Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Днес за закуска кифлички с мас по тази рецепта - https://receptite.com/рецепта/кифлички-с-мас-добрата-домакиня - сполучлива се оказа и много бърза, пробвах със сирене, сирене и кашкавал и захар с канела.

 

IMG_20210119_151937.jpg

 

Снощи правих телешко със сини сливи, не съм го снимала, не е особено фотогенично, но пък стана супер вкусно.

Довечера ще правим лахмаджун, хумус....

  • Харесвам 16
Публикувано:
На 18.01.2021 г. в 11:28, Eva eva каза:

Тутманик от миналата седмица, страхотен страна - много мек, с конци, препоръчвам 🙂 

Рецепта - https://privanya.blogspot.com/2020/08/blog-post_30.html

 

 

DSC_0863-2.jpg

Вкусно! Бихте ли казали, какво означава следното от рецептата:

"Всяко, разточете на 12 см." Диаметър ли, радиус ли? Благодаря!

Публикувано:
преди 37 минути , rdd каза:

Вкусно! Бихте ли казали, какво означава следното от рецептата:

"Всяко, разточете на 12 см." Диаметър ли, радиус ли? Благодаря!

Диаметър е. Успех 🙂

  • Благодаря 1
Публикувано:

x0LXG1nUco2yaxMWxi3Xpn8-yTk973kVn3NAxeLUm8orll8bnmZ2pglrCXaVqc0S6Ae5JOhCDmDPdXa80eR0k25z14i-P_WIo2e3hMhAGAAQhqrTUUYKlHnzsVNKrKa6uQE9GEsLxYXpj5cYee3dC94fS4PGPlvUkae_6XQVwew6bFvdlQ3bAqCthUVMIDl-VRcb9nWtp35pKsqVTvw9sfiV2ijTmimCluDG2pWJZ9pDSTkTDpczLbrv35rsNVPizPRyK6ncbmDWH7ghPuyPkN2vdGXnRnrTJ6DhhdUx46Iv1TXRIo-qmRoLrCkug85a_T4oLw53His-TgSqIbkpJtIrvLN_rcUF-HlrNhy1XzkBh-KVcCFd-Mtrp0spG5X4NI24eWlb-chD8RNGB8T7efcaIZ_s94BfMimJ5xzyjU4PEPjBXPDrTBkEnsKTeLGkdyHGCD4u-BYdpeH5bLvIDgOAtu_4-gmqcf2zQw3xVFydHsNFtDcjr9oBFsuwZRc1d-_HTUW11K7RML3HiEhgxd-en6MuhZ4fV1g_s6crJeTN8W1daYz6PpA8ziA3HpLlQ28RECf9nTBJLAwmOW-RGprkPAMHaj6coCR4Te5VlgpiQS4rK5tpr2_VA2Aa7FcvkSN4ONmS3RaO8Ap5JB9n3CqloW5zARFvKLMmkBuTWz4P65TV06GU87Ma3L4w8Q=w159-h211-no?authuser=0fjmQHj73q082Xq0yXBE38Q6SdjMqxsqccXjvX-h_35hXRjPXTCYhde26tJZTm7XcSFfA32gFukCOBLdVVdA2Py5HlDw4PRGzgu7JP6d-cD5I7oxGTYvAK9Yks_DEsLGs-G6BWVrzzGOdLqYs0npCUgUxXAk9ZjN9uNP4lM6KbnJXuHPo_Rdh86rbJZjGr9RT9eynEejiYl885jcwJ9JfbpGkeFGh4dyd9Ap2uq8WbVDYl5KMhm1VQXsDmStcYiz_Ub8-7eJsLhASfZckMSdl3UL9JMOzXX7F2IRBQV8c7CzQkoQhoxka_hZca-kqejvp_8f6Q458wATqWH93pPxCGv2EdqMJL6V2YA9GvjbZdyKPrxmum8zyM0ce4GENOh7IInkkF4B9F4uvVHHMXDmwnVOiJSO4w7Pd3xkFQfwJq21WS2BERzh8UaJ0KXc2CxrqBGq7sT4I0rR34-XfJp_kjK8wy73AjvQFLqxbEhaVFL978aihsTZ_iFU5RAzkBzXtVLh6AYEZb87g_0TDMxkPZEbk3lS5tY9INVUkDsucVHPtuJh0W5a2LKdjQaejxH62pvIig8AJB0X1CUju_lYuAqzzKg4cdT0rF6Pv7ephtHRqB1xVt2pb18CE7gnUCUt0es96NQPU0LAsfdTC2KWEAIyQF4cI81jEg6fHLn9EdNNptm7SDWs92SROEfd5CQ=w678-h903-no?authuser=0

 Айзбайн mit Зауеркраут, демек джолан + кисело зеле, ама малко по-така. Асистирани с една кана червена амброзия, домашно производство.

  • Харесвам 8
  • Браво 4
Публикувано:
преди 10 минути , дядо Пепи каза:

x0LXG1nUco2yaxMWxi3Xpn8-yTk973kVn3NAxeLUm8orll8bnmZ2pglrCXaVqc0S6Ae5JOhCDmDPdXa80eR0k25z14i-P_WIo2e3hMhAGAAQhqrTUUYKlHnzsVNKrKa6uQE9GEsLxYXpj5cYee3dC94fS4PGPlvUkae_6XQVwew6bFvdlQ3bAqCthUVMIDl-VRcb9nWtp35pKsqVTvw9sfiV2ijTmimCluDG2pWJZ9pDSTkTDpczLbrv35rsNVPizPRyK6ncbmDWH7ghPuyPkN2vdGXnRnrTJ6DhhdUx46Iv1TXRIo-qmRoLrCkug85a_T4oLw53His-TgSqIbkpJtIrvLN_rcUF-HlrNhy1XzkBh-KVcCFd-Mtrp0spG5X4NI24eWlb-chD8RNGB8T7efcaIZ_s94BfMimJ5xzyjU4PEPjBXPDrTBkEnsKTeLGkdyHGCD4u-BYdpeH5bLvIDgOAtu_4-gmqcf2zQw3xVFydHsNFtDcjr9oBFsuwZRc1d-_HTUW11K7RML3HiEhgxd-en6MuhZ4fV1g_s6crJeTN8W1daYz6PpA8ziA3HpLlQ28RECf9nTBJLAwmOW-RGprkPAMHaj6coCR4Te5VlgpiQS4rK5tpr2_VA2Aa7FcvkSN4ONmS3RaO8Ap5JB9n3CqloW5zARFvKLMmkBuTWz4P65TV06GU87Ma3L4w8Q=w159-h211-no?authuser=0fjmQHj73q082Xq0yXBE38Q6SdjMqxsqccXjvX-h_35hXRjPXTCYhde26tJZTm7XcSFfA32gFukCOBLdVVdA2Py5HlDw4PRGzgu7JP6d-cD5I7oxGTYvAK9Yks_DEsLGs-G6BWVrzzGOdLqYs0npCUgUxXAk9ZjN9uNP4lM6KbnJXuHPo_Rdh86rbJZjGr9RT9eynEejiYl885jcwJ9JfbpGkeFGh4dyd9Ap2uq8WbVDYl5KMhm1VQXsDmStcYiz_Ub8-7eJsLhASfZckMSdl3UL9JMOzXX7F2IRBQV8c7CzQkoQhoxka_hZca-kqejvp_8f6Q458wATqWH93pPxCGv2EdqMJL6V2YA9GvjbZdyKPrxmum8zyM0ce4GENOh7IInkkF4B9F4uvVHHMXDmwnVOiJSO4w7Pd3xkFQfwJq21WS2BERzh8UaJ0KXc2CxrqBGq7sT4I0rR34-XfJp_kjK8wy73AjvQFLqxbEhaVFL978aihsTZ_iFU5RAzkBzXtVLh6AYEZb87g_0TDMxkPZEbk3lS5tY9INVUkDsucVHPtuJh0W5a2LKdjQaejxH62pvIig8AJB0X1CUju_lYuAqzzKg4cdT0rF6Pv7ephtHRqB1xVt2pb18CE7gnUCUt0es96NQPU0LAsfdTC2KWEAIyQF4cI81jEg6fHLn9EdNNptm7SDWs92SROEfd5CQ=w678-h903-no?authuser=0

 Айзбайн mit Зауеркраут, демек джолан + кисело зеле, ама малко по-така. Асистирани с една кана червена амброзия, домашно производство.

Любими джоланчета! Купих 3 свински.  Аз ги правя в гювеча, но ако дадеш някаква  друга идея, ще бъда благодарна! 

  • Харесвам 3
Публикувано:
На 18.01.2021 г. в 14:21, Мари Николова каза:

Нещо от уикенда - мариновано пилешко с карфиол и броколи. Май съм на вълна "ретро сервизите от баба". Много им се кефя 🙂482332457_IMG_20210118_1403321772.jpg.55a2371fe927f620641b09ab13b42022.jpg

 

@Роца, може ли рецептата за зелевият пай? 🙂

 

Мари, имам едни чаши за шампанско, на които много им се кефя също.  Когато купувахме жилището, в което живеем, двамата братя, които го продаваха (наследство от родителите им) предложиха да ни подарят едни чаши за шампанско. Чашите са някъде от между 30-те и 50-те години на миналия век, гравирано стъкло. Някога имаше подобни в къщата на баба и дядо, но се изпочупиха. Вадя тези чаши всяка нова година и с тях е първата наздравица за новата година. Толкова са ефирни и нежни, такъв сантимент ми носят и в същото време някаква приемственост. За мен това е символа на новото, зараждащо се от старото. За съжаление счупих една тази година (бяха 8, останаха 7), пробвах да ги снимам, но гравюрата е толкова нежна, че не се вижда изобщо като снимам, то и аз не съм добър фотограф и не мога да предам по никакъв начин статовремската красота и ефимерност на тези чаши. 

Иначе и аз като @jul, бях тръгнала да правя лахмаджун, но намерих един пакет сушени чушки, купени по Коледа, уж да правя чушки с боб, но тогава се отказах и сега каймата за лахмаджун се материализира в пълнени сушени чушки с кайма и ориз, които останаха неснимани☺

  • Харесвам 7
Публикувано:
преди 3 часа, rdd каза:

Вкусно! Бихте ли казали, какво означава следното от рецептата:

"Всяко, разточете на 12 см." Диаметър ли, радиус ли? Благодаря!

Естествено,че обиколката!

  • Смея се 2
Публикувано:
преди 16 минути , bibi каза:

Кето питки от хуск, яйца и крема сирене: 

20210119_183539_HDR.jpg

Много обичам хуск, разбъркан с Активия, чудесна закуска. От години го ползваме и винаги имам.  И аз правех разни кето-печива, хлебчета също, но ми седят,  едни такива блудкави , та се отказах да го използвам за тази цел.

На вас харесаха ли ви тези хлебчета, друг път правила ли си?

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 56 минути , AlexandraKo каза:

 

На вас харесаха ли ви тези хлебчета, друг път правила ли си?

За първи път правя. От 6 останаха 2. Като им туриш мАсълце и прошутце е добре. Специално аз в момента не ползвам никакви брашна в т.ч. и ядкови, та рецептата на една дружка ми дойде дюшеш.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 7 часа, bibi каза:

За първи път правя. От 6 останаха 2. Като им туриш мАсълце и прошутце е добре. Специално аз в момента не ползвам никакви брашна в т.ч. и ядкови, та рецептата на една дружка ми дойде дюшеш.

Да, докато са топли, с масълце  и сиренце, стават.

Като са студени, вече не са - за нас , де.

А облачно хлебче пробвала ли си?
 

http://www.vkusnoteka.bg/2018/02/cloud-bread.html

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Да, докато са топли, с масълце  и сиренце, стават.

Като са студени, вече не са - за нас , де.

А облачно хлебче пробвала ли си?
 

http://www.vkusnoteka.bg/2018/02/cloud-bread.html

 

Да, ама на вкус ми е повече като омлет. 🙂

  • Харесвам 1
Публикувано:

Постна  доматена  супа,с много зеленчуци и голям корен джинджифил.

У нас няма супа, без джинджифил, няма значение каква е:)))


3D04E700-CC24-430B-871A-6EAE0FF29ADB.jpeg.cb7215608ab95b9fef0ee22df92a0cac.jpeg

 

КИфтета на фурна от конско месце, с гарнитура млечна салата от Скир. Туй наготвих:))

 

AD7A9B3A-63D7-4487-929A-16455CB9A880.jpeg.6d77e9290ff5de4fe20339be79f6a7dd.jpeg

 

 

  • Харесвам 9
Публикувано:

Вероятно най-добрите агнешки котлетчета,  които съм ял някога.

 

Взех ги от една месарница в Истанбул, а докато чаках се заговоря с човек, който идвал от 10км специално за нея-уцелих кьоравото.

Гарнитурата е ориз с булгур-всичко турско.

 

B979ECEC-4F17-4836-A483-CC27BADE26E7.jpeg.30acc78211f2aecdc3ce0dacf9813740.jpeg

B1DA3607-8AF7-4FC5-AF0B-E18C6330C935.jpeg.2f6b1cfa5c24b4f176b8972e858edc6e.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 1
Публикувано:
преди 8 часа, Alexander каза:

Вероятно най-добрите агнешки котлетчета,  които съм ял някога.

 

Взех ги от една месарница в Истанбул, а докато чаках се заговоря с човек, който идвал от 10км специално за нея-уцелих кьоравото.

Гарнитурата е ориз с булгур-всичко турско.

 

B979ECEC-4F17-4836-A483-CC27BADE26E7.jpeg.30acc78211f2aecdc3ce0dacf9813740.jpeg

B1DA3607-8AF7-4FC5-AF0B-E18C6330C935.jpeg.2f6b1cfa5c24b4f176b8972e858edc6e.jpeg

Завижд, завижд, завиииижд!
Да се оплача по тоя повод. Като се прибирам, минавам покрай една месарница, на Кап. Райчо - държеше я един турчин и от сто години, от него си купувах агнешко и телешко , хубаво месце.  Правеха и страхотни суджуци - купуваш си ги готови и си ги сушиш, ако ти е кеф. До сушене никога не стигнахме, щото печени си бяха екстра. Вчера минах оттам - кепенците спуснати. Нещо, което не е било, поне, в последните 20 години.

В тази криза, сигурно е фалирал човекът. Много обичах да пазарувам там - човекът, винаги, с чиста бяла манта, върху нея , чиста бяла престилка, винаги спокоен, любезен, възпитан. И още по времето, когато бяхме другарки, ми викаше “ госпожа”. 

  • Харесвам 8
Публикувано:

Имам нужда от малко помощ, по-скоро съвет. Миналата година изрових един шприц от моето детство и пробвах да направя сладки. Станаха изненадващо успешни, най - вече момента с шприцоването- едно щракване и сладката пада в тавата. Някои формички не станаха много идеални, но го отдадох на факта, че маслото не ми стигна и добавих кокосово, то не се разтопи равномерно и на места в тестото просто стоеше на бучки, което и разваляне формичките. Ето шприца и първите опити:

 

IMG_20201118_142143.jpg.cea4b6e9df528442a5254ec60e796e4d.jpg

 

IMG_20201118_133142_1.jpg.f169d165e086954e0951844900c08825.jpg                IMG_20201118_133158.jpg.cb7ee29eb9ab71e9752792623e396c45.jpg

 

 

Зашеметена от този си успех, днес реших да повторя. Сложих само краве масло, същата рецепта, дойде момента с шприцоването и греда - нищо не се отлепя, стои си сладката в шприца. Ако тръгна да я махам с ръка, тя се разваля до степен на топче тесто. Реших, че тестото е меко (топло), прибрах го в хладилник, стена, пробвах пак-същото🥴. Накрая някак успях да ги махна от шприца като ги направих двойни, т. е. вместо едно щракване правех две. Дори и тогава не винаги падаха, а формите с точки въобще никакъв шанс. Ето новите:

 

1777394517_IMG_20210121_1446072.jpg.4a6d25e8ade577f19531e05ad021b1be.jpg

 

Сложила съм за сравнение как бяха преди като обем. Та въпроса ми е къде сбърках и защо този шприц вече има собствено мнение как трябва да изглеждат сладките? Студено ли трябва да е тестото (то е маслено) и колко? Аз го меся накрая с ръце, нормално е да се стопля, но и предния път така го направих 🙄

  • Харесвам 3
Публикувано:

@bobole4eМоже би мога да помогна малко.

Това е моя шприц, който извадих от архивите за Коледа. Предполагам, че принципа им на работа е един и същ

20210121_180321.jpg.e830381eab3a10cf33c270e4555102c2.jpg

Ей тук има една джаджа, която е регулатор в две степени за дебелината на бисквитките:

20210121_175007.jpg.1acb47a5c1b5760e1de99977211c612d.jpg

 Ти не си споменала рецепта, но това са маслени, шприцовани бисквитки, нали?

Тук тънкост има в мазнината( масло, мас), трябва да е размекната, но не разтопена или много твърда. 

Другото вече ще си дойде с рутината.

Но бисквитките ти изглеждат супер така!

Ето и моите опити от Коледа. 

Получиха се, както си ги спомням.

Почти:flirt:

20201204_105637.jpg.2d6a4cc308b59b616a91d15e61319d95.jpg

 

20201204_112227.jpg.b14c3c1bc8803a4962127aeda568e7ee.jpg

  • Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Същото е и тази джиджавка се разпада и ми остава в ръката-предния път си играех и все я сглобявах, този път-уверена в невероятните си способности-дори не я погледнах. Да, аз изкарах някакви сладки, но много ми се иска да са всички формички, а не само звездичка-имам елхичка, и разни други точици...нищо оформено не излиза 😞 . Как интересно си усукала тестото, пак ще пробвам-то луд умора няма, само мърмори🙃

  • Харесвам 2
Публикувано:

Равиоли с рикота и спанак и сметанов сос: 

 

6BE67733-BAF3-40B6-BBF9-B56429FF3E67.jpeg.457edd6511d4f91ad34ded029992aa6e.jpeg

 

Без бой си признавам, че равиолите ги купих пресни от магазина. В общи линии тук има всякакви вариации на тази тема - равиоли, пелмени, вареники от пресни до дълбоко замразени. От украинските вареники най ми харесват тези с картофи и карамелизиран лук. Сервират ги със заквасена сметана. 

 

 

  • Харесвам 15
  • Браво 1
Публикувано:
преди 4 часа, bobole4e каза:

Студено ли трябва да е тестото (то е маслено)  Аз го меся накрая с ръце

Ама на ръце се меси,че и душманската.

20201204_104906.jpg.640ff2b543139ae1905680030fb02277.jpg

Че и формички от пластелин влизат в действие

20210121_193210.jpg.5f074641539bf7f4f8f07aefe65afe7f.jpg

  • Харесвам 3
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 29 минути , Rainy каза:

Леле, как ми се прияде...

И на мен...

Аз баница мога да правя и съм правил много пъти, ама тук кори няма, а чак толкова профи та да си правя сам кори не съм

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.