Прескочи до съдържание

Говорим си за Северен Пакистан - Karakoram Highway


Гост

Препоръчани мнения

Дам, така е. Аз в България на времето едва убедих семейството си да хоствам хора от КС. После имах партньор, който беше супер ревнив и заради него спрях съвсем и като се разделихме си обещах, че повече няма да позволя на никой да ме лимитира. Моят мъж пътува много и ме разбира, че не ми е приятно самичка да го чакам. Ние се запознахме по време на мое пътешествие до Дубай. А сега в Пакистан живея с.... ВНИМАНИЕ! - свекърва и 2 зълви! Тази комбинация навсякъде по света може да уплаши всички булки, обаче ние някакси се напасваме. В такива семейства всеки си има ден за готвене, пране и т.н. Та те са тези, дето подмятат за моите излизания. Ама тя и майка ми в България е така - "само излизаш, какви са тия пътувания, вместо да си гледаш къщата, мъжът, така ли съм те учила...", та аз съм свикнала да ми се мърмори за това и не им обръщам внимание. На вас не ви ли мърморят за пътуванията?🙂 Тук е сложно да излизаш сама само с 1 друг мъж-приятел. Добре е да сте група. Ако си сама само с един, то вече слухът е тръгнал като в индийски сериал. Имам 2-3 приятели мъже, които семейството ми познават, а с другите излизаме в по-голяма група - с колелата, кафе, разходки, парти. Ама то и в България са ми се случвали подобни работи, хората как обичат да говорят, ейййй!!!

Жените в Пакистан ( както и някой други мюсюлмански страни) са с много различно мислене от европейското. Може би над 90% не искат и да чуят, че трябва да работят и да си плащат сметките сами. Те са свикнали това да прави баща им, братята им, съпругът, после синовете. Малко са тези, които искат да работят, а семейството ги спира, но има. И това е в градовете. Те са израстнали с възприятието, че жената е най-щастлива като се ожени, роди 2-3 деца и си ги гледа вкъщи. Ако й се наложи да работи за пари(не като тези, които го правят за хоби), тя няма търпение да си намери мъж и да се ожени. Питам ги: "Добре де, ами ако мъжът ти каже да се забулваш и да не говориш с никой друг, ще го направиш ли?" - "Да, аз не го приемам като теб, това е грижа и протекция!". Пакистанците имат големи семейства, братя, сестри, братовчеди и така имат автоматично под ръка поне 20 приятели за срещи и има семейства и хора, които дори нямат приятели извън семейството! А и тук семейството те ангажира толкова много - сватби, рожденни дни, празници, гости... Хората живеят предимно в къщи, макар че вече виждам и много апартаменти. Тук е прашно и трябва да се почиства всекидневно, та едно 2-3 часа си отиват за домакинстване ако го правиш сам. Много хора имат домашни помощници, ама те не са особено квалифицирани и си е предизвикателство да си намериш правилните. На темата домашни помощници мога да пиша до утре, пуснах един пост във Фейсбук, използвайки грубата дума за човек от ромски произход, та ме репортаха и вече нищо не смея да кажа. 🙂

  • Харесвам 18
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Ти си използвала думата, която в Турция има на табелка на всяка улица , означава барбекю, скара 😂 (същото и в Северен Кипър и Азербайджан). Но и без това, ти по принцип си си за бой, де 😉

 

P.s. Казвам ти го защото си по-широко скроена и няма да се разсърдиш

  • Смея се 1
Връзка към мнение

А, баш тази дума беше! Ти смятай колко са ме издразнили тези хора от тази каста, че да го кажа. Ама просто те са: искам пари и работа, ама ако може да не работя много и да е 1-2 часа само, да си идвам, когато си искам и да си тръгвам, когато си искам, а като ми направят забележка - да си разбия главата в стената и да кажа, че са ме малтретирали... Да завъртя любов с шофьора и като забременея и той не ме иска, да кажа, че собственикът на къщата ме е изнасилил. Да облека бельото на съпругата, докато не гледа, да си направя голи снимки и да ги изпратя насам-натам. Че някой правят и магии даже. А върха на сладоледа е когато в края на месеца им отрежеш от заплатата 10-те почивни дни, които те сами са си взели, да пробват да те ударят и да те окрадат. Как се нарича такъв човек, я ми кажи...

  • Смея се 4
Връзка към мнение
преди 8 часа, Happy_Traveler каза:

Да ви кажа и при нас в Пакистан я има същата драма - сред местните "магеланци" като се разбираме да пътуваме. Едни искат със самолет, други с влак, трети с рейс...

 

Моят мъж е Рейни Номер 2 , притеснява се за местата и хората.

 

В Балочистан и на север има отвличания на туристи, няма какво да казваме на черното-бяло. 

Първо, да поздравиш моя близнак - съпругът ти. Наистина съм притеснителна 🙂 Е, случвало се е да правя не една простотии - да не кажа много, та много простотии 🙂 - но това е друга тема... 

 

Няма драми. Просто аз допуснах грешка - в начина на поднасяне на информацията. Не спрямо спътниците си, а спрямо поне още няколко човека, които очакваха включване. Признах си чистосърдечно и с ръка на сърце, независимо от грубите иронии.

 

Подходът беше погрешен и не беше редно да принизявам потенциални опасности единствено в името на цената - за да се съберем повече приятели.

 

Което не означава, че бихме избрали най-скъпият доставчик 🙂 Просто хората, които отиват на такива дестинации, трябва да са единомислещ екип, а магеланци са силно самостоятелни и движени основно от себе си поради голям опит и строго лични интереси.

 

Поздрави сърдечни от Исландия! 🙂 

 

 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Да! И аз не мога да пътувам с голяма група. 2-ма най-много или 4-ма. 

Внимавай с агенциите, като слушам наистина големи кожодери... 18 долара за обед/вечеря с тия планински селца/градчета по Каракорума, вие не се планинари на трек... Това да не са ти ресторантите на MM Alam Road в Лахор (тъкмо се връщам от Gulberg и от имението на Шахид - специално проверено за теб) ... Че даже и там на някой места няма да ти излезне толкова пари, а тази улица е доста по-лъскава от Витошка например. 

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

@Rainy, понеже имахте намерение да прескачате между Индия и Пакистан, имайте предвид следното

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 48 минути , chandni каза:

@Rainy, понеже имахте намерение да прескачате между Индия и Пакистан, имайте предвид следното

Благодаря ти много! 

 

След много сериозни размисли и проверяване на всички възможни варианти, още преди месец време синусоидалният ми мозък взе категоричното решение, че е много скъпо и неефективно пресичането на границата пешеходно. Ще бъдат две отделни пътувания, като индийскато не е ясно кога (но ще го бъде). Взимането на визи с еднопосочни билети е огромен кошмар. Няма резервни варианти по въздух Делхи - Пакистан. Заобикалянето през съседните държави обезмисля идеята. 

 

Много се изкушавах, признавам - обичам нестандартните предизвикателства, но цената (не само финансовата) не си заслужаваше. Решението беше съгласувано напълно с @patilana

 

За протокола: взели сме решение за пътуването, направи сме бюджет и сме уговорили детайли, но не сме купили билети, защото очакваме лицензионният документ на избрания от нас гид. 

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Няма да забравим да се похвалим за закупените билети. Аз вече започнах да се подготвям за пътуването. Този път съм решена да спазвам протокола. 

IMG_20190114_135204.jpg.1c5e6bc1b10f84da2ab1f06b41596d9d.jpg

  • Харесвам 11
  • Смея се 2
Връзка към мнение

Ситуацията в Кашмир от много време е такава, на приливи и отливи. Едните, другите... Скоро има избори в Индия, който каже по-лошо за Пакистан или обещае санкции, нападения и т.н. - той ще спечели. Управляващата индийска партия към момента губи влияние и е в състояние и сама да си спонсорира терористична атака, за да събере гласове. Изборите са през април-май, като минат и ще се успокоят нещата, това се случва редовно, обстановката в Кашмир трябва да се следи ден за ден, седмица за седмица... Нещо като Израел и Палестина.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Малко update и от нас. Предвид сериозното напрежение между Пакистан и Индия, с @patilana сме поставили в карантина и в процес на изчакване пътуването ни до Karakoram Highway.

 

Добрата новина е, че не сме правили никакви покупки.

Лошата - животът на местните хора е поставен в пряка опасност. 

 

Малко обяснение защо този маршрут е обявен принципно за опасен от travel.gov.uk.

 

Индия нанесе - или казва, че е нанесла - удар по Balakot, Jaish-e-Mohammed Terrorist Camp - тренировъчен полигон на терористи от  Jaish-e-Mohammed. Balakot e на отсечката, свъзваща Babusar Pass (този, който аз много държа да видя) със Chilas - другото опасно място, а нагоре вече е спокойно. Заради тази отсечка нормалните застрахователните компании отказват застраховки по цялата магистрала и в района.

 

image.png.994a78a433c5d35c850d3393d8c623fe.png

 

Затова и хората, които правят трек Конкордия от Скарду - K2 Basecamp - или се мотаят в района - много красив категорично - предпочитат да летят. Препоръчват им се полети, по-точно. И ако времето е лошо - което се случва в Каракорум, се движат с охрана. 

 

Принципно тези лагери сериозно се охраняват. Реално няма сериозни случки - освен ако самите чужденци не правят глупости, но пакистанците ги охраняват от самите тях. Нямам идея защо не е премахната изцяло опасността, не коментирам тези теми. В случая ескалацията е на държавно ниво и няма гаранция кога ще приключи и как. 

 

Лично аз им пожелавам мир.

Ние не сме се отказали от Karakorum, просто за момента ще изчакаме и разработваме резервни маршрути.

 

Светът е голям и спасение дебне отвсякъде 🙂 (и има много за обикаляне...).

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Моите думи по настоящите събития са все още трудни.

Подготовката на това пътуване ме срещна с @Гост и съвсем задочно с хора от една далечна страна. С нея ще се срещна на живо по  тяхното време и ще бъдем щастливи някъде по света.

Жалко, че трябва да пожелавам на другите мир, а не скорошна среща.

 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Според мен добре сте решили. Времето ще покаже. Няма защо да гадаете дали ще има риск или не. Алтернативно може да пробвате Централна Азия и Памирската магистрала. Пък дано най-накрая положението в този регион се успокои за винаги! 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.