Прескочи до съдържание

Кафе и кафеджии?

Alexander

Препоръчани мнения

преди 2 минути , Velyana каза:

Според мъжа ми Brühgruppe трябва да се почиства веднъж месечно ( не че той го е чистил някога ). Но ако все пак сте доволни от самата машина- има вариант на сервиз да ви я почистят професионално и да си купиш ново Brühgruppe.

Ама то Brühgruppe-то си е пушка. Аз го изчистих много добре. Но тя вътре е с мухъл и сигурно ще останат спори някакви дори и след чистене и пак ще тръгне. Пък и винаги ще има едно гадно чувство после 😄

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Няколко пъти се пробвам  да пия кафе приготвено на  V60 или филтърно кафе.
Доста дълги ми идват, но за някои видове по-ароматни кафета е добра алтернатива и си струва.

4C3AF4FC-3452-4CDF-B9AB-3D1D6C5393C8.jpeg.3409caeb5611a60d0959756505518438.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 16.04.2021 г. в 13:32, Alexander каза:

Ами то няма какво да се мисли, ако избора е между тези двете..

Sage, Gastroback, Breville, Solis  и други марки  е едно и също с различно име, името е според поръчката, иначе се правят в Китай, а са проектирани в Австралия.

Особено в САЩ са доста разпространени, ОПВ-то е пластмаса, както  и всичко вътре в машината, нищо че отвън има разни стоманени панели, иначе имат разни екстри, но е наблегнато повече на вид и екстри и по-малко на качество и материали.

Другата  е една много добра и известна италианска  марка, пак е с ПИД, това е възможно най-важната и хубава екстра в една машина. OPV-то не е пластмаса, лошото е, че е трудно за регулиране, ама ти надали ще се занимаваш с това.

С ПИД-а ще може да променяш температурата, а дори едно и също кафе направено на три различни температури има коренно различен вкус. С него може да засилваш или затъпяваш определени вкусове, киселинност, горчивина и др.

При зададените параметри избора е пределно ясен, за мен  това е Лелита.

Кой ти е региона и ще ти кажа.

Спряхме се на Lelit Anita PL042TEMD по твоя препоръка. Още не е поръчана, ама не сме се спряли вкъщи, та като се спрем, ще я поръчам. Имам друг въпрос - какво можем да объркаме при ползването и? След мухъла в автомата примерно все ме е страх, че понеже остава кафе от предишното мелене в мелачката (така четох) и ще се образува и там мухъл. Изобщо само мухъл ми е в главата. Какво представлява грижата за една такава машинка? Най-хубаво е със сигурност две отделни мелачка и машина, ама мисловно съм си ограничил бюджета за всичко на 550-600 евро (макс. граница) и не виждам добър вариант за такава сума май.

Редакция - като си знам свободното време и културата на пиене на кафе вкъщи (т.е. пием го с доста мляко - тип капучино) и се чудя дали и такава машинка ми трябва. Понеже се поразчетох и PID е много хубаво нещо, ама аз знам, че няма да се занимава да регулирам температури и едрина на мелене и т.н. Ще ги настроя един път и от там ще си пускаме кафенце и ще го бъркаме с мляко. Та не знам кой би бил най-удачен вариант за нас.

Ако ставаше дума за фотография примерно, знам какво бих препоръчал. Да, аз имам Sony A7 III, ама си играя да обработвам после raw файлове, важно ми е да има много бързи бутони и т.н. Обаче на някой, който има моите кафеджийски амбиции, но във фотографията, бих препоръчал Sony RX100. Понеже хем ще му донесе супер качество, хем няма чак толкова да се занимава и няма да изръси една торба пари за обективи. Та ако можа да ми схванеш аналогията, ще се радвам на някоя препоръка 🙂

Връзка към коментар

Сега като гледам, колкото и еретично да ви звучи на вас, ама на мен имам чувството, че и една Gaggia нисък клас/ DeLonghi Dedica 685 + Graef CM 800 ще са ми достатъчни. Ама не мога да си преценя.

Връзка към коментар

Мухъл няма как да се появи  в мелачката, освен ако не започнеш да наливаш вътре вода.

ПИД-а няма какво да се настройва, а ако се наложи е защото ти би искал.

Примерно, ако едно кафе ти киселее повече, просто вдигаш 2-3-4 градуса което е 1-2 секунди и това е.

Ако ти горчи повече отколкото трябва сваляш температурата  и вече има междинни, но това не се прави всеки ден, най-много когато сменяш различни видове кафета и то пак не е задължително.

ПИД-а вкарва в пъти по-голяма термостабилност, което е важно за хубавото кафе.

Само с промяна на температурата едно и също кафе си  променя коренно вкуса, все едно е различно.

Сега вярно е, че Гаджия Класик би ти свършила работа, но една мелачка е поне 250-300+евро и пак ще стане колкото комбото на Лелит.

Връзка към коментар
преди 8 минути , Alexander каза:

Мухъл няма как да се появи  в мелачката, освен ако не започнеш да наливаш вътре вода.

Надявам се поне тази глупост да не я свърша 😄

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Вече 3-4 пъти попадам на кафе обработено по анаеробен процес. Винаги вкуса е бил коренно различен и много по-силен, малко като на компот.

Струва си да се пробва.

D1014E23-273F-4632-A3B1-E6A7153B9A09.jpeg

F7D0D1FA-6418-489F-9A4E-7A32AB5D7992.jpeg

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 21 минути , Alexander каза:

Вече 3-4 пъти попадам на кафе обработено по анаеробен процес. Винаги вкуса е бил коренно различен и много по-силен, малко като на компот.

Струва си да се пробва.

D1014E23-273F-4632-A3B1-E6A7153B9A09.jpeg

F7D0D1FA-6418-489F-9A4E-7A32AB5D7992.jpeg

Алекс, не по темата, един въпрос. Пицарията  Gianni до Рамада/ екс Принцес / е затворена и има само телефон за наемане на помещението. Знаеш ли къде е преместена?

Връзка към коментар
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Алекс, не по темата, един въпрос. Пицарията  Gianni до Рамада/ екс Принцес / е затворена и има само телефон за наемане на помещението. Знаеш ли къде е преместена?

Не, наскоро разбрах и аз, че е изчезнал, беше очаквано след слабия интерес и ковид мерките през зимата.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Май дойде времето за смяна и на нашата кафемашина, че цедката/филтър на сегашната Делонги ЕС 156.B тотално се запуши пък и наскоро си говорехме с жената, че вече много години я ползваме и си плаче за нова. Правят се 5-6 кафета на ден, еспресо Lavazza crema e gusto си пием като слагаме и малко млечна пяна, която си я приготвяме отделно във фротер. Проста работа като цяло 🙂 . 

Прочетох последните няколко страници и останах с впечатлението, че за 500-600 лв трудно ще се вземе нещо читаво, та по-скоро към 1000+ отиваме, ако искаме да има млечни напитки, да се самопочиства и да прави хубаво еспресо все пак, което съм сигурен, че зависи и от самото кафе. Ето препоръчаните:

1) GAGGIA Cadorna Prestige - 1099 лв., въпреки че без каната за мляко ми допада повече на външен вид: GAGGIA Cadorna Style - 779 лв. 

2) Lelit Anita - PL042TEMD - 1190 лв. - освен ПИД-а, нямам идея какво толкова има, че е толкова пари.

3) JURA D6 Piano Black - 1147 лв. или пък варианта с една идея повече функции JURA E6 Piano Black - 1399 лв.

4) PHILIPS EP5360/10 - 847 лв. 

5) Delonghi ETAM 29.510.B - 797 лв.

Какво виждате гол и бос съм в тази сфера, та ще съм благодарен ако някой може да помогне в избора. Струва ли си Jura-та 1399лв. или Delonghi-то за 797лв пак ще върши почти същата работа? Приемат се предложения и за други марки и модели. 🙂 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Трябва да знаеш дали искаш автомат или не, това е основното.

От изброените има и стандартни машини и автомати и това е несъвместимо.

От това което си описал виждам, че  си по-склонен за автомат и кафетата които пиеш са си за автомат или няма да особен  смисъл от стандартна машина като Лелита.

Не знам колко точно екстри има Делонгито и Юрата, но като цяло ако гледаме какво излиза от тях, то е на поне 90% идентично и за разлика в цената от почти 100% бих взел Делонгито.

• Браво 1
Връзка към коментар
преди 13 часа, oli_mali каза:

Май дойде времето за смяна и на нашата кафемашина, че цедката/филтър на сегашната Делонги ЕС 156.B тотално се запуши пък и наскоро си говорехме с жената, че вече много години я ползваме и си плаче за нова. Правят се 5-6 кафета на ден, еспресо Lavazza crema e gusto си пием като слагаме и малко млечна пяна, която си я приготвяме отделно във фротер. Проста работа като цяло 🙂 . 

Прочетох последните няколко страници и останах с впечатлението, че за 500-600 лв трудно ще се вземе нещо читаво, та по-скоро към 1000+ отиваме, ако искаме да има млечни напитки, да се самопочиства и да прави хубаво еспресо все пак, което съм сигурен, че зависи и от самото кафе. Ето препоръчаните:

1) GAGGIA Cadorna Prestige - 1099 лв., въпреки че без каната за мляко ми допада повече на външен вид: GAGGIA Cadorna Style - 779 лв. 

2) Lelit Anita - PL042TEMD - 1190 лв. - освен ПИД-а, нямам идея какво толкова има, че е толкова пари.

3) JURA D6 Piano Black - 1147 лв. или пък варианта с една идея повече функции JURA E6 Piano Black - 1399 лв.

Какво виждате гол и бос съм в тази сфера, та ще съм благодарен ако някой може да помогне в избора. Струва ли си Jura-та 1399лв. или Delonghi-то за 797лв пак ще върши почти същата работа? Приемат се предложения и за други марки и модели. 🙂 

Аз след като се ядосах на нашият автомат Делонги (продадох го след близо три години ползване само с 50 евро надолу от цената, за която го купих), си взех едно DeLonghi Dedica 685 и мелничка Graef cm 800. За хора, които ценят хубавото еспресо с всичките чалъми за приготвянето му, това не е подходящата комбинация. За нас обаче е точно това, което търсихме. Делонгито има някакви основни възможности за нагласяне на температурата и дължина на екстракцията, с които си поиграх и за първи път видях каква разлика се получава от различно смилане, различна температура и време на екстракция при едно и също кафе. Та цялата работа ми излезе 159 евро за кафемашината и 117 за мелачката от Амазон. Подхвърлям го като вариант само. За нашите нужди (2 пъти на ден по 2 кафета) е напълно достатъчна комбинацията.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 1 час, ivailo_radev каза:

Аз след като се ядосах на нашият автомат Делонги (продадох го след близо три години ползване само с 50 евро надолу от цената, за която го купих), си взех едно DeLonghi Dedica 685 и мелничка Graef cm 800. За хора, които ценят хубавото еспресо с всичките чалъми за приготвянето му, това не е подходящата комбинация. За нас обаче е точно това, което търсихме. Делонгито има някакви основни възможности за нагласяне на температурата и дължина на екстракцията, с които си поиграх и за първи път видях каква разлика се получава от различно смилане, различна температура и време на екстракция при едно и също кафе. Та цялата работа ми излезе 159 евро за кафемашината и 117 за мелачката от Амазон. Подхвърлям го като вариант само. За нашите нужди (2 пъти на ден по 2 кафета) е напълно достатъчна комбинацията.

И от мен глас за тази кафе машина. Имаме по-стар модел, който вече не се продава - разликите са минимални, но вече 5 години всеки ден пием кафе (Капучино) от нея и сме много доволни. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 16 часа, Alexander каза:

Трябва да знаеш дали искаш автомат или не, това е основното.

От изброените има и стандартни машини и автомати и това е несъвместимо.

От това което си описал виждам, че  си по-склонен за автомат и кафетата които пиеш са си за автомат или няма да особен  смисъл от стандартна машина като Лелита.

Не знам колко точно екстри има Делонгито и Юрата, но като цяло ако гледаме какво излиза от тях, то е на поне 90% идентично и за разлика в цената от почти 100% бих взел Делонгито.

Да, мисля че към автомат сме се насочили. Днес като ги поразгледах малко по-подробно останах с впечатление, че GAGGIA Cadorna Prestige има всичко, от което се нуждаем. Уж са читава марка, изглеждат ми надеждни. 😄  Дано да ни остане малко свободно време тия дни да идем да ги разгледаме на място. 

@Alexander - някакви препоръки да дадеш за какво да гледаме основно? или пък друг сходен вариант?

преди 5 часа, ivailo_radev каза:

За нашите нужди (2 пъти на ден по 2 кафета) е напълно достатъчна комбинацията.

И за нашите нужди ще ни върши работа, ама идеята е да надградим сегашното положение. Щото това не се различава много от Делонгито ни, освен по външен вид. Мерси все пак за съвета.

Връзка към коментар

Общо взето да едни и същи всички.

Делонги освен, че е на добра цена е и най-разпространената марка и има най-много части, сервизи и др., ако се наложи някой ден.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, oli_mali каза:

Да, мисля че към автомат сме се насочили. Днес като ги поразгледах малко по-подробно останах с впечатление, че GAGGIA Cadorna Prestige има всичко, от което се нуждаем. Уж са читава марка, изглеждат ми надеждни. 😄  Дано да ни остане малко свободно време тия дни да идем да ги разгледаме на място. 

@Alexander - някакви препоръки да дадеш за какво да гледаме основно? или пък друг сходен вариант?

И за нашите нужди ще ни върши работа, ама идеята е да надградим сегашното положение. Щото това не се различава много от Делонгито ни, освен по външен вид. Мерси все пак за съвета.

Разлики има доста, ама след като сте се насочили към автомат е все едно де. За автоматите мога да дам съвет да се види колко лесно е почистването вътре на различните (примерно нашето Делонги имаше една хубава клапа отстрани и реално не беше трудно да се почиства вътре, ако има кой да го почисти) и също да прочетеш малко и за недостатъците на тези, които правят млечните напитки. Има разни неща там като съхранение на млякото, почистване и т.н. Хубаво е да ви се събира резервоара за мляко в хладилника.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Отдавна на бях пил нещо толкова интересно и впечатляващо.

Както винаги е светло изпечено, но вкусовете дори с единичната цедка са много силни.

A83412EF-7030-4170-AE85-669D87F6016B.jpeg

C24E9216-4C4B-4C82-9F83-5F1A6431E833.jpeg

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Макар да имах високи  очаквания към това кафе, ме изненада много силно. Най-малко не очаквах от САЩ такова чудо, понеже там повечето не познават еспресото. Дори в старбъкс го няма написано на дъската им, ама го имат и сервират, ако се попита.

Пекарната е от Сан Франсиско, днес го отворих и пробвах, може би е от 10-те най-хубави кафето пити от мен.

E732FCCF-434A-452D-A783-D2BDE79A8478.jpeg

9950E67A-F7AD-45E4-B75F-9F08A3597793.jpeg

5DB5C9DE-C6BC-4C57-8496-0EC09AEC48BB.jpeg

581FE3F0-19AC-4D23-ABA2-452066A78A68.jpeg

EBBFFCAD-136D-4FD7-BF05-9D600FA13653.jpeg

80DE71C5-1F33-4412-A9DD-5640815A7EF4.jpeg

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 36 минути , Alexander каза:

Макар да имах високи  очаквания към това кафе, ме изненада много силно. Най-малко не очаквах от САЩ такова чудо, понеже там повечето не познават еспресото. 

E732FCCF-434A-452D-A783-D2BDE79A8478.jpeg

9950E67A-F7AD-45E4-B75F-9F08A3597793.jpeg

5DB5C9DE-C6BC-4C57-8496-0EC09AEC48BB.jpeg

581FE3F0-19AC-4D23-ABA2-452066A78A68.jpeg

EBBFFCAD-136D-4FD7-BF05-9D600FA13653.jpeg

80DE71C5-1F33-4412-A9DD-5640815A7EF4.jpeg

Е, моля те, все пак сме страната на големите възможности във всеки аспект и не познавам американец, който да не пие кафе. От 7-8г. наблюдавам тенденция на малки местни кафенета, които сами си пекат зърната, овкусяват ги и даже създават свои марки по подобие на крафт бирариите. 

Аз в Бг пиех само бяло фрапе от немай къде, но тук като опитах сметаните с различни вкусове и пропих сметана/мляко с кафе 😄 Майка ми, която е истинска кафеджийка, много ми се подиграва и като ми е на гости се мръщи на филтрираното кафе и ми дава за пример ВСИЧКИ българки приятелки с кафе-машини за по $1000. Както не познавам американец, който не пие кафе, така и българин без ултра скъпа еспресо машина, освен мен, разбира се 🤣

Връзка към коментар
преди 11 минути , Marusinka каза:

Е, моля те, все пак сме страната на големите възможности във всеки аспект и не познавам американец, който да не пие кафе. От 7-8г. наблюдавам тенденция на малки местни кафенета, които сами си пекат зърната, овкусяват ги и даже създават свои марки по подобие на крафт бирариите. 

Аз в Бг пиех само бяло фрапе от немай къде, но тук като опитах сметаните с различни вкусове и пропих сметана/мляко с кафе 😄 Майка ми, която е истинска кафеджийка, много ми се подиграва и като ми е на гости се мръщи на филтрираното кафе и ми дава за пример ВСИЧКИ българки приятелки с кафе-машини за по $1000. Както не познавам американец, който не пие кафе, така и българин без ултра скъпа еспресо машина, освен мен, разбира се 🤣

Не знам с какви ултра скъпи машини са българите, но няма значение, аз не съм забелязал такива неща.

Факт е, че най най-хубавите кафета, разбирачите ги пият само на филтър-  V60, аеро преса, френска преса и други уреди от сорта, които струват между 40 и 100лв или на цената на най-евтините китайски машинки.

Та филтрираното кафе, особено от хубави зърна е най-доброто което съществува в света.

Аз лично не му се кефя много, но се опитвам да се уча и когато имам хубави кафета, 1 път седмично пия филтър- кажи го на майка ти.😄

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 1 минута , Alexander каза:

Аз лично не му се кефя много, но се опитвам да се уча и когато имам хубави кафета, 1 път седмично пия филтър- кажи го на майка ти.😄

Ама, моля ти се, няма как да обясня такова нещо на някой, който взема насериозно кафето си и цял живот са му култ еспресо машините…ще си имам семейни проблеми баш преди празниците 🤣 особено като се направят сравнения с “нег..ска пот” 🤦‍♀️

• Смея се 1
Връзка към коментар
На 19.07.2021 г. в 21:17, oli_mali каза:

Аз имам jura, която прави страхотно кафе, сравнявах с едно делонги с абсолютно същото кафе и въобще не може да се прави сравнение с jura-та. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Между другото, току-що си купих сметана с карамел (т.е. мойто кафе) от любимата ми кафе-верига, която доста бързо се разрасна от Орегон из Калифорния и Аризона, сега мисля, че са и в други съседни щати. Кафето им е по-вкусно и доста по-евтино от Старбъкс.

3BD2BE7F-730F-405E-A9A0-DEE935A9CB49.jpeg

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.