Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

КИШ "ФАНТАЗИЯ"

 

Заговорихме се за кишове и днес набързо измислих вечерята - Киш "Фантазия". От няколко дни го планирам. Всъщност, ако трябва да съм откровена с вас, това си е един най-обикновен киш "Разчисти хладилника" 🙂 Но пък, съгласете се, къде по - добре звучи Киш "Фантазия", нали 🙂  Снимах основните стъпки, надявам се да е полезно 🙂 С телефона качеството и цветовете са ужас, но това е. 

 

Основните продукти за тестото са:

 ·      150 г студено масло, нарязано на кубчета

·      щипка сол

·      300 г пресято брашно

·      2 яйца

·      3 суп. л. студена вода

 

Веднага правя уговорката, че това е моята рецепта, която ползвам за основа и винаги се получава много добре. Правила съм рецепти и с пармезан в тестото, с бакпулвер, само жълтъци. Мисля, че която и рецепта да хванете няма да сбъркате. Тук не би трябвало да има какво да се обърка. Необходимо е да имате тавички - една голяма /моята е с падащи стени/ или няколко малки /снимка 1/.  Аз реших да направя мини-кишчета в малките тавички 🙂 

За да приготвите тестото пресейте брашното, добавете солта, студеното на кубчета масло. Това си го правя директно на плота, по-лесно ми е - снимка 2.  Маслото бързо се претърква през брашното, като целта е да стане на трохи, без да се разтопява. Не трябва да има големи парчета масло. След това се слагат едно по едно яйцата, добавя се водата и тестото се събира на топка - сн. 3. 

* Забележка: Влажността на тестото зависи от големината на яйцата. Ако са L размер добавете 1-2 суп. л. вода, ако са по-малки добавете 3 суп. лъжици. Тестото трябва да е меко и еластично. Увийте го във фолио и го охладете в хладилника 30 минути.

През това време пригответе плънката. Вариантите тук са много. Правила съм киш "Лорен", лучен тарт с риба тон, киш със сьомга и броколи. @Роца има страхотни рецепти в тази връзка 🙂 В случая моята плънка е - около 150 г колбаси, 1 яйце, различни видове сирена/кашкавали - около 150 г., няколко маслини, 2 с.л. топено сирене, 2 кисели краставички, 2 с.л. доматено пюре, малко черен пипер и риган - сн. 4. 

Махнете фолиото, сложете един лист опаковачно домакинско фолио и разточете тънка кора. С помощта на фолиото ще пренесете по-лесно тестото върху тавичката, ако го правите в една голяма тавичка, като го обърнете наобратно. Така фолиото ще остане отгоре и по-лесно ще оформите основата. При мен го разточих на няколко по-малки кори и оформих тавичките.   Отстранете ненужните краища, притеснете в ъглите с пръсти - сн. 5. Надупчете леко с вилица - сн. 6. Загрейте фурната на 200 С и запечете кората/корите леко за около 10 - 12 минути - сн. 7. Без вентилатор и пара 🙂  Извадете от фурната основите, сипете плънката и запече още около 20 минути. Това е - сн. 8. 🙂

 

160616365_718993262114053_3235983800116048037_n.jpg

160408548_767007507252121_5537484178853572588_n.jpg

160449395_3754286948002604_1870004627310869964_n.jpg

160834858_1829367673879440_7822303828308990502_n.jpg

160166361_1058644144644387_4986550291133461722_n.jpg

160172954_138643678075562_1142195416617892125_n.jpg

160792424_4216658028367922_2904762413696854880_n.jpg

160200394_1047619092396580_83439295449032699_n.jpg

  • Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 6
Връзка към коментар
На 9.03.2021 г. в 18:35, Sju каза:

Доколкото разбирам се гони консистенция на флан/крем карамел, а моето има съвсем лека структура с трохи. 

 

204913567_IMG_20210309_1943522.jpg.be6f192450b80bc0b0cdc97bb1093619.jpg

Да, като консистенция е по-скоро на флан и стои гладко. Но ако е само с бадемово брашно, както при теб, предполагам ще е малко по-зърнисто.

 

@Lindt, аз имам още около 1 кг кокосово брашно (купено при един изблик на ентусизъм). Не му станах фен, именно заради структурата, която дава на печивата. Тъй като поема много течност, обикновено го добавям в плънки за сладкиши или солени печива, които са по-сочни (например, разни плодови, или тарта/киш с домати). Използвам го и за сгъстяване на сосове (бешамел), както и в шкембе-чорба (да не ме бият пуристите! 😂). Тук лъжица, там - две и пакетът намалява 😉.

 

Аз тази седмица се самоосвободих от готвене и фамилията се грижеше за вечерята. Не съм снимала, тъй като бяха основно полуфабрикати. Но пък си е кеф само да се примъкнеш на вече сложената маса 😉 .

Днес сутринта се сетих за една реплика от един от любимите ми епизоди от сериала The Big Bang Theory: "ако пиеш коктейл преди 11 часа през седмицата, имаш проблем с алкохола. Ако го правиш в неделя, е брънч!". Та от няколко седмици насам практикувам удоволствията на брънча. И много ми харесва. Това беше днешният - със скоунс, бейгъли и бъркани яйца.

И една крем-супа с пащърнак и картофи, от книгата ми с рецепти от света на "Междузвездна война".

 

20210314_111604.jpg

 

20210314_152937.jpg

  • Харесвам 21
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар

От мен снощната вечеря - пълнен батат и крем брюле. Сладкия картоф напълних с бекон, разни сирена, зелен лук и няколко царевички. Стана ужасно вкусен. Правя за първи път. Споделих идеята на приятелка, а тя ми каза че е правила веднъж, но домашните я помолили повече солена тиква да не им поднася 😂😂😂. На брюлето снимки няма, защото свърши. Тази вечер сме на баница и яйца по панагюрски, заговяваме. Не че някой спазва постите, но малко разтоварване.

IMG_20210313_203603.jpg

IMG_20210313_203731.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 2
Връзка към коментар
Дани Магелани

С блатове Медовик с парченца сини сливи направих бързо торте.

Благодаря на Ева за рецепта за крем за намазване на блатовете - крема сирене, подсладено кондензирано мляко и ром /нямах бейлис/ ! 

И за да е в духа на блатовете, намазах отгоре с домашен сливов мармалад.  Може да се залее и с глазура от разтопен шоколад с масло.

Бързо, лесно, вкусно!

20210315_073146.jpg

20210315_074314.jpg

20210315_074907.jpg

20210315_073307.jpg

  • Харесвам 17
  • Браво 2
Връзка към коментар

Уж здравословно - кюфтета с пилешка кайма (домашно смляна) по рецепта на бонапетит.бг (нещо имам проблем със сайта):

807971D6-F823-4F56-BAB6-5D72A3B455A5.jpeg.0e8494d07cfe85c0c7dab9b285318553.jpeg
 

E76FCF21-4920-4BF6-B76D-E445A78D0192.jpeg.996e42eb8dbbbdff37e8d27158e4bde0.jpeg

 

Много ни харесаха и ги слагам в семейния рецептурник.

 

  • Харесвам 18
  • Браво 1
Връзка към коментар

Днес успях да направя фламкутен-а/тарт фламбе-то, за което бръщолевя от две седмици 🥳 Не съм ходила до Хит за крем фреш, но трябваше спешно да използвам бекона, който купих в Бургас и рискувах със заквасена сметана. 

https://www.cookwithasmile.com/фламкухен-тарт-фламбе/

Много съм доволна от резултата, редуцирах бекона в рецептата с 50 %, смених лука с червен, забравих индийското орехче и добавих халуми 😄 На тези градуси се пече не повече от 8 минути, не знам след 15 какво щеше да е останало🤔

IMG-08db9bfb9f5fb77ce94584283340820b-V.jpg.661b8f25159fb32d7d1af24a51eef28f.jpgIMG-54cc94e119c44a3defd0e900b8a43725-V.jpg.23a5517421b916739c77ab31a2f11e43.jpg

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 2 минути , Lindt каза:

Днес успях да направя фламкутен-а/тарт фламбе-то

Чудесно изглежда, браво! Ще станеш редовна в тази тема май... :girl_wacko:Аз като ти казвах, че не е страшно и не хапем, ти не вярваш! :girl_crazy:

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 1 минута , chandni каза:

Чудесно изглежда, браво! Ще станеш редовна в тази тема май... :girl_wacko:Аз като ти казвах, че не е страшно и не хапем, ти не вярваш! :girl_crazy:

Жижо днес е намерил първите домати със зелена семка от пазара, та ако са вкусни, минаваме на домати с песто, нахут и сирене до есента.  Тук ми стават интересни тестени неща, а това не е типичното ни меню. Но ще ви набюдавам, цари дружеска атмосфера в темата 🙃

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Lindt каза:

Жижо днес е намерил първите домати със зелена семка от пазара, та ако са вкусни, минаваме на домати с песто, нахут и сирене до есента.  Тук ми стават интересни тестени неща, а това не е типичното ни меню. Но ще ви набюдавам, цари дружеска атмосфера в темата 🙃

Ееее,стига само с тия зеленчукови предложения.Даже си мисля,че е редно да докладвам на модераторите да ти изтрият мнението.

  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 8 минути , Emil Chakalov каза:

Ееее,стига само с тия зеленчукови предложения.Даже си мисля,че е редно да докладвам на модераторите да ти изтрият мнението.

 

🤭 Емо, стегни се и дай някоя рецепта за шашлик със сини сливи, че вече 6 години не мога да си спомня къде из твоя район хапнахме така вкусно. И катък със сини сливи имаха. 

Връзка към коментар
преди 6 минути , Lindt каза:

 

🤭 Емо, стегни се и дай някоя рецепта за шашлик със сини сливи, че вече 6 години не мога да си спомня къде из твоя район хапнахме така вкусно. И катък със сини сливи имаха. 

Механа Кайзера-Орешак.Там се увличат,та понякога не можеш да намериш какво да си поръчаш.

Вариации на сливи много.На шашлик не знам.Сигурно служат за овкусяване,като зеленчуците в Пиле със зеленчуци.

Иначе сушени сливи-на ушаф,печени картофи на фурна със сушени сливи,дивечово месо със сушени сливи,сушени сливи увити в бекон,и за десерт шоколадови сушени сливи.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 минути , Emil Chakalov каза:

Механа Кайзера-Орешак.Там се увличат,та понякога не можеш да намериш какво да си поръчаш.

Вариации на сливи много.На шашлик не знам.Сигурно служат за овкусяване,като зеленчуците в Пиле със зеленчуци.

Иначе сушени сливи-на ушаф,печени картофи на фурна със сушени сливи,дивечово месо със сушени сливи,сушени сливи увити в бекон,и за десерт шоколадови сушени сливи.

 

На нас много ни хареса тогава и изброеното ми звучи и сега вкусно 🙃  Направо не мога да повярвам, че не съм те питала досега. Дано работи като ви стане зелена гората и дойдем на разходка. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

От мен едни спагети Болонезе. Днес е ден за чийтване 😄 

Аз, лично, нямам никакво желание да готвя тези дни, не ми се и яде. Май това е знак, че трябва рязко да хфръкна нанякъде 😄 

DSC_0598-2.jpg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар
Дани Магелани

И отново тортичка с блатове Медовик. Смених  крема сиренето със заквасена сметана в крема. Не е по-добре, според мен. Налях повечко добър ром и стана пияна торта.

Ами създаваме си добро настроение в тази гадна пандемия! И, за съжаление, трупаме крилца!

20210319_202956.jpg

20210320_094627.jpg

20210320_094536.jpg

  • Харесвам 18
Връзка към коментар

Линд, браво, много ми харесва тарт фламбето. Ще да потърся рецепта, не съм правила. 

Бруки пай направих днес (идва от брауни плюс куки). Малко промених рецептата, тя беше повече шоколадова, ама реших да има някакво равновесие. За друго правене в браунито ще сложа и ядки, че тук имаше само шоколад. Еретично ще кажа, че по принцип не съм фен на браунито, много елементарен сладкиш идва, и нищо феноменално във вкуса, на фона на сериозно хубавите съставки. Например, кекс харесвам повече, а няма в него ни огромно количество шоколади, ни толкова масло. А най-обичам влажни сладкиши, от рода на разни мадейрански. Оф топик, де. 

IMG_20210320_115920.jpg

IMG_20210320_120125.jpg

IMG_20210320_120302.jpg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар
На 15.03.2021 г. в 20:43, Lindt каза:

Днес успях да направя фламкутен-а/тарт фламбе-то

А с какво сирене го направи, че то тарт-фламбето (фламкухена), ако не миреше на чорапи от сирене като Мюнстер, не се брои за успешно! :biggrin:

  • Смея се 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.