Фил Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 Преди около 10-тина дни, полет на Ryanair, изпълнявана от Maltа Air от Пиза, при лошо време е направил два пъти go around при опит за кацане на летището в Престуик, Шотландия, след това още един go around при опит за кацане на резервното летище Единбург и накрая е успял да кацне в Манчестър билзо два часа след първия опит, като оставащото гориво в резервеорите е било само 220кг.* , или, както бихме се изразили на шофьорски жаргон: "кацнал е почти на керосинови изпарения". Още инфо в Aiation Herlad ------------------------------ * малко ми е странно, че горивото се дава в килограми, мислех, че като течност е в литри (или галони в имперската с-ма) 3
дядо Пепи Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 преди 35 минути , Фил каза: както бихме се изразили на шофьорски жаргон: "кацнал е почти на керосинови изпарения". При самолетите казваме "да кацнеш с една кофа керосин' Само на който му се е случвало знае какво е усещането.
Topfly Публикувано: 16 октомври, 2025 Публикувано: 16 октомври, 2025 преди 43 минути , Фил каза: ----------------------------- * малко ми е странно, че горивото се дава в килограми, мислех, че като течност е в литри (или галони в имперската с-ма) Ако добре съм запознат, причината е температурната разлика. На земята може да е 40 градуса, а на 10 000 метра минус 60 градуса. При такава температурна разлика обемът на горивото се свива, но килограмите остават същите. Много по сигурно е да смяташ в килограми от колкото в обем.
ivailo_radev Публикувано: 20 октомври, 2025 Публикувано: 20 октомври, 2025 При кацане на летището в Хонгконг самолет Boeing 747 (карго) на някаква турска авиокомпания закача автомобил. В следствие на това колата изхвърча в морето и потъва веднага, а двамата човека в нея загиват. Екипажът на самолета не е ранен, ама и самолетът отива в морето. 7
Фил Публикувано: 20 октомври, 2025 Публикувано: 20 октомври, 2025 По време на полет на United Airlines от Денвър до Лос Анджелос със 140 пътници на борда, е имало инцидент при който неизвестен предмет е ударил и е спукал предното стъкло на пилотската кабина, докато саомлетът е летял на крейсерска височина. Един от пилотите е получил наранявания на ръката, а самолетът е отклонен към Солт Лейк Сити за безопасно кацане. Има различни спекулации какво може да е причинило удара - някаква част от метеорологичен балон, парче лед, метеорит, космически боклук ... United Airlines 737 MAX Pilot Injured As Mysterious Object Cracks Windshield 1
Duke Публикувано: 21 октомври, 2025 Публикувано: 21 октомври, 2025 На 20.10.2025 г. в 13:20, Фил каза: По време на полет на United Airlines от Денвър до Лос Анджелос със 140 пътници на борда, е имало инцидент при който неизвестен предмет е ударил и е спукал предното стъкло на пилотската кабина, докато саомлетът е летял на крейсерска височина. Стъклото на самолета „Юнайтед Еърлайнс“ може би е спукано от метеорологичен балон Като прибавим и безконтролното използване на дронове (макар и летящи на значително по-ниска височина), отломките от падащи сателити, дежурните "заподозрени" птиците и засиления трафик, става все по-опасно да се лети...
Иван Попов Публикувано: 21 октомври, 2025 Публикувано: 21 октомври, 2025 Но най-интересното е, че от НАСА твърдят, че количеството космически отпадъци, обикалящи около Земята, непрекъснато нараства и агенцията проследява повече от 25 000 такива парчета по-големи от 10 см, но по-голямата част от тях е в орбита на повече от 1600 километра от мястото на инцидента. За повече инфо цък. 3
neuromancer Публикувано: 21 октомври, 2025 Публикувано: 21 октомври, 2025 Космическите изгарят като падат, освен ако са наистина доста големи... Някъде четох, че сателитите на Старлинк вече са няколко хиляди (сега потърсих - 8600). Май вече си е опасно там горе, но те не би трябвало да засягат самолетите. 2
Фил Публикувано: 21 октомври, 2025 Публикувано: 21 октомври, 2025 преди 42 минути , neuromancer каза: Някъде четох, че сателитите на Старлинк вече са няколко хиляди (сега потърсих - 8600). И падат средно по около 10-тина от тях седмично. 6 1
Климент Публикувано: 22 октомври, 2025 Публикувано: 22 октомври, 2025 преди 10 часа, Фил каза: И падат средно по около 10-тина от тях седмично. Старлинк сателитите имат около 5 години живот и са проектирани след това да падат и изгарят в атмосферата. Така че съзвездието от сателити на Мъск, трябва да се обновява на всеки 5 години, при около 10000 планирани сателита това прави по 2 хиляди годишно да изгарят в атмосферата. 1
Иван Попов Публикувано: 24 октомври, 2025 Публикувано: 24 октомври, 2025 Ужас над Лондон, самолет излита в последния момент, за да избегне катастрофа при кацане Полет на United Airlines, приближаващ летище Хийтроу в Лондон, се отказа от кацане в последния момент в четвъртък, след като самолетът бе засегнат от силни ветрове, причинени от бурята Бенджамин, съобщава People. Видеокадри показват момента, когато самолетът изглежда секунди преди да докосне пистата, отново се издига във въздуха. Според FlightAware, полет 904 на United Airlines е излетял от летище Нюарк Либърти в Ню Джърси към Хийтроу около 21:26 местно време в сряда, 22 октомври. Малко преди 09:30 ч. на 23 октомври местно време в Лондон самолетът се приближава за кацане, но силни пориви на вятъра принудили екипажа да се откаже от маневрата. 2 1
randi Публикувано: 24 октомври, 2025 Публикувано: 24 октомври, 2025 преди 4 часа, Иван Попов каза: Ужас над Лондон Трябва да спрете да четете такива жълти новини. Има специализирани сайтове за информация. Аз толкова лежерен и приятен touch and go не съм виждал. Какви ужаси, какви трагедии..... На теб вижда ли ти се някакъв ужас и възможност за катастрофа? Какви неща са ми се случвали на мен...... Ще трябва да ги зачислите към катастрофи. Значи съм оцелял в поне няколко такива .🤣🤣🤣 13
Иван Попов Публикувано: 24 октомври, 2025 Публикувано: 24 октомври, 2025 преди 7 минути , randi каза: Трябва да спрете да четете такива жълти новини. Има специализирани сайтове за информация. Аз толкова лежерен и приятен touch and go не съм виждал. Какви ужаси, какви трагедии..... На теб вижда ли ти се някакъв ужас и възможност за катастрофа? Какви неща са ми се случвали на мен...... Ще трябва да ги зачислите към катастрофи. Значи съм оцелял в поне няколко такива .🤣🤣🤣 На мен ми стана интересно, защото това е нещо напълно нормално, а те го описват все едно се е случило нещо страшно. Просто я качих, защото вече това се случва почти всеки ден и дори в играта го има...... 2
Гост Публикувано: 25 октомври, 2025 Публикувано: 25 октомври, 2025 преди 10 часа, Иван Попов каза: На мен ми стана интересно, защото това е нещо напълно нормално, а те го описват все едно се е случило нещо страшно. Просто я качих, защото вече това се случва почти всеки ден и дори в играта го има...... На мен ми се беше случило при кацане на Санторини - бяхме над пистата когато пилотът се отказа и даде газ за втори опит. Имаше си буря с дъжд. Малко преди втория опит казаха, че по протокол е опасно да се каца и ни върнаха в Атина и летяхме и кацнахме на Санторнини на следващия ден. 🙂
stanimir Публикувано: 28 октомври, 2025 Публикувано: 28 октомври, 2025 Осем унгарци и двама германци са сред загиналите в самолетната катастрофа в Кения Найроби, 28.10.2025 15:40 (БТА) Единадесет души загинаха в самолетна катастрофа в Кения, включително осем унгарски граждани и двама германци, съобщи ДПА. Авиокомпанията, извършваща полета - "Момбаса Еър Сафари", потвърди, че единадесетият загинал е кенийският пилот на самолета. Малкият самолет се е разбил в крайбрежния окръг Квале, на около 40 километра от град Момбаса, докато е летял към националния резерват "Масаи Мара", съобщи кенийският орган за гражданска авиация. Властите са започнали разследване, за да се установи причината за инцидента. "Момбаса Еър Сафари" е компания, специализирана в транспортирането на туристи между пясъчните плажове на източното крайбрежие на Кения и сафари дестинациите в северните части на страната. Честа дестинация при тези пътувания е именно националният парк "Масаи Мара", отбелязва ДПА. 4
Topfly Публикувано: 28 октомври, 2025 Публикувано: 28 октомври, 2025 Загиналите са две унгарски семейства, като сред жертвите има и две деца. Най-вероятно са отишли на сафари по време на есенната ваканция. 2
Тони Публикувано: 29 октомври, 2025 Публикувано: 29 октомври, 2025 Полет на Сингапур airlines се е върнал на летището в Мелбърн малко след излитане. Изхвърлял е гориво и е летял ниско над северните квартали, след което прави кръг и се връща. https://www.google.com/amp/s/amp.9news.com.au/article/4764efe1-d735-4192-929e-c413330b3643
Coo Публикувано: 29 октомври, 2025 Публикувано: 29 октомври, 2025 Полет на Луфтханза от Чикаго към Германия е кацнал принудително, защото пътник е намушкал тийнейджъри с... метална вилица. https://www.nbcnews.com/news/us-news/man-accused-stabbing-2-teens-metal-fork-flight-chicago-germany-rcna240160 4
Zaro Публикувано: 31 октомври, 2025 Публикувано: 31 октомври, 2025 Докладът за Ница https://www.flightradar24.com/blog/aviation-news/aviation-safety/nouvelair-easyjet-nice/?utm_campaign=website&utm_medium=email&utm_source=sendgrid.com 1
stanimir Публикувано: 1 ноември, 2025 Публикувано: 1 ноември, 2025 Два пътнически самолета се сблъскаха по време на рулиране на летище ''Ла Гуардия'' в Ню Йорк, съобщи New York Post. Инцидентът е станал в събота вечер. Самолет на United Airlines, пристигащ от Флорида, се е приближавал към пистата за рулиране, когато по неизвестна причина е влязъл в контакт с друг самолет на United Airlines, закачайки опашката на самолета с крилото си. Другият самолет е бил неподвижен по време на инцидента, чакайки теглене до пистата за полета си до Хюстън. "Усетихме удара по време на рулиране, но не знаехме, че е другият самолет, докато капитанът не ни каза“, заяви пред изданието един от пътниците в самолета, пристигащ от Флорида. На борда на двата самолета е имало близо 350 души. Самолетите са били теглени до пистите, а пътниците и екипажът са били свалени от двете страни. Експерти разследват степента на щетите по самолета с "отрязаната опашка“. Както отбелязва изданието, инцидентът е станал на фона на значителни закъснения на летище Ла Гуардия. Те бяха причинени предимно от силни ветрове, с пориви до 70 км/ч (43 мили/ч), но биха могли да се дължат и на недостиг на персонал поради продължаващото спиране на работата на правителството на САЩ. Линк 1
stanimir Публикувано: 1 ноември, 2025 Публикувано: 1 ноември, 2025 Почти половината от големите летища в САЩ са засегнати от недостиг на авиодиспечери заради спирането на работата на федералните служби Проблемите във въздушния трафик в САЩ се задълбочават, като почти половината от 30-те най-натоварени летища в страната са изправени пред недостиг на авиодиспечери заради спирането на работата на голяма част от федералната администрация от 1 октомври, съобщи Федералната агенция по гражданска авиация (FAA), цитирана от Ройтерс. Липсата на авиодиспечери достигна в петък до най-големите си размери през този месец, като най-тежко засегнатият регион беше Ню Йорк, където 80 процента от диспечерите не бяха на работа. Проблеми с персонала са докладвали най-малко 35 подразделения на FAA. Сред засегнатите са летища в Ню Йорк, Остин, Финикс, Вашингтон, Нашвил, Далас и Денвър. На някои от тях закъсненията бяха от над един час. Спирането на работата на федералната администрация принуди 13 хиляди авиодиспечери и 50 хиляди служители на Администрацията за транспортна сигурност да работят без заплащане. В петък над 5600 полета бяха извършени със закъснение, а 500 бяха отменени, съобщи уебсайтът за проследяване на въздушния трафик FlightAware. Авиокомпаниите „Делта еърлайнс“, „Саутуест еърлайнс“ и „Америкън еърлайнс“ призоваха Конгреса бързо да приеме закон за временно финансиране, за да позволи на правителствените служби да продължат работа, докато продължават споровете около политиката в сферата на здравеопазването. Ситуацията се усложнява и поради това, че FAA има около 3500 незаети места за авиодиспечери и мнозина работеха извънредно и шест дни в седмицата и преди спирането на финансирането на федералните служби. Федералното правителство на САЩ официално прекрати голяма част от дейността си на 1 октомври, след като Конгресът и Белият дом не успяха да постигнат споразумение за финансиране. Линк 1
Фил Публикувано: 1 ноември, 2025 Публикувано: 1 ноември, 2025 преди 6 минути , stanimir каза: след като Конгресът и Белият дом не успяха да постигнат споразумение Да се поучат от нас - като няма приет бюджет - по 1/12 от миналогодишния бюджет месец за месец. 1 4
stanimir Публикувано: 4 ноември, 2025 Публикувано: 4 ноември, 2025 Пореден ден със затворени летища заради дрон.Май вече няма и ден без подобна новина.При положение , че всеки побърканяк с дрон за няколкостотин долара може просто да се забавлява , как изобщо ще се спре с тази тая идиотия ? Досега не се е чуло за открит или проследен нарушител , при всичките супер-дупер технологии , регистрации на летящи устройства и т.н. Ако военните с цялата си мощ и бюджет не са в състояние да проследят такова устройство, за чий е пародията с регистрацията на елементарни джаджи с тегло над 250 гр ? Някога правеха същото с лазерни фенерчета. 5
Nayden Bondzhev Публикувано: 5 ноември, 2025 Публикувано: 5 ноември, 2025 Най-малко седем души загинаха при самолетна катастрофа в Луивил 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега