Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:

По принцип, на хората с нарушения в кръвосъсирването не се препоръчва прилагането на мускулни инжекции,а Xarelto се използва точно с такава цел. 

Вероятно затова не препоръчват ваксина. 

Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

В листовките пишело, че ваксините не се препоръчват при проблеми с кръвосъсирването и прием на антикоагуланти. Не зная кое точно е проблем. Аз ще спра Ксарелто след 2 месеца, намалявам дозата. 

Вътрешното ми убеждение, че ваксината повече помага, отколкото вреди. Но лекарите, с които говорих, са на друго мнение в моя случай. 

в листовката, поне на Comirnaty - ваксината на BionTech/Pfizer, пише да говориш с лекаря си ПРЕДИ да се постави ваксината, ако

Цитат

ако имате проблем с кръвосъсирването, лесно получавате синини или използвате лекарство за предпазване от поява на кръвни съсиреци

а не че е противопоказна

според този източник ваксината е съвсем приложима интрамускулно при прием на rivaroxaban - това е твоето Ксарелто - https://www.sps.nhs.uk/articles/using-covid-19-vaccines-in-patients-with-anticoagulation-and-bleeding-disorders/

със съответните предпазни мерки, разбира се, за да се избегне хематом

същото го пише и за dabigatran - на мен ми е предписан този антикоагулант за 3 месеца /един вече мина/ - Pradaxa е търговското му име, и изобщо нямам никакви колебания да си сложа ваксина, когато и ако се доредя от толкова "нежелаещи" 🙂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 17 минути , Lyubina каза:

По принцип, на хората с нарушения в кръвосъсирването не се препоръчва прилагането на мускулни инжекции,а Xarelto се използва точно с такава цел. 

Вероятно затова не препоръчват ваксина. 

Защо не са ми отказвали да ми поставят през 2019 и 2020 противогрипна ваксина?

А и след операциите ми сложиха обезболяващи мускулни инжекции. Не всичко беше през абокат.

Не разбирам това противоречие! 

преди 22 минути , antea каза:

в листовката, поне на Comirnaty - ваксината на BionTech/Pfizer, пише да говориш с лекаря си ПРЕДИ да се постави ваксината, ако

а не че е противопоказна

според този източник ваксината е съвсем приложима интрамускулно при прием на rivaroxaban - това е твоето Ксарелто - https://www.sps.nhs.uk/articles/using-covid-19-vaccines-in-patients-with-anticoagulation-and-bleeding-disorders/

със съответните предпазни мерки, разбира се, за да се избегне хематом

същото го пише и за dabigatran - на мен ми е предписан този антикоагулант за 3 месеца /един вече мина/ - Pradaxa е търговското му име, и изобщо нямам никакви колебания да си сложа ваксина, когато и ако се доредя от толкова "нежелаещи" 🙂

Това ми звучи доста успокояващо. Но трябва да намеря медик, който да поеме риска с мен. До момента не съм, а няма как аз да си направя ваксината.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , Дани Магелани каза:

Защо не са ми отказвали да ми поставят през 2019 и 2020 противогрипна ваксина?

А и след операциите ми сложиха обезболяващи мускулни инжекции. Не всичко беше през абокат.

Не разбирам това противоречие! 

Това ми звучи доста успокояващо. Но трябва да намеря медик, който да поеме риска с мен. До момента не съм, а няма как аз да си направя ваксината.

Дани, за къде си се разбързала?
Потрай малко:)))

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Дани, за къде си се разбързала?
Потрай малко:)))

Трая, но искам да съм си изяснила всичко, докато дойде момента. 

• Харесвам 1
Публикувано:
На 23.01.2021 г. в 17:09, VASILEV каза:

Те рестрикциите са сериозни, но не се спазват. Да не говорим, че има случаи на хора, които са вирусоносители и би трябвало да се самоизолират, а те свободно се разхождат по улиците и къде ли не. Полицията няма ресурса да се занимава със всеки случай, а нали се сещаш, че в град от 8милиона това е и невъзможно. Доколкото чета и тук във форума има доста “революционери” , които не се интересуват и не намират за необходимо да спазват мерките...

Само да онагледя, от днес Александра палас...

142366166_401598167799716_8112790009017604744_n.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 8 часа, bad kid каза:

Не стана ли тя ефективна след 'грешка' в дозата, странно наистина?

https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/01/17/4157923_zashto_tolkova_se_bavi_vaksinata_na_astrazeneka_i/

Аз като чета темата, за пореден път се убеждавам, че common sense is not so common.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 час, Goal & Boss каза:

Аз като чета темата, за пореден път се убеждавам, че common sense is not so common.

Чакай, да не би да намекваш, че желанието да иаме застаряло население като в Италия, противоепидемични мерки като в Танзания, здравеопазване като в Швейцария, здравни вноски като в България и да си живеем в пандемията като преди това да не е много реалистично???

🤔 Замисляш ме, да ти кажа...

• Харесвам 2
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 8 часа, VASILEV каза:

Само да онагледя, от днес Александра палас...

142366166_401598167799716_8112790009017604744_n.jpg

Аха, а ти какво правиш там? Отиде само да снимаш лошите хора, които са излезли на въздух, което е позволено, за да си подобрят имунитета, което ще им помогне да са здрави,как не ги е срам, да ти пречат? Изключително неприятно 

взе да става вече... 

Публикувано:
преди 6 часа, luba_rizova каза:

Аха, а ти какво правиш там? Отиде само да снимаш лошите хора, които са излезли на въздух, което е позволено, за да си подобрят имунитета, което ще им помогне да са здрави,как не ги е срам, да ти пречат? Изключително неприятно 

взе да става вече... 

Човек може и само да минава отнякъде напът за някъде другаде... Но да, неприятно е наистина... Ние, например, си излизаме на въздух за подобрение на имунитета там, където не се изсипва половин Лондон. И тези от снимката са можели да потърсят по-празно място.

Публикувано:

Ще въвеждат задължителен PCR при влизане в България тези дни. Ако някой има информация как точно става, понеже след 13 дена ще правя Доминикана - Мадрид - София? Туроператорът каза, че още нямат информация, но би трябвало да се прави до 24 часа след влизане в България?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 часа, antea каза:

...

Може ли някой да обясни, по възможност по-популярно, защо се налага хора прекарали болестта да си слагат ваксина.

Явно общата ми култура и двата урока по билология, които научих в 10-ти клас не ми стигат, за да  разбера как така организма не се е справил с тази задача при наличието на оригинала и сега се налага да му помагаме с генно "кръцни-срежи" части от този оригинал..

Има ли "стари" болести, при които нещата стоят по същия начин.

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 1 минута , andongatev каза:

Ще въвеждат задължителен PCR при влизане в България тези дни. Ако някой има информация как точно става, понеже след 13 дена ще правя Доминикана - Мадрид - София? Туроператорът каза, че още нямат информация, но би трябвало да се прави до 24 часа след влизане в България?

Все още не е официално, тоест - няма заповед на министъра на здравеопазването. А за влизане в Испания от Доминикана не трябва ли тест?

Публикувано:
преди 3 минути , ven62 каза:

Може ли някой да обясни, по възможност по-популярно, защо се налага хора прекарали болестта да си слагат ваксина.

Явно общата ми култура и двата урока по билология, които научих в 10-ти клас не ми стигат, за да го разбера това.

Защото антителата, които се образуват след прекарване на болестта са, казано по-просто, до време 🙂 Няма още съгласие сред светилата колко време продължава имунитета на прекаралите - в началото се говореше за 3 месеца, а сега за 6-8, а според някои е много по-дълго. Но засега май всичко е доста индивидуално и си зависи от конкретния човек. Та като мине периода, в който имаш антитела, вече нямаш антитела. 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , ven62 каза:

Явно общата ми култура и двата урока по билология, които научих в 10-ти клас не ми стигат, за да  разбера как така организма не се е справил с тази задача при наличието на оригинала и сега се налага да му помагаме с генно "кръцни-срежи" части от този оргинал..

Аз два пъти го задавам този въпрос, ама отговор няма за съжаление. Не говоря за тук, на друго място, където са уж по-специалисти от повечето от нас. И отговорът е "ми щото едното може да не действа дълго, пък другото може и да действа дълго".

• Харесвам 2
  • Смея се 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 7 минути , Брани каза:

Защото антителата, които се образуват след прекарване на болестта са, казано по-просто, до време 🙂 Няма още съгласие сред светилата колко време продължава имунитета на прекаралите - в началото се говореше за 3 месеца, а сега за 6-8, а според някои е много по-дълго. Но засега май всичко е доста индивидуално и си зависи от конкретния човек. Та като мине периода, в който имаш антитела, вече нямаш антитела. 🙂

Да, това ясно. А защо ваксината ще ги направи тези антитела "вечни". Очевидно просто ще удължи периода в който те са налични в тялото ни. 

От друга страна все се говори или аз поне все чувам, че са единици тези дето повторно са се заразили и че, ако се зарази човек повторно със сигурност ще го изкара много по-леко... което пак ни връща на първия въпрос.

преди 6 минути , ivailo_radev каза:

..."ми щото едното може да не действа дълго, пък другото може и да действа дълго".

Този техен отговор е съпоставим с таланта на мургавите шмекери дето практикуваха "тука има - тука нема".

-------

Само да уточня преди да ме причислите към някои лагер.:wink:

Аз имам крайно менние за ваксините, по принцип.

Но не антиваксерско , а проваксерско за доказаните ваксини.

Толкова крайно, че считам отказващите се да направят на децата си задължителните ваксини от имуно-календара да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството. (май се повтарям...)

• Харесвам 8
Публикувано:
преди 13 минути , ven62 каза:

Явно общата ми култура и двата урока по билология, които научих в 10-ти клас не ми стигат, за да  разбера как така организма не се е справил с тази задача при наличието на оригинала и сега се налага да му помагаме с генно "кръцни-срежи" части от този оригинал..

@ven62 Назад в темата , бях сложила това обяснение , което копнах от лекарския форум.

Кой казва, че преболедувалите трябва, задължително  да се ваксинират? Има условия - кога са били болни, колко време е минало, колко антитела имат...

88B6F344-3B8D-4975-A697-260E8BD8C811.jpeg.cde700d00d51124ebda3afdcab0e9b5f.jpeg

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 16 минути , Eva eva каза:

Все още не е официално, тоест - няма заповед на министъра на здравеопазването. А за влизане в Испания от Доминикана не трябва ли тест?

За полета Мадрид - Доминикана на отиване искат 72 часа преди това PCR направен, явно е изискване от Доминикана.

Публикувано:
преди 2 минути , ven62 каза:

Да, това ясно. А защо ваксината ще ги направи тези антитела "вечни". Очевидно просто ще удължи периода в който те са налични в тялото ни. 

От друга страна все се говори или аз поне все чувам, че са единици тези дето повторно са се заразили и че, ако се зарази човек повторно със сигурност ще го изкара много по-леко... което пак ни връща на първия въпрос.

Този техен отговор е съпоставим с таланта на мургавите шмекери дето практикуваха "тука има - тука нема".

Вечни не, но Бионтех и Модерна се надяват с ваксините си да осигуряват имунитет до 2-3 години. Но предвид това, че не е минала и половин година от пускането им на пазара, за максимално достоверни резултати очевидно ще трябва да изчакаме ... 2-3 години 🙂 По най-песимистични прогнози може да се наложи ваксинация веднъж годишно, по същия начин както сега някои хора си бият противогрипни ваксини.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Вен, отговора е защото трябва да се продаде една ваксина. Антителата в кръвта са едно, но клетъчния имунитет, който никой не изследва, е за по-дълго, вероятно и завинаги, особено от преболедуване, и по-малко от ваксина. Затова беше удачно първо да се имунизират непрекаралите болестта, и чак след това, евентуално, при нужда, другите. Но тук, логика не само няма, логиката е просто такава, че да станеш зорлен антиваксър. Поне твърдят, че няма да навреди, ако си изкарал, а после се ваксинираш. Толкова хора минаха през вируса, че с поставянето на ваксина на останалите 20-30%, което е далеч по-бързо от това да ваксинираш 5 млн човека, проблема щеше да се разреши. То, в България е почти разрешен,де. Но, на, всеки ден започваме да броим все от 0. 

Брани, бият противогрипни, защото вирусът мутира и всяка година е различен, не за друго. 

Алекс, дори Министъра на здравеопазването, който изкара вируса скоро, се ваксинира. 

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 минути , andongatev каза:

За полета Мадрид - Доминикана на отиване искат 72 часа преди това PCR направен, явно е изискване от Доминикана.

За връщането питах - за полета Доминикана - Мадрид не искат ли тест?

Публикувано:
преди 2 минути , Eva eva каза:

За връщането питах - за полета Доминикана - Мадрид не искат ли тест?

Не, не са ни казвали, че трябва. 

Публикувано:
преди 12 минути , ven62 каза:

-------

Само да уточня преди да ме причислите към някои лагер.:wink:

Аз имам крайно менние за ваксините, по принцип.

Но не антиваксерско , а проваксерско за доказаните ваксини.

Толкова крайно, че считам отказващите се да направят на децата си задължителните ваксини от имуно-календара да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството. (май се повтарям...)

Да, и аз съм проваксър доста, ама когато задам някакъв въпрос и ме слагат в другата група веднага. В последно време, ако се интересуваш, събираш информация и задаваш въпроси, биваш обявяван за много неща 😄

• Харесвам 10
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.