Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 часа, Jorro каза:

На 99% от полетите на Луфтханза групата чекират ръчните багажи при бординг при пълно полети и ако нямаш статус в СА или не летиш в бизнес багажа ти го взимат на 90%. За това чекиране обаче не се плаща, просто ти създават неудобството после да си чакаш багажа 

Явно е неделя полета ни от София за Мюнхен е бил от този 1% който не чекират ръчния багаж въпреки, че самолетът беше пълен до горе. Ние си качихме и куфарите и раниците в багажните. Но имаше много място тъй като самолета беше 321 нео и багажното беше доста голямо и куфарите ги редиха на страни по височина се събираха . 

Публикувано:
преди 13 часа, Jorro каза:

На 99% от полетите на Луфтханза групата чекират ръчните багажи при бординг при пълно полети и ако нямаш статус в СА или не летиш в бизнес багажа ти го взимат на 90%. За това чекиране обаче не се плаща, просто ти създават неудобството после да си чакаш багажа 

От известно време насам получавам имейли с подкана да чекирам безплатно ръчния багаж, но нито веднъж не съм се "възползвал" от тази услуга. Багажът винаги е пътувал с нас в кабината. Проблемът е, че полетите от и към София обикновено са на 100% затоварени и всеки мъкне по един "голям" и един "малък" ръчен багаж в резултат на което понякога е трудно да се намери място в багажните отделения. Бях писал преди време и за полет при който тотално неадекватен стюард на австрийците ме накара да сложа "голям" ръчен багаж под седалката пред мен, вместо да размести раници и връхни дрехи малко по-напред в кабината. Но, това е частен случай, защото въпросният стюард епределено беше на някакви субстанции и накрая дори имаше анонс да извиним неговото поведение тъй като бил рожденик и преди полета идвал от Амстердам?! Без коментар...

преди 6 часа, stanimir каза:

Летял съм доста с Луфтханза , с австрийците ми е за пръв път.От прочетеното тук бях останал с впечатление , че са по-читави от германците , но поне за двата ми полета досега са доста по-ниско. Виена е прекрасно летище , но при възможност вече ще избирам  Луфти с полетите им през Мюнхен.

Единственото по-добро на австрийците е шоколадчето (сега разбирам, че са го заменили с бонбони) и хубавото виенски летище с чудесните салони. Лошото е, че от доста време насам, полетите до София се изпълняват не от ръкав, а чрез автобус и това винаги създава неудобства. Иначе, Мюнхен е най-доброто транзитно летище на Луфти за мен и аз също го предпочитам пред Франкфурт...

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:

Аз също съм виждал човек в куфарче в краката, което ми се стори безумно и опасно, а полетът беше на Луфтханза. Иначе не виждам особена разлика в сървиса на групата. Всъщност на дълъг полет Суис ми се сториха най добри.

• Харесвам 4
Публикувано:

И верният отговор е... 1 бАмбон, хаха. Снощи не бяха дащни, както на предния полет. 😜

@Duke, не е просто бонбон, а Моцарт кугел. Като им гледам цената по магазините, това може спокойно да се приеме като повишаване и подобряване на услугата "сладко на борда". 😉

Аз се чудя защо не пускат по-големи самолети по тази линия? Ембреърите ги пълнят до дупка, а сега нали спират лоу костовете да летят дотам, няма да имат проблем да си пълнят по-голяма машина. 

Аз съм летяла с куфар в краката, но на по-голям самолет, не ми е било проблем. 

На летището във Виена няма чек-ин агенти. Сам си чекираш куфарите. Това означава, че трябва много стриктно да се спазва теглото на куфара. Това важи и за ръчния куфар. Ако е над 8 килограма, машината не го пуска. 

• Харесвам 3
Публикувано:

На предния ред имаше азиатка с цигулка в куфар ( явно я е било страх да я чекира) и настоятелно опитваше да обясни на стюардесата , че няма как да се събере под седалката...все едно обясняваше на дърво.Никакво отношение за решаване на проблема.След втория опит направо се  обърна и се покри най-отзад. Цигулката се озова хоризонтално пред краката на двама души.

• Шок 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 38 минути , DaBo каза:

Аз се чудя защо не пускат по-големи самолети по тази линия? Ембреърите ги пълнят до дупка, а сега нали спират лоу костовете да летят дотам, няма да имат проблем да си пълнят по-голяма машина. 

Летят и с А320, но повечето са ембреъри, които всъщност лично аз предпочитам заради конфигурацията на седалките...

• Харесвам 2
Публикувано:

Куфар в краката е против всякакви политики за безопастност и наистина съм го виждал и аз при ЛХ групата. Немските лели-стюардеси са пълни дебили и не оказват никакво съдействие на никой (или може би трябва да ги помолиш на немски). Просто те отсвирват и те оставят да се оправяш сам, докато дори тези от лоукостът редовно идват и не ти дават да си сложиш раницата горе, за да има място за всички куфари... 😞

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 1 минута , jorocontrola каза:

тези от лоукостът редовно идват и не ти дават да си сложиш раницата горе, за да има място за всички куфари... 😞

Едно от малкото предимства на лоукостовете е правилото, че багажното отделение е само за "голям" ръчен, докато "малък" ръчен се поставя под седалката отпред. Като прибавим и това, че не всеки пътува с "голям" ръчен по време на тези полети, става ясно защо при лоуктостовете подобна драма не съществува...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 27 минути , stanimir каза:

На предния ред имаше азиатка с цигулка в куфар ( явно я е било страх да я чекира) и настоятелно опитваше да обясни на стюардесата , че няма как да се събере под седалката...все едно обясняваше на дърво.Никакво отношение за решаване на проблема.След втория опит направо се  обърна и се покри най-отзад. Цигулката се озова хоризонтално пред краката на двама души.

Миналата година на Луфтханза полет имах същата ситуация. Летях с малко по-обемна раница, която физически не се събираше под седалката пред мен. 4 пъти ми направиха тросната забележка да я пъхна под седалката и 4 пъти нагледно показах, че е невъзможно. Нулев опит за разбиране или помощ, накрая просто я оставих в краката си. Изключително слаб екипаж и въобще не е за първи път.

@Duke това с веселия стюард-рожденик идващ от Амстердам е меко казано епично. Аз лично бих пуснал сериозно оплакване, тъй като тук говорим за компрометирана безопасност.

Сори, но като усещане Луфти и компания отдавна са ми в почти най-ниския лоукост сегмент и ги избягвам винаги, когато мога. Въпреки бонбончето Моцарт, което иначе ми е абсолютен фаворит. Плюс, че за мен Франкфурт е едно от най-тъпите летища в Европа.

• Харесвам 6
Публикувано:

Снощи бяха оставили exit редовете без надзор и всеки, който е видял свободно място там, си е сложил куфара, а за седящите на тези редове се оказа, че няма място за багажа. Та им се наложи да разместват куфари и свалят раници и якета. 🫣

Музикалните инструменти се превозват в багажното над седалките. Няма как цигулка, някои са особено скъпи и без да са Страдивариус, да се чекират. 

Много са ми тесни тези ембреърчета. Аз от зор да не умра от студ в Австрия бях тръгнала с едно яке, което в сгънат вид заема мястокато за куфар, на мъжа ми и то почти същото. Ами сложихме си в краката заедно с раниците ни (малки). Добре, че беше час и малко полетът, на по-дълго разстояние щеше да е уморително.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 17 минути , Георги Матеев каза:

@Duke това с веселия стюард-рожденик идващ от Амстердам е меко казано епично. Аз лично бих пуснал сериозно оплакване, тъй като тук говорим за компрометирана сигурност

По време на целия полет вътрешно се навивах да пусна жалба, но после ме подкара ежедневието и така и не го направих, а определено трябваше! Няколко пъти му напомних, че мерките за сигурност изискват "голям" ръчен да бъде поставен в багажното отделение. Лично му показах място в багажното по-напред от нашите места в което бяха нахвърляни якета и ранички. Всъщност, още преди да се стигне до разговор със стюарда, опитах учтиво да разместя раничките и якетата, но получих сериозен отпор от техните притежатели, които не бих искал да квалифицирам... По време на полета, въпросният стюард придвижваше количката през пътеката съпроводено със звукова сигнализация наподобяваща пиюкането на камион маневриращ на заден ход. Хората се веселяха, включително и неговите колеги от стафа, но накрая явно някой се усети и по време на стандартното благодарствено слово преди слизане от борда в София, последва и извинителен анонс за поведението на въпросния стюард. Ако не бях с Тити, надали някой щеше да ми повярва на цялата тази одисея... 

• Харесвам 5
  • Шок 1
Публикувано:
Преди 1 час, Duke каза:

От известно време насам получавам имейли с подкана да чекирам безплатно ръчния багаж, но нито веднъж не съм се "възползвал" от тази услуга. Багажът винаги е пътувал с нас в кабината. Проблемът е, че полетите от и към София обикновено са на 100% затоварени и всеки мъкне по един "голям" и един "малък" ръчен багаж в резултат на което понякога е трудно да се намери място в багажните отделения. Бях писал преди време и за полет при който тотално неадекватен стюард на австрийците ме накара да сложа "голям" ръчен багаж под седалката пред мен, вместо да размести раници и връхни дрехи малко по-напред в кабината. Но, това е частен случай, защото въпросният стюард епределено беше на някакви субстанции и накрая дори имаше анонс да извиним неговото поведение тъй като бил рожденик и преди полета идвал от Амстердам?! Без коментар...

Единственото по-добро на австрийците е шоколадчето (сега разбирам, че са го заменили с бонбони) и хубавото виенски летище с чудесните салони. Лошото е, че от доста време насам, полетите до София се изпълняват не от ръкав, а чрез автобус и това винаги създава неудобства. Иначе, Мюнхен е най-доброто транзитно летище на Луфти за мен и аз също го предпочитам пред Франкфурт...

А защо да не ги чекирам? Аз летя София - Тенерифе през Франкфурт - колко голяма е вероятността да ги загубят 😱 не съм летял скоро с групата, всъщност над 10 години 😇

Публикувано:
преди 6 минути , new one каза:

А защо да не ги чекирам? Аз летя София - Тенерифе през Франкфурт - колко голяма е вероятността да ги загубят 😱 не съм летял скоро с групата, всъщност над 10 години 😇

Ако куфарът си е с теб, то вероятността да се загуби е 0... 😉

Зависи и от времето за трансфер де. Ако си на кантар с потенциално закъснение, има опция да хванеш вторият полет и куфарът да дойде после, което пак не е оферта.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , new one каза:

Освен това, което е написал по-горе @jorocontrola ще добавя, че не виждам никаква логика да пътуваш без чекиран багаж (което принципно означава, че нямаш нужда от него) и зорлем да поемаш рискове при чекиране на ръчен багаж. Още повече при полети с прекачване по време на които рисковете са много по-високи. Имай предвид, че при закъснение при прекачване дори и да успееш да се качиш на борда на следващия полет, това категорично не означава, че същото се е случило и с багажа ти. Поне аз в Европа не летя с чекиран багаж и предпочитам да съм независим и да спестявам време за чакане по багажни ленти и излишни нерви...

• Харесвам 3
Публикувано:

Ако си говорим сериозно, трябва да има някъде статистика за загубен багаж, че иначе е малко или много личен опит...

Но като се замисля, два от около 5-6 те случая (общо, не с Луфтханза) при мен са били по моя вина (след международния полет следва вътрешен, а аз не съм се сетил да си взема багажа от междинното летище). Та кой знае точно...

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 6 минути , Duke каза:

Освен това, което е написал по-горе @jorocontrola ще добавя, че не виждам никаква логика да пътуваш без чекиран багаж (което принципно означава, че нямаш нужда от него) и зорлем да поемаш рискове при чекиране на ръчен багаж. Още повече при полети с прекачване по време на които рисковете са много по-високи. Имай предвид, че при закъснение при прекачване дори и да успееш да се качиш на борда на следващия полет, това категорично не означава, че същото се е случило и с багажа ти. Поне аз в Европа не летя с чекиран багаж и предпочитам да съм независим и да спестявам време за чакане по багажни ленти и излишни нерви...

Мерси, идеята ми беше, дали да пословични със загубата на багаж? Иначе летим през Франкфурт на отиване и имаме 2.30 часа, така че не сме на зор откъм време. Обаче се качваме последни и опцията да си държа малко куфарче в краката хич не ме кефи

Публикувано:

Не са, най-пословични бяха Алиталия

Кофти е да си предвидиш багажа за ръчен с всички ограничения и накрая пак да чакаш на лентата

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , new one каза:

Обаче се качваме последни и опцията да си държа малко куфарче в краката хич не ме кефи

Бординга при Луфти е на групи. Щом сте двама обикновено сте или в 3-та или в 4-та група. Просто гледайте да сте по-напред на опашката за бординг след приоритетните първи две групи и ще имате достатъчно място за поставяне на багажа...

преди 3 минути , new one каза:

Иначе летим през Франкфурт на отиване и имаме 2.30 часа, така че не сме на зор откъм време.

Не е сигурно, особено през зимата. Обикновено сутрешните полети на Луфти от София закъсняват покрай процедурите за деайсинг. Летището във Франкфурт е едно от най-неприятните за трансфер защото разстоянията са големи. Хубавото е, че откакто влязохме в Шенген, полетите на Луфти се ситуират в шенгенската част на терминала и при свързващ европейски полет отново с Луфти и липсата на паспортен контрол разстоянията между гейтовете са нищожни или между 5-10 минути...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , Duke каза:

Бординга при Луфти е на групи. Щом сте двама обикновено сте или в 3-та или в 4-та група. Просто гледайте да сте по-напред на опашката за бординг след приоритетните първи две групи и ще имате достатъчно място за поставяне на багажа...

Не е сигурно, особено през зимата. Обикновено сутрешните полети на Луфти от София закъсняват покрай процедурите за деайсинг. Летището във Франкфурт е едно от най-неприятните за трансфер защото разстоянията са големи. Хубавото е, че откакто влязохме в Шенген, полетите на Луфти се ситуират в шенгенската част на терминала и при свързващ европейски полет отново с Луфти и липсата на паспортен контрол разстоянията между гейтовете са нищожни или между 5-10 минути...

Ние сме 4-ма - с децата 😎 попадаме ли в приоритетните групи? Последно летях през Франкфурт с луфти за един лисабон - нямале някаква драма, а още не бяхме в Шенген. Наистина не ми се държи куфарче в краката, затова и питам толкова обстойно и като бавно развиващ се - ти си им основен фен на групата все пак 🤓

Публикувано:

Зависи колко са големи децата - бебета и тодлъри при Луфти групата винаги се качват с приоритет. Ако са оабче по-големи, чакате си реда на опашката с другите. Ако затоварването не е на ръкав, а с автобус - тогава няма значение приорити или не, всички са в автобуса. 

Ние летим с чекиран голям багаж почти винаги, засега не са ни губили багаж, дори и при къси връзки. Цялата тази "борба" за място в багажните над седалките не ми е по-вкуса. 

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, new one каза:

На нас връщането ни от Гран Канария през Мюнхен беше с 40 минути за прекачване. Ние го хванахме втория полет, но багажът ни не. 

На гишето си провериха и видяха, че е останал в Мюнхен, не е загубен, но се наложи да пътуваме в кола с бебе без столче, което изобщо не е хубаво и безопасно посред нощ с пияниците по колите в София. Накрая пред нас патрулка вдигна палка, но спря жълтото Ауди, а не скучната ни Тойота и ни се размина...

П.П. Ние сме в приоритетна група с бебето, но това няма значение, ако си с отвеждащ автобус или кратко време за прекачване, та не можеш да стигнеш рано. Ние си пътувахме с раница в краката до София, нямаше място. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , new one каза:

Ние сме 4-ма - с децата 😎 попадаме ли в приоритетните групи? Последно летях през Франкфурт с луфти за един лисабон - нямале някаква драма, а още не бяхме в Шенген. Наистина не ми се държи куфарче в краката, затова и питам толкова обстойно и като бавно развиващ се - ти си им основен фен на групата все пак 🤓

Както и @DaBo вече е писала, зависи колко са големи децата. Аз под приоритетни групи имах предвид 1-ва и 2-ра, които включват бизнес класа и привилегировани членове. Щом сте 4-ма с деца, дори и да не сте закупили конкретни места, при онлайн чекин системата ще ви подреди на една цяла тройка и едно място на успоредната на пътеката тройка. Луфти не разделят пътниците и в това отношения няма да имате проблем. Това означава, че по всяка вероятност всички ще бъдете с бордни карти от група 3, което означава бординг веднага след приоритетните. Както ти писах, просто гледайте да сте по-напред на опашката в София, че тук по старо българско правило обичаме да се редим от ранни зори за всичко и няма да имате проблем...

• Харесвам 1
Публикувано:

Като стана дума за бебета , на двата реда зад мен имаше два броя  ( различни семейства ) на видима възраст не повече от няколко месеца. На десетчасов полет аз се сетих за тях едва на разсъмване, като се разшаваха.Нито звук от излитане до кацане 🙂

• Харесвам 2
  • Шок 1
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 17 минути , stanimir каза:

Като стана дума за бебета , на двата реда зад мен имаше два броя  ( различни семейства ) на видима възраст не повече от няколко месеца. На десетчасов полет аз се сетих за тях едва на разсъмване, като се разшаваха.Нито звук от излитане до кацане 🙂

А къде спяха? 

• Смея се 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.