Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 7 часа, Lindt каза:

а, да, дух имаме, ама кисело мляко за рецептата за хляб, тц 🤣. Трябва да си хабя йогуртчето с 10 % масленост. 

Не губи кураж!

Спойлер

0

 

преди 5 часа, jul каза:

Аз си признавам, че ми се бяха изчерпали мераците за готвене, с това постоянно ядене

Че какво му е на постоянното ядене? :blink:

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 8 часа, Eva eva каза:

Все още 5-ти ден от карантината 🙂 Къпана баница  Рецепта https://privanya.blogspot.com/2021/03/blog-post_15.html  Направих я в тава 28 см с около 500 г сирене и 300 г кашкавал. Малко намалих маслото. 

DSC_0310-2.jpg

DSC_0313-2.jpg

@Eva eva, много мъчна тая баница:(((( Ама изглежда чудесно!

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 часа, Зани каза:

Може ли да препоръчате какво брашно да купя за козунак?

С колкото се може повече протеин. Гледай да е с поне 14%. За баница също става. Конкретна марка не мога да препоръчам.

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 6 часа, Зани каза:

Може ли да препоръчате какво брашно да купя за козунак?

image.jpeg.060d768dc78dbb657a1cbb726f34b298.jpeg

 

image.png.2b6f7c2ccc8204fa34b4a2b7035902ab.png

 

 

image.jpeg.faa70201360e30aec622b5c8141b1641.jpeg

 

 

image.jpeg.15ac1c88eb64525a7e6427c3e920a751.jpeg

 

image.jpeg.0208ce4d091bd015dba4f93bee4463be.jpeg

 

Тези са все, специални смеси за козунаци. Най-много глутен има тип 400, на последната картинка.

Аз не съм критерий, но снаха ми меси страхотни козунаци, с това брашно на последната картинка и с тип 500  на предпоследната.

Колкото числото е по-малко, толкова повече глутен има, а той прави конците на козунака:)))

 

Метнах във фурната, един постен гювеч, по рецепта от един форум за турски манджи и направих един плодов сладкиш.

Манджата, преди фурната:

 

5F6DE4D9-20A0-4FB1-8188-E4E7D2EA4AEC.jpeg.2b4fc6616f856e43b108da4ba458b100.jpeg

 

 

 

 

  • Харесвам 14
  • Браво 1
Публикувано:

Благодаря ви! В магазините около нас нямаше специално за козунак, купих някакво немско, уж високопротеиново, пък ще видим какво ще се получи. Хубавото е, че за първи път ще правя и мисля да обвиня брашното, ако нещо не ми се получи! 😃

  • Харесвам 3
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 1 час, Зани каза:

Благодаря ви! В магазините около нас нямаше специално за козунак, купих някакво немско, уж високопротеиново, пък ще видим какво ще се получи. Хубавото е, че за първи път ще правя и мисля да обвиня брашното, ако нещо не ми се получи! 😃

То, по-скоро, с маята внимавай, че вместо суха, сложих кубче и нищо не се получи - не се наду, пустият му козунак:((((

 

Турската манджа стана супер:

Чушки, праз,чесън, моркови,картофи, домати, мащерка, черен/червен пипер,сол и куркума, с масло.

Накрая - поръсени със сирене Чедар:

 

EDE7660B-5BF4-4150-8A05-7A3E3F32CCE2.jpeg.de45c63fb7f23d0f5410160bbee5b9cd.jpeg

 

От много време нямаше от любимото ми масло, днес бяха заредили, Та купих цяло кило:)))

 

23C21478-E752-43AB-B08C-CD2DBB998FA2.jpeg.af3c77ab66f717cc2c4c95d48597c082.jpeg

 

И едно страхотно грозде, огромно и сладко -оказа се от Перу.Ще го замразявам, за виното.

 

7643557C-3F18-4F42-8091-931F61FA4159.jpeg.7f46a74ccade859e13f71833dd00e171.jpeg

  • Харесвам 16
Публикувано:
преди 20 минути , AlexandraKo каза:

вместо суха, сложих кубче и нищо не се получи - не се наду, пустият му козунак:((((

Tя Ани от оня клип, който пусна миналата година неслучайно каза, че първо се активира маята и ако не шупне - в коша и следващата... Мен и суха ме е "предавала" и не е шупвала, въпреки, че беше запечатана и в срок на годност.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 14 минути , jul каза:

 

Днешната вечеря - кюфтета от кладница (овкусени като истински 🙂

 

IMG_20210416_202827.jpg

Това звучи интересно. Може ли рецептата?

  • Харесвам 1
Публикувано:

Тези ги поръчах готови за проба, но е смляна кладница, оризово брашно, сол, лук, кимион. Взех и "кайма", ще ми е интересно да експериментирам с нея ☺️

  • Харесвам 7
Публикувано:

Някой да има идея за ципура ? До сега все съм я правила само със сол и лимон във фурната, но май ми се иска да пробвам нещо различно🙃

Публикувано:

Трябва ли да е цяла? Понякога правя на филета/шайби печена в тава с шайби лук, домати и маслини, поръсено с риган. По средиземноморски. 

Публикувано:

Тази която съм взела е цяла, незнам дали мога да се справя да направя на филета 😁 но пък мога да пробвам цяла и пак с лук, домати и маслини. Пресни домати ли ползваш или консерва?

  • Харесвам 1
Публикувано:

Пресни домати, на шайби. Лукът може да се задуши преди да се изпече в тавата, въпрос на вкус. Върху всичко наръсвам зехтин. Филетата са по-трудни, но може да пробваш и рибата на шайби 🙂 Според мен по-добре ще се получи овкусяването, отколкото с цяла 👍

 

Продължавам с експериментите - ореховки без яйца и без захар (с аквафаба и еритрол 😀

 

IMG_20210416_222833.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 1
Публикувано:
преди 46 минути , Velyana каза:

Някой да има идея за ципура ? До сега все съм я правила само със сол и лимон във фурната, но май ми се иска да пробвам нещо различно🙃

Ципура и Лаврак правя най-често във фолио. Рибата се овкусява със сол, черен пипер и розмарин, в коремчето се слага резенчета лимон и цели скилидки чесън, намазва се със зехтин. Прави се нещо като джобче от ал.фолио за печене, което се затваря от всички страни, така  се пече около 40 Мин до час на 200 градуса без да ползваш тава или друг съд.  Оригиналната рецепта включва и малко бяло вино, но ако джобчето се скъса става неприятно.

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 9 часа, jul каза:

Тези ги поръчах готови за проба, но е смляна кладница, оризово брашно, сол, лук, кимион. Взех и "кайма", ще ми е интересно да експериментирам с нея ☺️

@jul, а ти от къде ги купи тези неща с кладницата?

Публикувано:

@jul, в последния брой на "Кулинариум" имаше рецепти за веган стек от боб, леща и нахут (три различни, не всичко смесено заедно). Аз мислех да пробвам някой от тях, но още не съм. Ще ги снимам като/ ако стане, мога да снимам и рецептите, ако някой има интерес. Твойта веган скара - и шишчетата, и кюфтетата изглежда супер макар и да не постя ☺.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

@Velyana Аз си имам любима плънка и за ципура, и за лаврак: в тигана задушавам лук, чесън, орехи, стафиди и подправки - черен пипер, розмарин, други зелении каквито имаш. Слагам много от плънката в рибата и ако остане я добавям в тавата и пека покрита с фолио. Това е в случай, че ви допада по-сладък вкус. 

  • Харесвам 5
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 10 часа, jul каза:

@AlexandraKo, от една ФБ група, от която си пазарувам понякога - Био плодове и зеленчуци за Пловдив. 

@julВзех ти идеята за кладницата, много я обичам, Сърът - не толкова. И съчиних, следната манджа:

Два стръка праз, кило кладница, накълцана на ситно, 250 грама ситни печурки за маскировка , два големи моркова и 500 грама кайма от конско месо, подправки, сложих и малко доматено пюре, че ми се свърши снощи сладкият червен пипер. Взех 6 големи кебапчета, размих ги с вода, за да ги ползвам, като кайма.1/3 пакетче масло  от 200гр. и във фурната.

Преди:

 

7D58DDAC-300F-4BBD-B9E5-2209FFBBB782.jpeg.933b08d1f9f8697f43a8a31e91203d3f.jpeg

 

След:

Получи се чудно вкусно, наздраве и благодаря за идейката:)))

 

005B373A-89B5-439D-AE3A-99151797C179.jpeg

  • Харесвам 15
  • Браво 2
Публикувано:
преди 2 часа, DenitsaS каза:

@Velyana Аз си имам любима плънка и за ципура, и за лаврак: в тигана задушавам лук, чесън, орехи, стафиди и подправки - черен пипер, розмарин, други зелении каквито имаш. Слагам много от плънката в рибата и ако остане я добавям в тавата и пека покрита с фолио. Това е в случай, че ви допада по-сладък вкус. 

@DenitsaSДеничка, на мен, също ми е любимата плънка, само без стафидите. Пробвай някой път, с кромид+праз, може и само с праз, става още по-чудно:)))

С това пълня и шаран, когато има, даже, плънката ноколо, като се попрепече, става супер. 

  • Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.