Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , Lindt каза:

E, аз си представям да сме си завършили ремонта, да имаме чинии, салфетки и тн 🤣

Ах, каква яка идея, да сервираш вечерята на дърводелски  магарета или нещо такова, а цялата стая завита с найлони заради боядисване... 🤣

Тая изолация не ми се отразява добре нещо

  • Смея се 6
Публикувано:
В момента, neuromancer каза:

Ах, каква яка идея, да сервираш вечерята на дърводелски  магарета или нещо такова, а цялата стая завита с найлони заради боядисване... 🤣

Тая изолация не ми се отразява добре нещо

Изоставаш 🤣. Ние вече я осъществихме тази идея 

_1300022.jpg.785fca3054af12bcef367fd903b0f8ab.jpg_1300031.jpg.c836fec8b12220b9525e0b92a75c3a09.jpg_1300032.jpg.5d6a888822241959813b18c9ca768cd5.jpg

144013643_10224440805868865_5227308498543444445_o.jpg.7edda9e486381e5e334377d4cdefa9ce.jpg144720066_10224440805628859_3848820994658108945_o.jpg.9b25b68656edf25ff4fe31307c2fe18a.jpg

_1300036.jpg.b111ac87317ffd2ce279bbe557f00c36.jpg

 

  • Харесвам 8
  • Браво 6
  • Смея се 9
Публикувано:
Преди 1 час, chandni каза:

Оцет спряхме да ползваме, защото това, което се продава по магазините не е оцет, а химия...

А домашен оцет не сте ли пробвали да правите? 

Публикувано:
преди 6 минути , Lindt каза:

Изоставаш 🤣. Ние вече я осъществихме тази идея 

_1300022.jpg.785fca3054af12bcef367fd903b0f8ab.jpg_1300031.jpg.c836fec8b12220b9525e0b92a75c3a09.jpg_1300032.jpg.5d6a888822241959813b18c9ca768cd5.jpg

144013643_10224440805868865_5227308498543444445_o.jpg.7edda9e486381e5e334377d4cdefa9ce.jpg144720066_10224440805628859_3848820994658108945_o.jpg.9b25b68656edf25ff4fe31307c2fe18a.jpg

_1300036.jpg.b111ac87317ffd2ce279bbe557f00c36.jpg

 

Супер, не съм ги виждал тия снимки

Ама great minds think alike

 

 

 

  • Смея се 1
Публикувано:
преди 18 минути , chandni каза:

Aко тази сьомга, която ти пратих, ти допада, мога да напиша рецептата... Не е сложна и става много вкусна. Сьомгата по принцип си е мазна риба, но не е неприятно.

Допада ми, но сестра ми ще плаче за чесъна. Така че ми я прати за следващо готвене. Сега ще пека нещо такова, не ми се занимава да си търся една добре разписана рецепта: 

dsc_00591.jpg

За 15 минути на неясно колко висока температура " Bake the fish in the screaming hot oven for 15 minutes" и после за 30 минути на 180 градуса: " then turn the temperature down to 180ºC/350ºF/gas 4 and cook for a further 30 minutes"

Може да ми стискате палци 😉 

преди 5 минути , neuromancer каза:

Супер, не съм ги виждал тия снимки

Ама great minds think alike

 

 

 

 

По принцип фейсбук отнася основния снимков спам, тук по-скоро си изразходвам нормата от 500-1000 думички дневно.

  • Харесвам 7
Публикувано:

@chandni, може ли рецептата за твоята сьомга с каперси?

Предпочитам сьомгова пъстърва пред сьомга, че не е толкова тежка, но напоследък от мястото, където купувам имат една супер “избеляла” и хич не изглежда добре. Поне веднъж в седмицата правя “проста” сьомга - филета и да разнообразя малко вида, а и вкуса й.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 49 минути , Фил каза:

А домашен оцет не сте ли пробвали да правите? 

 

преди 41 минути , Lindt каза:

Така че ми я прати за следващо готвене.

Филето от сьомга се нарязва напречно на ширина 2-3 пръста, така че да се получат порции от по 200 гр. Посолява се със сол и черен пипер, след което се "запечатва" в тигана за няколко минути на средна степен на котлона - първо от страната на кожата, после внимателно се обръщат парчетата от другата страна за минута-две. Ако са много дебели, може да се обърне и на страните на разрезите. Добавя се накълцана на ситно скилидка чесън (която може и да се пропусне - въпрос на предпочитание). Добавят се и каперси с малко от сока в буркана - по около 1-2 ч.л. на порция (доста са кисели/солени, така че не трябва да се прекалява). Добавя се около 50 мл бяло вино (за 2 порции) и 4-5 чери доматчета и се оставя на котлна за още около мунута - две.  След това парчетата сьомга внимателно се прехвърлят в малка тавичка или иенска тенджера, а останалите съставки се изсипват върху тях и се пекат във фурната за не повече от 10 минути на 180-200 градуса.

 

За гарнитурата - картофи на кубчета (около 2 cm) и моркови, нарязани на ивици, се объркват със зехтин, сол и черен пипер и се изпичат във фурната така, че да са готови, когато и сьмгата.

По желание, на изпечените моркови може да им се капне малко кленов сироп преди да се сервират.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 3
Публикувано:
преди 21 часа, chandni каза:

Да, то е дори по-устойчиво от кокосовото, но цената е по-висока, а и не успях да намеря.

 

Аз го намирам по био щандовете на околните ни популярни супермаркети, не съм 100% сигурна дали и в Метро (пак в био секцията) нямаше.

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 22 часа, Sju каза:

Авокадовото олио също е устойчиво на висока температура и не дава, или поне аз не усещам, характерен вкус. Един от недостатъците му, на фона на кокосовото масло, е цената.

Олиото от авокадо е с най-висока температура на пушек(когато започва да пуши) 270 градуса  спрямо всички други, но цената е висока и аз лично не знам как някой може да пържи с него.

Кокосовото е след него и е добра опция, но май добавя вкус, не съм пробвал.

 

Не знам защо търсите масла с толкова висока температура на пушек, след като се пържи на доста по-ниска 180-200 градуса.

 

Ето някои масла и температурите им 

 

От бадеми, 216

От царевица/рафинирано 232

Зехтин от кюспе/евтиния 230

Зехтин екста вирхен 210

За цената си най-добре с по-евтин зехтин за мен, хем няма силен вкус и не добавя мирис.

 

Каквото и да се използва, най-важно е да се избягва пържене като цяло, да не е на над 200 градуса и да не се използва пак олиото, след като един път е охладено.

 

  • Харесвам 5
Публикувано:

Аз нищичко не пържа:)

И ползвам само масло и зехтин.

Някъде четох, че кокосовото масло е като палмовото, но много не се задълбочих, че и без това, не го харесвам.

Днеска - дроб-сърмица, малко дебелка стана, че много материал:)))Ей сега ще и забъркам и едно кисело млекце с чесън.

 

AF8F2756-0A88-43F2-B426-2AEF90B52ED8.jpeg.945712810f73f34211b9f16a0a4de6d7.jpeg

 

За закуска - телешко варено, месцето се оказа супер крехкАВО:)))))

 

4EBDB421-6303-45FC-ABD0-C38FCC4F5050.jpeg.e1f2e96f532a727e440fd919856d1092.jpeg

  • Харесвам 15
Публикувано:
На 23.02.2021 г. в 13:38, Lindt каза:

А понякога виждам примерно рецептата за карфиолена супа и нямам олио. 

Хич не се впечатлявай от олиото, карай с кокосовото масло, което имаш, пак ще стане  🙂

 

Аз вчера оцених за пореден път предимствата на хоум-офиса - в обедната почивка нарязах зеленчуците и задуших месото, после го оставих да къкри на тих огън, докато аз си прекарвах времето в различни спявки следобеда 😂

 

Гулаш, по рецептата на унгарската ми колежка Юдит:

23022021-IMG_0520.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 5
Публикувано:

@роца, ако решиш да смениш хоум офиса, но не и готвенето, в Елисейския дворец ще си търсят нов главен готвач. Би ти подхождала тази титла🙂

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 6 часа, Роца каза:

Хич не се впечатлявай от олиото, карай с кокосовото масло, което имаш, пак ще стане  🙂

 

Аз вчера оцених за пореден път предимствата на хоум-офиса - в обедната почивка нарязах зеленчуците и задуших месото, после го оставих да къкри на тих огън, докато аз си прекарвах времето в различни спявки следобеда 😂

 

Гулаш, по рецептата на унгарската ми колежка Юдит:

23022021-IMG_0520.jpg

Хехе, @Роца, моето телешко варено вчера, прилича на твоя гулаш:)))

Малеее, надух се - докарала съм я манджата, поне на цвят, като теб:)))

На вкус и на качество, не е ясно:(((

  • Благодаря 1
Публикувано:

Подходяща вечеря за мазнояди (така наричаме хора на кето и НВВМХ) хранене, но в случая е подходящо за по-либерално НВХ, защото в морковите (а и има шепичка стафиди)  има въглехидрати. Ребърца с гарнитура морковки на тиган с масло, бедняшки кедрови ядки(слънчогледови семки) , и стафиди. Когато се хранех по-режимно, морковите, пащърнака и тиквата (тя пък е бедняшкия сладък картоф) ми бяха верен помощник в мисленето на гарнитури вместо картофи, а също и за заместител в гювеч. 

IMG_20210223_184539.jpg

  • Харесвам 20
  • Шок 2
Публикувано:

Откак, преди време, готвихте мляко с ориз, все не стигам до него. А пък днеска, измишльотих, нов вариант:

Като се сготви, докато е още топло, цопнах вътре , един шоколад, настърган, 85%, диетичен :))

Разтопи се и стана много вкусно:

 

9D5FFFAC-C642-4CAD-8DE6-232E54ABA159.jpeg.3428b2e20248e053769ab25ebfe439ac.jpeg
 

Дали открих топлата вода или някой ме е изпреварил?:)))

  • Харесвам 9
  • Браво 4
Публикувано:
преди 3 часа, giafil каза:

@neuromancer от чисто женско любопитство какво готвиш ;-))))

 

Доста често е бразилско, днес беше някаква яхния от контрафиле, картофи и моркови.IMG_20210226_131138600.jpg

Не ме бива в снимките на манджи, но е вкусно

 

  • Харесвам 18
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Публикувано:
преди 17 минути , neuromancer каза:

Доста често е бразилско, днес беше някаква яхния от контрафиле, картофи и моркови.IMG_20210226_131138600.jpg

Не ме бива в снимките на манджи, но е вкусно

 

Ама в готвенето те бива и то, много!
Браво, чудесно изглежда!

  • Харесвам 2
Публикувано:
На 24.02.2021 г. в 22:39, ДиянаВ каза:

@роца, ако решиш да смениш хоум офиса, но не и готвенето, в Елисейския дворец ще си търсят нов главен готвач. Би ти подхождала тази титла🙂

А, сакън! Там са все с трикольори на якичките 😂 (което значи, че имат титла от най-престижният конкурс за професиите, свързани с ръчен труд).

Между другото, има един много хубав филм с Катрин Фро за кухнята на Елисейския дворец https://www.imdb.com/title/tt2094877/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

И да не кажете, че готвя само засукани манджи, тази вечер бяхме на таратор и печени сандвичи с кашкавал

(изядени пред поредния епизод на кулинарно състезание от типа "Мастър шеф", но за професионалисти. От миналогодишното му издание взех идеята за комбинацията от карфиол и кафе, само дето в предаването беше печен карфиол със сабайон с кафе...а аз направих проста крем-супа 😂😞

 

 

20210226_193532.jpg

  • Харесвам 17
Публикувано:
преди 7 часа, tch каза:

Тъй като в темата доста често се споменава кокосова масло бих искал да обърна внимание, че не е особено полезно.

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31928080/

 

 Заради факта, че то съдържа наситени мазнини, които  са повече , отколкото в сланината и другите животински мазнини. Или по-точно – в него има 92% наситени мастни киселини, като обикновено половината от тях са лауринова киселина със средна дължина на веригата, останалата част е миристинова, палмитинова и олеинова киселини. Употребата на тези мастни киселини увеличава нивото на лошия холестерол в кръвта, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания.

Но като се ползва умерено и не се прекалява, според мен, не е проблем.

Което важи за всичко:)))

  • Харесвам 7
Публикувано:

Днес на път за мама, със снаха ни се отбихме на турската месарница, на Четвъртък пазара. Всъщност, те са две , но подозирам, че собственикът е един.

Та накупихме агнешко,телешко, телешки опашки, агнешки кИфтенца и агнешко-телешка кайма. Толкова се награбихме, че си викнахме носач:))))

За вечеря опекох агнешки кюфтенца, леко пикантни са, с гарнитура от готвени зеленчуци и авокадо.

 

E2F66391-83E1-4FE0-9D19-63ED7C515FC5.jpeg.14c84c7a08732f07c9ea5cef8a8b1a00.jpeg

И се пече една агнешка плешка, на бавен огън за утре.

  • Харесвам 14
Публикувано:

Сладкиш в чашка " a' la tiramisu"- моя импровизация. Сполучлива😊 .   И поредното таханово хлебче- този път с фъстъчен тахан. Различно от предишните, но отново ми хареса много.DSC08206.JPG.4ac2411ef65e02330cba3979f49de671.JPGDSC08215.JPG.f929d26afb2b2810a39ffcad820431c0.JPG

DSC08223.JPG.8531af0426edfbbd1ff3519d9f1591aa.JPGDSC08226.JPG.467a3ce603ac51eb454cac6a177521bf.JPGDSC08221.JPG.47599ed4f16bdc130e4fec889a07039f.JPG

  • Харесвам 23
Публикувано:
преди 20 минути , Bore каза:

@luba_rizova Благодаря много за рецептата за хляба. Стана перфектен 😀

1614451002878960555819.jpg

Чуден ти е хлябът! Красавец:)))Браво! 

А пък аз се радвам, колко нови и хубави неща се споделиха в темата.

Научих толкова много, за което , много ви благодаря на  всички, кулинари - магеланци!
Наздраве!

 

01356A0F-94A2-4768-971F-616336E0EEAE.jpeg.310f91e54d686b75887ebb33556bad72.jpeg

 

 

преди 5 минути , marycap каза:

Сладкиш в чашка " a' la tiramisu"- моя импровизация. Сполучлива😊 .   И поредното таханово хлебче- този път с фъстъчен тахан. Различно от предишните, но отново ми хареса много.DSC08206.JPG.4ac2411ef65e02330cba3979f49de671.JPGDSC08215.JPG.f929d26afb2b2810a39ffcad820431c0.JPG

DSC08223.JPG.8531af0426edfbbd1ff3519d9f1591aa.JPGDSC08226.JPG.467a3ce603ac51eb454cac6a177521bf.JPGDSC08221.JPG.47599ed4f16bdc130e4fec889a07039f.JPG

То и страхотно изглежда хлебчето!

Само с фастъчен не съм правила, че не обичаме фастъци. Ако кажеш, че е хубав, ще пробвам и аз.

А ти слагаш ли, по мъничко топла вода - става по- пухкаво:))
А в кремчето, какво сложи, кето ли е?

  • Харесвам 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.