Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

@luba_rizova, много добре изглежда този десерт. Може ли рецептата 🙂 

 

@Lindt, @Emil Chakalovмного ми стана интересно с тези сливи 🙂 Никога не съм яла сливи с месо. Намерих тази рецепта, може и да я опитам. Сигурно сама ще си го ям, но пък звучи интересно 🙂 

 

 

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 6 минути , Eva eva каза:

@luba_rizova, много добре изглежда този десерт. Може ли рецептата 🙂 

 

@Lindt, @Emil Chakalovмного ми стана интересно с тези сливи 🙂 Никога не съм яла сливи с месо. Намерих тази рецепта, може и да я опитам. Сигурно сама ще си го ям, но пък звучи интересно 🙂 

 

 

 

Аз изпадам във възторг от почти всяко добавяне на плодове в ястие и сливите не правят изключение. Мисля, че някъде из Северна България има традиционни рецепти за телешко със сини сливи, мама ми е казвала, но поради особеностите на българските заведения, няма голям шанс да опиташ нещо такова. 

 

Дано стане много вкусно! 

  • Харесвам 5
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 37 минути , Eva eva каза:

@luba_rizova, много добре изглежда този десерт. Може ли рецептата 🙂 

 

@Lindt, @Emil Chakalovмного ми стана интересно с тези сливи 🙂 Никога не съм яла сливи с месо. Намерих тази рецепта, може и да я опитам. Сигурно сама ще си го ям, но пък звучи интересно 🙂 

Ейй, какво се хванахте за сливите? 

В гювеча има 100 гр сливовица и 50 гр. сланина - това са продуктите, които "правят" манджата!😄

 

У нас днес - банално: печена скумрия с картофена салата+праз лук, за десерт - вино!

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Фил каза:

:yes: телешко със сини сливи си е класика :yes:

Най- отвратителната, за мен манджа е телешко/агнешко, със сини сливи. На баба ми, това бяха два от специалитетите, с които се гордееше и които още от дете не харесвах и си ми остана. Еле пък, като напълнеха агнето за Великден, че и сушени сини сливи в плънката, ми беше много противно:(

И до ден днешен, тази неприязън си ми седи:(((

На вкус и на цвет...

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Мама в дроб сърмата слага стафиди и ми допада. Иначе, аз също като шоколадка обичам смесване на вкусове - сладко със солено. По този повод с този сладък картоф се сетих за тиквена крем супа със заквасена сметана, която правя и която ми е любима на мен и мъжо. Децата я ненавиждат. Една приятелка реши да я опита, и тя я изхвърлила. Та, наистина вкуса на всеки е различен. 

@Eva eva, ето по тази рецепта, само намалих захарта наполовина в браунито и 20% в бисквитката, и кукито го направих с орехи, не с шоколад. 
https://annieandjeff.com/brookie-pie/

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , neuromancer каза:

Аз днес съм на скара.

Абе можеше и по-добре да е на вкус, ама като за първи път е добре

 

IMG_20210320_125442768.jpg

Много ти е готина скарата!
Това, в селската къща ли, дето има градина и хамак?

Връзка към коментар

Аз съм готвила по тази рецепта свинско с моркови и сини сливи и на мен ми харесва, даже съм го правила няколко пъти, което сравнително рядко ми се случва, понеже обичам нови неща и постоянно екпериментирам 😀.  Мисля, че е добре балансиран вкуса, без да сладнят много сините сливи, но наистина не на всеки харесват такива комбинации:

 

http://www.menumag.bg/recepta/svinsko-s-morkovi-sini-slivi-i-saider-v-gyrne

 

Иначе, аз направих опит за брауни с тахан, което трябваше да изглежда така:

image.png.05ad04c6e887aed8f3c5be03a820a2ba.png

но при при мен топинга не беше със нужната консистенция и понеже ме мързеше го напляках отгоре на буци, но на вкус е добре, особено ако човек обича вкуса и аромата на тахан:

 

DSC03553.JPG.234bae25e8249bc3f6339968e3734f79.JPG

 

 

Репецeптата е тази:

http://cafefernando.com/tahini-and-leblebi-swirl-brownies/

 

Още - супа топчета по италиански с кайма от пуешко и оризови нудли с пиле и броколи:

 

DSC03544.JPG.56690609c1b6067ec0250606c5f48ab5.JPG

 

DSC03550.JPG.9903028d1fe9afde92f9a7135ac9f81b.JPG

  • Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 12 минути , luba_rizova каза:

Мама в дроб сърмата слага стафиди и ми допада. Иначе, аз също като шоколадка обичам смесване на вкусове - сладко със солено. По този повод с този сладък картоф се сетих за тиквена крем супа със заквасена сметана, която правя и която ми е любима на мен и мъжо. Децата я ненавиждат. Една приятелка реши да я опита, и тя я изхвърлила. Та, наистина вкуса на всеки е различен. 

@Eva eva, ето по тази рецепта, само намалих захарта наполовина в браунито и 20% в бисквитката, и кукито го направих с орехи, не с шоколад. 
https://annieandjeff.com/brookie-pie/

Да, това е - не обичам да смесвам сладко и солено, противно ми е , откак се помня. Макар че, сега се сещам, че пастет от фоа гра, с няколко капки сос от черни боровинки ми харесва...

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Много ти е готина скарата!
Това, в селската къща ли, дето има градина и хамак?

Да, там.

Миналия уикенд правих ребърца и станаха доста по-вкусни, ама може и да сме били умрели от глад, че сума време се мъчих да запаля въглищата 🙂

  • Харесвам 4
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Eva eva каза:

@luba_rizova, много добре изглежда този десерт. Може ли рецептата 🙂 

 

@Lindt, @Emil Chakalovмного ми стана интересно с тези сливи 🙂 Никога не съм яла сливи с месо. Намерих тази рецепта, може и да я опитам. Сигурно сама ще си го ям, но пък звучи интересно 🙂 

 

 

 

Да,свинско със сини сливи е ОК.Сложи пет-шест сливи,да не сложиш кило.

Също обичаме готвени картофи на фурна със сушени сливи.Аз лично после сливите не ги ям,само за овкусяването.

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
Преди 1 час, neuromancer каза:

Аз днес съм на скара.

IMG_20210320_125442768.jpg

 

преди 53 минути , neuromancer каза:

Да, там.

Миналия уикенд правих ребърца и станаха доста по-вкусни, ама може и да сме били умрели от глад, че сума време се мъчих да запаля въглищата 🙂


Ох, ох, като се сетя за чураското в Бразилия и почвам да се облизвам и да преглъщам  ... :grin: .
P.S. Ето тук бях пускал снимка от чураското 

Връзка към коментар

В нашия край се прави кумска сливова манджа (яхния). Когато се заколи прасето, се отделя най-вкусното и крехко месо и с него на Йордановден, когато кумовете (кръстниците) идват на гости (носят краваи на кръщелниците си) се гощават с такава яхния. Прави се със свинско месо, лук и сини сливи. На мен ми е вкусно и я обичам, но принципно нямам проблеми със смесването на вкусовете.

И да съм по темата, днес вечерята е свинско със зеленчуци и сладко-кисел сос. Е ми, добре ми се получи, бих казала, че мога спокойно да не ходя в китайски ресторант. Само трябва да се пробвам и с паниран сладолед. Имах време днес и спретнах едни постни виненки от тефтера на баба.

IMG_20210320_202534.jpg

IMG_20210320_141824.jpg

  • Харесвам 16
Връзка към коментар
преди 44 минути , Фил каза:

 


Ох, ох, като се сетя за чураското в Бразилия и почвам да се облизвам и да преглъщам  ... :grin: .
P.S. Ето тук бях пускал снимка от чураското 

Аз още не мога да го докарам както си трябва...

Връзка към коментар

Да се похваля с едни миди , купени от Кауфланд - пресни и вкусни. Да ми замирише на море, че ми се е затъжила душата.. Приготвям ги с чесън, бяло вино, масло и дръжки от магданоз и копър за аромат и лимон.  

image.png

  • Харесвам 13
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Бръмбар каза:

супа топчета по италиански с кайма от пуешко

Може ли рецепта? Хвърлила съм око на една подобна и да сравня коя ще ми хареса повече 🙂

 

В детството ми майка ми правеше лучена яхния с пилешко и сини сливи. Хубав спомен ми е, може би защото е преобладавал сладкия вкус и като на всяко дете сладкото ми се е услаждало повече 🙂

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако преди време някой ми беше казал, че ще се впусна в правене на макарони, щях доста да се посмея, предвид, че бяхме само на готова храна и ресторанти. 

Преди седмица се озовах на много приятен курс... за правене на френски макарони for dummies. Като изключим посещенията на хранителните магазини, това ми беше първи социален контакт от лятото насам. И първата бяла захар от половин година насам.

IMG_20210315_221547.jpg.719f0e07244721cb2252afc6225b6752.jpg

(моите са шоколадовите).

 

Едва снощи ми остана време и смелост да опитам в домашни условия. Всичко тръгна сравнително добре, 

 

IMG_20210320_215740.jpg.d79f5150a9ac5338db0e6b91e15c69c3.jpg

 

IMG_20210320_222303.jpg.a37aa7f38fcc2b8142310c4e616d0db5.jpg

 но уви не завърши успешно. И в къщи, и приятели ме успокоиха, че те и дефектни биха ги изяли 🙂 То и аз бих 😄

 

 

 

  • Харесвам 10
  • Браво 8
Връзка към коментар
преди 11 часа, AlexandraKo каза:

Най- отвратителната, за мен манджа

Използвам това мнение , за да направя едно малко предложенийце: Като подтема нека всеки сподели коя манджа не би вкусил втори път. Така да затвърдим казаното големи кулинари, че "колкото човеци, толкова и вкусове" ( май така беше).  🙂

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

И тъй като аз дадох предложението нека открия сезона:

1.Никога, ама наистина никога повече през живота си не бих опитал виме от крава. Случи ми се, когато бях на 12-13г. Това е най-отвратителното нещо, което съм вкусвал.  

2.Другото нещо, което не бих опитал - прясно ( меко сирене). И зглежда абсурдно,за човек като мен, който не сяда без сирене на масата, но в детството ми се случи да ям прясно сирене, подквасено с развалена мая. Последствията бяха катастрофални. От тогава това млечно произведение е извън моя "репертоар", като имате в предвид, че през трапезата седмично "минават" 3-4кг.  

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Sju каза:

Ако преди време някой ми беше казал, че ще се впусна в правене на макарони, щях доста да се посмея, предвид, че бяхме само на готова храна и ресторанти. 

Преди седмица се озовах на много приятен курс... за правене на френски макарони for dummies. Като изключим посещенията на хранителните магазини, това ми беше първи социален контакт от лятото насам. И първата бяла захар от половин година насам.

IMG_20210315_221547.jpg.719f0e07244721cb2252afc6225b6752.jpg

(моите са шоколадовите).

 

Едва снощи ми остана време и смелост да опитам в домашни условия. Всичко тръгна сравнително добре, 

 

IMG_20210320_215740.jpg.d79f5150a9ac5338db0e6b91e15c69c3.jpg

 

IMG_20210320_222303.jpg.a37aa7f38fcc2b8142310c4e616d0db5.jpg

 но уви не завърши успешно. И в къщи, и приятели ме успокоиха, че те и дефектни биха ги изяли 🙂 То и аз бих 😄

 

 

 

Що не завърши успешно, виждат ми се, не лоши. Ти тренирай, тренирай, че таз тава, струва цяло състояние:(

Сега в Дубай, на 8-ми март, ми дадоха,за подарък роза и един макарон, с такъв тържествен вид, че и с надпис. После видях, че е 10 дирхама в сладкарницата.Което е2,5 евро:(

 

AA49CA9D-15FC-43FE-ACB5-C023C77D56EA.jpeg.a082a82b7917d317b216325cb02eea45.jpeg

 

Сега видях, като въздишах из магазините за домакински работи в Дубай, ей такава, силиконова подложка, специално за макарони, да не се разливат.

 

image.jpeg.5eb26e72173b65e6240bdcae28b193e2.jpeg

 

https://cookpad.com/ru/recipes/6850423-dva-provieriennykh-rietsiepta-frantsuzskikh-pirozhnykh-makaruns-french-macarons

 

А тука, рускините споделят опит и разни трикове, ако искаш, погледни, можида ти е полезно.

И аз се пробвах веднъж, преди време, станаха, като корички:((( Щото и по- големи ги наплясках, като се разтекоха, съвсем. Ама, после им направих , един крем с маскарпоне,та направих мини тортички, с по 3 блата. Изядохме си ги:)))

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 5 часа, Sju каза:

Може ли рецепта? Хвърлила съм око на една подобна и да сравня коя ще ми хареса повече 🙂

 

В детството ми майка ми правеше лучена яхния с пилешко и сини сливи. Хубав спомен ми е, може би защото е преобладавал сладкия вкус и като на всяко дете сладкото ми се е услаждало повече 🙂

 

 

 

 

Разбира се, заповядай 🙂.  При мен беше с пуешка, вместо с обикновена кайма от свинско и телешко, хареса ми:

 

https://www.lunchbox.eu/bg/recipe-items/supa-topcheta-po-italianski/

 

Аз имам 2 неуспешни опита за макарони - единият път по рецепта на Йоана, другият по на Ирина Купенска. Емии... толкова им се старах, та държах белтъците по 3 дни в хладилника, мерих ги, теглих ги, абе спазих всички указания и накрая ни полички, ни нищо - едни спихнати станаха. И ние ги изядохме криво-ляво, но засега се въздържам от нови опити ;-)).

 

В класацията ми за необичани манджи за сега е шкембе - чорба 😀. Даже не съм и я опитвала, но видът й (имам чувството, че някой е нарязал на лентички хавлиена кърпа) и мисълта за нея са ми толкова отблъскващи, че нямам и желание да я опитам, а на толкова хора е любима ☺

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Само за информация. Френски макарони в домашни условия се правят от невъзможно към много трудно. Освен ако не разполагате с конвектомат.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Днеска ще падне готвене:))

Че две седмици, все на ресторантска манджа, ни се е доял боб:((

Докато Марийка пере, а бобът се вари на бавен огън, наплесках едни кокоски, измишльотини :

Кокосово масло , кокосови стърготини, еритритол и смлени орехи. Поръсени, с какаови пръчици.

С кафенецето тръгнаха екстра:)))

 

B3173775-E327-43C7-9369-680B09043BC3.jpeg.78549b37b3cf7e3bea518cac402e9ce4.jpeg
 

32B560BE-9A86-4FC3-A3E0-A2B378D4764A.jpeg.ace4e2e3d4e7fb0ea4b43c25369b2067.jpeg
 

Но сервирам, само по една:)))

 

4CF82348-3CDC-41D4-9B23-D42A25444265.jpeg.213f15f61d709e44345191420caf4fec.jpeg

  • Харесвам 20
Връзка към коментар
преди 4 часа, дядо Пепи каза:

Използвам това мнение , за да направя едно малко предложенийце: Като подтема нека всеки сподели коя манджа не би вкусил втори път. Така да затвърдим казаното големи кулинари, че "колкото човеци, толкова и вкусове" ( май така беше).  🙂

Има подобна тема, която да "приютява" такъв тип кулинарни предложения, но внимавай, че както гласи и заглавието... "...тема със снимки не за гнусливите🙂

 

  • Смея се 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   1 магеланец

    • ЕмиЖор
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.