Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 21 часа, AlexandraKo каза:

Таханово хлебче, с белен слънчоглед, за капонатата.

Изглежда много апетитно! Би ли споделила рецептата, моля.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Ама ти ги карай, едно по едно. Като свършиш олиото, тогава праха.

Нали знаеш принципа на билката - в малки дози, но дълго време.

То и като правиш експерименти е добре да променяш/ добавяш само едно нещо, иначе като са повече не знаеш кое какъв ефект има и как си взаимодействат 😀

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 22 минути , marycap каза:

Изглежда много апетитно! Би ли споделила рецептата, моля.

Заповядай:

3 яйца, 150 гр гахан, 1 ч,л, бакпулвер, щипка сол.

Семена, каквито искаш, за вътре и за поръсване.

Това е рецептата, обаче, добавям и около 50-60  мл.топла вода - по-пухкаво става хлебчето.

Пека около 35-40 минути с вентилатор и проверявам с клечката.

Като е готово, го слагам на решетка, за да изстине.

Можеш да ползваш всякакъв тахан. Много вкусно става, с орехов, но на следващия ден, позеленява. Става си за ядене, нищо му няма, но така и не разбрах, защо си променя цвета.

Улучила съм си един сусамов, на някаква фирма Тръндеви и ползвам, предмно него:

ТРЪНДЕВ Сусамов бял тахан 700 г | Befit

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:

Правих нещо, наречено Умен сладкиш. Кое му е умното - ами разбърква се една смес и се пече, пък накрая се сдобиваме със сладкиш с блат и крем. Нямам идея защо се получава така, вероятно има някакво разслояване по време на печенето, но е бързо, лесно и вкусно /ако обичате кремчета - крем-карамел примерно/. Рецептата - http://www.supichka.com/рецепта/625/умен-сладкиш Според нас е по-добра комбинацията с бял сладолед, вместо с пудра захар, че и без това е доста сладко.

IMG_20210125_143917.jpg

• Харесвам 7
Публикувано:

През изминалата 1 година рождените дни са по-нетрадиционни в нашето семейство. Пандемията ни раздели физически, но все така виртуално сме свързани (имам дипломна работа по въпроса от преди няколко години ☺️ 😄 ). На снимките са деконструирана торта, т.е. съставките, изпратени по пощата и рецепта за направата й. Следва импровизирания резултат, създаден от нашия рожденик само по написаните инструкции.

ingred.jpg.e5d2a286cb1fdd16dcae6e653cd54a84.jpg

fisalis.jpg.0293149201c9c4025a84a4b5bb647162.jpg

Не знам дали сте попадали на клипчета в youtube на канала Tasty. Накратко - показва се направата на различни рецепти, снимани отгоре (overhead shot), в рамките на минута-две. Изглежда лесно и просто, но всъщност се оказа, че снимачните дни и прецизирането на резултата отнема около 4 дни. Та изминалия уикенд, почти в този дух, посветих на усъвършенстването на пържене на яйца. Два дни 😆. Добре че ми стигнаха кутиите с яйца, които бях предвидила за целта.

eggbread.jpg.fb26d992fbca165f55607120b2b4f980.jpg

• Харесвам 20
  • Браво 6
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Можеш да ползваш всякакъв тахан. Много вкусно става, с орехов, но на следващия ден, позеленява. Става си за ядене, нищо му няма, но така и не разбрах, защо си променя цвета.

Улучила съм си един сусамов, на някаква фирма Тръндеви и ползвам, предмно него:

Благодаря! Ще пробвам първо с орехов тахан,че имам най- много от него.😀 После ще опитам с лешников, бадемов  и т.н. Бях се надценила и взела 5 вида- свършване нямат! Купувам от една група "Свободен хранителен кооператив"-имам много добри впечатления от 3-4 търговци.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 9 минути , marycap каза:

После ще опитам с лешников

Първият таханов хляб, който опитах да направя беше лешников. Много напомняше на течен шоколад с лешници и да го ям солен беше мъчение.

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 1 минута , Sju каза:

Първият тахан хляб, който опитах да направя беше лешников. Много напомняше на течен шоколад с лешници и да го ям солен беше мъчение.

По същата рецепта ли го направи?

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)

Рецептата бях видяла в youtube, в общи линии беше тахан и яйца, не помня съотношението. Пробвах сусамов тахан и лешников на хляб, сусамовия горчеше ужасно, а лешниковия сладнееше и се отказах от таханов хляб. Сега от тахан (лешник, бадем, фъстък) правя само сладки мъфини - тахан, яйца, какао, боровинки. Доста по-вкусно ми е в този вид.

П.П. Ето, по тази рецепта беше:

Редактирано от Sju
  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 5 часа, AlexandraKo каза:

И може ли, да кажеш марката на розето, моля,  да го пробваме.

Розето е на изба Глушник, намираща се в едноименното село край гр. Сливен. Виното е произведено от сортовете каладок и сира. Аз го взех от Фантастико за 7,99лв.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , Sju каза:

Рецептата бях видяла в youtube, в общи линии беше тахан и яйца, не помня съотношението. Пробвах сусамов тахан и лешников на хляб, сусамовия горчеше ужасно, а лешниковия сладнееше и се отказах от таханов хляб. Сега от тахан (лешник, бадем, фъстък) правя само сладки мъфини - тахан, яйца, какао, боровинки. Доста по-вкусно ми е в този вид.

Човек трябва да опита, за да види, дали му харесва, на него самия. Интересно ми стана - как така горчеше? Пробвала съм с всякакви и не е било да горчи. Нещо таханът не е бил читав, може би.

Аз пък, хич не харесвам,  печени сладкиши по тая рецепта. Освен - тахан, мед и сметана на крем:))))

" на вкус и на цвет..."

Публикувано:

Дам, случва се готовият сусамов да горчи. Бях взела за баба гануш, с остатъка направих хляба. Не обичам да хвърлям храна, затова не експериментирам повече с намирането на читав, специално сусамовия е в голямо разнообразие на марки по щандовете, от които купувам. "Специалистите" съветват сам да си правиш тахана, избягвала се горчилката (освен ако не препечеш сусама), но аз нямам толкова мощен блендер, който да прави фино масло.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 37 минути , marycap каза:

Благодаря! Ще пробвам първо с орехов тахан,че имам най- много от него.😀 После ще опитам с лешников, бадемов  и т.н. Бях се надценила и взела 5 вида- свършване нямат! Купувам от една група "Свободен хранителен кооператив"-имам много добри впечатления от 3-4 търговци.

Лешниковият, често сладни, а пък, някои производители и допълнително го подслаждат, него по-добре, за сладкиши го ползвай.

Аз правя и блат за пица, по тази рецепта. Бъркам го, като за хляб, но разстилам в тавата тъничък слой, пека го десетина минути, после отгоре нареждам, като за нормлна пица и пека още 15-20 минути, до разтапяне на моцарелата/кашкавала/сиренето. Става си екстра, вкусна кето пица. На нас ни харесва , де.

За ореховия - нали прочете - да не се притесниш, като позеленее.

преди 8 минути , Sju каза:

Дам, случва се готовият сусамов да горчи. Бях взела за баба гануш, с остатъка направих хляба. Не обичам да хвърлям храна, затова не експериментирам повече с намирането на читав, специално сусамовия е в голямо разнообразие на марки по щандовете, от които купувам. "Специалистите" съветват сам да си правиш тахана, избягвала се горчилката (освен ако не препечеш сусама), но аз нямам толкова мощен блендер, който да прави фино масло.

За това, по-нагоре показах един, дето съм си го уцелила и все него си търся.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

И аз ползвам тахана, дето е снимала AleksandraKo, само дето купувам от другия вид, не от белия /беления/, а пълнозърнест. Другият е на Балчо. Никога не се е случвало да горчи 🤔

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:

Балчо... наскоро трябваше да изтеглят цяла партида сусамов тахан. Оказа се, че са ползвали сусам с пестициди над нормата. Зоя също имаха от тази партида сусам явно и из магазините поне бяха уведомили с надписи за изтеглянето на номерата на партидите. Докато Балчо мълчаха. Дори имах тяхно тиквено брашно, което изхвърлих след случката с тахана им.

• Харесвам 2
Публикувано:
Преди 1 час, Sju каза:

Балчо... наскоро трябваше да изтеглят цяла партида сусамов тахан. Оказа се, че са ползвали сусам с пестициди над нормата. Зоя също имаха от тази партида сусам явно и из магазините поне бяха уведомили с надписи за изтеглянето на номерата на партидите. Докато Балчо мълчаха. Дори имах тяхно тиквено брашно, което изхвърлих след случката с тахана им.

Имаш ли идея къде мога да намеря номерата на партидата на балчо?

Имам един буркан изяден наполовина вкъщи ....

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

И аз ползвам тахана, дето е снимала AleksandraKo, само дето купувам от другия вид, не от белия /беления/, а пълнозърнест. Другият е на Балчо. Никога не се е случвало да горчи 🤔

А, ама аз, който случа, само гледам, да е на тази фирма:))))

А този го харесваме от преди доста години, Сър Антъни имаше някакъв си гастрит, дето си го изцери с по една лъжица, сутрин на гладно, точно от тоя тахан. беше по времето, когато нямаше толкова видове и ни го носеха от Харманли.

Та за нас, това е "тахан с история":)))))

преди 1 час, Sju каза:

Нито от Балчо, нито от Зоя пазарувам - опитах по веднъж и не повторих. Не тахан - други неща.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 28 минути , miroslava каза:

По системата за бързо съобщаване на храни и фуражи е получена информация за доставен до български преработвател биосусам с произход Нидерландия. Доставеното количество е 750 кг, като част от него е преработено от фирма „Рад-Мар” ООД в „биосусамов тахан, пълнозърнест” в опаковки по 0,250 кг с партиден номер L2020.10.08 и по 1 кг с партиден номер L2020.10.21.

А ето, тук, още много партиди.

преди 24 минути , Радо каза:

Бидейки пълен левак в кухнята, ви представям ви моето произведение:

Fagottini con prosciutto e mozzarella 😁

20210125_182121.jpg

Ми супер ти е произведението!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , DaBo каза:

Преди:

68D11144-CD87-4C0D-8FA6-8AAFE0BCE049.jpeg.e4cadb38d47ce8335b4da6aafb179896.jpeg

След:

547E37AB-1988-4926-B525-8F715D03D145.jpeg.07aae057523df2610116e5b647c1afa4.jpeg

@DaBo,и aз от известно време установих, че много й отива на сьомгата (и на сьомговата пъстърва) розмарин (и мащерка и чесън) и само така я пека напоследък, но с картофи и понеже на картофите им трябва повече време първо ги слагам тях в тавата със зехтин и половината подправки на 230'С за двадесетина минути, после намалям на 180'С,  поразбутвам картофите, слагам сьомгата с останалите подправки и пека още към 25-30мин. Със тези зеленчуци от снимката - брюкселско зеле, моркови, лук - наведнъж ли се слага всичко и на каква температура/ колко време?

• Харесвам 2
Публикувано:
В момента, Бръмбар каза:

@DaBo,и aз от известно време установих, че много й отива на сьомгата (и на сьомговата пъстърва) розмарин (и мащерка и чесън) и само така я пека напоследък, но с картофи и понеже на картофите им трябва повече време първо ги слагам тях в тавата със зехтин и половината подправки на 230'С за двадесетина минути, после намалям на 180'С,  поразбутвам картофите, слагам сьомгата с останалите подправки и пека още към 25-30мин. Със тези зеленчуци от снимката - брюкселско зеле, моркови, лук - наведнъж ли се слага всичко и на каква температура/ колко време?

Да, с тези зеленчуци (има и пащърнак) всичко се слага едновременно. Пека на 180 градуса горен и долен реотан с вентилатор. Време не засичам точно, зависи колко са дебели парчетата. На око го карам. Тези котлети бяха по-дебели и може би малко повече от 30 мин. Но за тези зеленчуци времето е напълно достатъчно. И рибата, и зеленчуците си омаслявам хубаво със зехтин.

• Харесвам 4
Публикувано:

@Роца Благодаря 🙂 Ами как ги пекохме - в тефлонов тиган с малко олио на ниска температура и с капака отгоре; на всеки три минути добавяхме слой и малко вода и се опекоха много добре, но се разляха. Зарибихме майката на моя приятел и тя да ги пробва вчера, но тя е ползвала метални формички и нейните бяха станали високи както си трябва. Може би другият път ще направим формички от хартия за печене както видяхме в едно от видеата и да видим дали ще станат по-високи. 

Днес почиствахме хладилника: карбонара с останалия от уикенда бекон и салата с каквото намерих - морков, краставица и ябълка 😄

142730568_2506114949691681_2578224766248520513_n.jpg.54bfffed94cc94a41dcd5173a83d4a9d.jpg

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 2 часа, miroslava каза:

Опитах се да открия, неуспешно, извинявам се, че всявам излишна паника! Тъй като на касите на DM имаше табелка с партиди на тахан, а там няма продукти на Зоя, съм ги очернила по грешка, тук иначе има малко инфо за проблема:

https://harmonica.bg/izteglyame-byal-tahan-ot-pazara/?fbclid=IwAR0Px8QN1ZFeG-OuLp_jF39tWCOWwNskDctvvmstAe6gEBtFUcbkgTVhhTs

Преди 1 час, jul каза:

Не бил Балчо, на Тръндеви бил и пълнозърнестия. 

Ама то наскоро и партида на Хармоника изтеглиха, та никога не се знае. 

Абе въобще, какви ги сътворих!

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.