Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 16 минути , jorocontrola каза:

Проблеми има понякога с влаковете несъмнено. Но за час и половина има 3 влака до Щутгарт. Все някой ще тръгне...

image.png.1b7bb3a8605962433200f85c00543bf4.png

ПП: в петък отивам да тествам месечният билет и ще докладвам какво е положението.

билетите, които продават Луфтханза в комбинация с полет обикновено са за конкретни влакове (директни, експреси и с най-малко спирки) и това, което показваш като опция с прекачване не е вариант. В моя случай си ме накараха да чакам следващия "Луфтханза експрес" както го наричат, който беше след 2 часа. 

Публикувано:
преди 3 минути , Jorro каза:

билетите, които продават Луфтханза в комбинация с полет обикновено са за конкретни влакове (директни, експреси и с най-малко спирки) и това, което показваш като опция с прекачване не е вариант. В моя случай си ме накараха да чакам следващия "Луфтханза експрес" както го наричат, който беше след 2 часа. 

Най-готино е като си вземем няколко месеца по-рано Дюселдорф-Франкфурт-София, като Дюселдорф-Франкфурт е Express Rail. И 6-7 седмици преди пътуването променят влака така, че да имаш 1:05 часа за прекачване във Франкфурт. Е, жена ми го игра този филм сама с детето. И влакът закъсня 15 минути на всичкото отгоре. Ама по някакво чудо успя да си хване самолета де, с всичките проверки преди това даже.

• Шок 4
Публикувано:
преди 1 минута , jorocontrola каза:

Аз визирам следната опция: https://www.lufthansa.com/bh/en/rail-and-fly

image.png.3a075c14fd06c2c132480e652c094a59.png

С Rail&Fly си ОК, там можеш да си взимаш който искаш влак в рамките на деня, че даже и предния ден при заминаването и следващия ден при връщането.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Дани Магелани
Публикувано:

Някой знае ли как се стига от централната жп гара в Нюрнберг до летището? Има ли влак? Влиза ли в дойчетикет за 63 евро?

Публикувано:
преди 10 минути , Дани Магелани каза:

Някой знае ли как се стига от централната жп гара в Нюрнберг до летището? Има ли влак? Влиза ли в дойчетикет за 63 евро?

Има Sbahn na 10мин. Да, включен е.

image.png.bd5d1e1ead9907f69e9cd1dce9429263.png

https://www.google.com/maps/dir/Nürnberg+Hbf,+90443+Nürnberg,+Germany/Nürnberg+Flughafen,+90411+Nürnberg,+Germany/@49.4741743,11.0490209,12.71z/data=!4m14!4m13!1m5!1m1!1s0x479f570a0bc83a41:0xccda945a94a24ca9!2m2!1d11.082228!2d49.445545!1m5!1m1!1s0x47a1fd826dcc9e29:0x9142821cde1260ad!2m2!1d11.078626!2d49.4939629!3e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI2MDcwNS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

• Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:
преди 8 часа, jorocontrola каза:

Аз визирам следната опция: https://www.lufthansa.com/bh/en/rail-and-fly

image.png.3a075c14fd06c2c132480e652c094a59.png

Това е друга услуга, тази, която коментирах е Lufthansa Express Rail - https://www.lufthansa.com/ao/en/lufthansa-express-rail. 

Сега прочетох, че и там имаш известна доза флексибилити в случай на канселация или закъснение повече от 20мин, но в моя случай си спомням, че на гарата ми казаха да чакам следващия такъв сървиз. 

преди 3 часа, Дани Магелани каза:

Метро и автобуси. С метрото U2 (U-bahn) е най-бързо. Билета ти го покрива. 

• Благодаря 1
Публикувано:

На мен ми е закъснявал самолет от София до Франкфурт и съответно щях да си изпусна влака (после се оказа, че е можело да го хвана). Понеже Луфтханза си го разглеждат като самолет този влак, директно в приложението ме прехвърлиха на самолет за втората отсечка, вместо на влак. (което за мен беше по-неудобният вариант, ама следващ влак имаше след 2 часа).

Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

На мен ми е закъснявал самолет от София до Франкфурт и съответно щях да си изпусна влака (после се оказа, че е можело да го хвана). Понеже Луфтханза си го разглеждат като самолет този влак, директно в приложението ме прехвърлиха на самолет за втората отсечка, вместо на влак. (което за мен беше по-неудобният вариант, ама следващ влак имаше след 2 часа).

Точно същия случай имах и аз, но мен ме ребукна за влак след 2 часа. 

• 2 седмици по-късно ...
Travelling Guinea Pig
Публикувано:

Здравейте,

Имам полет с Луфтханза Рованиеми - Мюнхен - София през януари, но поради промяна на часа на полета от Рованиеми за по-късен такъв, няма да успея да си хвана връзката за София. Хотелът в Рованиеми е вече платен и не подлежи на безплатно анулиране, тъй че се налага да изтегля полета Мюнхен - София за следващия ден (иначе ми дават също опция да променя полета от Рованиеми за друг ден или да ми върнат парите за билетите, но това не ме устройва). На следващия ден има два директни полета от Мюнхен до София, един сутрешен и един вечерен. 

Готови са да ми сменят полета за такъв на следващия ден, но малко се опъват да ми потвърдят ще ми платят ли хотел и такси вечерта от летището до хотела. Някой има ли опит с подобни казуси и как са се разрешили? 

Чудя се също дали правото ми на покриване на хотелски разходи се влияе от това дали ще избера сутрешния, или вечерния полет до София. Ако така или иначе ще губя още ден отпуск, поне да прекараме ден в Мюнхен и да има някаква полза. 

Публикувано:

А защо мислиш, че имаш "правото ми на покриване на хотелски разходи"?

Според мен може да си избереш полет, който те устройва, но нищо повече...

Публикувано:

Не мисля, че имаш право на възстановяване на хотелски разходи - безплатна смяна на дата/полет - да, но другото не. Мисля, че хотел/такси се полага, когато те канселират много скоро - примерно не си успял да хванеш връзка и си принуден да спиш в града за полет на другия ден, защото нямат по-ранен и тн; но в този случай не мисля, че имаш право. 

• Харесвам 1
Travelling Guinea Pig
Публикувано:

Може би погрешно интерпретирам чл. 8 и 9 от Регламент 261, трябва да проуча въпроса по-подробно. Когато се чух с кол центъра им, агентът каза, че би следвало да ми издадат ваучър за хотел, но не даде подробности как точно се случва. Ще опитам да съм по-настоятелна за конкретика, дори и тя да бъде отказ. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, Travelling Guinea Pig каза:

Имам полет с Луфтханза Рованиеми - Мюнхен - София през януари, но поради промяна на часа на полета от Рованиеми за по-късен такъв, няма да успея да си хвана връзката за София.

А не ти ли предлагат да летиш в същия  ден за София, но с други варианти? Мюнxeн-Виена-София или Мюнхен-Франкфурт-София?  Миналата зима бяхме там по едно и също  време с @Jorro (Оулу и Рованиеми) и неговият полет за на връщане го промениxа, та мисля, че стана със SAS през Xeлзинки (или Стокxолм, не помня) - Виена-София. Последната отсечка с Austrian.  Но бяxa главоболия. Иначе да, точно заради това буквай xотели с право на канселация и промяна (дори и да са по-скъпи), защото стават всякакви промени, особено с вечно стачкуващата Луфтxaнза, а и януари си е снежен месец, там заради времето се отменят немалко полети.  В крайна сметка, ако искаш да останеш още една нощ, доплати за още една нощувка, ако има свободни стаи на същото място. Ако не.. на друго в близост. То няма много варианти. 

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Travelling Guinea Pig каза:

Здравейте,

Имам полет с Луфтханза Рованиеми - Мюнхен - София през януари, но поради промяна на часа на полета от Рованиеми за по-късен такъв, няма да успея да си хвана връзката за София. Хотелът в Рованиеми е вече платен и не подлежи на безплатно анулиране, тъй че се налага да изтегля полета Мюнхен - София за следващия ден (иначе ми дават също опция да променя полета от Рованиеми за друг ден или да ми върнат парите за билетите, но това не ме устройва). На следващия ден има два директни полета от Мюнхен до София, един сутрешен и един вечерен. 

Готови са да ми сменят полета за такъв на следващия ден, но малко се опъват да ми потвърдят ще ми платят ли хотел и такси вечерта от летището до хотела. Някой има ли опит с подобни казуси и как са се разрешили? 

Чудя се също дали правото ми на покриване на хотелски разходи се влияе от това дали ще избера сутрешния, или вечерния полет до София. Ако така или иначе ще губя още ден отпуск, поне да прекараме ден в Мюнхен и да има някаква полза. 

Според регламента, ако не са ти предложили алтернатива в която не е нужна нощувка, то трябва да ти платят хотела и транспорта до него и после пак до летището. За разлика от при обезщетението, тук не важи 14-дневния срок. 14-дневният срок е отбелязан в член 5, като е изрично упоменато, че важи за обезщетенията в член 7.

Но това е само, ако не ти предлатат други варианти, както ти е писал @Hakkâri Spor

• Харесвам 2
Travelling Guinea Pig
Публикувано:

Не, защото полетът от Рованиеми каца в 9.30 вечерта, няма вече никакви опции да се прибера в рамките на деня до София. 

За хотела - по принцип така правя, но беше много изгоден. Няма как и да остана още една нощувка в Рованиеми, ще трябва да остана още една нощувка в Мюнхен в случая, освен ако не открия някаква врътка с друга авиокомпания. 

Публикувано:
преди 1 час, Travelling Guinea Pig каза:

Не, защото полетът от Рованиеми каца в 9.30 вечерта, няма вече никакви опции да се прибера в рамките на деня до София. 

За хотела - по принцип така правя, но беше много изгоден. Няма как и да остана още една нощувка в Рованиеми, ще трябва да остана още една нощувка в Мюнхен в случая, освен ако не открия някаква врътка с друга авиокомпания. 

Мен в подобна ситуацияв в началото на тази година ме накараха сам да си платя нощувката и после през сайта да си искам парите. Съответно ми ги върнаха сравнително бързо. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Групата Lufthansa току-що внедри мащабна програма за намаляване на разходите, за да подобри годишните си резултати въпреки кризите с Иран и петрола. Това включва намаляване на мрежата от полети на къси разстояния, постепенно премахване на по-стари самолети и вероятно съкращаване на вътрешни проекти и бизнес пътувания. Предполага се , че авиокомпанията също така опитва да намали плащанията на обезщетения съгласно законодателството на ЕС.

Един потребител съобщи, че през последните месеци всички искове за обезщетение първоначално са били отхвърлени, докато други веднага са ги приели. Очевидно това не са изолирани инциденти; подобни случаи са докладвани и в Reddit. В миналото Lufthansa е плащала по ясни случаи без значително забавяне, но не и тази година. За съжаление, подобни тактики на забавяне не са необичайни сред другите авиокомпании. Очевидно те се надяват, че някои пътници просто ще се откажат, без да потърсят правна помощ.

Lufthansa -> Влошаване на обезщетението съгласно Регламент 261/2004 на ЕС и членове 280, 249 от Германския граждански кодекс (BGB)

Линк

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз вече нямам почти никакво доверие на Lufthansa. При пътуването ми до Глазгоу през март тази година ми смениха и деня, и полетите, като част от маршрута беше прехвърлена към други авиокомпании.

По този начин платих две нощувки в Глазгоу – за петък и събота, а за същия петък си платих като поп и нощувката в София. На практика се получиха дублирани нощувки, а накрая нито успях да отида до Единбург, нито осъществих пътуването, както го бях планирал. Писах на хотела в Глазгоу, но оттам ми казаха, че промяната на полетите не ги засяга, и не ми възстановиха нищо.

Освен всичко това все още се разправям и за одобреното обезщетение от 400 евро, което така и не е постъпило. Подал съм жалба и до Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“, откъдето препратиха случая към Lufthansa, но сагата продължава.

Така че имайте едно наум с Lufthansa – на теория правата на пътниците са ясни, но на практика може да се наложи дълго да пишете, да чакате и да настоявате, за да получите това, което ви се полага.

В тази ситуация, ако бях на твое място, бих настоявал първо да проверят всички възможни варианти да се прибереш до София още същия ден – през Франкфурт, Виена или дори с друга авиокомпания, а не само с директните полети от Мюнхен.

Ако наистина няма никакъв вариант и нощувката е неизбежна, поискай всичко писмено – дали ще поемат хотела и транспорта до него и обратно. На приказки по телефона аз вече не бих разчитал. Ако се наложи да платиш сам, пази всички фактури, касови бележки, бордни карти и кореспонденцията с тях.

Аз лично бих избрал сутрешния полет. При вечерния после могат да кажат, че по-дългият престой в Мюнхен е бил по твой избор, и да започнат спорове за разходите. А за в бъдеще – особено при зимни полети с прекачване – бих резервирал само хотел с безплатна анулация, дори да е малко по-скъп. Понякога уж изгодната оферта накрая излиза доста по-скъпо.

• Харесвам 8
Публикувано:

Аз съм се научил да буквам всичко винаги с безплатна канселация (без полети по разбираеми причини), защото за 20-30 евро отгоре получаваш спокойствие, което може да струва много, ако нещо се прецака. 

• Харесвам 3
Публикувано:

Не знам дали има и 1% с безплатен отказ до последния ден, говорили сме го вече. Та, като се насере нещо, какво правиш, като хотела е за след няколко часа 4-6-8? Ами нищо, остава за твоя сметка всичко, плюс прецакването особено, ако ходенето за 2 или 3 дни и те прецакат единия.

А най-странното е, че все по-масово излизат хотели без право на отказ, дори ербнб или отказа е много преди дата на ходенето.

• Харесвам 5
Публикувано:

Аз буквам основно през Хилтън и има канселация до предния ден. Печелиш, защото ако ти закъснее полет ще загубиш примерно само първия ден (ако сменяш локации на хотели, например), а следващите ще можеш да канселираш. 

Нищо никога не е безрисково, но има стъпки да се намали всеки риск. 

• Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, Loverboy каза:

Аз буквам основно през Хилтън и има канселация до предния ден. Печелиш, защото ако ти закъснее полет ще загубиш примерно само първия ден (ако сменяш локации на хотели, например), а следващите ще можеш да канселираш. 

Нищо никога не е безрисково, но има стъпки да се намали всеки риск. 

При доста от веригите е така,даже при някои е до 14,дори има и до 18 ч в деня на пристигане. Отделен въпрос е,че не навсякъде ги има,а предимно в големите градове.

• Харесвам 1
Публикувано:

Аз имам да вземам едно обезщетение от 11.2024та, делото е насрочено на втора инстанция за 03.2027 оспорват до дупка иначе спечелено на първа. 

• Шок 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

• Kristiyan Desev
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.