Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 12 минути , Bella A каза:

Ние цяла зима пием сок от изцеден портокал и половин нар

Любима комбинация.

Наскоро смесих нар с фреш от ананас и така също ми хареса.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Хамон:

 

1.В момент на умопомрачение пишете Хамон в OLX

2. Излиза ви обява с 3-4 вида хамони.

3. Обаждате се и поръчвате един заден бут 6-7 кила.

4. Отивате е Еконта и се червите яко, но все пак плащате и го мятате на рамо.

5, Прибирате се, разопаковате хамона, взимате най-острия нож и като невидяло цигане в сладкарница започвате да режете тънки, тънки СЛАЙСОВЕ и да плющите.

6. Изяждате не повече от 200-300 грама - повече просто не може наведнъж.

7. Повтаряте точка 6 през 2-3 дена

8. След 2 седмици зацепвате, че е трябвало още в началото да махнете найлона, защото по кожата започва да се появява плесен.

9. Режете, разпределяте в кутийки и раздавате на всички познати.

10. Не повтаряте никога повече да купувате хамон в такова количество 🙂 

 

Бон Апети!

 

IMG_0860.jpeg

IMG_0861.jpeg

  • Харесвам 4
  • Смея се 17
Публикувано:
преди 5 часа, ven62 каза:

В тази връзка очаквам страхотни снимки на страхотните 5-метрови (така казаха по телевизията) вълни по нашето море.

:biggrin:

:shok: Глася ги за едно каледнарно събитие ноември 2024:smile: 

 

преди 4 часа, Pantelej Putnik каза:

Някой гадняр ще да е бил! :don-t_mention:

:boast:

Тактично си замълчах, ама...Приемам компенсации от листата на DiVino Taste

 

 

  • Харесвам 2
  • Браво 1
  • Смея се 5
Публикувано:

У нас подобна история преди години - режете на по- големи парчета и във фризера. Вкусът е същият след размразяване. Кост, не я изхвърляхте, сложете при варене на боб. 

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
На 21.11.2023 г. в 11:04, Бохо каза:

Хамон:

 

1.В момент на умопомрачение пишете Хамон в OLX

2. Излиза ви обява с 3-4 вида хамони.

3. Обаждате се и поръчвате един заден бут 6-7 кила.

4. Отивате е Еконта и се червите яко, но все пак плащате и го мятате на рамо.

5, Прибирате се, разопаковате хамона, взимате най-острия нож и като невидяло цигане в сладкарница започвате да режете тънки, тънки СЛАЙСОВЕ и да плющите.

6. Изяждате не повече от 200-300 грама - повече просто не може наведнъж.

7. Повтаряте точка 6 през 2-3 дена

8. След 2 седмици зацепвате, че е трябвало още в началото да махнете найлона, защото по кожата започва да се появява плесен.

9. Режете, разпределяте в кутийки и раздавате на всички познати.

10. Не повтаряте никога повече да купувате хамон в такова количество 🙂 

 

Бон Апети!

 

IMG_0860.jpeg

IMG_0861.jpeg

Тъкмо завидях, че никога май не съм опитвала хамон и…ни подариха това чудовище за Деня на Благодарността 🫣

 

IMG_9599.jpeg.556ba2df1d4250fffa43ecd804f5b4b7.jpeg

 

Хора!! Разбихме се от готвене с пловдивски гости! Нямам сили да обяснявам кое какво, знам, че лиги ще текат виртуално. 

 

IMG_9509.jpeg.f552c5b7c6eacce0378532f62f0ba2fb.jpeg

 

IMG_9511.jpeg.dc7a77c6536d1e7c06ec517f9588ab00.jpeg

 

IMG_9513.jpeg.c7256193898532a2a1b428c075ea2e08.jpeg

 

IMG_9524.jpeg.67851d606a387b6e9b2add313cd49a3f.jpeg

 

IMG_9591.jpeg.6d8447b4f36ef97dad4f7c4d13459f0f.jpeg
 

IMG_9590.jpeg.a717b6bf2b4e44dfd839b7faa7e91b58.jpeg
 

IMG_9526.jpeg.5386fed9350c70a267cb291ac64ce9fa.jpeg

 

IMG_9529.jpeg.d591efa2042064f09ebfa707334f4677.jpeg

 

IMG_9554.jpeg.c9ed7937066c1102e4d8e2738c680797.jpeg

 

 

  • Харесвам 16
  • Шок 2
  • Браво 12
Публикувано:

Чудно ризото с бульон, тиква и италианска наденица направих докато чакам да подам молба за индийска виза и да я платя от 4-ти опит. 

 

IMG_20231125_122102.jpg.91aac462ae46903b2454df2b688bbbf7.jpg

 

След есенния обяд ще ходим да се въргаляме в снега 😄

  • Харесвам 10
  • Браво 6
Публикувано:

Ха! Както застудя, и у нас Френска лучена супа по рецептата на @Роца, празена супа /Вишоаз/ на Супичка. Снимки няма, не ми се получават. И телешки стекчета за разкош.

 

IMG20231126191011.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 7
Публикувано:

@Eva eva, @jul, развам се, че супата ви харесва! (аз пък сигурно ще я направя следващия уикенд 😂, понеже и при нас е сред зимните супи). Дотогава - една китайска яйчено-доматена супа.

@Lindt, честита ви Нинджа! Със здраве да си я ползвате!

И да не е съвсем празен пост, да ви почерпя със закъснение за рождения ден на щерката миналата седмица.

Плюс някои експерименти в моя еър-фраъйр (Огюст 😉 ) на базата на сос якитори - печени сладки картофи с якитори сос и пилешки шишчета якитори, в компанията на японска картофена салата (доста напомняща на нашата руска). И без сос якитори - говеждо печено:

 

20231122_131222-01.jpeg

 

20231106_200653-01.jpeg

 

20231114_200232.jpg

 

20231119_200533.jpg

  • Харесвам 14
  • Благодаря 1
  • Браво 9
Публикувано:

Напоследък гледам разни рецепти в YouTube и оня ден се заплеснах по видео за One pan recipes, харесах си рецепта за богата яхния с агнешко, Italian inspiration. Днес сготвих по рецептата като забравих маслините да сложа. Стана много вкусно.

IMG_20231128_200958_441.jpg.bc467b37b787783c1fcfa4e0e4cf0372.jpg

 

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Публикувано:

Като заговорихте за зимни супи, се присещам да се похваля. Най-много обичам да не се тъпча на гости, а да си поръчам какво да ми направят и после и да ми сипят за вкъщи 😇

Борш от свекървата, по спомени от рецептата на нейната свекърва 🙂 

IMG_20231128_120031.jpg.109eb22ecb92046227474f7ff1c48c18.jpg

  • Харесвам 16
Публикувано:
преди 14 минути , jul каза:

@Lindt, хитро 😁

Какво има в борша?

Измъчих милата жена през телефона да ми описва стъпките, та ще сложа сега рецептата и ще я редактирам в реално време 🙂

 

Рецепта за борш 

 

500 грама свинска плешка

300 грама прясно зеле

300-350 грама картофи

3 моркова

2 глави лук

300 грама цвекло

1/2 консерва домати или 2 супени лъжици доматено пюре

Сол по 1/4 кафена лъжичка и в трите готвения🙂

 

1/ Месото се измива, нарязва на парчета и слага в тенджера на котлона.

2/ След като се изпари водата, добавяме мазнина и запържваме.

3/ Допълваме 2 литра вода и нарязани на едро 1 морков и 1 глава лук. Намаляваме котлона и оставяме да къкри докато месото е готово.

4/ Изваждаме месото и изхвърляме зеленчуците.

5/ В готовия бульон слагаме зелето/ нарязано на ленти/ и картофите /нарязани на пръчици/.

6/ В касерола задушаваме в масло/около 50 грама/ двата моркова/нарязани на пръчици/ и лука/ нарязан на кубчета/. 

7/ След пет минути добавяме цвеклото / нарязано на пръчици/ и 1 чаша бульон. Когато зеленчуците омекнат, се дабавятдоматите.

8/ Пет минути да поври и съединяваме всичко в тенджерата с картофите и зелето.

9/ Още пет минути да ври и след това е готово.

Сервира се със сметана.

Добър апетит!

 

Каза, че мога и да ги настържа морковите и рендето, но така ми бяха вкусни и отчетливи. 

 

  • Харесвам 11
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Публикувано:
преди 33 минути , Lindt каза:

Рецепта за борш 

 

4/ Изваждаме месото и изхвърляме зеленчуците.

Тази рецепта за бульон ми напомни на гръцката рецепта за агнешко със спанак :blum3::

- Взимас спанака и миес, миес ...

Агнеското бутце намазвас с масло, сол, цервен и церен пипер и го мятас във фурната.

Като се опеце, сипвас си едно цервено винце и ядес до насита ...

- Ами спанака?

- Спанака на кокоските ...

 

Моята майка прави борш (по друга национална рецепта) със свинско и с телешко с кокал до гъстота, дето лъжицата стои права. :smile3: И задължително със заквасена сметана и/или сланина :shok:за добавка. Но все по-малко мераклии среща да ядат такива неща и не го готви отдавна. 
 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 2
  • Смея се 8
  • Замислям се 1
Публикувано:

Аз на майка ти супата повече я харесвам. В студентските години поради липса на средства колко сме я яли тази супа... :smile3: Обаче сега откак захладня, често правя крем супа от тиква, лук, морков, праз, масло, заквасена сметана, тиквени семки (или котоима). И понеже съм фен на подправките, щедро ѝ слагам кимион и лют червен пипер. Чат-пат като ми омръзне да ям, изкарвам ден на зеленчук и такава супа, но пропускам млечните съставки.

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Публикувано:

Да пусна за сгряване нещо топло в този мрачен и студен ден ☺️

Телешка опашка по андалусийски /хванах рецептата по 24 kitchen и не устоях да не пробвам/. Ако някой иска, ще напиша всички подправки.

 

IMG20231203194912.jpg

 

Вместо за закуска, за десерт - американски палачинки.

IMG20231205202852.jpg

 

 Ииии започна голямото печене на коледни сладкиииии 🎄:ded_snegurochka:🎄

IMG20231203184206.jpg

 

Напукани - https://natashaskitchen.com/chocolate-crinkle-cookies/?fbclid=IwAR2P0tSRhBxEQuRNH13r7p_W0fsvQgq0_3Ydd_EsrpPugW7SQ9_NWbvH1yc и с фъстъчено масло двата вида /с и без рожков/ - https://www.cakeandpancake.com/21784/?fbclid=IwAR1IDUgGK-VDRDZGgjwzonsLlut15EjeG247l0dTbNDypT4LsWxv8eScXxg

  • Харесвам 11
  • Браво 8
Публикувано:
преди 7 минути , jul каза:

Телешка опашка по андалусийски /хванах рецептата

Имах по-различна представа за телешка опашка....:smile:

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 1 минута , traveler каза:

Имах по-различна представа за телешка опашка....:smile:

Обикновено се готви нарязана, не цяла 😀😀

  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 1 час, jul каза:

Благодаря, @jul! Точно щях да помрънкам в Коледната тема, че лампичките и коледната украса са страхотни, но те не се ядат.... и ти се включи с тези чудесни рецепти. 👏 

А къде се изгуби @Eva eva?  😉 Чакам с нетърпение и нейните рецепти за коледни сладки. 🙂

 

  • Харесвам 4
Публикувано:

@iMari, още 2 вида курабийки правихме, но изчезнаха светкавично и няма снимки. Предвид скоростта на изчезване, препоръчвам и пак ще правя линцери - https://www.supichka.com/рецепта/150/сладки-линцер И бързо стават, че аз не се славят с огромно търпение 😄

  • Харесвам 6
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, iMari каза:

 

А къде се изгуби @Eva eva?  😉 Чакам с нетърпение и нейните рецепти за коледни сладки. 🙂

 

Тук съм 🙂 Моят син е на диета и нищичко сладко не правя тези дни 🙂 Днес сготвих чудно телешко с броколи, много вкусно се получи, пускам рецепта. 

Относно коледните сладки - помня, че миналата година беше правила някои сладки от рецептите, които бях пускала и ти бяха допаднали 🙂 

За тази година направих - меденки /ще мисля как да ги декорирам, вероятно ще са два типа - едните слепени, другите само поръсени с шоколад/ и мини щоленчета. И двете в двойни дози, че са си хубави и се харчат 🙂 

Пускам рецептите за меденките и щоленчета по-долу. Новото мисля да са меломакарона с шоколад и едни полумесеци 🙂  Сигурна съм, че и те ще се получат и ще са хубави 🙂  Качвам и няколко снимки от минали години за настроение 🙂 

 

Рецепта за телешко с броколи:

https://www.cookwithasmile.com/телешко-с-броколи-на-тиган/

 

Меденки:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 ·      2 яйца

·      1 чаена чаша олио

·      1 чаена чаша пудра захар

·      1 кафена чаша мед

·      1 чаена лъжица сода за хляб

·      1 чаена лъжица канела

·      брашно колкото поеме (около ½ кг)

 За тези, които обичат слепените меденки:

Конфитюр от сини сливи, или друг конфитюр за слепване

 За бяла глазура айсинг

·      белтък - 1 брой

·      пудра захар - 1 чаена чаша

·      лимонов сок - 1 кафена лъжица

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.

Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.

Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, + е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.

Печете меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.

 За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура.

Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени

Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

 

МИНИ ЩОЛЕНЧЕТА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 •   сушени плодове — 50 гр

•   стафиди (по-дребни, без семки) — 50 гр

•   смлени бадеми — 50 гр

•   брашно — 250 гр

•   бакпулвер — 1 ч. л.

•   захар — 75 гр

•   ванилова захар — 1 пакетче

•   ромова есенция -  5 капки

•   яйце – 1 брой

•   маргарин или краве масло — 150 гр

•   щипка сол

•   пудра захар за поръсване

  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Тестото се прави бързо и се използва веднага, не е нужно да стои в хладилник.

Смесват се ситно нарязаните сушени плодове, стафидите и смлените бадеми в купата на миксера. Добавят се мекия маргарин/масло, яйцето, щипката сол, брашното, бакпулвера, ваниловата захар, капките ромова есенция и захарта. Размесват се за кратко с миксера, после се доомесва тестото на ръка до получаване на гладко тесто. Тестото се разделя на парчета, от които се правят фитили с дебелина на пръст или малко по-дебели от молив. Режат се на парченца с дължина 4-5 см.

Две фитилчета се слагат едно до друго, а върху тях трето. Леко се притискат и се слагат върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180*С  12-15 минути. Сладките трябва да станат златисти. Готовите охладени сладки обилно се поръсват с пудра захар. Съхранявани на сухо и прохладно място, издържат до 3 седмици.

 

Новите:

Меломакарона

https://www.mycookingbookblog.com/melomakarona-sas-shokolad/

 

Полумесеци:

https://www.mycookingcreations.com/2022/11/biscotti-ferro-di-cavallo-al-cacao-con.html 

 

284.jpg

 

405.jpg

 

406.jpg

 

407.jpg

 

476.jpg

 

477.jpg

 

478.jpg

  • Харесвам 10
  • Благодаря 2
  • Браво 12
  • Смея се 1
Публикувано:

Айде малко сладкиши и от мен 🙂

И все пак средното ми образование е със специалност "Готвач" 😊

20231202_205929.jpg.8ed607872885e4502e66acf1855a00be.jpg

 

20231202_205932.jpg.3adeb4a6e159e76b1e39bc84e3c35bcc.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 14

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.