Прескочи до съдържание

COVID-19 - обща дискусия

Goal & Boss

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 36 минути , но нейм каза:

Добре. Съгласих се. 

Затова онзи ден в коридорите из етажите на държавна болница 80% от хората, които се разминаваха нямаха маски дори под брадата.

Ще оставя на теб да вярваш колко от тези хора бяха медицински персонал. 

Аз преди няколко месеца ходих няколко пъти в кабинети на една болница и всички носеха маски по коридорите, дори чистачките. Съгласен съм, че сред лекарите има и небрежни и печалбари, както стана въпрос по-горе. Но не всички са такива и няма как да отделим тях от съвестните. И не искам да слагам под общ негативен знаменател всички. Това е съсловие, към което трябва да се изпитва уважение - поне мен така са ме учили без да имам лекари в семейството.

• Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:
преди 13 минути , Брани каза:

Това е съсловие, към което трябва да се изпитва уважение - поне мен така са ме учили без да имам лекари в семейството.

Тука си играем на развален телефон.

И аз ги уважавам, и  щом си позволяват такива волности с маските, значи толкова и разчитат на тях да ги пазят.  Все пак, знаят повече от нас по темата!

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 16 минути , Брани каза:

Аз преди няколко месеца ходих няколко пъти в кабинети на една болница и всички носеха маски по коридорите, дори чистачките. Съгласен съм, че сред лекарите има и небрежни и печалбари, както стана въпрос по-горе. Но не всички са такива и няма как да отделим тях от съвестните. И не искам да слагам под общ негативен знаменател всички. Това е съсловие, към което трябва да се изпитва уважение - поне мен така са ме учили без да имам лекари в семейството.

Разбира се, като във всички професии. Сигурна съм, че @AlexandraKo например няма да върне пациент, ако не може да си плати, но не всички са така. И разбира се, че трябва да ги уважаваме, и нашия, дето изгони мъжа ми от кабинета си и му отказа болничен,  че не иска да си направи пср също го уважавамем,  но се разделихме след 15 години. Платихме на частно на пулмолог да го излекува, а за нея пък ковид не беше важен.  Тя носеше маската под брадичката и каза, че лекува бронхопневмония. 

• Харесвам 6
  • Браво 1
Публикувано:

Не трябва да се слагат всички лекари под общ знаменател. Аз много искам да се ваксинирам, защото ваксината, според мен, е някаква сигурност и свобода за пътуване. Записах се във фирмения списък. Но личния лекар е против. Имам алергия към някои медикаменти и съм на антикоагуланти, които са в процес на спиране - още 2 месеца в намаляващи дози. Предписани са заради тромб, след двете операции през 2019. Ходих на консултация при пулмолог,  който е шеф и на ковид отделение. И той ми забрани ваксиниране. Бясна съм, че оставам на сериозно пазене. Не съм прекарала ковид. Антителата ми са само1,3, каквото и да значи това. Интересно ми е мнението и на медиците- магеланци по този казус.

• Харесвам 3
Публикувано:

Reuters:  British Health Secretary Matt Hancock said on Sunday that 77 cases of the South African variant of COVID-19 had been found in the United Kingdom, all of them connected to travel from South Africa and under close observation. Имало и бразилски....

Варианти, варианти....избор да има...

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 19 минути , но нейм каза:

Тука си играем на развален телефон.

И аз ги уважавам, и  щом си позволяват такива волности с маските, значи толкова и разчитат на тях да ги пазят.  Все пак, знаят повече от нас по темата!

Играем си, да!И се надприказваме! А лекарите се борят за живота ни в реална борба, не форумна. Много от тях вече прекараха ковид, може би това е и причината да не носят маски.

• Харесвам 10
Публикувано:
Преди 1 час, Дани Магелани каза:

Не трябва да се слагат всички лекари под общ знаменател. Аз много искам да се ваксинирам, защото ваксината, според мен, е някаква сигурност и свобода за пътуване. Записах се във фирмения списък. Но личния лекар е против. Имам алергия към някои медикаменти и съм на антикоагуланти, които са в процес на спиране - още 2 месеца в намаляващи дози. Предписани са заради тромб, след двете операции през 2019. Ходих на консултация при пулмолог,  който е шеф и на ковид отделение. И той ми забрани ваксиниране. Бясна съм, че оставам на сериозно пазене. Не съм прекарала ковид. Антителата ми са само1,3, каквото и да значи това. Интересно ми е мнението и на медиците- магеланци по този казус.

@Дани Магелани Дани, може би, руската ваксина, ако я разрешат. Тя е на друг принцип.

преди 48 минути , Мари Николова каза:

Играем си, да!И се надприказваме! А лекарите се борят за живота ни в реална борба, не форумна. Много от тях вече прекараха ковид, може би това е и причината да не носят маски.

Има едни хорица, дето са, най- компетентни, най- можещи, най-знаещи, няма значение, в коя област на живота и науката и само чакат случай, за да изпълзят и да сипят забележки. Аз гледам през тях. @Мари Николова, не си струва, хабенето на нерви.

• Харесвам 4
  • Благодаря 2
  • Браво 2
Публикувано:
преди 4 минути , AlexandraKo каза:

@Дани Магелани Дани, може би, руската ваксина, ако я разрешат. Тя е на друг принцип.

Има едни хора, дето са, най- компетентни, най- можещи, най-знаещи, няма значение, в коя област на живота и науката и само чакат случай, за да изпълзят и да сипят забележки. Аз гледам през тях. @Мари Николова, не си струва, хабенето на нерви.

Руската още не е одобрена от ЕС. И ваксината на Астра Зеника е векторна, като руската. Чакам да излезе нейната листовка, за да видя противопоказанията. Имам усещането, че докторите се презастраховат в моя случай. 

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, Дани Магелани каза:

Руската още не е одобрена от ЕС. И ваксината на Астра Зеника е векторна, като руската. Чакам да излезе нейната листовка, за да видя противопоказанията. Имам усещането, че докторите се презастраховат в моя случай. 

Ще ги одобрят всичките, според мен. Тази ваксина, ще е като грипната за напред и тези, които се съхраняват при по- нормални условия, ще бъдат предпочитани, така мисля.

• Харесвам 2
Публикувано:

Дани, разбира се, че се презастраховат. Изрично се каза, че не просто всяка алергия е противопоказна, а конкретна, към едно вещество, което забравих как беше вече, но е специфично и до сега ако си имал реакция, си знаеш. То все едно аз с моята алергия към полени да съм проблемна. 

Иначе, съжалявам, ама далеч не мога да си представя храбрите лекари, на пътя между мен и вируса,жертват себе си. Не и в света, в който живеем. Не и от това, което виждат очите ми по принцип. И, тютюнопушенето също е предпоставка за много болести и ред проблеми, които пълнят болниците и товарят здравната система, ама лекарското съсловие е най-пушещо. Хайде да не противопоставяме хората вече. Всеки си върши работата. Ако не ти харесва, намираш я за опасна, сменяш я. Ама то и самите лекари са с различно мнение, та... 

• Харесвам 8
Публикувано:
Преди 1 час, luba_rizova каза:

Дани, разбира се, че се презастраховат. Изрично се каза, че не просто всяка алергия е противопоказна, а конкретна, към едно вещество, което забравих как беше вече, но е специфично и до сега ако си имал реакция, си знаеш. То все едно аз с моята алергия към полени да съм проблемна. 

Иначе, съжалявам, ама далеч не мога да си представя храбрите лекари, на пътя между мен и вируса,жертват себе си. Не и в света, в който живеем. Не и от това, което виждат очите ми по принцип. И, тютюнопушенето също е предпоставка за много болести и ред проблеми, които пълнят болниците и товарят здравната система, ама лекарското съсловие е най-пушещо. Хайде да не противопоставяме хората вече. Всеки си върши работата. Ако не ти харесва, намираш я за опасна, сменяш я. Ама то и самите лекари са с различно мнение, та... 

Не, не разсъждаваш правилно. В медицината 2+2, не винаги е = 4.

И точната дума не е “алергия”, а “ алергична реактивност” . Тоест - това е променлива величина, не е постулат.  И твоята такава, срещу полени, може да се кръстоса с някой алерген във ваксината и да имаш проблем. И не дай, Боже, да получиш анафилактичен шок от ваксината, ще забравиш тутакси тези си приказки. И лекарят ще е виновен, че не го е предвидил. 

И какво значи презастраховане? Ако имаме 100 души с опасност, да се случи, само на 5 от тях - да рискуваме ли, да играем на тото ли? Или, който оживее - печели, другите - сори, мал шанс.

Лекарят мисли по друг начин, ти това,  не можеш да го разбереш. Еднакво съм загрижена за всичките  си пациенти и най- малък риск да има, няма да рискувам, за чужда сметка. Лекарят за това е лекар, защото знае повече от пациента, защото може повече от пациента и защото е загрижен за пациета. Иначе, нямаше да има лекари, ми всеки щеше да си се цери, както може. С баене, с врачки, с четене по форуми и пр. 

Когато се отнася лично до мен, мога да рискувам. Но за пациент - никога. Лошото се случва само веднъж.

• Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:

Добре де, Алекс, само че пак лекари Излезнаха и го казаха това, че алергията принципно не е пречка, а алергия към нещо конкретно. На кой да вярваш? Или, както е винаги, ти сам си решаваш, защото последствията и в двете посоки са си за теб. И в двата случая, "съжалявам", сгреших, не те грее. Казвали са ми го много пъти, и кво, да не би нещо някой от тях да ми носи теглото? Та, лекар бил, не бил лекар, касае се за собственото здраве със собствени последствия, не случайно тук даже се и подписва информирано съгласие. 

По същия начин и за умрелите или не от ваксина дядовци. Съжалявам, сгреших, ама.. . И край. Контрата си е в болния. 

• Харесвам 4
  • Браво 1
Публикувано:
преди 24 минути , AlexandraKo каза:

Не, не разсъждаваш правилно. В медицината 2+2, не винаги е = 4.

И точната дума не е “алергия”, а “ алергична реактивност” . Тоест - това е променлива величина, не е постулат.  И твоята такава, срещу полени, може да се кръстоса с някой алерген във ваксината и да имаш проблем. И не дай, Боже, да получиш анафилактичен шок от ваксината, ще забравиш тутакси тези си приказки. И лекарят ще е виновен, че не го е предвидил. 

И какво значи презастраховане? Ако имаме 100 души с опасност, да се случи, само на 5 от тях - да рискуваме ли, да играем на тото ли? Или, който оживее - печели, другите - сори, мал шанс.

Лекарят мисли по друг начин, ти това,  не можеш да го разбереш. Еднакво съм загрижена за всичките  си пациенти и най- малък риск да има, няма да рискувам, за чужда сметка. Лекарят за това е лекар, защото знае повече от пациента, защото може повече от пациента и защото е загрижен за пациета. Иначе, нямаше да има лекари, ми всеки щеше да си се цери, както може. С баене, с врачки, с четене по форуми и пр. 

Когато се отнася лично до мен, мога да рискувам. Но за пациент - никога. Лошото се случва само веднъж.

Е, и моите са така - честичко се срещам с двама лекари - личния и още един, който си ме следи вече 7-ма година. И двамата казаха, че при тях ваксина няма да получа 😄 Викам им: "Какво правя, ако стане условие за пътуване". И ми казаха, че няма да пътувам тогава или да си я сложа другаде, ама не препоръчват 😄

• Харесвам 5
  • Шок 2
Публикувано:

@Дани Магелани, при нас първа се чака китайската Sinovac, ама кога не се знае. В последните проучвания даде сравнително ниско ниво на защита - около 51%, но в Турция вече масово бодат с нея. Не знам дали тя няма да е по-подходяща, все още нищо не се чува от Турция. Иначе тук обещават лятото да има налични ваксини, за който иска да се ваксинира преди да излезе групата му за ваксиниране. Прогнозната цена е около 30-на лева.

преди 17 минути , ivailo_radev каза:

Е, и моите са така - честичко се срещам с двама лекари - личния и още един, който си ме следи вече 7-ма година. И двамата казаха, че при тях ваксина няма да получа 😄 Викам им: "Какво правя, ако стане условие за пътуване". И ми казаха, че няма да пътувам тогава или да си я сложа другаде, ама не препоръчват 😄

Извинявай, а защо не ти препоръчват? Заради здравословен проблем ли? Аз имам автоимунно заболяване и лекуващата ме лекарка, а и около мен има близки приятели лекари, та всички са положително настроени към ваксинацията.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 7 минути , DaBo каза:

@Дани Магелани, при нас първа се чака китайската Sinovac, ама кога не се знае. В последните проучвания даде сравнително ниско ниво на защита - около 51%, но в Турция вече масово бодат с нея. Не знам дали тя няма да е по-подходяща, все още нищо не се чува от Турция. Иначе тук обещават лятото да има налични ваксини за който иска да се ваксинира преди да излезе групата му за ваксиниране. Прогнозната цена е около 30-на лева.

Извинявай, а защо не ти препоръчват? Заради здравословен проблем ли? Аз имам автоимунно заболяване и лекуващата ме лекарка, а и около мен има близки приятели лекари, та всички са положително настроени към ваксинацията.

Благодаря! Не зная защо специалистите не дават конкретни указания за основните типове заболявания и за всяка група да напишат ясно и просто - препоръчителна ваксина или не се препоръчва никоя. Заради алергия към Парацетамол и още няколко медикамента и заради приема ми на Ксарелто, лекарите веднага отсичат - никакво ваксиниране. А ако ме тръшне тежко Ковид, какво правя тогава? 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , DaBo каза:

@Дани Магелани, при нас първа се чака китайската Sinovac, ама кога не се знае. В последните проучвания даде сравнително ниско ниво на защита - около 51%, но в Турция вече масово бодат с нея. Не знам дали тя няма да е по-подходяща, все още нищо не се чува от Турция. Иначе тук обещават лятото да има налични ваксини за който иска да се ваксинира преди да излезе групата му за ваксиниране. Прогнозната цена е около 30-на лева.

Понеже съм алергичен към страшно много неща. Цялата група на пеницилина (интересно без да реагирам на амоксицилин), бисептол, латекс, страшно много препарати, ама най-лошото е, че преди 7 години се наложи да премина през химиотерапия от 3 компонента (цисплатин, етопозид и блеомицин) и получих алергичен шок от блеомицина и в същото време ми беше и много отслабена имунната система. Та се наложи да ме реанимират и после да стоя една седмица изолиран като космонавт и да ми дават някакви инжекции за повишаване на червените кръвни телца май. И от тогава лекарите ми са много предпазливи и хич не се радват, че пътувам толкова много и че си бия всякакви ваксини (аз нямам място в имунизационния паспорт). Ама в случая са твърдо не де, то не че аз бързам или пък имам възможност да се ваксинирам.

• Харесвам 2
  • Шок 5
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 37 минути , DaBo каза:

Аз имам автоимунно заболяване и лекуващата ме лекарка, а и около мен има близки приятели лекари, та всички са положително настроени към ваксинацията.

В България има една наредба 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, в приложение 10 е упоменато, кои са медицинските противопоказания. Автоимунните са сред тях, освен ако не си в ремисия. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аз пък съм любопитна защо предпочитанията клонят към векторната ваксина на Астра Зенека? При условие, че още в средата на изпитването й обявиха грешка в протокола. И при условие, че използваният вирусен вектор е от аденовирусен от шимпанзета? Не агитирам никого за нищо. Просто си питам. 

Защото аз все още нямам твърдо мнение за себе си. 

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 14 минути , Lyubina каза:

Аз пък съм любопитна защо предпочитанията клонят към векторната ваксина на Астра Зенека? При условие, че още в средата на изпитването й обявиха грешка в протокола. И при условие, че използваният вирусен вектор е от аденовирусен от шимпанзета? Не агитирам никого за нищо. Просто си питам. 

Аз ще се радвам на всяка една ваксина, в листовката на която няма противопоказания при алергии и приемане на антикоагуланти. 

Всяка година си правя противогрипна ваксина, като до сега не съм имала проблеми. Ако не греша, и тя е векторна.

Каква е грешката в протокола?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , Lyubina каза:

Не стана ли тя ефективна след 'грешка' в дозата, странно наистина?

Публикувано:
Преди 1 час, ivailo_radev каза:

Понеже съм алергичен към страшно много неща.

Е, при теб нещата са доста сложни. Дано се намери правилното решение за теб и да пътуваш спокойно без да го мислиш.

преди 47 минути , bulpa каза:

В България има една наредба 15 от 12.05.2005 г. за имунизациите в Република България, в приложение 10 е упоменато, кои са медицинските противопоказания. Автоимунните са сред тях, освен ако не си в ремисия. 

Много отдавна съм в ремисия. В моя случай лекуващата предполага, че ползите ще са повече от вредата. Дано е права!

Преди 1 час, Дани Магелани каза:

А ако ме тръшне тежко Ковид, какво правя тогава? 

В идеалния случай ще се съобразят с всичко, дано не се налага да разбираш. В общи линии - с ваксина зле, без ваксина още по-зле...

• Харесвам 2
Публикувано:

@DaBo леля ми също е с автоимунно заболяване и иска да се имунизира, но в Бг и казала никакъв шанс. Аз се рових из немската литература ( въпреки, че все още е доста рано за такива публикации),но конкретни данни няма. Доколкото знам в Швейцария и Германия поставят ваксини и на хора с автоимунни заболявания, като на тези които са на имуносупресивни ( подтискащи имунната система) медикаменти им се обяснява, че има възможност да имат по слаб имунен отговор при среща с Ковид.

дори един от нашите приятели е лекар вътрешни болести и има автоимунно заболяване, на имуносупресивно и биологично лечение е , и си постави двете дози и няма оплаквания. 
Но при всеки човек трябва да се прецени индивидуално, в медицината 2+2 никога не е 4.

@Дани Магелани а казват ли ти какъв е проблема с Ксарелто, питам от любопитство 🙃

• Харесвам 4
Публикувано:
преди 10 минути , Velyana каза:

@DaBo леля ми също е с автоимунно заболяване и иска да се имунизира, но в Бг и казала никакъв шанс. Аз се рових из немската литература ( въпреки, че все още е доста рано за такива публикации),но конкретни данни няма. Доколкото знам в Швейцария и Германия поставят ваксини и на хора с автоимунни заболявания, като на тези които са на имуносупресивни ( подтискащи имунната система) медикаменти им се обяснява, че има възможност да имат по слаб имунен отговор при среща с Ковид.

дори един от нашите приятели е лекар вътрешни болести и има автоимунно заболяване, на имуносупресивно и биологично лечение е , и си постави двете дози и няма оплаквания. 
Но при всеки човек трябва да се прецени индивидуално, в медицината 2+2 никога не е 4.

@Дани Магелани а казват ли ти какъв е проблема с Ксарелто, питам от любопитство 🙃

То и автоимунно с автоимунно няма еднакво, знаеш! Аз отдавна не пия лекарства, а имуносупресивни изобщо не съм пила. Участвам в една фейсбук група по моето заболяване и там вече има ваксинирани участници (не в БГ, разбира се) и засега нещата са ок. Не са имали някаква реакция веднага след ваксината или някаква промяна в състоянието след нея. Това с новия вид ваксини.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 13 минути , Velyana каза:

@DaBo леля ми също е с автоимунно заболяване и иска да се имунизира

В листовките пишело, че ваксините не се препоръчват при проблеми с кръвосъсирването и прием на антикоагуланти. Не зная кое точно е проблем. Аз ще спра Ксарелто след 2 месеца, намалявам дозата. 

Вътрешното ми убеждение, че ваксината повече помага, отколкото вреди. Но лекарите, с които говорих, са на друго мнение в моя случай. 

• Харесвам 1
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.