Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:

За стачките и правото на стачки  - лекарите и болниците е животоспасяващо, другото (пътуването) - сигурно може и без него (може и да има изключения). Все пак прерутират пътници с други авиолинии, ако има възможност, може да се иска и компенсация. Помним и протестите на Софийския градски транпорт. В интерес на истината, даже и не е най-дългата стачка в авиолинии. Имало е продължаващи години, месеци и седмици в миналото.

Надявам се да не бъде разбрана погрешно - не ги защитавам и съм съпричастна към хората, на които е попречило на плановете 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , stanislavpp каза:

Напомням на всички афектирани от стачките на пилотите и стюардите , че имат право , освен на ребукинг , хотели и храна ( ако не са в района на жителство ) и на парична компенсация по директивата  .261 !

Моля те дай линк. Аз не съм засегната, но мои роднини са. Сега ще стоят в хотел в друг град за няколко допълнителни нощувки + разходи за храна. 

Публикувано:
преди 8 минути , Травеолани каза:

Моля те дай линк. Аз не съм засегната, но мои роднини са. Сега ще стоят в хотел в друг град за няколко допълнителни нощувки + разходи за храна. 

Потърси directive EU 261 , в сайта на ЕС

Разходи за храна и хотел си дължат без значение стачка, природно бедствие или по тяхна вина

• Харесвам 1
Публикувано:
34 minutes ago, ivailo_radev said:

Лекарите бяха януари, пожарникарите февруари 🙂

Едва ли са затворили болниците , със сигурност е имало хора на смяна 😉Стана ми обаче забавно , че пътниците  по вътрешни полети са пренасочени към Дойче бан.Ако и те вдигнат една стачка сега , ще трябва да ги пренасочват към Flixbus ...

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 25 минути , Травеолани каза:

Точно това си мислех и аз за лекарите! Какво става ако всички болници в дадена държава затворят за 4 дена? 

Сравнението не е съвсем коректно, понеже тук не са спрели всички авиокомпании да летят, а само една. Даже не са всички от Луфтханза групата.

Освен това в Германия има механизми за предотвратяване на пълни стачки в такива критични инфраструктурни компоненти. Да не го разтягам надълго и нашироко, но както казах и горе - на 27.01.2026 стачкуваха примерно работещите в университетските клиники в Германия. Отменят се всякакви операции, изследвания и т.н. Естествено спешните отделения продължават да работят, както и някакъв минимално нужен персонал в отделенията за пациенти, които са вече там и не могат да бъдат изписани. Това става, като стачкуват болниците. 

Ако не се лъжа, февруари бяха наистина пожарникарите (може и те да са били януари). Тук работата е друга. И да стачкуват, не е голяма загуба. Понеже 93% от пожарникарите в Германия са доброволци (за 2022 данните са били 1.014.953 доброволци и 35.754 професионални пожарникари).

Мога и за повечето други браншове да обясня как са нещата. И да - стачкуват почти всяка година и им се вдигат заплатите на година-две, поне на тези, които са с колективен трудов договор (като пилотите примерно)

• Харесвам 3
Публикувано:

Айде да продължа темата за стачките в Германия:

- стачките са предвождани от преговори с изисквания, които работодателят не е уважил. Преди това нямат право да стачкуват.
- както писах, в критични инфраструктурни компоненти, се осигурява продължаване на работата. И то се осигурява от синдиката.

- това, което е в момента, е предупредителна стачка. Тя е леката версия. След 1-2 такива, ако не им се срещнат позициите и не се разберат, се гласува сред всички в синдиката за принудителна стачка. Тя е кофти стачката - тя е безсрочна, докато не се приемат изискванията. В повечето случаи работодателите клякат дори при обявяване на избори за принудителна стачка

- стачки могат да се организират само от синдикатите. Не може да се събере десет не-члена на синдикат и да организирате стачка. Но може да се включите в организирана от синдикат стачка, дори да не сте член

- държавните служители (Beamten) нямат право да стачкуват!

• Харесвам 7
  • Замислям се 1
Публикувано:

Ако не друго, спама им върви точно, всеки 6-7 дни получавам едно и също и така четвърти месец..

Dear ,

We would like to provide you with another update regarding the status of your request.

Even though you have not yet received a final response, your case remains active in our system and scheduled for processing. Due to the continued high volume of inquiries, additional time is required to complete all requests.

We would like to apologize for the delay and assure you that we are doing everything we can to respond to your request as quickly as possible. To avoid additional waiting times, we kindly ask that you refrain from follow-up inquiries or resubmitting your request.

Thank you for your patience

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:

Иначе при мен още няма постъпили пари, а вече минаха около 10 дни. Нито за платените места, нито за компенсацията.

Интересното е, че на другия пътник вече му изплатиха сумата, а при мен – нищо.

Чудя се дали да не им пиша отново или просто да изчакам още малко? 

• Харесвам 1
Публикувано:

"Германската авиокомпания Lufthansa реши по-рано от планираното да намали дейността на регионалното си дъщерно дружество Lufthansa Cityline и да намали обема на превозите на основната авиокомпания, съобщава Spiegel.

Решението е взето на фона на нарастващите разходи за гориво и дългосрочните стачки на пилотите и стюардесите.

Както отбелязва компанията, първата стъпка ще бъде извеждането от експлоатация на 27 самолета Cityline в близко бъдеще - на 18 април.

Преди това беше планирано пълното прекратяване на дейността на авиокомпанията да се случи едва през 2028 г. Lufthansa обясни, че това е необходимо за намаляване на загубите.

Освен това, в края на летния сезон, четири самолета за дълги разстояния ще бъдат постепенно изтеглени от основния флот. В зимното разписание компанията ще намали и флота от самолети за къси и средни маршрути с още пет бройки.

Същевременно Lufthansa планира да преразпредели ресурси в полза на по-ефективно дъщерно дружество Discover, което ще разшири флотилията с нови Airbus A350.

Преструктурирането идва на фона на продължителен конфликт със синдиката на пилотите Vereinigung Cockpit относно пенсионната програма.

Служителите на Lufthansa ще продължат стачката си в четвъртък и петък, 16 и 17 април, което ще доведе до отмяната на още стотици полети."

• Замислям се 1
Публикувано:

Няма да е зле да фалират и да не ни мъчат. Няма да са първите, нито последните.

Ще намалят загубите хората…сериозни цели 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, stanimir каза:

"Германската авиокомпания Lufthansa реши по-рано от планираното да намали дейността на регионалното си дъщерно дружество Lufthansa Cityline и да намали обема на превозите на основната авиокомпания, съобщава Spiegel.

Решението е взето на фона на нарастващите разходи за гориво и дългосрочните стачки на пилотите и стюардесите.

Както отбелязва компанията, първата стъпка ще бъде извеждането от експлоатация на 27 самолета Cityline в близко бъдеще - на 18 април.

Преди това беше планирано пълното прекратяване на дейността на авиокомпанията да се случи едва през 2028 г. Lufthansa обясни, че това е необходимо за намаляване на загубите.

Освен това, в края на летния сезон, четири самолета за дълги разстояния ще бъдат постепенно изтеглени от основния флот. В зимното разписание компанията ще намали и флота от самолети за къси и средни маршрути с още пет бройки.

Същевременно Lufthansa планира да преразпредели ресурси в полза на по-ефективно дъщерно дружество Discover, което ще разшири флотилията с нови Airbus A350.

Преструктурирането идва на фона на продължителен конфликт със синдиката на пилотите Vereinigung Cockpit относно пенсионната програма.

Служителите на Lufthansa ще продължат стачката си в четвъртък и петък, 16 и 17 април, което ще доведе до отмяната на още стотици полети."

Интересно ми е сега, кога ще ме информират, че последната ми отсечка на полета ми от Сингапур няма да се осъществи. Или ще сменят с нещо друго да се осъществи 🙂 Ама ще се оставя да ме изненадат - те го могат 😄

• Харесвам 4
  • Смея се 3
Публикувано:
3 hours ago, ivailo_radev said:

Интересно ми е сега, кога ще ме информират, че последната ми отсечка на полета ми от Сингапур няма да се осъществи. Или ще сменят с нещо друго да се осъществи 🙂 Ама ще се оставя да ме изненадат - те го могат 😄

А кога ти е полета ?

Публикувано:
преди 3 часа, ivailo_radev каза:

Дай повече подробности - може да спретнем предположения и облози.  🙂  

• Смея се 3
Публикувано:

Полетът е много далеч в бъдещето - чак декември. Пенанг-Сингапур-Мюнхен-Дюселдорф. Като последната отсечка е с Lufthansa Cityline, Другото е със Сингапур Еърлайнс. Та има много време до тогава, по-скоро на шега го казах. Ама последната отсечка със сигурност не могат да я изпълнят вече с тази компания де. Ще видим какво ще мислят като алтернатива.

Ма пък и нали имам ново колело - ей го къде е Мюнхен-Дюселдорф.

• Харесвам 4
Публикувано:

В продължение на темата относно стачките и въпреки всеобщото негативно мнение за авиокомпанията в нашия форум, бих искал да подчертая, че Луфти все още са достатъчно гъвкави и предлагат множество алтернативи на отменени полети. ОК, върнахме се от другия край на света със закъснение от 20 часа, но можех да избирам удобни алтернативни полети. Сега очаквам и съответното обезщетение по регламент и възстановяване на направените разходи за хотел и предварително закупени места. Да, знам, ще отнеме време, но аз бърза работа нямам. И в заключение, австрийците са проактивни при оказване на помощ по време на стачка и ползват външни авиокомпании. От Париж до Виена летяхме с А220 на Air Baltic. В същото време полет до Мюнхен от същия гейт преди нашия се осъществи от машина на Луфти. Говоря за вторник. Тоест, не всички полети са отменени, а на отменените винаги се намира алтернативно решение...

• Харесвам 6
Публикувано:

Това май им остана единственото предимство. Супер зле са и откъм организация. За отменените полети ти дават алтернативи без да предлагат лист на чакащите. Едни приятели се прибираха от Стокхолм и има дадоха полет за след 2 дни. Казах им да се обадят отново и да поискат лист на чакащи, чак тогава им дадоха за същия ден. Не само се качиха на самолета, но казаха, че е имало и още свободни места - тоест, още хора е можело да се качат, ако са знаели за тази опция. Не е нормално това. 

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 44 минути , Duke каза:

В продължение на темата относно стачките и въпреки всеобщото негативно мнение за авиокомпанията в нашия форум, бих искал да подчертая, че Луфти все още са достатъчно гъвкави и предлагат множество алтернативи на отменени полети. ОК, върнахме се от другия край на света със закъснение от 20 часа, но можех да избирам удобни алтернативни полети. Сега очаквам и съответното обезщетение по регламент и възстановяване на направените разходи за хотел и предварително закупени места. Да, знам, ще отнеме време, но аз бърза работа нямам. И в заключение, австрийците са проактивни при оказване на помощ по време на стачка и ползват външни авиокомпании. От Париж до Виена летяхме с А220 на Air Baltic. В същото време полет до Мюнхен от същия гейт преди нашия се осъществи от машина на Луфти. Говоря за вторник. Тоест, не всички полети са отменени, а на отменените винаги се намира алтернативно решение...

Абсолютно - в този ред на мисли, ако има някоя канарска промоция за догидина през февруари, не се притеснявайте да драснете два реда, чакам на нисък старт ✈️

• Харесвам 3
Публикувано:

FRA–GRU с Lufthansa Boeing 747-8i D-ABYN (100 Jahre Lufthansa)

image.png.5d6cb83d7ffd183a8a22aa0ace26cfe0.png

image.png.3b2177ccc0b05a28a391c88563f2697a.png

Има полети, които просто те пренасят от точка А до точка Б.
Има и такива, които остават завинаги в паметта.

Точно такъв беше моят полет Frankfurt – São Paulo с Lufthansa Boeing 747-8i D-ABYN, при това не кой да е, а самолетът в специалната 100-годишна юбилейна ливрея на Lufthansa.

image.png.ba051a7af2a66413134f3b3f9add8bb4.png

image.png.2881b7e8eecba4b59122849372445474.png

Още на гейта самолетът изглежда внушително. 747-8 сам по себе си доминира всичко около себе си, но в тази юбилейна окраска присъствието му е друго ниво.

Синият жерав, чистите линии, удълженият корпус и характерната hump линия създават усещане, че гледаш не просто самолет, а летящ символ на една епоха.

При излитане се усеща характерното за Jumbo-то леко закъсняло, плавно повдигане. Не рязко, не нервно – а тежко, стабилно и царствено. 

747-8 продължава да носи усещане за класически intercontinental travel: просторна кабина, плавно поведение във въздуха - това не е просто widebody. Това е икона.

image.png.3cb0e5bfd49349dea46c7ac0f706418e.png

Един от онези малки детайли, които правят полета завършен – Van Laack пижама. 

Lufthansa често е по-сдържана като стил, но когато продуктът е изпипан, личи.

На борда имаше качествени напитки, добре подбран асортимент и приятно усещане за long-haul service без излишен театър.

image.png.b93688ae43173d8f439f767cd8ade104.png

Летях FRA–GRU с D-ABYN, 100 Jahre Lufthansa. И беше великолепно!!

image.png.d7952c0c2aefcda10a1f7d9f1f30b85d.png

• Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:
преди 49 минути , feel_the_rush каза:

Това май им остана единственото предимство. Супер зле са и откъм организация. За отменените полети ти дават алтернативи без да предлагат лист на чакащите. Едни приятели се прибираха от Стокхолм и има дадоха полет за след 2 дни. Казах им да се обадят отново и да поискат лист на чакащи, чак тогава им дадоха за същия ден. Не само се качиха на самолета, но казаха, че е имало и още свободни места - тоест, още хора е можело да се качат, ако са знаели за тази опция. Не е нормално това. 

Алтернативните полети излизат в приложението и са поне десетина. Ако дори и при подобен избор не можеш да намериш подходящ полет, а в същото време знаеш за подобен - звъниш през кол центъра и искаш да те качат на конкретния полет. Лично проверено от мен няколко пъти. Обаче нали сме свикнали да мрънкаме за всичко...

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 минута , Duke каза:

Алтернативните полети излизат в приложението и са поне десетина. Ако дори и при подобен избор не можеш да намериш подходящ полет, а в същото време знаеш за подобен - звъниш през кол центъра и искаш да те качат на конкретния полет. Лично проверено от мен няколко пъти. Обаче нали сме свикнали да мрънкаме за всичко...

Определено няма кой да е по-добър в премаршрутирането! Напълно съм съгласен! Винаги са намирали добро решение при мен!

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 33 минути , Duke каза:

Явно пропуснах да спомена, че е имало полет за същия ден, който не е излазал в приложението. Обадили са се веднъж, казали са им, че е пълен и че не може на него. Обадиха ми се за помощ - казах им да поискат лист на чакащите. Те се обаждат отново и чак, когато изрично го поискват, им се дава. Дано така стана по-ясно и градивната ми критика не се приема като просто мрънкащ коментар 🙂

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 59 минути , feel_the_rush каза:

Дано така стана по-ясно и градивната ми критика не се приема като просто мрънкащ коментар 🙂

О, аз съм далеч от идеята да адвокатствам на Луфти! Съгласен съм, че не са цвете за мирисане, но поне от моя гледна точка са почти без алтернатива за пътуване от и до България. Иначе, забравих да отразя и негативното от случилото се във вторник. След като кацнахме от Богота в Париж с полет на Авианка предложен от Луфти, се отправихме към гейта за полета до Виена за който по-горе писах, а оттам за София. Докато чакахме на гейта на CDG (едно от омразните ми европейски летища!) се обадиха от Луфти с предложение да ни качат директно за София на полета на България Еър. Обясних на кой гейт съм на CDG и изразих съмнения дали е възможно да се ппидвижим в рамките на по-малко от час до гейта за полета до София. Жената се замисли, но предложи да прати човек, който да ни преведе през зелен коридор. Естествено приех с радост - можех да спестя един полет след дълъг презокеански и нов четиричасов престой във Виена. Разбрахме се да провери и да се обади когато организира всичко, обаче тя така и не се обади и се прибрахме по обиколния маршрут. Така че в организационно отношение може да се желае повече от Луфти, но приемам, че наистина са адски натоварени в този момент и някак съм склонен да простя...

• Харесвам 5

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.