Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Докато размишлявам днес, набръжко, по рецепта “ изчисти хладилника”:)))

Тиквички, зелени чушки, пресен лук и чесън, домати, 2 връзки магданоз, подправки+125 гр. масло, всичко наведнъж, за два часа, на 150 градуса. После -заливка от яйца, настъргана моцарела и 3 лъжици заквасена сметана. 

Получи се нещо, като зеленчукова кето мусака, много вкусно:

 

762AD2DE-860B-4AC1-A14E-1CE694A807C7.jpeg.4de9e0bf0e56d306ffafd9341a2dbf3f.jpeg

 

A42FEA42-38B9-4BCB-BB21-510ED4C3C611.jpeg.a7f9025236159fa291d905850e19cac4.jpeg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар
На 1.04.2021 г. в 10:53, luba_rizova каза:

@Lindt, о, благодаря, че си се разровила за рецепти и споделяш, тази втората си я копвам, и ще я правя. Кантучини не харесват домашните, че са твърди, макар и си права, че са подходящи за преходи(твоите изглеждат чудни) , нито се развалят, нито нищо. Но, тези вторите сладки са баш баш по мой вкус. И ми стана интересно, че @Роца има същия проблем като дОма - никой не яде любимия ми английски коледен кейк, а е божествен, с щолена имам повече последователи, но кейка харесвам повече, ама ядох си го 3 години спрях също. Тези хора не разбират значи.

 

https://marmottesetchocolat.com/blog/2013/12/sables-aux-fruits-secs.html

 

Вторите бисквитки, още топли-топли 🙂 Благодаря на @Роца за чудесния вкус и подбор на рецепти. Мога само да съжалявам, че не обича броколи 🙂

1617465447244.jpg.d74cc39558f7ce40d0eee390c746e77b.jpg1617465447243.jpg.7d1b3db13f2fb63b3a7311048fd16906.jpg

1617465411712.jpg.7b0014604169fcc92be7b9bc09787533.jpg1617465411708.jpg.5b50ffcb6d6c7f9d88fc1819408dfb46.jpg1617465447239.jpg.a9545c25f98349a97dd803d6b5366651.jpg1617465411703.jpg.db98ed831bfb60b0923866a3cf22956b.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 10
Връзка към коментар
преди 37 минути , Lindt каза:

https://marmottesetchocolat.com/blog/2013/12/sables-aux-fruits-secs.html

 

Вторите бисквитки, още топли-топли 🙂 Благодаря на @Роца за чудесния вкус и подбор на рецепти. Мога само да съжалявам, че не обича броколи 🙂

1617465447244.jpg.d74cc39558f7ce40d0eee390c746e77b.jpg1617465447243.jpg.7d1b3db13f2fb63b3a7311048fd16906.jpg

1617465411712.jpg.7b0014604169fcc92be7b9bc09787533.jpg1617465411708.jpg.5b50ffcb6d6c7f9d88fc1819408dfb46.jpg1617465447239.jpg.a9545c25f98349a97dd803d6b5366651.jpg1617465411703.jpg.db98ed831bfb60b0923866a3cf22956b.jpg

Много се радвам, че са ви харесали 🙂! А броколито, наистина, не ми е много по сърце... но все пак е повече от брюкселското зеле и бамята 😂

 

@luba_rizova, права си английския коледен кейк - хора без вкус! 😂 Аз доскоро бях намерила алтернатива - в магазините на Маркс и Спенсър пускаха индивидуални кейкове преди коледа, та си купувах и си хапвах. Ама сега след Брекзита, снабдяването стана трудно...

 

Аз тъкмо сложих един киш Лорен да се пече за вечеря, снимка след малко.

  • Харесвам 3
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 52 минути , Роца каза:

Много се радвам, че са ви харесали 🙂! А броколито, наистина, не ми е много по сърце... но все пак е повече от брюкселското зеле и бамята 😂

 

@luba_rizova, права си английския коледен кейк - хора без вкус! 😂 Аз доскоро бях намерила алтернатива - в магазините на Маркс и Спенсър пускаха индивидуални кейкове преди коледа, та си купувах и си хапвах. Ама сега след Брекзита, снабдяването стана трудно...

 

Аз тъкмо сложих един киш Лорен да се пече за вечеря, снимка след малко.

Този киш не го видях във френските рецепти вчера. Но и още нямам формичка 😭 Но си направих списък с 8 неща от там, за да си готвя.

 

А за броколите видях, че не са ти симпатични. Надявах се на някое клафути с броколи, че това си имам в хладилника - 30 яйца, сирена и броколи. 

Ей това ще направя, но явно не днес, че с късен обяд и бисквити останахме без ентусиазъм за вечеря: 

 

https://itsavegworldafterall.com/easy-broccoli-cheese-egg-bake/

 

Връзка към коментар

много тъп въпрос, ама как варите яйца за боядисване? всеки път ми се пукат половината, затова питам, не че не мога да си сваря яйца

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , neuromancer каза:

много тъп въпрос, ама как варите яйца за боядисване? всеки път ми се пукат половината, затова питам, не че не мога да си сваря яйца

Слагам ги в студената вода и ги варя до завиране. Щом водата заври хубаво, ги дърпам от огъня и моментално ги заливам със студена вода (и лед от фризера съм слагал), за да прекъсна процеса на готвене. Пак може да се спука някое яйце, но далеч не е градобитнината, която беше преди, като ги варях „както обикновено“.

Във водата слагам оцет.

 

Днес пак се наложи аз да вилнея в кухнята, спасих положението с варени картофи с масло. Снимки нямам, но бяхме точно като в картината на Ван Гог - „Селяни ядат картофи“.

  • Смея се 10
Връзка към коментар
преди 34 минути , neuromancer каза:

много тъп въпрос, ама как варите яйца за боядисване? всеки път ми се пукат половината, затова питам, не че не мога да си сваря яйца

Яйцеварка - няма празно, дори с бели яйца.

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

@neuromancer аз слагам на дъното на тенджерата и малка хавлиена кърпа. После редя яйцата, но да не са на етажи и да се чукат едно в друго при бълбукането. Заливам ги със студена вода и добавям сол. Оцет във водата до сега не съм слагала, но ще пробвам и с този трик как е. Случвало се е някое друго яйце да се пукне, но не е масово пукане. Зависи и от самите яйца и черупки. Всеки иска бели и със здрава черупка яйца, ама и с тях има най-много жертви🙂

Също е важно яйцата да са стояли предварително около час на стайна температура. Не направо от хладилника в тенджерата.

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

@Lindt, нямам рецепта за клафути с броколи, ама имам за киш със сьомга и броколи 😉 https://marmottesetchocolat.com/blog/2011/06/quiche-au-saumon-et-brocolis.html

А ако искаш рецептата за киш Лорен, ще ти я напиша, много е лесна.

Моята тази вечер имаше малък провал в печенето, ама карай, идеални хора няма 🙂 .

@neuromancer, аз много намалих поразиите по яйцата, откакто започнах да пробивам съвсем леко черупките в долната част, за да излезе въздухът при варенето. Правя го с дебела игла или върхът на тънък нож (имам един такъв), но в Амазон видях, че продават направо и джаджи за пробиване. Тоя номер го видях в клипче на един френски ютубър, който живее в Япония и в този клип прекара 24 часа с един японски готвач, който държи ресторант за рамен в Токио. Японският шеф така пробиваше дупки в яйцата (около стотина поне на брой) преди да ги сложи да се варят, с един такъв уред и азваше, че е за да н се пукат при варенето. Аз реших да пробвам с домашната губерка 😂. На майтап, на истина, ама работи!

 

И да ви покажа моят(а) киш Лорен и едно гъмбо от Нови Орлеан (или почти оттам 😉 ) от седмицата.

 

 

29032021-IMG_0538.jpg

 

20210403_200040.jpg

  • Харесвам 18
  • Благодаря 2
  • Браво 3
Връзка към коментар
преди 6 минути , Роца каза:

@Lindt, нямам рецепта за клафути с броколи, ама имам за киш със сьомга и броколи 😉 https://marmottesetchocolat.com/blog/2011/06/quiche-au-saumon-et-brocolis.html

А ако искаш рецептата за киш Лорен, ще ти я напиша, много е лесна.

Моята тази вечер имаше малък провал в печенето, ама карай, идеални хора няма 🙂 .

@neuromancer, аз много намалих поразиите по яйцата, откакто започнах да пробивам съвсем леко черупките в долната част, за да излезе въздухът при варенето. Правя го с дебела игла или върхът на тънък нож (имам един такъв), но в Амазон видях, че продават направо и джаджи за пробиване. Тоя номер го видях в клипче на един френски ютубър, който живее в Япония и в този клип прекара 24 часа с един японски готвач, който държи ресторант за рамен в Токио. Японският шеф така пробиваше дупки в яйцата (около стотина поне на брой) преди да ги сложи да се варят, с един такъв уред и азваше, че е за да н се пукат при варенето. Аз реших да пробвам с домашната губерка 😂. На майтап, на истина, ама работи!

 

И да ви покажа моят(а) киш Лорен и едно гъмбо от Нови Орлеан (или почти оттам 😉 ) от седмицата.

 

 

29032021-IMG_0538.jpg

 

20210403_200040.jpg

Роце, как е губерка на френцки?

 

@Брани, обърни внимание, в мнението на Роца над моето можеш да видиш киш. На една от двете снимки, не съм сигурен коя.

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
преди 3 минути , Роца каза:

@Lindt, нямам рецепта за клафути с броколи, ама имам за киш със сьомга и броколи 😉 https://marmottesetchocolat.com/blog/2011/06/quiche-au-saumon-et-brocolis.html

А ако искаш рецептата за киш Лорен, ще ти я напиша, много е лесна.

Моята тази вечер имаше малък провал в печенето, ама карай, идеални хора няма 🙂 .

......

 

И да ви покажа моят(а) киш Лорен и едно гъмбо от Нови Орлеан (или почти оттам 😉 ) от седмицата.

 

 

29032021-IMG_0538.jpg

 

20210403_200040.jpg

Благодаря ти предварително, ще видя кога ще се сдобия с формичка за киш 🙂 Но ти вече ме зарадва с рецептата за свинско на конци. Това най-много ми липсва от заведението до офиса, а съм срещала само някакви много сложни рецепти. Захарта малко ме дразни, но ще измисля нещо или ще се примиря. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , Goal & Boss каза:

Роце, как е губерка на френцки?

 

Мииииии "игла" (aiguille) според френско-бъгарския ми речник от 90тте години. 😂

То тук губери нямат, къде ще има специална дума за губерка! 😂 С което ми даваш една идея как да затапя Благоверния следващия път, когато ме поправи с думите "френският език е достатъчно богат, за да използваш правилната дума по предназначение" 😂

 

  • Харесвам 3
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 8 минути , Роца каза:

Мииииии "игла" (aiguille) според френско-бъгарския ми речник от 90тте години. 😂

То тук губери нямат, къде ще има специална дума за губерка! 😂 С което ми даваш една идея как да затапя Благоверния следващия път, когато ме поправи с думите "френският език е достатъчно богат, за да използваш правилната дума по предназначение" 😂

 

Имаше едни неща в една тема - как се превежда "шурти", "църцори" и още няколко такива за тестване на богатството на езика

 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Днес, за закуска, към лимоновия кейк, забърках и един лимонов крем: лимонов Скир, малка кофичка, 1/2  нормална кофичка заквасена сметана, кората на два лимона, две лъжици Еритритол и 100 гр.орехи.

Сега ще правя таханов хляб с орехи, да видим, как ще се получи .

 

5897445C-0116-4D9F-95DF-4AD72683A8AE.jpeg.c25775079fd526862bd89dc4c55bb98e.jpeg

  • Харесвам 12
Връзка към коментар

Опече се и тахановото хлебче с орехи. Таханът е от тиквени семки и с  орехите се получи, на вкус, почти, като ореховия хляб в Дубай:)

 

C4093299-30EC-4125-8CF6-E8842765F044.jpeg.eae39f9104d3ebac801c7ff2835a6825.jpeg

  • Харесвам 10
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , AlexandraKo каза:

Опече се и тахановото хлебче с орехи. Таханът е от тиквени семки и с  орехите се получи, на вкус, почти, като ореховия хляб в Дубай:)

 

C4093299-30EC-4125-8CF6-E8842765F044.jpeg.eae39f9104d3ebac801c7ff2835a6825.jpeg

Добре де, всякакви специалитети се постват в сайта, но никой не се сети да покаже една купа шкембе чорба , мазна, с много чесън, както и малка чинийка(разядка по днешному ) - лютеница с праз и кисели краставички острани. Така както го сервираха в РСВ-та на ескпреса София - Пловдив - Бургас.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 минути , Еминко каза:

Добре де, всякакви специалитети се постват в сайта, но никой не се сети да покаже една купа шкембе чорба , мазна, с много чесън, както и малка чинийка(разядка по днешному ) - лютеница с праз и кисели краставички острани. Така както го сервираха в РСВ-та на ескпреса София - Пловдив - Бургас.

Много ясно! На кого му е до снимане, като има шкембе чорба пред себе си! Хваща лъжицата и гребе!

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар
преди 46 минути , AlexandraKo каза:

Опече се и тахановото хлебче с орехи. Таханът е от тиквени семки и с  орехите се получи, на вкус, почти, като ореховия хляб в Дубай:)

 

C4093299-30EC-4125-8CF6-E8842765F044.jpeg.eae39f9104d3ebac801c7ff2835a6825.jpeg

Изглежда много вкусно ☺️
може ли да помоля пак за рецептата, знам че я беше казвала в предни постове, но нещо не можах да я открия. Иска ми се във вторник да я пробвам 😊

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Еминко каза:

Добре де, всякакви специалитети се постват в сайта, но никой не се сети да покаже една купа шкембе чорба , мазна, с много чесън, както и малка чинийка(разядка по днешному ) - лютеница с праз и кисели краставички острани. Така както го сервираха в РСВ-та на ескпреса София - Пловдив - Бургас.

Аааа, показвала съм по-напред и шкембе чорба:)))Ама, много врътнЯ с шкембето, Та за туй по-рядко:(

Не е като да метнеш една тава мръвки във фурната.

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.