Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

преди 2 минути , jul каза:

Тази вечер телешка опашка (по италиански) със сицилианско червено. Наздраве! 

IMG_20210219_191646.jpg

Голям деликатес, отдавна не съм виждала:( Наздраве!

Връзка към коментар

Алекс, има я при онуй телешко (Мерата), дето го обсъждахме наскоро. За сигурност - може да се поръча, иначе е на късмет. Направо може да се класираш за неделя 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , jul каза:

Алекс, има я при онуй телешко (Мерата), дето го обсъждахме наскоро. За сигурност - може да се поръча, иначе е на късмет. Направо може да се класираш за неделя 🙂

Къде се поръчва, че това съм го пропуснала:(

Връзка към коментар

Не съм поръчвала, но предполагам по телефона /месинджър - https://m.facebook.com/pages/category/Food---Beverage/Merata-meat-1181838658599156/?locale2=bg_BG. Предната неделя имаше 2 - една поръчана и една за мен 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Зимата с нейния колорит.

Като завали сняг се сещам за бурето с вино в мазата и един калайдисан тиган пълен  с мръвки. Цвъртят  и пръскат аромат, дето е запечатан дълбоко в генетичната ми формула. И пуканки.

Тигана сигурно е в Рая, бурето е декор.

Свински джоланчета на фурна 

20210219_191930.jpg.afd52e60dcbe8819ce84ade0504dcc7a.jpg

Бульона прибрах.

Наздраве!

 

 

  • Харесвам 22
  • Браво 8
Връзка към коментар
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

Голям деликатес, отдавна не съм виждала:( Наздраве!

Ние купуваме охладени опашки от млечно теле от Метро.Страхотни са.Правим ги на Робо ди торо с картофено пюре.

  • Харесвам 8
Връзка към коментар

Сегааа, като не можем реално да пътуваме, можем гастрономически 😏 След италианското манджаре направих кекс с пресен портокалов сок и кора /от портокали натюр, брани от дървото/ турски бичим. Малко късничко, инак да правя кайвето и да ходя да клюкаря с комшийките, ма нямам навици още 😆

IMG_20210219_210159.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 4
Връзка към коментар
преди 8 часа, Kalina Ivanova каза:

Свински джоланчета на фурна 

Нямам думи!!! Чета темата в 5.15 сутринта и при вида на тази елипса, пълна с толкова красота и аромати.......... щеше да ми спре сърцето! 

  • Харесвам 3
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 11 часа, Emil Chakalov каза:

Ние купуваме охладени опашки от млечно теле от Метро.Страхотни са.Правим ги на Робо ди торо с картофено пюре.

Ааа, благодаря ти! Не съм се сетила да видя там. Въобще - опашките ги бях забравила:((Тях, както и да ги сготвиш, все са чудни:)))

Връзка към коментар

Силно казано е готвено, по-скоро извадено от консервата и сложен лимон. Много ни харесват тези миди, не знам дали ги има в България по магазините, поне аз не съм виждал. На латински името е Cerastoderma edule, не знам да имат превод на български. Тези са купувани от Испания-консерва, там се казват Berberechos. Винаги купувам всякакви миди - натурални, без сосове и др.

Има различни размери, тези са от най-дребните, в една консерва са 60-80  броя, винаги пише колко са и са по около 3 евро.

Има и по-едри, но цените се увеличават  в пъти, примерно при 20-30 броя цената е х2 и при 15-20 броя пак х2 от предходния размер.

Живеят в Атлантическия океан най-вече и се срещат от Норвегия до Испания. 


C407B5C6-0E4B-4585-953B-F0A274F83FED.jpeg.7e31149f516a0ef8201e016bcc080682.jpeg

 

B54E9869-0F46-4D29-8D7B-F6192686F2E0.jpeg.6a10794b2bdc4b22369e0cecaa3b91d4.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, Alexander каза:

Силно казано е готвено, по-скоро извадено от консервата и сложен лимон. Много ни харесват тези миди, не знам дали ги има в България по магазините, поне аз не съм виждал. На латински името е Cerastoderma edule, не знам да имат превод на български. Тези са купувани от Испания-консерва, там се казват Berberechos. Винаги купувам всякакви миди - натурални, без сосове и др.

Има различни размери, тези са от най-дребните, в една консерва са 60-80  броя, винаги пише колко са и са по около 3 евро.

Има и по-едри, но цените се увеличават  в пъти, примерно при 20-30 броя цената е х2 и при 15-20 броя пак х2 от предходния размер.

Живеят в Атлантическия океан най-вече и се срещат от Норвегия до Испания. 


C407B5C6-0E4B-4585-953B-F0A274F83FED.jpeg.7e31149f516a0ef8201e016bcc080682.jpeg

 

B54E9869-0F46-4D29-8D7B-F6192686F2E0.jpeg.6a10794b2bdc4b22369e0cecaa3b91d4.jpeg

Това са разновидности на ей, тези мидички:

 

4A75F044-31AA-4715-9F86-E6A6A16C114B.jpeg.a96094e763cc427cf10e9f4e25aef5cc.jpeg

 

Миналата седмица купих два вида замразени, ама не пише какви са. 

Може би, има в консерви или буркан, норвежки съм виждала, ама , дали точно сърцевидки, не знам.

 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 17 минути , luba_rizova каза:

Ами 350 гр. Айрян, 1 с. Л. Сол, 1 с. л. Мед (захар, меласа), 1 суха мая, 460 гр. брашно. Разбърква се с вилица. Втасва. После оформяш върху хартия за печене (аз посипвам и хартията и хляба с брашно и клъцвам тум_там с ножица за шарка, то е по желание) и оставяш да втаса 2 път. В този момент слагаш гювеча във фурната и я нагласяш на макс. Като втаса хляба (обик овено за 30 - 40 минути), слагаш хляба барабар с хартията в гювеча, капака и връщаш във фурната, намаляш на 180 градуса и печеш. Просто гювеча наподобява пещ и за това го ползвам понякога, но без него не ми става такава коричката. А хляба, като е с айрян, е по-дълго свеж. 

Да попитам уточняващ въпрос за маята - колко грама е пакетчето? И горе-долу колко е голям гювечът? Нямам гювеч (подарих го като си тръгвахме от Колумбия), но тук продават доста керамични съдове, та хем да си купя за спомен, хем за хляб с коричка.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 22 минути , DaBo каза:

Да попитам уточняващ въпрос за маята - колко грама е пакетчето? И горе-долу колко е голям гювечът? Нямам гювеч (подарих го като си тръгвахме от Колумбия), но тук продават доста керамични съдове, та хем да си купя за спомен, хем за хляб с коричка.

Не е толкова важно колко грама е сухата мая, тъй като са различни. Гледай на пакетчето за колко грама брашно я дават.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз сутринта сложих да се мариноват едни крилца по корейски тертип и се сурнахме с Благоверния към столицата. И докато крилцата се мариноваха, а ние се разхождахме, попаднахме на нещо като корейска закусвалня, в която продаваха и соджу (най-популярният корейски алкохол), та си закупихме 3 бутилки, да сме съвсем тематични. Та тази вечер бяхме на печени люти крилца и соджу. Чувствам се се като в К-драма 😂 (ама без любовния триъгълник 😂).

 

20210220_204103.jpg

  • Харесвам 22
  • Браво 6
Връзка към коментар
преди 13 часа, luba_rizova каза:

намаляш на 180 градуса и печеш

Домашният пръстен съд е горе-долу същият. Само да попитам колко време да пека на 180 градуса ? Приготвил съм едно пълнозърнесто брашно и бих се пробал. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , дядо Пепи каза:

Домашният пръстен съд е горе-долу същият. Само да попитам колко време да пека на 180 градуса ? Приготвил съм едно пълнозърнесто брашно и бих се пробал. 

Ами зависи от фурната, моята е слаба и пека 1 час, иначе знам, че в повечето става и за 45 минути. 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Мързелувам си аз, в нета и изведнъж, гледам @Sara, направила превъзходна баница:)

Рипнах, та сколасах едно кето -вариантче, с крема сирене,яйца, белен слънчоглед и бадемово брашно, ще се яде с мини-моцарелки и домашна лютеничка.В два варианта - мини банички и голяма:)))

 

A1298A68-5671-4B08-8C5E-00C6B9647435.jpeg.3928fa7d9b0aa1c54c273fd071655803.jpeg

 

2FD49EBA-8D23-47D8-9417-4AC5FE8193ED.jpeg.5773a12be11b952cebb78b2d6df4ba9c.jpeg

 

551C8A45-DD73-4068-B5AB-4C6595B07D31.jpeg.d2bda7c1fd9baeca7a4b1d8adf77b09f.jpeg
 

711AED28-5BCD-4A72-8FC6-FC48A81FDA6E.jpeg.b4d5599d696c625d378c7084eaa234a4.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 6
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.