Прескочи до съдържание

Кафе и кафеджии?


Alexander

Препоръчани мнения

Публикувано:

По препоръка на @Goal & Boss пускам тази тема за да се пише за тази напитка, видовете кафе, начините на приготвяне и т.н. подробности при целия процес до изпиването.

Има хора пиещи много на брой кафета всекидневно и без кафе не могат, както се случва с цигарите, та не знам дали тази напитка не е пристрастяваща.

 

Аз пия кафе от много време, 1-2 на ден, много рядко 3. Обичам кафето, наслаждавам му се, но мога и без него когато се наложи. Има случаи когато няма кафе около мен или пък е гадно/скъпо и не купувам, мога да карам дни и седмици  без  никакво кафе без никакви драми, но това отнася за всичко при мен поне, кафе, бира, вино и пр, преди с цигарите също бях така.

 

Пия само еспресо, по възможност къси 20-25мл в рамките на 1-2 мин. Наскоро пробвах V60 и не ме впечатли, нещо като чай беше. Млечни напитки от сорта на капучино и др също рядко пия или само на много препоръчани кафенета.

 

От 1-2 години взех да навлизам в света на баристите и се позапалих по-сериозно, ходя по фестове, чета форуми, смених техниката, машина, мелачки, аксесоари и т.н. и най-вече смених самото кафе.

Вече не купувам пакетирано ширпотреба кафе, на каквото преди се радвах като Лаваца, Пелини, Кимбо  и др известни марки без значение дали е от България или друга страна.

След това бях минал на пазарене по интернет от онлайн магазини в Европа, пробвах доста кафета, но всичко е пакетирано и печено незнайно кога, имаше интересни кафета, печени на дърва, опушени  и т.н, може би една от най-добрите марки пакетирано кафе за мен е  corsini, 1-2 пъти съм срещал в България от най-евтините им версии, пакетирано преди 1 година..

 

https://www.caffecorsini.it

 

 Радвах на всичко що-годе хубаво, а топ кафетата ми бяха във всяко кафене в Италия и Португалия, но с времето разбрах, че има много по-хубави места  в специализирани пекарни и кафенета, включително и в България, макар тук да се броят на пръстите на едната ръка.

Сега най-важното е кафето да е печено скоро, преди няколко седмици до месец, а такова кафе се продава само в пекарни и не в нормални магазини. Предпочитам чиста арабика, защото има и наполовина кофеин, а е и по-ароматна.

 

Това което разбрах до сега е, че едно кафе може да има различни вкусове, след различно мелене, различни време на екстракция и различна температура на екстракцията.

Разликите са много големи дори при една и съща техника с едно и също кафе и могат да се засилват и притъпяват отделните вкусове, киселинност и горчивина най-вече, ако са по-ясно изразени.

При различна техника разликите са още по-големи и може да не се познае, че е същото кафе дори.

 

Редовно като ходя по света, се оглеждам предварително за някоя хубава пекарна-кафене и пробвам кафетата, понякога купувам и за вкъщи.

Това е от мен за сега.

 

 

 

  • Харесвам 22
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Публикувано:

А какво мислиш за капсулите на Nespresso? В къщи много го харесваме заради кремообразния вкус,който има тяхното кафе.Пускат често и специални селекции.Дали някои от тях се доближават до гурме културата или по-скоро са за шир потреба,ако имаш наблюдения?

И ако може да препоръчаш специализираните пекарни кафенета в България🙂

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Е те тази тема чаках! Поздравления!

Александра Ко беше направила презентация на топ кафетата в темата си за Южна Америка. Очаквах, че ще отделят тази част в нова тема.

 

Моят първи сблъсък с наистина добро кафе, беше в началото на 90-те. В МГУ, а може би и на други места в Москва, бяха пуснали 5 кг пакети колумбийско кафе, бартър сетете се с какво. Черно, мазно, невероятен аромат, миришеше целият магазин. Чужденците го изкупихме за няколко месеца. Руснаците си пиеха разтворимо кафе и не купуваха това.

Доста приятели в България зарадвах с 5 кг подарък.

 

Сега ако кажеш от къде в София да си купуваме хубаво смляно кафе, ще сме благодарни! До тогава ще съм си на Лавица капсули.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Капсули не употребявам, защото нямат нищо общо с хубаво еспресо. Иначе навлизат много масово, включително в Италия масово се продават навсякъде, включително в специализирани магазини за кафе.

Иначе плюсовете им са, че нямат нужда от хубава техника и всичко става бързо и лесно. Като минус мога да дам, че излизат по-скъпи от средно хубаво еспресо, но и малко хора биха се занимавали да си правят в тях хубаво еспресо.

Иначе нямат нищо общо дори със средно хубаво еспресо, камо ли с гурме. 

У нас масово културата на кафе е изкривена, понеже повечето хора обичат тъмно изпечено кафе отиващо към прегоряло, в повечето случаи горчиво, дълго 100-150мл, да е робуста и т.н.

 

Проблема у нас е, че има тук-там пекарни, но повечето не държат на качеството или както с почти всичко днес може да е добре, а утре да не е, последен пример за този факт е пекарна-кафене chucky's в София.

 

За София  най-доброто място с постоянно качество за мен  е Дъбов, изпращат и до адрес в цяла България, пробвал съм и други, но както казах нямат постоянство,  в другите големи градове има също хубави пекарни.

 

Сега се я излюпил някакъв човек-Espresso Cultura в София, който предлага кафе за 10лв на място, 250гр на зърна за 50лв или 2-3 пъти по-скъпо от конкуренцията  и т.н., цени, каквито  аз поне не съм виждал дори в Европа на топ пекарни.

Явно започва модата на пекарните и всеки който е чул, ще се пробва да прави бизнес като цените ще са над европейските.

 

Иначе има много видове кафета, основно се делят на арабика и робуста, мисля, че всеки знае за тях. Арабиката вирее  на високо, по-дребна е, с наполовина кофеин и по-ароматна, от там и по-скъпа.

След това има различни сортове, от различни държави, начина на печене е различен, едрината също и т.н., но такива кафета има само по пекарни и специализирани магазини. Едрината е с букви, едрите са АА, а има и много едри ААА, има нормално печени, има и мити-прани Washed/Lavado, при тях тях се маха ципата на кафето като се кисне в бъчви и след това се пече-суши. Липсата на тази ципа подобрява вкуса, но пак казвам, това са по-така кафета.

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 минути , Мари Николова каза:

 

?🙂

Аз си мисля за легален отрасъл, приоритет на държавата. Ти какво помисли?

Публикувано:
преди 22 минути , Дани Магелани каза:

Е те тази тема чаках! Поздравления!

Александра Ко беше направила презентация на топ кафетата в темата си за Южна Америка. Очаквах, че ще отделят тази част в нова тема.

 

Моят първи сблъсък с наистина добро кафе, беше в началото на 90-те. В МГУ, а може би и на други места в Москва, бяха пуснали 5 кг пакети колумбийско кафе, бартър сетете се с какво. Черно, мазно, невероятен аромат, миришеше целият магазин. Чужденците го изкупихме за няколко месеца. Руснаците си пиеха разтворимо кафе и не купуваха това.

Доста приятели в България зарадвах с 5 кг подарък.

 

Сега ако кажеш от къде в София да си купуваме хубаво смляно кафе, ще сме благодарни! До тогава ще съм си на Лавица капсули.

Ние през 80-те в Ленинград купувахме зелено колумбийско кафе. Печахме го сами. И ние зарадвахме много приятели в България.

Имам и уред за правене на турско кафе от там. Електрическа тава с кварцов  пясък с 6 джезвета.

  • Шок 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Аз си мисля за легален отрасъл, приоритет на държавата. Ти какво помисли?

Нямам идея,затова ми стана любопитно🙂

Публикувано:
преди 11 минути , Alexander каза:

 

 

За София  най-доброто място с постоянно качество за мен  е Дъбов, изпращат и до адрес 

Погледнах сайта му. Ти кое харесваш от предлаганите?

Публикувано:
преди 1 минута , Дани Магелани каза:

Погледнах сайта му. Ти кое харесваш от предлаганите?

Всичко което съм пил е много добре, различни вкусове са, пробвай наред.

Ето малко снимки, да не е само суха теория.

От над година пия само светло изпечени арабики, каквито има само по пекарните и нито една ширпотреба не пуска, незнайно защо.

Само когато кафето е хубаво и прясно изпечено стават тези петна. С Робуста е лесно да стане голям каймак, но там пък други неща куцат.

 

wfimage3.thumb.jpg.27c92c920f8bfbdd9a0a90ac602b43d8.jpgwfimage1.thumb.jpg.af0b136b5fedd763b0b1370795c4cd06.jpgIMG_9379.thumb.JPG.0b4bcae263a92ede59ddaebca1968df8.JPGIMG_9349.thumb.JPG.b360bd14295cc6347cdc1b6395828023.JPGIMG_8278.thumb.JPG.7b163c62cdaa286b2b83d9058a6d958a.JPGIMG_8015.JPG.cbaa30efa292652fb2e681f902527f41.JPGIMG_7893.JPG.48d8eb9e4bf7a9003bd522a8cc2a0702.JPG

  • Харесвам 12
Публикувано:
преди 23 минути , Alexander каза:

Всичко което съм пил е много добре, различни вкусове са, пробвай наред.

Ето малко снимки, да не е само суха теория.

От над година пия само светло изпечени арабики, каквито има само по пекарните и нито една ширпотреба не пуска, незнайно защо.

Само когато кафето е хубаво и прясно изпечено стават тези петна. С Робуста е лесно да стане голям каймак, но там пък други неща куцат.

 

wfimage3.thumb.jpg.27c92c920f8bfbdd9a0a90ac602b43d8.jpgwfimage1.thumb.jpg.af0b136b5fedd763b0b1370795c4cd06.jpgIMG_9379.thumb.JPG.0b4bcae263a92ede59ddaebca1968df8.JPGIMG_9349.thumb.JPG.b360bd14295cc6347cdc1b6395828023.JPGIMG_8278.thumb.JPG.7b163c62cdaa286b2b83d9058a6d958a.JPGIMG_8015.JPG.cbaa30efa292652fb2e681f902527f41.JPGIMG_7893.JPG.48d8eb9e4bf7a9003bd522a8cc2a0702.JPG

Подкрепям с две ръце Alexander за кафето на Дъбов кафето му е винаги прясно изпечено и много хубаво ,но всеки сам трябва да си прецени кой вкус най-много му харесва.Аз също харесвам само и единствено еспресо- начин на приготвяне и най хубавото еспресо което съм пил в София е било  лично направено кафе от Дъбов след една дегустация на v60, просто го помолих да ми направи едно еспресо,резултата беше незабравим три глътки кафе с три различни послевкуса.Сашо бих го посъветвал ако ходи за кафе от офиса на Дъбов на  ул. „Любен Каравелов“ 58 да попита кога е там шефа им и да го помоли за едно хубаво еспресо  😉 човекът е много разбран и не вярвам да откаже.Аз лично всеки ден бих пил кафе там но не предлагат тази услуга.

  • Харесвам 8
Публикувано:
преди 37 минути , Happy_Traveler каза:

Може ли и черният чай (с мляко) да се включи в темата? В някой страни е заместител на кафето.

Иска ми се да не превръщаме интересната тема в поредният тюрлю-гювеч. 

 

Иначе в темата за уискито, що да не включим водката,  която в някой страни е заместител на уискито. 

  • Харесвам 6
  • Смея се 1
Публикувано:

Добре, оттеглям се, ще си намеря друго място да споделям източни рецепти с кардамон, канела и джинджифил... 🤔 

  • Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:

За перфектното еспресо са нужни следните неща, изброявам по ред на важност, макар да няма чак голяма разлика дали едно или друго ще е по-напред.

 

1. Хубаво, прясно изпечено кафе, без него и всичко друго да е супер, няма да има добър  краен резултат.

 

2. Мелачка или да е смляно равномерно. Това не става с обикновени мелачки, ако нямате налична вариант е да се мели в хубав магазин-пекарна за по седмица напред. Сега при  обикновените машините с крема диск, няма особено значение как е смляно, винаги ще имате пяна, без значение какво кафе се слага и как е смляно. По принцип пяната повечето хора я нарича каймак, но това е друго нещо.

 

3. Налягане 7-8,5 бара, повечето домашни машини поддържат налягане от 12-13 бара  и нагоре, което не е добре за перфектното еспресо. Като цяло огромна заблуда на повечето хора е, че за хубаво еспресо трябва голямо налягане, точно обратното е, но за това са виновни и производителите с рекламите си 15 бара за еди коя си машина и т.н.

Нормалните домашни  машини излизат от завода с високо налягане, защото се спестява от регулиращ клапан и изхода е директно вързан на помпата и второ за монодози с кафе е необходими по-голямо налягане от това за еспресо.

Тези машини, които имат регулировка и клапан за налягане пак излизат с високо такова по същата причина.

Долната снимка е тази моно доза

764119489_Capture.JPG.27aa0e4d9d594b9ab10eace76ae0aa8c.JPG

 

3. Постоянна температура или минимално разлика докато се прави самото еспресо, това пак няма как да стане с обикновени машини, може да се намали вредата, като се загряват  по-дълго време и се пускат 1-2 кафета на празно само вода загрявайки чашите. Отделно, че нямат и регулировка на температурата, което също е важно, както писах по-нагоре за притъпяване и изпъкване на различните вкусове на дадено кафе.

 

Всичко което пиша е в идеалният вариант, далеч съм от мисълта, че нормален човек би тръгнал да се занимава с всичко това.

За това и професионалните кафе машини и мелачки имат много по-различни цени, но дори всичко да е идеално, ако човека няма идея какво прави, пак става зле... лично съм виждал-пил многократно много смотано еспресо при налични супер техника и много добро кафе.

  • Харесвам 8
  • Браво 1
Публикувано:

Дай идея за домашна кафе-машина! 

 

Тъкмо вчера се оплаквах на приятели, че не мога да си избера, защото нямам критерии. Цената в случая не е отправната точка. Те ме посъветваха да си търся машина с около 15 бара налягане. 

 

 

  • Замислям се 1
Публикувано:

Не мога да дам, защото не знам какво се търси, има хора, които много си харесват червена Лаваца правена на кафе машина от 60-80лв.

Всички машини са 13-15 бара, но в това няма нищо хубаво.

 

Забравих да спомена и нещо важно. Ако някой пие на нормална кафе машина с крема диск и иска да мине на по-сериозна(сериозните машини  нямат крема диск) в повечето случаи в началото кафето няма никакъв вид, а това се вижда първоначално и има отрицателен ефект.

При по-хубави машини, трябват мелачки, мелене и пр, не става със стандартното смляно кафе от магазина на хубава машина.

 

Ако няма да се гонят някакви сериозни резултати, всички машини от 100-200 лв практически са идентични, само марката, формата  и цвета са различни.

Няма никакво значение какво ще пише Саеко, Делонги или нещо друго.

 

Много хора купуват и автомати, не се занимаваш с нищо, правят някакво кафе, включително млечни и това е, но ако говорим за чисто еспресо дори нормалните кафе машини от 100-200лв се справят по-добре от автоматите, най-малкото защото кафето ръчно се пресова и може да се избере колко силно да се пресова според смилането и може да се регулира дължината на екстракцията по този начин.

 

Всичко зависи какво се търси и с каква цена без критерии няма как да стане.

 

 

  • Харесвам 1
Публикувано:

Нали заговори за еспресо??

 

Искам да си меля кафето вкъщи и да си правя еспресо. Капсули, млечни варианти, ванилови аромати и подобни, фрапета не обичам.

 

Гледам, че има и машини по 2-3 хиляди лева за домашна употреба. 

Публикувано:

Да, за това казах, че без критерии няма как да дам никакъв съвет, а без някаква сума още по-малко.

Сега разбрах, че искаш хубаво еспресо, но трябва да се каже и бюджет.

Машини има от 60 до 5-6к, отделно мелачките.

Имай предвид, че с хубавите машини не става да я пуснеш и след 3 мин да правиш кафе както със стандартите пластмасови с крема диск.

Поне 10 мин им трябват, но все пак при еднакви размери, евтините са по 4-5кг, а сериозните са по 15+, за това и повече време да загреят.

Публикувано:

Сетих се за още една-две  всеобщи заблуди.

 

1.     Силен вкус, много кофеин!

Много пъти съм чувал, оо не прави силно кафе или като пробват някое силно на вкус кафе, решават, че има много кофеин и щяло да им се разтупка сърцето, да ги удари в петите и т.н.

Както казах вече, в робустата  има около 2 пъти повече кофеин спрямо арабиките, а те се пият и продават в 90% от случаите, нищо, че нямат силен вкус и хората си мислят, че са слаби и пият по 4-5 и повече на ден.

Това значи, че всяко кафе от уличен автомат или посредствено кафене има средно 2 пъти повече кофеин от едно хубаво и силно на вкус кафе  арабика, ако се прави с едно и също количество кафе.

 

2.     Късо кафе, много кофеин!

Другата огромна заблуда е, че като видят късо кафе пак решават, че има много кофеин и ще им се разтупка сърцето и няма да могат да спят след 6 часа дори. Мислят си, че като е дълго ще е по-слабо. На вкус да, но не и по количество кофеин.

При късото кафе дори да е 15мл кофеина е по-малко от едно дълго от 50-100+мл, защото колкото колкото  повече вода тече, толкова повече кофеин излиза, макар основното количество да излиза през първите 15-20 секунди.

Отделно, че когато се правят дълги и много дълги кафета от сорта на 100-150-200мл след 50-70мл започват да излизат и разни други вещества от кафето, които не са особено полезни и вкусни.

 

За хората, които обичат дълги кафета 100-150+мл много по-добър вариант е да си правят късо кафе и след това да долива само гореща вода, така е по-вкусно, с по-малко кофеин и без разни вредни и влошаващи качеството вещества, които започват да излизат когато се пуска от машината дълго кафе.

 

 

Като не ме разбират им давам пример с алкохол. Все едно да дам на някой да изпие 20мл от 50% ракия и в друга чаша 50мл 42-44 градуса ракия разредена с лед или 50мл водка смесена с 50мл кола.

В първия вариант вкуса е супер силен и парещ, но реално се поглъща поне два пъти по-малко алкохол спрямо вторият вариант, та и при кафето е така.

  • Харесвам 6
Публикувано:
преди 7 минути , Alexander каза:

, а сериозните са по 15+, за това и повече време да загреят.

Да започнем от сериозните. 

 

10 минути да чакаш да ти загрее машината или да ти затопли чашките не е проблем, даже е част от емоцията. Водата ни е мека. Единствено не ми се иска да се свързва директно към водопровода, но и това може да се нагласи при нужда.

 

За мелачките: от носталгични чувства си пазя една от онези, албанските месинговите, но трябва да призная, че мели много хубаво и се регулира едрината доста прецизно. Само дето въртиш доста повече от 10 минути.......

РезÑлÑÐ°Ñ Ñ Ð¸Ð·Ð¾Ð±Ñажение за албанÑка каÑемелаÑка

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Тая мелачка не става за хубави машини и хубаво еспресо. Аз имах по едно време Hario (мелеше много лесно без никакво усилие, но бавно според мен, но да речем 1мин за 1 кафе или макс 2 мин за две или двойно), ръчна с керамична мелница и бях доволен докато имах стандартно Делонги, макар без крема диск, но когато минах на по-сериозни машини, видях как работата не става с нея, защото не може да мели равномерно.Правих много опити с по-едро и по-фино кафе, но резултата беше еднакъв.

 

Или тръгваше бързо и течеше бързо, или средно бързо и течеше средно бързо или тръгваше много бавно и течеше много бавно или се запушваше и не едвам капеше. Не можех да повярвам и спорех, но когато взех друга мелница промяната беше фрапираща.

 

За добро мелене се счита, когато кафето  тръгне много бавно след 7-10 секунди да речем, след това започне  да тече бавно и в последствие се засили струята. Това е невъзможно да стане, ако не е равномерно смляно кафето, ако ще машината да от 20к евро, а това не става с каква да е мелница. За това и казах, че който не му се дават пари за мелници и смята да купува по-сериозни машини, да мели в магазините, там имат що годе хубави мелници.

 

Това не се отнася за нормалните-евтини машини с крема дискове, те правят кафе с всичко и всякак смляно, защото имитират каймак с пяната която създават с крема диска си.

  • Харесвам 2
Публикувано:

Ето нагледно как трябва да излиза едно отлично еспресо, бавно пробиване, бавно тръгване и следващо засилване. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=5Wp0144q3Zk&feature=youtu.be

 

https://youtu.be/3iCLKK_A2A0

 

Тези не са мои, но и моите стават горе-долу така, нямам под ръка клип.

  • Харесвам 4
Публикувано:
На 25.08.2019 г. в 14:20, Alexander каза:

По принцип пяната повечето хора я нарича каймак, но това е друго нещо.

Първо поздравления за темата. Провокира интерес, както се вижда, та и аз се зачетох в нета за тънкостите.

 

Та за пяната и каймака - не е ли точно каймак правилното? Нещото се образува от мазнините и олиото в кафето, а каймакът е точно концентрация на мазнини от съответния продукт. Пяната е нещо друго. Питам от любопитство, както се вижда, не да се заяждам. 

 

Продължавам да чета .

 

Вождът да измисли веднагически емотоконче на ристрето.

 

И любимата част от един клип на Бруно Бодзето:

 

  • Харесвам 2
Публикувано:

Много харесах кафето Кона, което расте на Хавай.  Пробвах го там, в музея на кафето на остров Хавай.  Бях писала малко за него в пътеписа си, но ще го копирам и тук - може да е интересно за някого: 

На Хавай за пръв път изобщо видях кафеено растение – до сега кафето го бях виждала само на зърна, в пакети, в магазина, или – най-често – в чашата си.  Даже си нямах идея що за растение е.  А то е тропическо растение, храст или малко дръвче, по клоните на което растат плодове –  "черешки" – отначало зелени, после червени до виолетови, а кафеените зърна са семената на тоя плод.  

 

IMGP2279_Kona.jpg.02b5befc67bb9dab5e7b48aff94f83fe.jpg

 

IMGP2285_Kona.jpg.dc452539de5e2afa2bddcbf2a136939a.jpg

 

Кафето Кона се отглежда само в малка област около градчето Кона, по западните склонове на вулканите Хуалалаи и Мауна Лоа, между 250 и 600 метра надморска височина.  Благоприятните климатични условия – слънчеви утрини, дъждовни следобеди, меки топли нощи, в комбинация с богатата на минерали вулканична почва, са причина за уникалния вкус на кафето Кона – едно от най-скъпите в света.  Наистина страхотен вкус!  В музея имаше възможност да се пробва неограничено – е, поне си отпих на великолепно кафе!  А още по-по-най е кафето от "peaberry".  Нормално кафеените плодове ("черешките") съдържат две семенца, плоски от едната страна – там, където са се допирали едни в друго.  Но в около 5% от плодовете семенцето е само едно, по-голямо, кръгличко – peaberry.  Съдържа по-високо количество мазнини и изключителен букет от минерали.  И кафето от него има неземен вкус!

  • Харесвам 15

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.