Прескочи до съдържание

Йордания - бързи въпроси

Worldismine
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Израел и Йордания. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли влакове в Йордания?

- Какво е работното време за посещения на Петра?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Аман?

- Заслужава ли си топването в Мъртво море?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

On 10/26/2018 at 1:21 AM, Nonchev said:

Здравейте група, 

Искам да изкажа благодарности към всички вас, за много информация споделена в тази тема.

Планувам с половинаката ми да посетим това великолепно място Йордания в периода 09-16 Декмеври.
От подробната информация успях да създам хубав план за периода.

Като цяло имам няколко неизяснени неща:

1. Малко не ми стана ясно как стоят нещата с визата. Като цяло възнамерявам да закупя Jordanpass, където в него е включена визата, посещение на Петра за 2 дни и още дестинации, които ще посетим. Обаче на няколко места се говори за възможност, безвизово посещение, ако се влезе и излезе през Акаба.  
    Това малко не ми стана ясно, може ли някой да разясни малко повече ? 

2. Ако закупим варианта Jordanpass, то трябва ли предварително да се заявни някъде относно посещението и визата?

3. Първият ден ще бъде в Акаба и определено искам да се възползваме от дайвинга. Може ли някой да сподели повече информация относно фирма която е ползвал, как е станала организацията, самото преживяване. До сега не сме се гмуркали, това би ли било проблем ?  Видях, че колегата бай Кольо подробно е описал за шнорхелинга, мисля да се възползвам и от неговата предоставена информация.

Остава ми като цяло да изясня нещата с рентакара-а и застраховките. Ако имам въпорси, ще се допитам до вас за мнение. 

Благодаря, предварително. 

Здравейте, и ние бихме искали да си изясним същите въпроси свързани с визата. Може ли някой койте се е завъранл скоро да каже 🙂

Връзка към коментар
преди 50 минути , D. Georg каза:

Здравейте, и ние бихме искали да си изясним същите въпроси свързани с визата. Може ли някой койте се е завъранл скоро да каже 🙂

Досега почти всички кацаха в Аман, така че ще трябва да се изчака още малко да почнат полетите до Акаба за да има реално потвърждение за положението с АСЕЗа визата.

отговарям и на @Nonchev,

по т.1 - jordanpass с двудневен достъп до Петра е 75JOD  (поне последно като гледах беше толкова), ако използваш АСЕЗА виза и си купуваш билет за Петра на място за два дни е 55JOD - т.е. разликата е 20JOD... Отделно в паса влизат около 40 музея ( Цитаделата в Аман, Римския театър, музеите към тях, музеят на най-ниската точка (примерно) , Шобак, Керак... входа за Уади Рум ( който е 5JOD ). Така, че все ще му се избият парите. При условие че така и така ще се ходи в Петра, безвизовия вариант малко си губи смисъла. Ако отиваш заради Акаба само да се поплицкаш в Червеното море, или както е моят вариант с малко хлапе под 10 год ( безплатно в Петра ), а и ние няма да обикаляме из Йордания отново - тогава трябва да се сметне кое излиза по-на далавера.

Аз ако има някакви б'рократични изисквания за тази АСЕЗа - примерно да трябва да се ходи да се заверява някъде впоследствие след пристигането директно ще взимам пак пасове. Чакам някой да доложи точно как се случват нещата...

по т.2. - никъде не се обявява, заверява, заявява кога/къде. Пасът е валиден 12 месеца, или поне беше когато аз го купувах. Активира се при пристигане, връчваш разпечатка на граничния контрол и толкоз . Вече не помня дали си вземаха копие и за тях, така че разпечатайте си го в няколко екземпляра. Един път като се активира, важи за две седмици. т.е. до две седмици квот' си видял, видял... кака се омъжи 😉

т.3 - фирми в Акаба за дайвинг с лопата да ги ринеш, НО ако нямате никакъв опит НЕ ПРЕПОРЪЧВАМ да го правите. Отдайте се на шнорхелинга, или най-много опитайте някой траял/дискавери на плитичко евентуално. Дори и да ви предлагат да ви вкарат на "на дълбоко" където е по интересно и рибки, и корали има много и повече -  не ви съветвам. Но се надявам да не ви предложат, а и ако са отговорни и спазват правилата, и не биха.

Редактирано от baiKolio
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

@baiKolio благодаря много за инфомацията и насоките за морето. Като цяло първият ден след полета сме го оставил за Акаба и морето от там на сетене започваме да обикаляме нагоре чак до Аман.  Относно дайвинга, щом споделяте, че не е дорба идея за новаци, ще Ви послушам. Ще се възползваме от къпането и шнорхелинга най-вероятно. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Щастливеца каза:

Моля ви за помощ с информация. 

Къде в Akba или наоколо има магазин за алкохол.

Преди няколко години Akaba беше единственото място в Йордания, където съм виждала да се продава бира (друг алкохол не съм търсила). Не отчитам малкото кръчми, където имаше по 7-8 евро 330 ml. Не мога да ти помогна с адрес - просто попитахме в хотела и те ни насочиха. 

Връзка към коментар
11 hours ago, Nonchev said:

Размених няколко мейла с JordanPass относно това ако закупим, дали трябва да се представя на летището и под каква форма.

Отговорът е това : 

" Dear Sir/Madam,

As a Bulgarian citizen, you will be able to get a visa upon arrival at Aqaba Airport, and you will be exempted from paying for your visa fees, even without showing Jordan Pass.

This rule only applies on Aqaba Airport specifically. "

Надявам се съм бил полезен, за хората, които ще летят до там и ще се възползват от JordanPass или не.

Значи излиза че няма смисъл да си купуваме JordanPass , след като визата така или иначе е безплатна. На място може да си платим само входа за Петра. Как мислите? 🙂

Връзка към коментар
На ‎15‎.‎10‎.‎2018‎ г. в 23:30, mililia каза:

Ами, аз уредих транспорта за група от 7 човека - миниван. Писах на фирма, споменавана в сайта Beuty Jordan tour. Моята програма е за 7 дни и доста трансфери. Огледах нещата и на парче, но видях, че не мога да уредя от тук нищо по добро от офертата на фирмата. Ако, действах разпокъсано щях да изхабя повече нерви и да загубя време. Но ти може и да се пробваш на място. Смятам обаче, че не си заслужава разправиите с рентакар, при условие, че цената няма да е по-ниска. Таксита все ще намериш.

Добро Утро,

Възможно ли е малко инфо за минивана. Май и на нас ще ни са наложи да наемем ван.

Връзка към коментар

D. Georg, всеки може да сметне за себе си според нещата, които мисли да посещава. Откакто преди месец-два вдигнаха цената на Jordan Pass за нас излиза около 45-50 JD по-скъпо, отколкото ако плащам входове.

Обърни внимание, че цената за Петра е различна според дали си с настаняване в Йордания или не. Пише, че се представя паспорт и се гледа датата на влизане в страната. Ако е в същия ден, входът е по-скъп, но се възстановява разликата на излизане, ако не си бил само на дневно посещение.

Редактирано от jul
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, Щастливеца каза:

Моля ви за помощ с информация. 

Къде в Akba или наоколо има магазин за алкохол.

Има на доста места те се виждат .Завърти се около центъра и ще ги видиш.Точно имена на улици не мога да ти кажа. 

Връзка към коментар

преди 2 часа, D. Georg каза:

Значи излиза че няма смисъл да си купуваме JordanPass , след като визата така или иначе е безплатна. На място може да си платим само входа за Петра. Как мислите? 🙂

преди 1 час, jul каза:

D. Georg, всеки може да сметне за себе си според нещата, които мисли да посещава. Откакто преди месец-два вдигнаха цената на Jordan Pass за нас излиза около 45-50 JD по-скъпо, отколкото ако плащам входове.

Обърни внимание, че цената за Петра е различна според дали си с настаняване в Йордания или не. Пише, че се представя паспорт и се гледа датата на влизане в страната. Ако е в същия ден, входът е по-скъп, но се възстановява разликата на излизане, ако не си бил само на дневно посещение.

Колегата е доложил нещата за Петра относно това за колко време е пребиваването. JordanPass включва доста допълнителни забележителности 40 на брой. Лично на мен ми излиза по-изгодно, заради многото метса които съм запланувал да посетя. Тук всеки трябва сам да предцени за себе си, кой вариант, ще е по-изгоден след като калкулира местата които желае да посети.  

Редактирано от Nonchev
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

хммм аз още не съм купила jordan pass, мислех другата седмица - но цената в сайта е 70JD (за един ден) и е такава от юни-юли месец (поне от тогава следя). Цената за Петра е 50JD + 5JD за Wadi Rum + 2JD Roman Theater (Amman) + 3JD Citadel (Amman) + 2JD Karak + 1JD Shobak + 10JD Jerash.... =73JD. Така, че зависи какво се посещава. Ако само Петра за един ден и Wadi Rum, тогава цената ще е 55JD, a pass-a e 70JD

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Nati, странна работа. Цената на паса беше 70 JD на 2 юли, проверих си в мненията. Миналата седмица или съм сънувала, или цената беше по-висока, но не съм си отбелязала каква. Зачудих се колко ли ще струва паса до март, когато ще пътуваме и дали си заслужава да се купува от сега. Днес отварям - пак 70?  Не че имам против да е толкова, де.

Иначе всеки трябва да си калкулира според желанията за посещение. За един е на загуба, за друг на далавера....

Редактирано от jul
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, tom777 каза:

Добро Утро,

Възможно ли е малко инфо за минивана. Май и на нас ще ни са наложи да наемем ван.

Ами, уговорката ми е с Beauty Jordan Tour за миниван за 7 човека с английски говорящ шофьор. Исках в цената да е включено всичко: шофьор, кола, бензин, паркиране и тол такси. Със сигурност по различните маршрути ще има смяна на шофьори, с оглед на това те дали са от Петра/Акаба или от Аман, като в това отношение фирмата не е гъвкава и отсядане в градове различни от посочените оскъпява транспорта. Положителното е, че са бързи в комуникацията.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

А какъв е стандарта на ел. контактите в Йордания ? Има ли нужда от някакви адаптери ?

И не успях успях да разбера къде се намира паркинга в Wadi Rum , на визит центъра или  в селото ?

Връзка към коментар

Няма нужда от адаптери. За Wadi Rum Village  - първо минавате през един пост, където ви проверяват пасовете или си плащате таксата, след това карате още малко и стигате до паркинга - вдясно се пада, няма как да го объркате.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Имам няколко въпроса:
1. Пътят между Акаба и Петра в какво състояние е? Има ли проблем да се кара по тъмно?
2. Гледам, че Петра зимата е отворена до 4 следобед. Това значи да ме излезли до 4?
3. Някой бил ли е в Карак? Крепостта запазена ли е и има ли смисъл да се посещава?

Връзка към коментар

Здравейте, чудя се дали да не взема билети за Февруари 2019, но с групата ще бъде и  10 годишното ми хлапе, и  как мислете дали нощите ще са доста студени в пустинята, и дните твърде кратки :thank_you:

Връзка към коментар
преди 24 минути , ACM каза:

Имам няколко въпроса:
1. Пътят между Акаба и Петра в какво състояние е? Има ли проблем да се кара по тъмно?
2. Гледам, че Петра зимата е отворена до 4 следобед. Това значи да ме излезли до 4?
3. Някой бил ли е в Карак? Крепостта запазена ли е и има ли смисъл да се посещава?

1.Пътят е магистрала с много камиони,  няма много движение, но внимавайте  за разни превозни средства  в аварийната лента...

2. Да, хубаво е да изезете до 16, като ходих на Petra by night не видях осветление и ще е тъмно като в рог..

3.Мен Карак не ме впечатли, то след Петра нямаше шанс...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 25 минути , Tripy каза:

Здравейте, чудя се дали да не взема билети за Февруари 2019, но с групата ще бъде и  10 годишното ми хлапе, и  как мислете дали нощите ще са доста студени в пустинята, и дните твърде кратки :thank_you:

В момента 17.10 ч. вече е тъмно.Миналият петък и събота познати са били в Уади Рум с преспиване.Било е слънчево и ветровито.Вечерта е било студено и ми казаха "добре че си взехме спалните чували".Миналата година Януари и Февруари бяха най студени .Спала съм през Април в Уади Рум вечерта беше студена но в шатрата или  палатката както искате го наречете на мен не ми беше студено .От миналата седмица е доста ветровито(Студен вятър), слънчево и  си трябва яке.

• Харесвам 7
Връзка към коментар
Преди 1 час, Nevena каза:

В момента 17.10 ч. вече е тъмно.Миналият петък и събота познати са били в Уади Рум с преспиване.Било е слънчево и ветровито.Вечерта е било студено и ми казаха "добре че си взехме спалните чували".Миналата година Януари и Февруари бяха най студени .Спала съм през Април в Уади Рум вечерта беше студена но в шатрата или  палатката както искате го наречете на мен не ми беше студено .От миналата седмица е доста ветровито(Студен вятър), слънчево и  си трябва яке.

На сайта на Петра има работно време, но пише зимно и лятно само. Знаеш ли от коя дата влиза зимното работно време?

Връзка към коментар
преди 16 минути , Alexander каза:

На сайта на Петра има работно време, но пише зимно и лятно само. Знаеш ли от коя дата влиза зимното работно време?

Вече смениха с зимното време би трябвало Петра да работи на зимно време също.В момента около 6-6.15 ч.става светло(сутринта)

Редактирано от Nevena
  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.