Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Ние тази вечер бяхме на oyako-don и салата с краставици и водорасли (определено водораслите не са моята чаша чай... което е добре, защото са водорасли, а не чай 😉 😂) :

 

20210227_193617.jpg

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Много добри телешки пържоли купени от месарница в Истанбул, по 400 гр всяка, подплатени с португалско  вино.

62CE5D28-F1E1-4118-A074-5609663643E1.jpeg


ACE34CBE-7B0D-4D33-891E-0FB82F157475.jpeg.203da39ed6a1bbbee21c760ca743f697.jpeg

 

пропуснах десерта, не е сладък, но ми е любим.

4 вида тенерифски козе кашкавали 

858A35FA-A823-42C3-BD27-5106ED2DA0E2.jpeg.b55f440f55490072e10a7da3ee3f712f.jpeg
6B548EF5-CEAF-4894-BDB3-A4F0DE483CAE.jpeg.713cae00ee12a789aa59bf23631a0d00.jpeg

  • Харесвам 16
  • Браво 6
Публикувано:

Сьомгата на @chandni е мммммм разкош от аромати и вкусове 🙂. След няколко дни пак ще я повторя. Всички съставки на рецептата спазих, може би по външен вид черният пипер е по-малко, но много не ни понася и за това бях съвсем пестелива. Имах и някои неволи - едното парче беше по-голямо и тежко и се разкъса в края, но нищо фатално за вкуса му🙂

Кленов сироп до сега не бях вземала и ползвала, защото просто не го бях чувала, а и като не съм кулинар, щях да си замина от този свят с един голям пропуск 😆. Още по име си знаех, че това нещо много ще ми хареса🙂. Само ще кажа, че мислех да си спестя картофките в моята порция, но като пробвах как са на вкус с кленов сироп, не издържах. Божествени😄

@chandni наздраве 🥂

 

 

3340DDC3-F2D4-4EFB-97DB-F542EE7AE55D.jpeg

9E04792B-267F-4355-AE90-DF4BBF92E568.jpeg

B38793AC-E871-4B2E-9418-A85A6ADFB8DF.jpeg

EC0CF489-F1C4-4B2D-8FD6-13924DE8B777.jpeg

068664E6-F51D-4660-B8F3-DEE65C6F50C6.jpeg

  • Харесвам 18
  • Браво 6
Публикувано:

Закуската, прекопирах от на @Роцасандвичите:))))

Таханово хлебче, запечено, с яйце и скаморца, мариновани бейби корнишончета, чай,кафе и, неделна глътка Просеко:))))със закуската.

 

F029A274-C1B2-4B27-B017-D39BB918E45C.jpeg.944e563cbd10a6cfc101939fc0c4b831.jpeg

 

 

  • Харесвам 13
Публикувано:
преди 9 часа, Миланка каза:

@Alexander извинявай, но защо зехтин върху кашкавал?🤔

На мен ми се стори, че е мед. Ама може и да не е мед.

Публикувано:
преди 10 часа, Миланка каза:

@Alexander извинявай, но защо зехтин върху кашкавал?🤔

Зехтин е, от по-ароматните и силните на вкус.

В Португалия и Испания винаги слагат и съм свикнал така, даже без зехтин не ми харесва.

пробвайте 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 55 минути , Alexander каза:

Зехтин е, от по-ароматните и силните на вкус.

В Португалия и Испания винаги слагат и съм свикнал така, даже без зехтин не ми харесва.

пробвайте 

Те, даже, консервират така - в зехтин и подправки и е много вкусно.

Публикувано:
преди 15 часа, AlexandraKo каза:
преди 15 часа, marycap каза:

Сладкиш в чашка " a' la tiramisu"- моя импровизация. Сполучлива😊 .   И поредното таханово хлебче- този път с фъстъчен тахан. Различно от предишните, но отново ми хареса много.DSC08206.JPG.4ac2411ef65e02330cba3979f49de671.JPGDSC08215.JPG.f929d26afb2b2810a39ffcad820431c0.JPG

DSC08223.JPG.8531af0426edfbbd1ff3519d9f1591aa.JPGDSC08226.JPG.467a3ce603ac51eb454cac6a177521bf.JPGDSC08221.JPG.47599ed4f16bdc130e4fec889a07039f.JPG

То и страхотно изглежда хлебчето!

Само с фастъчен не съм правила, че не обичаме фастъци. Ако кажеш, че е хубав, ще пробвам и аз.

А ти слагаш ли, по мъничко топла вода - става по- пухкаво:))
А в кремчето, какво сложи, кето ли е?

Хлебчетата с тахан са точно по мой вкус, но от трите вида, които пробвах - най-много ми хареса лешниковият. На второ място- ореховият и после фъстъченият. Да, слагам 50 мл топла вода и в нея разтварям 1 ч.л. мед, 2 щипки сол и 1 пакетче бакпулвер "Йоткер". Веднага "шупва" и изсипвам в разбитите яйца. Правя с 4 яйца и 280 г тахан, че формата за печене е по-голяма.

      За крема: на дъното на 1 чашка сложих 2 карамелени бисквити "Лотос" от Метро", напоени с кафе с мляко. Разбих  в купа сладкарска сметана 200 мл, добавих 200г крема-сирене "Голдеса", 3 с.л. пудра захар, 3 с.л. какао ("Ван Хутен" или " Ион"), 1 с.л. ликьор "Хавана клуб". Кремът е за 6 чашки. За украса- какао и зърна кафе.

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, AlexandraKo каза:

Те, даже, консервират така - в зехтин и подправки и е много вкусно.

Аз съм правил доста пъти, оставям го да преседи поне 3 месеца в зехтин.

 

Разбира се трябва да е зрял/твърд

  • Харесвам 4
Публикувано:

Направих една гооооляма пица, да има за закуска през седмицата. По рецептата за тахановото хлебче, само че, в голяма тава, тъничък слой.

Пека 10 минути, после слагам отгоре бекон, домашни домати , моцарела и сминдух. Пека още 15 минути.

Много е вкусна.

 

33788366-CA31-4382-847B-02CBA7DFB12A.jpeg.808b2a53a6794032359cdb91447944dc.jpeg

 

07517343-A2CF-4DAD-8CF5-DE02D9D9E822.jpeg.e134d3fa65e7080d907c1455904328d9.jpeg

 

А сега се пече това, ама ще ви кажа после, какво е. Някой,може да познае:))))

 

C34D2F26-F127-4D79-A1FF-4F8496F474F4.jpeg.e0ea84b4f8b50f0b8fc7a860847305c8.jpeg
 

Едит:

Ето го и готово:

 

AF3F9F7B-703E-4F6E-965F-3A21239CF234.jpeg.c786aec372285c9d0a1f45fc1077db3d.jpeg

  • Харесвам 16
Публикувано:

И аз да питам нещо, назад видях някаква паста с морски неща и ми се стори, че има и кашкавал отгоре. Ядете ли я така, визирам морски неща с кашкавал?

 

Аз лично не съм пробвал никога, просто преди време не правех такива видове пасти/морски, но след като взех да правя, вече  бях слушал разни топ готвачи/италиански, че било основно правило да не се смесват морски неща с кашкавал.

Ако не го бях чул, сигурно щях да пробвам, а и не знам колко е вярно, но аз поне не смесвам. Отделно, че паста и пица си е кой както иска и има стотици варианти.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 27 минути , Alexander каза:

И аз да питам нещо, назад видях някаква паста с морски неща и ми се стори, че има и кашкавал отгоре. Ядете ли я така, визирам морски неща с кашкавал?

 

Аз лично не съм пробвал никога, просто преди време не правех такива видове пасти/морски, но след като взех да правя, вече  бях слушал разни топ готвачи/италиански, че било основно правило да не се смесват морски неща с кашкавал.

Ако не го бях чул, сигурно щях да пробвам, а и не знам колко е вярно, но аз поне не смесвам. Отделно, че паста и пица си е кой както иска и има стотици варианти.

И що да не я ядат- ако така им харесва:))))

Има много рецепти за паста с морски дарове и кашкавал. 

Опитай, може и на теб да ти хареса.

Аз мисля, че едно време  не са ги комбинирали, по същата причина, дето тука уж,  не се ядеше риба и мляко или яйца и риба.

Заради алергиите, от смесването на многото белтъци. Сега вече, нали виждаш, чевсякакви комбинации  се правят.

  • Харесвам 3
Публикувано:
Преди 1 час, AlexandraKo каза:

 

 

 

07517343-A2CF-4DAD-8CF5-DE02D9D9E822.jpeg.e134d3fa65e7080d907c1455904328d9.jpeg

А сега се пече това, ама ще ви кажа после, какво е. Някой,може да познае:))))

 

C34D2F26-F127-4D79-A1FF-4F8496F474F4.jpeg.e0ea84b4f8b50f0b8fc7a860847305c8.jpeg
 

Едит:

Ето го и готово:

 

AF3F9F7B-703E-4F6E-965F-3A21239CF234.jpeg.c786aec372285c9d0a1f45fc1077db3d.jpeg

Авокадо?

  • Харесвам 4
Публикувано:
преди 15 минути , Граф Вронски каза:

Авокадо?

Дааааа!Браво!

Ето и рецептата, много е вкусничко:

Авокадото трябва да е добре узряло и да е мекичко. Разделям го на две половинки , махам костилката и изгребвам с лъжица, като внимавам, да не повредя лодката:)))

Смесвам авокадо+рикота+крема сирене/ползвам Goldessa от Лидл/, сокът на 1 лайм лимон,  няколко сушени домата на ситно, няколко стръка пресен кромид,малко сол и три пасирани скилидки чесън/може и на прах/.

С това пълня авокадовите лодки, отгоре поръсвам настъргана моцарела и по половин гроздово зрънце за разкош:)))

Запичам, на 180/15 -20 минутки.

Може за предястие, може за основно, в нашия случай, ще е гарнитура за агнешко, в компанията на още някое зрънце грозде, без семки.

Агнешкото е върху канапе от задушени в масло картофи и моркови. Бялото винце се знае:))))

Наздраве!

 

7151655B-D35D-49A0-9457-050A59BBF115.jpeg.8bf380a30e9977dccf58ecc3b45d6425.jpeg

  • Харесвам 9
  • Браво 2
Публикувано:

Използвам последните зимни дни, за да изразходя последните 2 буркана кисело зеленце, с патка от Лидъл на прИмоция - патка с кисело зеле, джъмбо стафиди и ябълки за разкош. За десерт двойно шоколадов кекс с орехи. 

IMG_20210228_182138.jpg

IMG_20210228_182704.jpg

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Публикувано:

@AlexandraKo, вкусно ли става така авокадото? Аз преди време пробвах едно печено, ама с яйце в "дупката" и не беше моята рецепта... ама то по онова време правех всякакви тестове с авокадо, включително и шоколадов крем с авокадо 🙂 . Ама като че ли най-много ми харесва на салати.

 

Днес бяхме на брънч - английска закуска с не много английски продукти (освен baked beans 😂) и неснимана. И заложих заготовката за един елзаски специалитет - baeckeoffe (така ще изглежда в готовия вид утре): 

 

08032020-IMG_0778.jpg

  • Харесвам 15
Публикувано:
преди 27 минути , Роца каза:

@AlexandraKo, вкусно ли става така авокадото? Аз преди време пробвах едно печено, ама с яйце в "дупката" и не беше моята рецепта... ама то по онова време правех всякакви тестове с авокадо, включително и шоколадов крем с авокадо 🙂 . Ама като че ли най-много ми харесва на салати.

 

 

08032020-IMG_0778.jpg

@Роца, много е вкусно. Пасирам авокадото, с рикотата и крема  сиренето, а пресният лук/чесън, е накълцан на ситно, сушените домати - също. Ние непрекъснато ядем , че много обичаме. И се чудя, как да го приготвям вече, че на гуакамоле ни омръзва. Снощи беше на салата - нарязано, със сос от нар. За днес , една дружка ми подсказа, пък аз си го доизмишльотих. Печено с яйце и ние не го харесваме , някак, не си вървят двете:)))

Много е вкусно, като се пасира с крема сирене, сок от лайм и сол. 

И аз съм го пробвала в десерти - с нещо соленко или натюр, само с лимон, ни харесва повече.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Роца, аз съм пекла пълено авокадо с обезмаслена извара, ситно нарязани пера от зелен лук и ситно накълцани или смлени маслини. Хареса ни, защото маслините дават малко соленост🙂

Но откакто една пролет бях на алкална диета ми писнаха, както авокадото, така и салатите от бейби спанак, рукола и др. подобни зелении🙂

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

И аз да питам нещо, назад видях някаква паста с морски неща и ми се стори, че има и кашкавал отгоре. Ядете ли я така, визирам морски неща с кашкавал?

Предполагам става дума за пастата с морски дарове, която аз пуснах. Ако е така, "кашкавалът" е всъщност настърган пармезан, който (според мен поне) си е абсолютно задължителен завършек на всяка паста. Той е ароматен и се използва като подправка, а не като основна съставка.

  • Харесвам 5
Публикувано:

Широко разпространено е наистина в Италия да не се комбинира морска храна и паста с морска храна със сирене/ пармезан под претекста, че ароматите на морската храта и пармезана не се комбинират добре, но общо взето най вероятно корените са както @AlexandraKo е обяснила във стари вярвания, че не здравословно. Една статия по въпроса:

 

https://www.atlasobscura.com/articles/mixing-seafood-and-cheese

 

Аз изкомбинирах филе от лаврак с малко пармезан 🙂, идеята в рецептата е да се образува хрупкава коричка, на мен не ми беше много равномерна коричката, но въпреки това вкусно се получи:

 

DSC03527.JPG.5f3f6757876f882402f22d5474f6752d.JPG

  • Харесвам 15
Публикувано:
На 23.02.2021 г. в 14:03, chandni каза:

От известно време започнахме да наблягаме на салатите, като усилено експериментираме с дресингите. ...

Днес си сефтосах кухненското роботче с пасирането на сушени домати в зехтин, зехтина, люта чушка, половин портокал и чесън. Е, аз го ползвах за бонфилетата, но с малко промени, ще е чуден дресинг за зелени салати. 

  • Харесвам 4
Публикувано:

Постна крем супа, от зеленчуци, с джинджифил и куркума:

 

F498E318-F8BD-4C97-8C65-90E584BFC74E.jpeg.b67ed7187ac335800e1e22dfa6a85b21.jpeg

 

И крем от смлени овесени ядки, маскарпоне,течна сметана, какао на прах и малко подсладител, отгоре - орехи:

 

FCD095D0-D2A3-42AF-A868-65866E875BA7.jpeg.d5dca2b79082d3dc505f37ae273aebdf.jpeg

 

 

  • Харесвам 12

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.