Прескочи до съдържание

Авиоинциденти...

Oshko

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 6 минути , FlyTraveler каза:

Близко си бил... Статистически си си изразходвал лимита от рискове за много години напред.

П. П. Имах предвид, че не би трябвало да попадаш в рискове ситуации.

И моята математика казва това 🙂 Но все пак ще се почерпят и с бирите днес. За здраве. 😉

• Харесвам 9
  • Благодаря 4
Публикувано:
В момента, bronco каза:

И моята математика казва това 🙂 Но все пак ще се почерпят и с бирите днес. За здраве. 😉

Разбира се, не съм поставял почерпването и под минимално съмнение. И аз бих се почерпил на твое място, доста бих се почерпил даже... 🙂 

• Харесвам 5
Публикувано:
преди 26 минути , bronco каза:

Преди един ден пътувах Адис Абеба-Найроби. Най-вероятно с падналия самолет. Утре трябва да летя Найроби-Адис Абеба. Знам, че математиката е на моя страна, но все пак усещането не е приятно... Отивам да си купя 2-3 бири. За здраве. 😉

Жив и здрав да си! Познато усещане, ама не чак такова... Ще пия една бира сега за теб.

Този маршрут е много популярен в Англия, водеща новина е и тук. Самата аз - когато правих планове за Танзания, този полет беше част от моя маршрут. 

Бог да ги прости загиналите... Ще следя разследването.

Публикувано: (редактирано)

Не всички самолет имат необходимите радари за засичане на турболенции. Отделна тема е, че не всички турболентни зони могат да бъдат засечени от радарите. Наскоро четох, че Делта (и АА) имат програми за изучаване на турболенциите - имат монтирани сензори на борда на (част от) самолетите си и предават данните на съответната агенция за изследване и изучаване на метеорологията. Учените се опитват да открият причините за нестабилните въздушни маси.

Иначе в ЮИ Азия въздушните маси са доста нестабилни. Там не е толкова рядко да се случват силни турболенции, при които виното и напитките на пътниците са по стените и при индивидуалните отвори за въздух, някой и друг пътник и стюардеса са със счупен пръст на ръка/крак,  багажниците да се отворят и да изпадат куфари, които да ударят няколко пътници, ... Дали е 777 или друга машина, няма особено значение...

Това е много интересно за МАХ - няма да се изненадам, ако на финала някоя система не е съвсем домислена...

CEO-то на а/к е бил на мястото на инцидента. Там има буквално кратер:

image.png.5baf4249b53d08089f3f0f498f12e0fa.png

Това показва, че самолетът се е забил с голяма (вертикална) скорост в земята. В авиационните форуми се е завъртяла дискусия, че системата, която причини трагедията с Lion Air, (нарича се MCAS) работи само при прибрани задкрилки (flaps).  Пистата на ADD е достатъчно дълга, за да излетят с прибрани задкрилки (позицията на задкрилките променя генерираната от крилото подемна сила), но по мнение на пилоти при поставяне на ръчките за контрол на двигателите в позиция на "пълна мощност" и прибрани задкрилки се включва аларма, която е много силна - със същата сила, с която е алармата за разхерметизиране на самолета. Вероятността тази аларма да не е работела на чисто нов самолет и пилотите да не са псотавили задкрилките в правилната позиция е доста малка.

Редактирано от akair
  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 4 минути , alfa каза:

Какво търси CEO-то там? Етиопска му работа.

Това е съвсем нормално поведение на един CEO, когато компанията му е изправена пред много сериозен проблем. 

Публикувано:

Според мен разсъждавате малко елементарно като за толкова тежка катастрофа. Правилата за точно и ясно разследване са еднакви по цял свят. Лица, чиито действия могат да повлият на разследването се държат настрани. Какво можел да направи - много може да направи - и волно, и неволно. 

• Замислям се 1
Публикувано:

Механизацията на крилото (задкрилки и предкрилки) се обират обикновено след 1 - 3 мин след излитане. А те са се разбили след 6 мин. Излитане без механизация ми звучи абсолютно изключено, защото дори няма да успеят да се издигнат.

преди 5 часа, bronco каза:

Утре трябва да летя Найроби-Адис Абеба

Техническите теории и догадки не ме интересуват - ще помоля за коментари от мястото на събитието че след 4 дни и  ние летим с тях и имаме общо 3 международни + 6 вътрешни полета и поне единият е със същия самолет... Стискам палци!

Редактирано от stefanrusev
  • Харесвам 2
Публикувано:

Без да съм специалист, публикувам мнение за излитане без задкрилки от друг форум:

Въздушната струя се дели от профила на крилото и чрез неговата извита надолу форма подкрилната струя се затопорва и става от долу едно високо налягане,което бута самолета нагоре. Над крилото има поради извивката на профила, въздуха по дълъг път и понеже се опитва да затвори вакума минава с по голяма скорост и това води до ниско налягане, което изсуква самолета нагоре .Надкрилната сила е 2/3 подкрилната 1/3. Flaps увеличават площа на крилото и извивката ,тоест моща на тези сили се увеличава ,тоест не е нужна толкова бърза струя отпред за да повдигне самолета ,тоест не е нужна толкова бърза скорост, тоест не е нужна толкова дълга писта. Естествено че може да излети и без Flaps при дълга писта, ама не е препоръчително. 
Първо гумите си имат също ограничения при по-високи скорости ще почнат да горят, могат дори да се разкъсат. 
Второ,с правилно сложени Flaps се минимира риска за Tailstrike 
Трето се катери по добре нагоре което е много важно за да се набере сигурна височина в проблемни случаи. 
Четвърто, при променливи ветрове и атмосферни феномени ,няма да загуби толкова силно височина колкото с прибрани Flaps. 
Проблема при много сложени Flaps е, ако се откаже двигателя при излитане. Съпротивлението е много по силно и понеже и скороста е бавна пада тази много по бързо под минималната. И самолета може да тупне. 250възли IAS са вече горна граница там трябва при повечето модели да са прибрани отдавна и самолета е в стабиленлно състояние. Единствената скорост за определянето кога и колго Flaps да се сложи или прибере , е тази която мери налягането на струята отпред ,тоест IAS. Тези скорости могат за един и същ модел да са различни,взависимост от моментната тежината на самолета , нормално е при 737 да са прибрани при 200IAS ама ако е празен може да са 180 IAS ако не си ги прибрал дотогава почва да друса, има си гранични скорости при които задължително трябва да се приберат ,понеже шарнирите няма да издържат. При моделите на 737NG откриха проблеми с една от плостостите за управление, с Rudder-а. Та ограничиха значително мах.IAS, та сега имат право да летят само до 270IAS което не ги прави по бавни просто трябва по стръмно да се качват и по късно да слизат ама над FL100 не по бързо от 270IAS .А както знаеме на FL390 са 250IAS над 440TAS. Което не е винаги най икономичния начин,ама няма как. За да не се откъсне струята при по голяма Атака се използват "предкрилките". За 737серия 
май се използват при излитане Flaps от 1°, 5° или 15° взависимос от следните критерии 
-Дължина на пистата 
-Въздушно налягане 
-посока и сила на вятъра 
-температура на въздуха не само заради гъстотата, ами много топлия въздух намалява мощноста на двигателите отгоре на всичко не трябва да дава много газ в случая. 
-в момента не се сещам друго ,надявам се да съм ти отговорил в правилна посока.

Публикувано:

Дискусията в лайнърса е публична - всеки може да прочете повече детайли, ако му/й е интересно.

Още 2 събития, които будят притеснение:

Самолет Ербъс А380 на а/к Ер Франс, регистрация F-HPJC, е изпълнявал редовен полет AF703 с 501 пасажери на борда от Абиджан, Кот д'Ивоар до Париж. Над Нигер няколко от лопатките на един от двигателите са се счупили и екипажът е взел решение да се върне обратно в Абиджан

image.png.fbcf1dcd4809c550a5d3768d4fecfea0.png

Летището в Каракас оперира без електричество. Няколко основни системи като осветлението на пистата се захранват от генератори. Проверките за сигурност и паспортните проверки се правят без помощта на технически средства. Полетите между САЩ и Каракас са отменени по тези прични:

image.png.f1746d374b9e0994825bdfa1a34fe124.png

image.png.fbb79d9053e73546d50f4673c199a7e1.png

image.png.4181f6b96419c908a8316a2479364bdc.png

image.png.f5ecb6c71939db0326dfebd3c7c9d14d.png

Полет на Air Europa до Мадрид е излетял 6 часа по-късно от планираното:

image.png.3f19f6dd94c279c14b1128f63d9be236.png

• Харесвам 3
  • Шок 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 4 часа, stefanrusev каза:

Техническите теории и догадки не ме интересуват - ще помоля за коментари от мястото на събитието че след 4 дни и  ние летим с тях и имаме общо 3 международни + 6 вътрешни полета и поне единият е със същия самолет... Стискам палци!

След 3 часа летя Найроби-Адис с етиопците, престой от няколко часа и летя Адис-Дубай пак с тях, прехвърляне от DXB на DWC и полет с Уиз до София. Ще пиша по-късно как е минало всичко. Един страничен въпрос, ако някой знае. Бордовата карта на Уиз ми е на телефона като пдф и все още не мога да намеря принтер да я разпечатам. Ще ми направят ли проблем на гишето на DWC?

• Харесвам 1
На 26.02.2019 г. в 8:31, georgebg каза:

Особено с Ембрайърите е голям купон, случвало ми се е и да се движим на 30-40 градуса странично,т.е. се движим напред, но самолета е изкривен все едно със страничните прозорци напред 🙂 .... а не броя вече колко пъти е имало кацане на една гума ...

Точно Ембраерите са доста стабилни при cross winds/side winds и силна турбУлентност. Именно те са се оказали решаващи при избора на оперираща авиокомпания за полетите от Йохансебург до Света Елена, който продължи близо две години, и това да е SA Airlinks. Другите кандидати са били с B737-800 (Comair), и Avro на Atlantic Star, който обаче е твърде малък, които при тестовете се оказват неподходящи за  сложните условия, и кацане при силни и внезапни пориви на вятъра на мястото, избрано за построяването на пистата. Което пък е единственото по-голямо равно място на острова. Правителството на острова кани тест пилоти и експерти направо от бразилската компания-производител, които извършват не малък брой тестове, излитания и кацания с Ембраери, анализират ги, и стигат до извода, че точно тези машини са най-подходящи за кацане/излитане при обичайните силни ветрове там.

На 7.03.2019 г. в 9:19, Георги каза:

Мисля, че и Air New Zealand имаха варианти на полети от Оукланд до Лондон с прекачване/дозареждане в САЩ или Азия. 

Само в щатите, LAX.
В един форум имаше дискусия по въпроса. По-скоро силна критика и недоволство заради изискването според правилата на уса за слизане, минаване на паспортен и граничен и емигрантски контрол, и след това наново минаване през дългите опашки на секюрити и паспортен контрол на всички пасажери, които кацат на тяхна територия, независимо че е само стоп на един полет. Даже се обсъждаше идеята за оборудване на допълнителна изолирана постройка на летището, която да се ползва само за частния случай от пасажерите на полета LHR - AKL, заради случаи на изпускане на втората отсечка от някои пътници, заради това правило за слизане и минаване на всички проверки за кратко време. Отделно и необходимостта от виза само за няколкочасовия стоп на този полет.
Освен някога да са тествали възможността да се лети на запад през Азия, но пък така се покачва разхода за гориво, и да не им е излязла сметката. Но към настоящия момент NZ 1 и NZ 2 се изпълняват само със стоп на LAX. Вариант през Азия няма... за съжаление.

Редактирано от wilks
  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 3 часа, wilks каза:

Но към настоящия момент NZ 1 и NZ 2 се изпълняват само със стоп на LAX

NZ1 кара пътници до Америка и Англия. От общи съображения бих предположил, че пътниците до Америка са повече. Как да изолираш такъв полет в отделна постройка, като че ли всички са транзит под карантина

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 16 часа, bronco каза:

Преди един ден пътувах Адис Абеба-Найроби. Най-вероятно с падналия самолет. 

Не е бил той. Справка - flightradar24

• Харесвам 1
Публикувано:

Китай забранява полетите с Boeing 737 MAX, към тях се присъединяват Кайманите и Етиопия. 

https://edition.cnn.com/2019/03/10/africa/china-boeing-ethiopian-air-crash-intl/index.html

https://www.theguardian.com/world/2019/mar/11/ethiopia-airline-crash-china-grounds-boeing-737-max-8-jets-in-wake-of-disaster

Във форумите на BBC сериозно се обсъждат и новите машини на Ryanair от същия вид, които влизат скоро в употреба.

Публикувано:

Гръцки пътник е закъснял с 2 минути за чекина на падналия самолет и са му отказали достъп до борда. Имало е и друг късметлия, на който му е закъснял самолета и е изпуснал връзката. В някои ситуации, човек просто трябва да има късмет...

54268131_2111387475645102_60222367382382

• Харесвам 11
  • Шок 2
  • Браво 1
Публикувано:
7 hours ago, домосед said:

NZ1 кара пътници до Америка и Англия. От общи съображения бих предположил, че пътниците до Америка са повече. Как да изолираш такъв полет в отделна постройка, като че ли всички са транзит под карантина

Изолирането става по принцип в транзитната зона, като ако не се лъжа всички държави в света освен САЩ позволяват безвизово транзитно минаване през летището ако връзката е до 24 часа. Нищо няма да помогне оборудването на допълнителна изолирана постройка за транзит, защото ако някой не иска да се качи в самолета, той може да го направи и в допълнителната изолирана постройка...

Публикувано:

Канада също изисква транзитни визи за граждани на определени страни (до неотдавна вкл България). Великобритания изисква транзитни визи за граждани на определени страни, напр. РЮА, Афганистан, Кот д'Ивоар,..

По темата:

Последните данни са, че пилотите са обявили emergency и са поискали да се върнат на летище ADD.

6 hours ago, Rainy said:

Китай забранява полетите с Boeing 737 MAX, към тях се присъединяват Кайманите и Етиопия. 

Royal Air Maroc също са приземили тяхната флотилия от 7М7 до изясняване на обстоятелствата в Етиопия.

• Харесвам 1
Публикувано:
22 minutes ago, stanimir said:

Не съм съвсем сигурен,  но мисля за Австралия е по-малко от 24ч. 

П. П.  Офтопик. 

Прав си! За Австралия безвизовия транзит е 8 часа и не се отнася са всички, но българските граждани са в списъка, които могат да минат безвизово транзит цък

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 часа, bronco каза:

Бордовата карта на Уиз ми е на телефона като пдф и все още не мога да намеря принтер да я разпечатам. Ще ми направят ли проблем на гишето на DWC?

Не би трябвало да ти направят проблем. Ще ти изкарат нова бордна карта щом им покажеш пдф-а и готово. Точно там сме минавали така като им показах на лаптопа, че имаме чек ин направен онлайн. Леки полети 🙂

• Харесвам 1

По случайност гледах една серия току що на Самолетни катастрофи, отново с Боинг 737. Не казвам нищо, но ми направи впечатление, че във въпросния случай имало проблеми с висотомера на самолета в над 2500!!! случая! Е, в 2499 пилотите реагирали правилно и се приземи ли, в 2500 обаче не успяли. Заключението? Виновен бил екипажа, както винаги. Ами не мога да го приема Това и туй то! Щом Има персистиращ проблем, трябва да се вземе решение и да се отстрани (така и не са разбрали от какво се е получавал проблема), а не да се обучава екипажа да се справи с този проблем, защото Тогава вече става малко кой разбрал, кой не разбрал, кой гледал едно, кой друго (както в този случай). Да не казвам, че в 10 серии разследващите твърдят Не вярвайте на Усещанията си, а на самолета, защото той мисли правилно, а в този случай - ама защо вярвате на самолета, вярвайте на себе си! Важното е да се оневини производителя и да си кара по живо, по здраво. Да ме извиняват приятелите от Боинг, ма не съм им фен (не че има разлика с другите, де). И в този случай ще се окаже нещо такова, убедена съм. Жалко за хората! 

Редактирано от luba_rizova
  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.