане.“

Първата в света авиокомпания за карго превози с дронове се подготвя за полети

Българската Dronamics получава до €30 млн. инвестиция от ЕС

Промяна в плановете: Dronamics ще стартира търговските полети от България

Професията пилот скоро ще е може да се изпълнява и от хоум офис 😄

Китай лицензира тази пролет две компании за пътнически въздушни таксита.Всички тестове вече са успешно издържани  :

• Харесвам 5
Публикувано:

Сега слушам още една версия за катастрофата със самолета на Air India. Според един пилот работещ в САЩ една от възможните причините за рязко намаляване на тягата в двата двигателя едновременно може да е замърсено гориво. 

• Харесвам 4
Публикувано:
На 18.06.2025 г. в 12:31, Topfly каза:

Сега слушам още една версия за катастрофата със самолета на Air India. Според един пилот работещ в САЩ една от възможните причините за рязко намаляване на тягата в двата двигателя едновременно може да е замърсено гориво. 

Освен да слушаш, чети де 😉 - двайсет и няколко мнения по-рано написано на български език :

или сериозно замърсяване на горивната система, довело (евентуално ) на спиране и на двата двигатели едновременно.”

На 17.06.2025 г. в 8:53, Topfly каза:

Air India имат 33 броя 787 Dreamliner. Не знам каква е средната честота на проблеми, но често поради абсолютно безобидни неща закъсняват или кацат самолети. След такива катастрофи обикновено спазаването на правилата става още по строги, за да демонстрира авиокомпанията, че при тях няма никакви компромиси със сигурността.

26 от тях са вече напълно испектирани:

The DGCA had mandated ‘Enhanced Safety Inspection’ across Air India’s Boeing 787-8/9 aircraft fleet. Out of total 33 aircraft, inspections have now been completed on 26 and these have been cleared for service, while inspection of the remainder will be complete in the coming days. The fact that 26 aircraft have been cleared gives reassurance in the safety measures and procedures that we follow. As a matter of added precaution, Air India will also undertake enhanced safety checks on its Boeing 777 fleet and, going forward, we will continue to cooperate with the authorities, viz AAIB, DGCA, MoCA to ensure the safety of our passengers, our crew and our aircraft, which remains our highest priority.

Личното ми мнение, че едва ли е дефектирал Дриймлайнера ( примерно софтуерен /елкетронен бъг да е изключил двата двигателя ) .

Чиста спекулация от моя страна , но напълно възможно ми се струва трагедията да е следствие от човешка немарливост при поддръжка на самолета , съчетано с някое погрешно действие от пилотите + висока температура на въздуха + близо до максималното тегло на самолета …

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.