Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

Нямам идея., но нещо им се "чупи" системата.И при мен беше доста сериозна сума (6 билета) , но с кредитна карта.Даже бяха на две отделни резервация на различни дати и блокираха повторно сумите и за двете,  ден -два след като вече бяха осчетоводени.Като не изтеглиха пари повече не съм ровил по случая.

• Харесвам 2
Публикувано:

С Иберия ми се е случвало аз купувам четири билета наведнъж, минава плащането, след това ме чарджва същата сума, но на 4 пъти и сторнира първото плащане.  Нямам представа защо, ама поне 2-3 пъти стана последната година - две.

• Харесвам 3
Публикувано:

При мен с луфтата ми се случвало също за 3 билета да ме таксува 6 пъти, но поне сумата беше точна.

Нещо като цена полет х3, цена лет. такси х3.

Иди разбери.

• Харесвам 1
Публикувано:

Здравейте,

Имам полет Zanzibar (ZNZ) – Mombasa (MBA) – Frankfurt – Burgas с Discover, всички сегменти са на един билет.

Първоначално резервацията ми беше директен полет ZNZ–FRA без стоп в Момбаса, но впоследствие авиокомпанията добави технически/транзитен стоп в MBA. Престоят е около 1:45 ч. и не планирам да напускам летището.

Някой пътувал ли е по този маршрут или с подобен стоп в Момбаса?

Интересува ме:

• изисква ли се транзитна виза за Кения в такъв случай

• минава ли се паспортен контрол

Благодаря предварително!

image.png.1f6e8644a641d65b5920a138ad0527f7.png

Публикувано:
Преди 1 час, Asenster каза:

Здравейте,

Имам полет Zanzibar (ZNZ) – Mombasa (MBA) – Frankfurt – Burgas с Discover, всички сегменти са на един билет.

Първоначално резервацията ми беше директен полет ZNZ–FRA без стоп в Момбаса, но впоследствие авиокомпанията добави технически/транзитен стоп в MBA. Престоят е около 1:45 ч. и не планирам да напускам летището.

Някой пътувал ли е по този маршрут или с подобен стоп в Момбаса?

Интересува ме:

• изисква ли се транзитна виза за Кения в такъв случай

• минава ли се паспортен контрол

Благодаря предварително!

image.png.1f6e8644a641d65b5920a138ad0527f7.png

Не,нищо не ти трябвам. При такива стопове вероятно няма и от самолета да слезете.

• Благодаря 1
Публикувано:

Докладвам, че преди малко се появиха парите, които Луфти ми взе втори път 1700€.

не знам дали банката спомогна или те ги върнаха, но бяха осчетоводени.

На входящия превод пише анулирано плащане, ако бяха само освободени щеше да изчезне транзакцията.

Сега гледам, по-скоро връщат първата сума, която  е цяла 1700€, а вторите три си ги оставят.

• Харесвам 4
Публикувано:

Имам резервация за Ланзароте през юни месец, която започва да се превръща в сага. Тъй като на отиване отмениха втория полет от Франкфурт до Ланзароте, билетът стана невалиден. Обадих се в офиса на Луфтханза и прекроихме нов маршрут. После прекроихме втори маршрут. После пак ми се обадиха и направихме трети маршрут, като бяха забравили последната отсечка до София и трябваше отново да се обаждаме и да прекрояваме.

Мислех, че всичко е решено, но уви – пак получих обаждане, че трябва да се съгласим на тяхната промяна, която е:заминаване вечерта от София до Виена с много кратък стоп, после от Виена до Кьолн, като пристигането е късно вечерта към 22 часа, а с Eurowings от Кьолн до Ланзароте в 5:20 сутринта(всички полети са от групата на Луфтханза). Тоест – без никакво преспиване. Дори и да взема хотел, ще спя не повече от 2–3 часа. Вариант, който не ме устройва. Другото, което ми предлагат, е рефънд. Отхвърлям и двете възможности.

Остават по-малко от две седмици до заминаването. Дори и да се бях съгласил на отсечката през Виена и Кьолн, те трябваше да ми заплатят 3 х 400 евро компенсация, защото сме трима, тъй като оригиналното кацане е с 18 часа по-рано. Направих една груба сметка – закупили са от други авиокомпании билети на стойност около 2000 евро и този вариант за тях е неизгоден.

Според мен са толкова притиснати, че очаквам от понеделник нови, по-нормални предложения за прерутиране. Явно някой супервайзор е видял фрапантната грешка и сега се опитват да коригират нещата. Засега здраво съм ги хванал за топките, но очаквам и вашите съвети.

• Шок 1
Публикувано:

Обезщетението се дължи на 100% по Регламент 261/2004. Тъй като промяната се случва по-малко от 14 дни преди полета, а техният вариант през Кьолн ме доставя на Ланзароте с близо 18 часа закъснение спрямо актуалния ми потвърден билет, авиокомпанията автоматично дължи твърда компенсация от 3 х 400 евро. Законът е категоричен за тези времеви прозорци и закъснения.

А относно звъненето – аз вече говорих с тях днес. Точно тогава изрично им отказах и безумния Кьолн (заради детето), и рефънда. Оставих ги те да мислят в рамките на работния ден. Тъй като след 17:30 ч. офисите им затвориха за уикенда, в момента няма никакъв смисъл да звъня на дежурните оператори на първа линия, които само повтарят едно и също като латерна.

Затова изчаквам понеделник сутрин, когато по-горно ниво мениджмънт ще отвори блокираното ми досие и ще трябва да предложи по-човешки маршрут. Въпросът е дали са склонни да преглътнат около 2000 евро чиста загуба за билети (понеже на текущия маршрут през Мадрид дори ме бяха резервирали в бизнес класа на втория полет и дори имам издаден допълнителен PNR за него), или ще предпочетат да влязат в сигурни 1500 евро разходи за компенсации (3х400), хотели, храна и транспорт при варианта през Кьолн.

Мен лично ме устройва да си останат нещата така, както си бяха потвърдени през Мадрид. Ще видим в понеделник кой ще мигне пръв.

• Харесвам 2
Публикувано:

Никъде не става ясно кога е отменен.

всичко, отмяна и 3-4 разговора стават в един ден ли?

ако са го отменили при оставащи под 14 дни съм съгласен.

Освен  това София -Аресифе/Лансароте е над 3500км където и да се гледа и обезщетението е 600€

Публикувано:

За да изясня хронологията, тъй като явно динамиката на казуса убягва:

Всичко започна на 20.05, когато Lufthansa анулира първоначалния ми полет за 12 юни. Вчера, изпълнявайки задължението си, Lufthansa ме прерутира и преиздаде нов билет през Мадрид с България Ер и Air Europa на отиване. Връщането е с Иберия до Виена през Мадрид, а Виена – София е с Austrian. Маршрутът стана Франкенщайн!

Днес обаче ми звънят наново и се опитват да ми променят вече преиздадения вчерашен билет през Мадрид, за да ме пратят през Кьолн с Lufthansa Group с нощно висене по летищата. Целта им е ясна – натискат ме да летя с техните самолети, за да им излезе сметката и да не плащат на външни авиокомпании и алианси. Опитаха се дори да ме сплашат, че билетите още не били издадени. Не им се получи сплашването!

В момента в сайта на България Ер и трите ни билета за отсечката София - Мадрид излизат като напълно активни, потвърдени и със статус HK (Confirmed) по генерирания PNR. Което означава, че първият служител вчера реално е издал билетите по GDS системата, а следващият днес просто се опита да ме блъфира следобед, за да си спестят разхода.

Относно сумата от 600 евро, която споменаваш – Канарските острови са част от територията на ЕС (вътрешнообщностен полет). Според чл. 7, параграф 1, буква „б“ от Регламент 261/2004, за всички полети в рамките на ЕС над 1500 км, обезщетението е фиксирано на 400 евро, а не на 600 евро. И за трима души е точно 1200 евро.

В момента са в позиция шах и мат и в понеделник на по-високо ниво ще трябва да избират по-малкото зло!

• Харесвам 9
Публикувано:

Вчера момчето от българския офис ме посъветва да звънна на немския – евентуално да ми дадат повече опции, тъй като тази, която ми предлагат тук, не ме устройва много.

Вместо да чакам до понеделник, когато опциите ми може да намалеят още повече, мисля да звънна в немския офис сега и да видя какво ще ми предложат. Как ви се струва? Някой има ли опит с немците?

Публикувано:

Нямам с немците, но не пречи да звъннеш в централата, наистина може да имаш повече опции

Публикувано:
преди 3 часа, neuromancer каза:

Нямам с немците, но не пречи да звъннеш в централата, наистина може да имаш повече опции

На немския телефон винаги са ми намирали бързо и добро решение. Съвет от мен - виж ти предварително опциите и директно им казвай коя искаш. Може и да мърдаш някой ден напред и назад.

Публикувано:

Исках просто да задоволя любопитството си и да видя какво биха ми предложили от немския офис, но реално няма никакъв смисъл. Ако се обадя и задействам промяна, те веднага ще го извъртят в системата като "доброволно съгласие".

Ако бях направил тази глупост, щях сам да си прецакам перфектно сглобения маршрут, при който заради тяхна грешка на една от отсечките са ме сложили в бизнес класа. Колкото и да се опитват да ми извиват ръцете, истината е, че без мое съгласие те не могат да ми анулират резервацията. Нямам вина, че агентите им са глупави и са се набутали  с над 4 000 лв. доплащане към външни авиокомпании, за да ми покрият моя билет.

P.S. Надявах се на по-конструктивни идеи и реална помощ по темата. Явно е по-интересно някой да се щракне в летищен салон с евтино вино или да прекара дни в търсене да купи билет чрез посредници с 5 лв. по-евтино, отколкото да вникне в детайла.

Мисля, че първоначалната идея на създателя на форума беше по-различна.Живи и здрави!

• Харесвам 2
Публикувано:

Ясно е , че тълпата винаги взима превес и надделява, но не разбрах , защо толкова се палиш ? Изглежда просто няма човек от включилите се с подобен опит, за да даде по-конкретен съвет.

"Ще се обадя в понеделник.

Не, що не се обадя още днес до Германия , абе няма да се обаждам ... сам си противоречиш.

• Харесвам 2
Георги Матеев
Публикувано:
преди 4 часа, palioto каза:

Колкото и да се опитват да ми извиват ръцете, истината е, че без мое съгласие те не могат да ми анулират резервацията.

Ни най-малко не разчитай на това — ще се изненадаш колко неща могат да направят с резервацията ти без изрично съгласие, особено ако има грешка от тяхна страна.

На твое място бих се обадил в немския офис за да настоявам за удобен маршрут, който ме устройва най-добре, и определено бих обърнал специално внимание, че единия пътник е дете. Дали е бизнес или не е почти все тая — и без това в повечето случаи бизнес класата на европейските полети е със същите седалки като в икономи и въобще не е нещо уау.

• Харесвам 5
Публикувано:

Провери си предварително какви маршрути има налични, избери си такъв, който те устройва и като говориш с тях го предложи.

Приоритет с Луфтханза груп, после стар алайънс.

Спокойно може да пише полета потвърден и след някой и друг ден вече да не е потвърден, та не разчитай много на това.

• Харесвам 1
Публикувано:

Гледам, че някои хора бъркат тактиката с липса на увереност. Не знам къде се видя колебание, притеснение нямам нито за секунда. Това, че пуснах кукичка дали да се обадя в немския офис, беше стратегически ход. Писах по темата с надеждата, че някой може да се досети за някое липсващо парче от пъзела, което аз евентуално пропускам.   Вместо това, за 24 часа и над 1000 прегледа в темата, получих само излишни въпроси, но не и реално решение. Резултатът от експертните мнения се оказа кръгла нула.

Напротив, показах как се прави и че човек не трябва да се огъва. Този маршрут не е моя приумица, а резултат от два дни борба и часове на телефона с жив агент. Полетите ми са във всички компании потвърдени на 100% със статус HK и издадени електронни билети. Защо по дяволите да се обаждам панически в Германия и да се моля да ме прерутират, за да ме прецакат с нощно висене в Кьолн с дете? В по-горните си постове съм го дефинирал всичко много точно, но трябва да се прочете, а не да се чете между редовете.

Да, седалките в бизнес на европейските полети са почти същите,немогат да се сравнят с презокеанските. И какво от това? Защо да не се възползвам от по-добра храна, повече мили в сметката и безплатен летищен салон, на който дори не държа, но ми е бонус? Дори и да има и един процент теоретична възможност някой да се опита да ми анулира билета без мое съгласие, последствията за тях ще са брутални.   Законът е изцяло на моя страна. Ще са длъжни веднага да ми купят нов билет на много по-висока цена, дори и от сегашната. Отделно ще ми платят хотел,храна, транспорт,три пъти по 400 евро компенсация и ще отнесат и много солени глоби от ГВА.

Вместо някой да ми вади думите от контекста, вземете си бележка как се устояват права и как се гони интерес до дупка.Което смятам е в интерес на форума.А който иска да спи по кьолнските пейки – нека да се обажда в немския офис. Отвсякъде съм в win-win положение.Лека нощ!

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

Виж сега - ние тук сме се събрали да обменяваме опит и да си помагаме, кой колкото може и с каквото може.
Когато попиташ следното нещо "Вместо да чакам до понеделник, когато опциите ми може да намалеят още повече, мисля да звънна в немския офис сега и да видя какво ще ми предложат. Как ви се струва? Някой има ли опит с немците?" , никой от нас (или айде аз поне) не изхожда, че ти ни пускаш кукички. Мислим си просто, че ти добронамерено търсиш отговор нас въпроса, който задаваш и няма как да знаем, че питаш въпроси, които изобщо не те интересуват. 

Вместо да пускаш кукички, залагаш капани и т.н., можеше да зададеш конкретния въпрос, който те интересува, който поне на мен не ми е ясен още какъв е. Ти така или иначе знаеш всичко, изпипал си си плана перфектно и Луфтханза ще ти плаща като поп и ще те носи на ръце, защо просто не си отвориш една бира и не се наслаждаваш на успеха. 

Ние останалите ще си вземем бележка или ще се оправяме както и до момента, пък като не успеем, ще попитаме другите заблудени тук.

• Харесвам 23
Публикувано:
преди 23 минути , ivailo_radev каза:

никой от нас (или айде аз поне) не изхожда, че ти ни пускаш кукички.

То принципно истинският магеланец не е рибар. 

• Смея се 2
Публикувано:

Написах думата „кукичка“ просто за да събудя и разръчкам темата с надеждата, че някой може да ми даде адекватен съвет или да посочи парче от пъзела, което евентуално пропускам. Гледам обаче, че и това ми е извадено от контекста – явно за по-удобно. Изглежда във този форум всяка точка и запетая и думичка трябва да бъде предварително премислена къде точно е поставена.

Благодаря и за „експертния“ съвет да звъня по чужди офиси, който звучеше невинно, но всъщност се оказа напълно грешно решение. Ако някой си беше направил труда да прочете горните ми мнения по-внимателно, щеше да разбере, че аз не се поддавам на заплахи от агенти.

Вместо подкрепа и разумни съвети, тук виждам ирония и кукички. Това ли е експертният отговор, който трябваше да очаквам? Ефектът май беше обратен – по-скоро вие научихте нещо от мен.

Това ли е капацитетът на „гурутата“ ? Това не е елементарен въпрос от сорта на „как да си купя седалка от Wizz Air или Ryanair“, на който всеки може да отговори. Докато вие се хващате за думите и си цъкате солидарни лайкове, аз си приложих закона и вече имам готов маршрут .

Благодаря за „приноса“ към темата ми.

Надявам се следващия път, когато попитам да бъдете малко по-конструктивни и подготвени. Научихте нещо ново от мен,как човек реално се противопоставя на голяма авиокомпания, вместо да се свива и да приема първия  компромис.

• Харесвам 2
Публикувано:

Твоето не прилича на питане за съвет, а на търсене на валидация. Или сърдит съм, защото не получавам очакваното. Ти си намерил най-доброто решение за себе си и някой тук да ти потвърди, а всичко друго се приема остро. Представи си, че наистина твоето решение е най доброто, как очакваш някой да ти намери по-добро. Понякога и да искаме нещо, няма как да го получим, някакви хора са си направили труда да изчетат всичко, предлагат и накрая сам решаваш какво да направиш. Честно казано отношението ти звучи обидно и тая ирония другия път хората да са по-подготвени, е още по не на място, всичко тук е на добра воля и никой няма никакви задължения към никого.

• Харесвам 21

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.