Hakkâri Spor Публикувано: 2 август, 2025 Публикувано: 2 август, 2025 В момента, yordanov каза: не те обижда или провокира. Дали? Онзи ден когато беше пусната от някого новина за арабин, който казал "Господ е велик" на арабски, а сърбин взел да го псува... (То това беше новината) и аз написах коментар, че сръбската простотия е пословична. След което последва хейт по мой адрес. Значи аз коментирам участник в случката, а последвалите коментари бяха за мен? Аз не коментирам хората, които пишат тук. Днешният коментар, как статиите били жълти, имали емотикони, преводът бил калпав, нямало източници... не беше ли пак провокация, с ясното съзнание, че ще предизвика отговори? При кое няма източници? Само в последните 2 страници виждам, че съм слагал на няколко места FB Aviación mundial, тоест това е ФБ страница за авионциденти, испаноезична. Излиза ми инфото директно на български, самият ФБ превежда. Копи-пейстнал съм заедно с емотиконите, съжалявам, че не съм ги махнал. Явно е много дразнещо, но поне е посочен източник. В момента, yordanov каза: Ама ей на, написал си "на косъм от трагедия". А за видеото - дори не ми се коментира. Видеото мислиш, че съм го изработил аз с изкуствен интелект ли? А "на косъм от трагедия" не видя ли текста в линка, който посочих като източник? Ето го пак: https://www.facebook.com/NewsofBahrain1/videos/1896632484520172 Ясно се вижда фразата "scene of a near-tragedy". Мисля, че преводът "почти трагедия" или "близо до трагедия" са със същия смисъл като "на косъм от трагедия". Поне когато нападаш и обвиняваш, да се беше подготвил, да си кликнал и прочел. Аз линкове и източници гледам да слагам. Важното е да се издребнява, да се заяжда и да се търсят кусури. Коментирай си самата новина, самата случка и участниците в нея, не коментирай пишещите хора тук, това не ти е работа, а и противоречи на правилата на форума. При всеки коментар и провокация по мой адрес, ще докладвам. Ако не ти харесват постовете ми, подмини. Ако толкова те дразнят, докладвай ги. Нямам нужда да ми даваш оценки. Лека нощ! 1
дядо Пепи Публикувано: 3 август, 2025 Публикувано: 3 август, 2025 На 1.08.2025 г. в 12:04, vorbis каза: акво представлява тази подготовка на двигателите Включване на противообледенителната система на двигателите, ( ако до сега не е включена) и запуск на запалителните свещи в продължителен режим на работа. 2 1
Ovcharski Публикувано: 4 август, 2025 Публикувано: 4 август, 2025 Полет IB579 Мадрид - Париж на Ибериа. Самолет EC-OOJ при излитане се сблъсква с птица (може би лешояд) и следва аварийно кацане 13
Deja Vu Публикувано: 4 август, 2025 Публикувано: 4 август, 2025 https://youtu.be/8l2n-di3hJE Видео показващо пътниците на Америкън евакуиращи се с ръчния си багаж. При излитане от Денвър, колесниците на самолета се запалват, което налага евакуация на пътниците. Видеата от инцидента предизвикват големи реакции за законите да преследват пътниците, които влачат със себе си раници по време на евакуация (или най-малкото полица на авиокомпаниите за великански глоби). В едно от видеата се вижда и баща, който държи дете си с главата надолу, но стиска здраво куфара в ръка. 2
Nayden Bondzhev Публикувано: 4 август, 2025 Публикувано: 4 август, 2025 Моето скромно мнение, няма да става по-добре. 2 1
Topfly Публикувано: 13 август, 2025 Публикувано: 13 август, 2025 Самолет от София за Лондон съпроводен от изтребители над Германия 2
Гост Публикувано: 13 август, 2025 Публикувано: 13 август, 2025 преди 1 час, Topfly каза: Самолет от София за Лондон съпроводен от изтребители над Германия На едно място преди няколко месеца бях чел много подробно описани процедурите при такива ситуации. Авторите бяха бивши пилоти. Ще пробвам да го изровя. Но на практика, нищо страшно в 99% от случаите.
П.Кръстев Публикувано: 13 август, 2025 Публикувано: 13 август, 2025 Аварийно кацане във военна база на о. Терсейра (Азорски острови). Самолетът е бил A350-900 на Air France, регистрация F-HTYC. Изглежда кацането е било по-скоро предпазна мярка заради необичайнa миризма и не е довело до нищо сериозно. Пътниците на полета от Париж за Сау Пауло са извозени с друг изпратен самолет, Boeing 777-200ER. В първия момент като прочетох, че става въпрос за инцидент на полет от Париж до Сау Пеуло на Air France, веднага се сетих за инцидента с полет AF-447 по обратния маршрут през 2009г. 1
Иван Попов Публикувано: 23 август, 2025 Публикувано: 23 август, 2025 Air France Flight Makes U-turn Over Atlantic Ocean After Pilot Sends Out Signal 'Mayday, Mayday, Mayday' An Air France flight departing New York’s JFK International Airport turned around over the Atlantic Ocean after declaring an emergency. According to flight tracker FlightAware, Air France flight AF9 left JFK at 12:28 a.m. local time on Tuesday, Aug. 19. As the Paris-bound Boeing 777-300ER made its way over the Atlantic, it diverted back to its origin at 1:14 a.m. “Mayday, mayday, mayday,” the pilot declared in an audio recording obtained by LiveATC.net. The pilot later confirmed to air traffic controllers the plane was experiencing a right engine failure. This caused crews to declare an emergency squawk 7700 — an international distress code. After stating the nature of the emergency, the pilot requested a return to JFK. The plane, carrying 311 passengers and crew and 6.5 hours worth of fuel, made a right turn back towards the Empire State. За повече инфо тук.
Иван Попов Публикувано: 26 август, 2025 Публикувано: 26 август, 2025 Полет от Лондон кацна аварийно на отдалечено летище в Русия Самолет от летище „Хийтроу“ в Лондон с 311 души на борда извърши аварийно кацане в Русия тази сутрин, съобщава „Дейли Мейл“ (Daily Mail). Boeing 777-39L(ER) е претърпял „отказ на двигател“ и е поискал да кацне в Нижневартовск, Сибир. Кадри показват самолета на Air China – пътуващ за Пекин – при кацането в отдалечения град в Ханти-Мансийския автономен окръг. Не е ясно колко британски граждани се намират на борда на авариралия самолет. Полетът е излетял от „Хийтроу“ в 22:43 ч. местно време и е кацнал в Нижневартовск в 8:17 ч. местно време (3:17 ч. британско време). Според съобщенията, руските власти са отказали да позволят на пътниците от полет CA856/CCA856 да слязат от самолета след аварийното кацане. Руски източници уточняват, че на борда е имало 265 души, включително 15 души екипаж, а не 311, както първоначално беше съобщено. По данни на изданието Baza на борда „не е имало паника“. За повече инфо тук. 2
randi Публикувано: 26 август, 2025 Публикувано: 26 август, 2025 Тази нощ полет на easyJet(А320, G - EZUR) от Анталия за Лондон е кацнал аварийно на София. Изгубили са една от хидравличните системи. Машината е спряла на полосата и са я издърпали на перона, като на полосата е имало теч на хидравлична течност и се е наложило почистване. Раян Еър от Корфу са кацнали на Бургас. 7
stanimir Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 На косъм... Линк Файненшъл таймс": Предполагаема руска намеса е довела до смущения в GPS навигацията на самолета на Урсула фон дер Лайен близо до Пловдив вчера Предполагаема руска намеса е довела до смущения на GPS навигацията на самолета на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен близо до Пловдив вчера, съобщи британският в. "Файненшъл таймс". Наложило се е пилотите да използват хартиени карти, за да приземят самолета, пише изданието, като се позовава на свои източници. "GPS сигналът в целия район на летището изчезна", каза един от източниците. Самолетът кръжа близо час, преди пилотът да реши да го приземи ръчно, използвайки аналогови карти. Служителят описа прекъсването на сигнала като "неоспорима намеса". 4
Coo Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 Винаги съм мислила, че в днешно време имат някакви устройства с електронни карти, които да са независими, да не работят с gps... 3
jorocontrola Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 преди 1 час, Coo каза: Винаги съм мислила, че в днешно време имат някакви устройства с електронни карти, които да са независими, да не работят с gps... Какво точно наричаш електронна карта и какво е точно ГПС за теб? ГПС е система от сателити, които постоянно бълват радиосигнали и всеки може да изчисли позицията си спрямо това. Но ако някой ти заглуши сигнала, просто не може да изчислиш къде си и тогава идва проблема. Каквато и навигационна система да имаш, тя се "ориентира" спрямо някакви входящи данни. Ако някой успее да ти спре данните или да ги манипулира, то ти увисваш без да знаеш къде си точно... 😉 Иначе звучи много странно това, което е написано и предполагам хич не е лесно да се заглуши сигнала над чужда държава, ако изобщо се е случило де.
Coo Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 преди 30 минути , jorocontrola каза: Какво точно наричаш електронна карта и какво е точно ГПС за теб? ГПС е система от сателити, които постоянно бълват радиосигнали и всеки може да изчисли позицията си спрямо това. Но ако някой ти заглуши сигнала, просто не може да изчислиш къде си и тогава идва проблема. Каквато и навигационна система да имаш, тя се "ориентира" спрямо някакви входящи данни. Ако някой успее да ти спре данните или да ги манипулира, то ти увисваш без да знаеш къде си точно... 😉 Иначе звучи много странно това, което е написано и предполагам хич не е лесно да се заглуши сигнала над чужда държава, ако изобщо се е случило де. Че имат някакви електрони устройства офлайн и без GPS, които ползват електронни карти за навигация и GPS, а не размятат хартиите. Вероятно по добри практики трябва да имат и хартиени, но чак пък - написаното ми звучи така, все едно са кацали в 1940та. 2
jorocontrola Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 преди 4 минути , Coo каза: Че имат някакви електрони устройства офлайн, които ползват електронни карти за навигация, а не размятат хартиите. Вероятно по добри практики трябва да имат и хартиени, но чак пък - написаното ми звучи така, все едно са кацали в 1940та. Независимо от картата (електронна или хартиена), то ти трябват някакви маркери, по които да се ориентираш. Ако тази входяща информация я няма независимо от причината, то ти не може да определиш къде си. Чисто и просто като къпан...
Coo Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 В момента, jorocontrola каза: Независимо от картата (електронна или хартиена), то ти трябват някакви маркери, по които да е ориентираш. Ако тази входяща информация я няма независимо от причината, то ти не може да определиш къде си. Чисто и просто като къпан... Не съм казала, че очаквам да кацат без карта, коментирах кацането с хартиени
jorocontrola Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 (редактирано) преди 44 минути , Coo каза: Не съм казала, че очаквам да кацат без карта, коментирах кацането с хартиени И как точно дори и да е хартиена картата да се ориентират? Тези пилоти най-вероятно си идват с лелята и дори не са българи. Да видят тепетата и да преценят къде са и да сметнат след колко километра е летището? Нека и @дядо Пепи каже как е от пилотска гледна точка, ама според мен кацането на непознато летище без навигация не e мечтата на пилота 🙂 Редактирано 1 септември, 2025 от Георги 1
neuromancer Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 преди 18 минути , Coo каза: Не съм казала, че очаквам да кацат без карта, коментирах кацането с хартиени Какво пишат в медиите и какво е в действителност не е задължително едно и също. 1
Ardent Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 Ето това ми попадна по темата. Не знам до колко е достоверно, но пък човека се изказва доста авторитетно и дава вид да е в час с материята. Възможно е да не са замесени руски агенти радиолюбители, а гладни за сензации журналисти, а истинската причинна да е лошо време например. Zhivko Girginov Летище Пловдив има ILS (CAT I) — тоест localizer и glideslope, с честота 109.9 MHz за LOC и съответна честота за GS, и класическа радионавигация, която НЕ зависи от GPS. При смущения в GPS пилотите просто използват ILS, VOR, NDB и пр. Това е напълно нормална и рутинна практика. “Хартиените карти” всъщност са задължителен резерв и се ползват редовно при брифинг и по време на полет. Това не е “авария”, а част от стандартните процедури. Ако над Пловдив е имало GPS-заглушаване, това би засегнало само RNAV-подходите и навигационните системи на борда, които ползват сателитен сигнал. Възможно е да има смущения в GPS, но в авиацията това е нормална практика и има резервна навигация. Сега, не че рушняците не се опитват да творят белѝ, това си е едно на ръка и е винаги валидно. Но тези вестникарски скечове са просто шум в системата и трябва да ги отсяваме. И да, клетите ДАНСове и службички би трябвало да засекат “немедлено” проблема. Изключително трудно е да се хакне ILS сигнал (макар и не невъзможно), защото той е строго регулиран, калибриран и контролиран от авиационните власти. Да го кажа по малко по-различен начин: ако рушняците можеха да го направят със самолета на леля Лайнен над Пловдив, то значи, че могат да го направят всеки един момент и с всички самолети над София, а това вече означава, че влизаме в режим на терористична атака и всички летища в България трябва на секундата да затворят и всички летателни средства незабавно да се приземят или отклонят за външни държави. Абсурд. 5
Zaro Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 Марио Бакалов: https://www.facebook.com/share/19hURfZzou/ 3
дядо Пепи Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 Летателната ми тработа в ГА започнах в една компания, която оперираше с 2-3 самолета, дадени на мокър лизинг в Турция. Обичайно 2-3 пъти в седмицата летяхме Анталия - Станстед. Иде реч за началото на 1995г. При навлизане във въздушното пространство на Югославия ( тогава) бордният GPS приемник, по който основно водехме навигацията спираше да работи. Просто се губеха сателитите и трябваше да минаваме на самолетоводене с конвенционални средства, т.е. наземни. Тогава все още си имаше мрежа от VOR и от един на друг по разрешения маршрут. Като навлизахме в Унгария сателитите отново се появяваха и можеше да ги ползваме отново. Всички знаем до къде се стигна малко по-късно - задокеанските "освободители" започнаха да налагат демокрация на Балканите. GPS сателитите не можеха да се ползват доста дълго. Когато карахме помощи от Западна Европа - Франкфурт, Амстердам и др, летяхме през България, Гърция и от там снижавахме и кацахме на Тирана. На отделно етапи, особено при снижение пак от време на време се губеше сигнала на сателитите, но ние основно правихме захода по наземни средства и векториране от земния диспечер. Летях до 2012г, но никъде на друго място не съм се сблъсквал с такъв проблем он неможене да се води самолета по сигнал от спътниците. Относно полетната документация на борда на самолета. По мое време всеки самолет имаше пълен комплект навигационни карти и справочници. И без тях нямаш право да излиташ. Естествено при полети над Европа не е нужно да влачиш и карти на Австралия и Далечния Изток. картите се ползваха, за да вземем от тях данни и настроим борднаите системи за излитане, самолетоводене, заход и кацане. Както и да видиш как да стигнеш до стоянката, която са ти дали. За всичко това имаше карти, които четеш и изпълняваш написаното там. Всички около теб - земни служби за ръководство на възд. движение и другите екипажи очакват от теб да се ръководиш от тази информация, и спазваш написаното. Не съм сигурен дали новите самолети имат такива справочници в хартиен вид, или всичко им е зададено на цифров носител и само трябва да открият и използват необходимото им. Което е много по-лесно за ползване и поддържане. Но авиацията върви напред с темпове, кото бяха немислими по мое време. 7
yordanov Публикувано: 1 септември, 2025 Публикувано: 1 септември, 2025 Оставям това тук без да коментирам. 2 2
stanimir Публикувано: 2 септември, 2025 Публикувано: 2 септември, 2025 14 hours ago, yordanov said: Оставям това тук без да коментирам. Тоест нашите мишоци лъжат за да се впишат в тренда , а ЕК припява ...фалшиви новини. Flightradar24 : This is what we can deduce from our data. * The flight was scheduled to take 1 hour and 48 minutes. It took 1 hour and 57 minutes. * The aircraft's transponder reported good GPS signal quality from take-off to landing 8
дядо Пепи Публикувано: 2 септември, 2025 Публикувано: 2 септември, 2025 Макар, че избягвам да давам оценка на работата на колеги, написах на няколко места, че все повече и повече случката опира до (не)моженето на пилотчетата да работят със системите на самолета. Не всеки път и навсякъде нещата се получават по най-лесния начин. Всеки самолет има оборудване да изпълни няколко вида заход и кацане. И ако не се познават всички начини се стига до подобни срамотни ситуации. Но подчетавам, че това е лично мнение. 9 1
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега