Прескочи до съдържание

Какво готвите?

ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 часа, Sju каза:

Нее, не ти трябва без сода, иначе няма да проработи като набухвател. Но вероятно има значение съотношението на отделните компоненти в него. Бакпулверът е сода + киселина + вероятно нишесте (защото на пазара има и безглутенов бакпулвер, който пък аз ползвам - Doves Farm). Ако цвета не те смущава и вкусово няма нещо неприятно, не е фатално да си го ползваш. Но предполагаемо зад това се крие мистерията в печивата ти 🙂

Гледам тук:

https://www.amazon.co.uk/Doves-Farm-Organic-Gluten-Baking/dp/B007YZ5RDY

61rohkkpU9L._AC_SL1500_.jpg

И като отворя за повече информация за продукта:

Product information

Technical Details

General Information
Manufacturer reference DF-BRQOBPX8
Product Name Food
Allergen Information Contains: Gluten
Weight 130 Grams
Units 130.0 gram
Manufacturer contact Doves Farm Food Ltd
Brand Doves Farm
Speciality Certified Organic
Package Information Canister
Manufacturer

Doves Farm

@luba_rizova е права- лъжат си откровено.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, luba_rizova каза:

Закуската за днес - мит с кренвирш. 

Ах, как хубаво ме подсети за тази закуска...много я обичам, но така и не съм се сещала да си я правя аз. Сега тъкмо и сусам имам. Е, няма кренвирши, но ще имам 🙂 .

Публикувано:

По традиция в петък вечер се яде пица вкъщи (отначало понеже до края на седмица вече всичко сготвено е свършило, изчерпала съм се и ме мързи, а и малко джънк и комфортна храна за завършек на работната седмица, сега вече - по навик). Обикновено поръчваме пицата, но вчера реших да изпробвам римската пинса (пинса романа) без месене от My cooking creations: (https://www.mycookingcreations.com/2020/12/pinsa-impasto-facile.html). Малко на фокача ми напомни повече тестото отколкото на пица (по-дебело и с въздушни мехури), но пак беше добре с чаша вино и салата:

DSC03633.JPG.693f4f3f5bad9a3a13e132dabe127a63.JPG

DSC03638.JPG.c3ecc155099d6289571cf56253f5bd2c.JPG

• Харесвам 13
  • Браво 8
Публикувано:
преди 2 часа, AlexandraKo каза:

Гледам тук:

https://www.amazon.co.uk/Doves-Farm-Organic-Gluten-Baking/dp/B007YZ5RDY

61rohkkpU9L._AC_SL1500_.jpg

И като отворя за повече информация за продукта:

Product information

Technical Details

General Information
Manufacturer reference DF-BRQOBPX8
Product Name Food
Allergen Information Contains: Gluten
Weight 130 Grams
Units 130.0 gram
Manufacturer contact Doves Farm Food Ltd
Brand Doves Farm
Speciality Certified Organic
Package Information Canister
Manufacturer

Doves Farm

@luba_rizova е права- лъжат си откровено.

В момента не мога да снимам истинската опаковка

790335660_Screenshot_20210410_120601_com.android.chrome2.jpg.935efad357c5e085329611cd31724130.jpg

• Харесвам 1
Публикувано: (редактирано)
преди 4 часа, luba_rizova каза:

Сю, в нишестето няма глутен - същността му е да се изчисти от протеиновото съдържание (глутена в случая). Безглутенов бакпулвер е рекламен трик, с който някой продава за много пари нещо, което струва малко пари. И ми е странно как си има и клиенти. Това е все едно да сложа етикет "без глутен" на царевичното брашно и вместо за 60 стотинки да го продавам за 6 лева. Не, че не се прави, ама... 

Благодаря ти за уточнението.

Не знам от къде идва изискването да пише или не има или няма глутен. За алергични хора вероятно е важно. Не съм наясно как се добива/прави въпросното царевично нишесте. Ако на една поточна линия се обработват няколко различни изходни материала, е възможно да има примеси. Като с надписите "може да съдържа соя, ядки..." и т.н. в продукти, които видимо нямат такива.

Но пак се връщам на мнението си, че причината за зелените печива е вероятно да се крие в съотношението на содата в набухвателя. Там, където го срещнах като обяснeние, касаеше хляб от слънчогледови семки.

Аз зелено печиво не съм получила до момента. 

Редактирано от Sju
  • Харесвам 1
Публикувано:

"Имайте предвид, че неразтворената сода може да съсипе печивото ви. Тестото придобива зеленикав оттенък и неприятен вкус. Ако рецептата за тестото не предполага използването на кисели съставки, содата трябва да бъде загасена с оцет. Добавете сместа към тестото незабавно, докато още протича химическата реакция."

https://www.bgfermer.bg/Article/9109107

• Харесвам 1
Публикувано:

Рафаело.Филаделфия 200г. с кокос 100 г., кашу 50г. и боровинки 100 г.За тези които обичат кокос, няма захар, но боровинките са сладки.

20210410_131424.jpg

• Харесвам 11
  • Браво 2
Публикувано:
преди 3 часа, Sju каза:

"Имайте предвид, че неразтворената сода може да съсипе печивото ви. Тестото придобива зеленикав оттенък и неприятен вкус. Ако рецептата за тестото не предполага използването на кисели съставки, содата трябва да бъде загасена с оцет. Добавете сместа към тестото незабавно, докато още протича химическата реакция."

https://www.bgfermer.bg/Article/9109107

Виж, @Sju, не става въпрос за тестото. Тестото си  става нормално. Бъркам го с миксер и си става гладко и равно. Тахановото хлебче се опича нормално, на вкус си е чудесно.

Ако съм го забъркала от сусамов, слънчогледов, по цяла седмица си го ядем и не се променя. Само от тиквените семки, на третия ден, се получават зеленикави участъци. По-нагоре, гледам, че на @marycap, неправилно съм казала, че е от ореховия - за тахан от тиквени семки иде реч. На вкус не е променен. Първия път, реших, че е плесен и го метнах в кофата.

После питах едната от администраторките на кето-форум и тя ми обясни, че нищо му няма на хлебчето, да си го ядем спокойно. И че, на нея и на други кето-хранещи също и се е случвало, с този вид тахан.

И докато избъркам това в буркана, накрая хлебчето си го дояждахме пооцветено.

И не рових повече, защо се получава така.Просто, започнах да го правя, със сусамов на Тръндеви и си става превъзходно:)

Та, какво сготвих:

Пица, с блат от смес за таханово хлебче, гъби, филенце , моцарела и домашни домати.

Първо 15-20 минути пека тънък блат, после слагам плънката и пека още 20 минути .

Преди :

8676228E-8A09-48B7-836F-097BBA2795B6.jpeg.8e7fc642d9375b3397b5fb2fa0618730.jpeg

След:

561015B3-D63A-4920-9FF0-027916C60A7E.jpeg.6d8e746f1b3729374b68630732379a46.jpeg

Предястие:

Резен авокадо и резен бяла моцарела , увити в бекон и запечени във фурната. 
Много вкусно се получава. Правя го, когато авокадото е много твърдо и, за да се направи на гуакамоле, трябва време, докато омекне.

Преди печене:

2FBAFC5C-952C-4B27-9632-E09C014AB0BC.jpeg.f7d0989b59ed9f1fa1ffdbe12921d162.jpeg

Отгоре настъргах каквото ми остана от авокадото.

Готово - придружено, от сушени домати.

E1FD77F9-A99F-4A69-88BB-CDFEDFAB58BB.jpeg.18f072b769e6a7004c664f5b50bcd83a.jpeg

93A940C9-7A8D-47E4-A16D-F004DA1F8B60.jpeg.6d2acaa79348e1ee6ffdce3177370de8.jpeg

И основно - свински филенца, с гъби, сметанов сос, куркума, две скилидки пасиран чесън и черно пиперче:))))

658C75D4-E088-4293-AFDB-C1B35DC64D88.jpeg.1f6c987aef138932c987720edbf0e885.jpeg

Щях да правя и десерт, ама работих до 14, после готвих и вече ми се иска да приседна с една чашка:))))

Ама ще чакам, да си дойде и Сърът, че той пък, още работи:(

Ама не сме без десерт, тортата на ИКЕА , не сме я довършили.

• Харесвам 14
Публикувано:

Да ви се похваля - купих си тажин. Поръчах го он-лайн вчера и днес вече пристигна. Сега остава и да сготвя нещо мароканско в него. То сигурно ще е същото като да си го сготвя в гювеч, ама имах мерак да е точно таджин. Ако имате изпитани рецепти -ще съм много благодарна да ги споделите ☺

• Харесвам 3
  • Браво 1
Публикувано:

Вече се примирихме, че няма да има зима в Азия, то и зимата свърши де. Освен че вече си ядем ананас и тук, днес минахме на следващо ниво и си направихме бананови ротита. 

Намерих си много приятна тайландка с подробно видео за рецептата. Само накрая си го заливахме с мед, както в Шри Ланка, а не с кондензирано мляко. 

А съм страшно горда, защото авторката твърдеше, че това е хубавото на рецептата - трябват ти само ръце, никакви машини. Но аз тесто не бях правила сама досега. И стана!

IMG-88b9bde344d377a2da8c306336256e08-V.jpg.22adf23c88812d321a74d33f7895f046.jpgIMG-b52512e50c514c18f47810f170445e6a-V.jpg.e1f0a105359dcd031cb83f40e64badfe.jpgIMG-c31280ddee3319ffa79a27ea3bfb8664-V.jpg.90edeaa13bece21b87c499d682b6578a.jpgIMG-6c5774a4971519de6cc8c1f99d1b2073-V.jpg.a68b9739d3c0710b38b8394968dd4207.jpg

Бонус снимка - доставка за първи ден карантина:

IMG-59b2199e40dbbeb5ae33e8a11f65a4df-V.jpg.5c0f87d4582091350e7120f20070d679.jpg

Ето я и самата рецепта: 

• Харесвам 16
  • Благодаря 1
  • Браво 7
Публикувано:
преди 1 час, Бръмбар каза:

Да ви се похваля - купих си тажин. Поръчах го он-лайн вчера и днес вече пристигна. Сега остава и да сготвя нещо мароканско в него. То сигурно ще е същото като да си го сготвя в гювеч, ама имах мерак да е точно таджин. Ако имате изпитани рецепти -ще съм много благодарна да ги споделите ☺

А какъв е - глинен, керамичен или чугунено-порцеланов?

Има една  подправка, специфична за мароканските манджи , Рас ...нещо си:( Не се сещам натам, тя е смес от разни неща, с нея натриват месцето, преди да се готви.

И не, не е същото, като в гювеч - не напразно, формата на тажина е такава. Само че, готвенето е бавно.

Аз се сещам, само за овнешкото, което сме яли там, готвено в глинен тажин- невероятно!
Ще трябва и шафран да имаш:)))В онази група, дето я препоръча @marycap, има една жена, която отглежда и го изнася, но заради пандемията, са и останали количества. Та си заръчах и аз някой грам:)))

Забравих: честито, много хубава покупка! Ще дадеш ли линк, моля!

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 7 часа, AlexandraKo каза:

Виж, @Sju, не става въпрос за тестото. Тестото си  става нормално. Бъркам го с миксер и си става гладко и равно. Тахановото хлебче се опича нормално, на вкус си е чудесно.

Ако съм го забъркала от сусамов, слънчогледов, по цяла седмица си го ядем и не се променя. Само от тиквените семки, на третия ден, се получават зеленикави участъци. По-нагоре, гледам, че на @marycap, неправилно съм казала, че е от ореховия - за тахан от тиквени семки иде реч. На вкус не е променен. Първия път, реших, че е плесен и го метнах в кофата.

После питах едната от администраторките на кето-форум и тя ми обясни, че нищо му няма на хлебчето, да си го ядем спокойно. И че, на нея и на други кето-хранещи също и се е случвало, с този вид тахан.

Съжалявам, че не съм с капацитета на администратор в кето форум, за да бъде взето мнението ми за достатъчно сериозно 😄  Чудеше се защо става така, опитах се да помогна 😉

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 5 часа, Sju каза:

Съжалявам, че не съм с капацитета на администратор в кето форум, за да бъде взето мнението ми за достатъчно сериозно 😄  Чудеше се защо става така, опитах се да помогна 😉

Да, благодаря ти!

Публикувано:

Остана ни бекон от вчера, Та разнообразих бекон/авокадо/моцарела, с някое чери доматче, с парченце Гауда и късче чесън:

F3F26F75-ABC5-4531-BFDB-DA6E5C2F0311.jpeg.ca8a491d006ff58b384f41449e803a0e.jpeg

7EF3B3E1-7445-4B3F-A24E-9135B7E2F13D.jpeg.78e39c726e85f734eae1341dab4b10de.jpeg

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 12 часа, AlexandraKo каза:

А какъв е - глинен, керамичен или чугунено-порцеланов?

Има една  подправка, специфична за мароканските манджи , Рас ...нещо си:( Не се сещам натам, тя е смес от разни неща, с нея натриват месцето, преди да се готви.

И не, не е същото, като в гювеч - не напразно, формата на тажина е такава. Само че, готвенето е бавно.

Аз се сещам, само за овнешкото, което сме яли там, готвено в глинен тажин- невероятно!
Ще трябва и шафран да имаш:)))В онази група, дето я препоръча @marycap, има една жена, която отглежда и го изнася, но заради пандемията, са и останали количества. Та си заръчах и аз някой грам:)))

Забравих: честито, много хубава покупка! Ще дадеш ли линк, моля!

Благодаря ти! Аз купих този (глинен):

https://www.dendom.com/магазин/кухня/кухня-съдове-за-готвене/кухня-съдове-за-готвене-тигани-касероли/тажин-008389-цена

Този е малък - диаметър 22 см пише на етикета, макар сега като гледам на сайта пише 23см , ще взема да им пиша, че грешно са го означили.  Аз не готвя големи количества и мисля, че за нас ще е добре. Произведен е в Испания. Другите, които намерих онлайн  минахваха психологическата ми граница за цена на грънци 😉 (имаше по 140лв🤨 , е имаше и някакъв за 22 лв, но не беше наличен). Този с доставката ми излезе 35лв.

Шафран имам (въобще един шкаф с поправки имам 😀). За другата подправка - рас ел ханут, може би имаш предвид, аз съм си забърквала по тази рецепта на "Бон апети", има и други рецепти из нета и варират подправките. Може и он-лайн да се купи, но са едни големи пакети, бая трябва да готвя с него, те ще изветреят междувременно, сигурно има в арабските магазини, но ще пропусна търсенето там засега:

https://www.bonapeti.bg/recepti/arabska-podpravka-raz-el-hanut/

Иначе това, което съм чела за попдправката  - "Рас ел ханут е най-емблематичната подправка на Мароко. В превод от арабски означава буквално „глава на магазина“ и всъщност представлява най-добрата комбинация, която може да забърка собственикът на магазина за подправки от стоката, с която разполага. По това дали един продавач на подправки умее да смеси добър Рас ел ханут, се съди за цялостното му умение и знание за подправките. В този смисъл, няма конкретни подправки, които задължително да влизат в рецептата, тъй като тя винаги е уникална. Невероятният аромат и вкус се получава от умелото съчетание от сладки, горчиви и люти нотки. В традиционната арабска кухня, преди да се смелят, някои от подправките се запичат, за да се освободи по-пълно букета им. В някои смеси броят на отделните съставки може да стигне 100"

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 11 минути , Бръмбар каза:

Благодаря ти! Аз купих този (глинен):

https://www.dendom.com/магазин/кухня/кухня-съдове-за-готвене/кухня-съдове-за-готвене-тигани-касероли/тажин-008389-цена

Този е малък - диаметър 22 см пише на етикета, макар сега като гледам на сайта пише 23см , ще взема да им пиша, че грешно са го означили.  Аз не готвя големи количества и мисля, че за нас ще е добре. Произведен е в Испания. Другите, които намерих онлайн  минахваха психологическата ми граница за цена на грънци 😉 (имаше по 140лв🤨 , е имаше и някакъв за 22 лв, но не беше наличен). Този с доставката ми излезе 35лв.

Шафран имам (въобще един шкаф с поправки имам 😀). За другата подправка - рас ел ханут, може би имаш предвид, аз съм си забърквала по тази рецепта на "Бон апети", има и други рецепти из нета и варират подправките. Може и он-лайн да се купи, но са едни големи пакети, бая трябва да готвя с него, те ще изветреят междувременно, сигурно има в арабските магазини, но ще пропусна търсенето там засега:

https://www.bonapeti.bg/recepti/arabska-podpravka-raz-el-hanut/

Иначе това, което съм чела за попдправката  - "Рас ел ханут е най-емблематичната подправка на Мароко. В превод от арабски означава буквално „глава на магазина“ и всъщност представлява най-добрата комбинация, която може да забърка собственикът на магазина за подправки от стоката, с която разполага. По това дали един продавач на подправки умее да смеси добър Рас ел ханут, се съди за цялостното му умение и знание за подправките. В този смисъл, няма конкретни подправки, които задължително да влизат в рецептата, тъй като тя винаги е уникална. Невероятният аромат и вкус се получава от умелото съчетание от сладки, горчиви и люти нотки. В традиционната арабска кухня, преди да се смелят, някои от подправките се запичат, за да се освободи по-пълно букета им. В някои смеси броят на отделните съставки може да стигне 100"

Да, за нея говорех, за тази подправка.

А пък много скъпите тажини, сигурно са от тия, дето били изработени,по някаква специална технология- комбинация от порцелан и чугун.

Абе, най-добре е глинен - те в Мароко, готвят предимно в такива, до колкото съм виждала, навирайки любопитно нос навсякъде, където продават манджа:))))

Чакам да покажеш първото ядене!

• Харесвам 1
Публикувано:

Вчера си купих най-накрая камък за пица от Метро, ето този.

1764432529__2021-04-11_112100.png.22b1472db4d3323448f3c9d74081c089.png

Обаче сега се чудя как точно ще местя пицата върху него.. май трябва някаква лопатка, защото с хартия отдолу не ми допада като идея.

Намерих и при един италиански пицар- писах за пицарията му в София по-назад страхотно брашно за пица с 13% протеин, уж толкова трябва минимум да има в хубавите брашна. Надува се по-лесно и е много еластично.

45D0EF26-4B3E-4091-8B9B-9DB8FE1B93B2.jpeg

6CAB7216-F2BF-4DD0-AA49-BA2D4CCE3BFE.jpeg

• Харесвам 11
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Обаче сега се чудя как точно ще местя пицата върху него.. май трябва някаква лопатка, защото с хартия отдолу не ми допада като идея.

В комплекта няма ли...? Нашият има една лопата от шперплат... Не е най-удобната на света, но хубава пицарска лопата струва доста пари, а тази си върши работа.

Публикувано:

Няма, само стойка има.

Бая зор видях, но станаха много добре пиците, както исках. Брашното е замесено вчера на обяд или 24 часа назад, станаха по-бързо 4-5 мин и съм доволен от резултата.

6BA82DD8-CA88-4840-A49F-4AFE75D1FD9B.jpeg

EFA5161E-00D2-4BD7-906C-CEE18F93E1E1.jpeg

62075C5E-362F-4FBB-885B-6C4C36E18664.jpeg

0C8EDF04-EB1E-4847-9719-DAFB4CCA7ECD.jpeg

• Харесвам 15
  • Браво 8
Публикувано:

Аз за вечеря направих солената торта, която @jungfraujoch беше постнала преди няколко дни. Само към украсата добавих малко кисели краставички. 

Много е вкусна и бърза.

10F9771B-89FD-4CD2-B6E5-4F72A76A234B.jpeg

• Харесвам 18
  • Браво 4
Публикувано:
преди 13 минути , Alexander каза:

Бая зор видях, но станаха много добре пиците, както исках.

Направо са ти като в оная пицария, браво!:clapping:

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Alexander, Саше, направо върху камъка ли слагаш пицата, без хартия? Не се залепя? А каква му е цената? Аз отдавна бях гледала на Джейми, не че бяха много скъпи, ама така и не се наканих. Ако са на промоция, да взема, мога и хляб да пека на плочата. Иначе пицата ти е великолепна! 

Мекици за закуска - от вчерашното тесто. 

IMG_20210411_072241.jpg

• Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:

Тия дни, много празници, много нещо:))) Та за днешния празник, наплесках торта, като използвах част  от една рецепта на Форлайф за кето брауни, ама я попромених.

Без шоколад, стевия, малини и с краве, вместо кокосово масло. Кокосовото нещо го недолюбвам:(((

https://www.forlife.bg/recepta-za-brauni-i-baba-ganush

Браунито го разрязах на два блата, съединих с крем от маскарпоне, сгущенка и лимончело. Отгоре - щедро, смлени орехи, заедно с шоколад 85%, със стевия от Берьозка:

1CF8231D-9B28-48A8-9670-49668E7FF50F.jpeg.d85dd0020ca7b63fd97805d205db335d.jpeg

E8EF0AA3-612D-4E85-A8DD-0CF5F9B33566.jpeg.9a9d8b56b7a2f8d6315c8e26154b0e7b.jpeg

За вечеря опекох на конвекторната фурна, кюфтета от конско месо. Нацелила съм си една фирма, страхотни са и тези, и телешките .

0B6643D4-879E-4C6D-9568-94572D95D699.jpeg.5531e0d38589f04b678d8bcef11c0c7c.jpeg

Ще се сервират със зелена салата и винце:

F14D1CC8-E761-425E-8CE0-8235799D18E8.jpeg.1171562cc53822c4432810b818ff9167.jpeg

• Харесвам 18

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.