Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

@Eva eva, може ли да споделиш откъде ти е светлосинята чинийка от снимката с баклавичката? 

(у нас сладкото е табу и обръщам внимание на бутафорията 😁)

 

Снимката ти с рулцата под форма на елха много ми харесва.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
На 7.12.2023 г. в 0:46, Sju каза:

@Eva eva, може ли да споделиш откъде ти е светлосинята чинийка от снимката с баклавичката? 

(у нас сладкото е табу и обръщам внимание на бутафорията 😁)

 

Снимката ти с рулцата под форма на елха много ми харесва.

Благодаря ти много за мнението, @Sju. За съжаление нямам идея от къде ми е тази чиния 😞 

От днес - една пържолена симфония 🙂  Много вкусно се получи. Рецепта https://loisslokoski.blogspot.com/2023/11/2-3-1-2-4-5-6-1-2.html

 

DSC_0514-2.jpg

 

DSC_0515-2.jpg

  • Харесвам 16
  • Браво 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Включвам се с няколко съвета за тези, които не им се отдава приготвянето на коледните вкусотии:

1. Изцяло поемате приготвянето на всички заготовки (рязане, белене, стъргане ... на каквото ви кажат). Важното е да го правите с ентусиазъм. Нотка актьорски талант може само да помогне.

2. Тичате до магазина за забравена съставка. Винаги има такава/такива.

3. Когато свършат вашите ангажименти, не се измъквате на дивана, а се въртите в кухнята и подкрепяте съпругата... Не й е лесно.

:biggrin:

  • Харесвам 4
  • Браво 5
  • Смея се 11
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
На 6.12.2023 г. в 12:06, Eva eva каза:

Тук съм 🙂 Моят син е на диета и нищичко сладко не правя тези дни 🙂 Днес сготвих чудно телешко с броколи, много вкусно се получи, пускам рецепта. 

Относно коледните сладки - помня, че миналата година беше правила някои сладки от рецептите, които бях пускала и ти бяха допаднали 🙂 

За тази година направих - меденки /ще мисля как да ги декорирам, вероятно ще са два типа - едните слепени, другите само поръсени с шоколад/ и мини щоленчета. И двете в двойни дози, че са си хубави и се харчат 🙂 

Пускам рецептите за меденките и щоленчета по-долу. Новото мисля да са меломакарона с шоколад и едни полумесеци 🙂  Сигурна съм, че и те ще се получат и ще са хубави 🙂  Качвам и няколко снимки от минали години за настроение 🙂 

 

Рецепта за телешко с броколи:

https://www.cookwithasmile.com/телешко-с-броколи-на-тиган/

 

Меденки:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 ·      2 яйца

·      1 чаена чаша олио

·      1 чаена чаша пудра захар

·      1 кафена чаша мед

·      1 чаена лъжица сода за хляб

·      1 чаена лъжица канела

·      брашно колкото поеме (около ½ кг)

 За тези, които обичат слепените меденки:

Конфитюр от сини сливи, или друг конфитюр за слепване

 За бяла глазура айсинг

·      белтък - 1 брой

·      пудра захар - 1 чаена чаша

·      лимонов сок - 1 кафена лъжица

 НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Първата стъпка от рецептата за меденки е разбиването на яйцата и олиото. Най-добре е да използвате миксер, или тел за разбиване или пък с вилица. Добавяте пудрата захар и меда и отново разбивате много старателно.

Пресявате брашното и заедно със содата и канелата го добавяте лъжица по лъжица към яйчената смес. Докато сместа е по-рядка бъркайте с миксера / телта / вилицата, а след като се получи тесто го извадете от купата и месете с ръце. Добавяйте брашно и месете до получаване на лепкаво, средно твърдо тесто. За получаването е необходимо около ½ кг брашно, но по-добър критерий е лепкавостта на тестото, то трябва да се отделя лесно и да не оставя по ръцете.

Оформете от готовото тесто топчета с големината на маслина, + е необходни тестото да не е разточено много тънко, защото в противен случай няма да можете да ги отделите от работния плот.

Печете меденките  в предварително загрята на 180 градуса фурна върху хартия за печене. Меденките са готови горе-долу, когато кухнята се изпълни с аромат на пресни сладки, а меденките придобият лек розов цвят. Важно е да внимавате при печенето на меденките, защото изпуснете ли момента те ще се препекат и няма да бъдат така вкусни.

След като ги извадите от фурната по желание може да слепите готовите и все още топли (но не горещи) меденки с конфитюр.

 За да станат вашите меденки по-красиви може да им приготвите глазура.

Ето как да приготвите бяла глазура айсинг. Бялата глазура, която прави меденките така красиви се приготвя много лесно. Пресявате два пъти пудрата захар и го разбивате с тел, или с миксер с белтъка на едно яйце. Добавяте и 3-4 капки лимонов сок и отново разбивате, докато се получи гъста еднородна смес. Пълните шприца и сте готови да творите. Заредени с тази смес и малко търпение вашите меденки ще бъдат гарантирано разкрасени

Шоколадова глазура: На водна баня разтапяте шоколада и маслото, като обаче внимавате сместа да не стане прекалено рядка. След това с помощта на малка лъжичка напръсквате вашите меденки.

 

МИНИ ЩОЛЕНЧЕТА

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 •   сушени плодове — 50 гр

•   стафиди (по-дребни, без семки) — 50 гр

•   смлени бадеми — 50 гр

•   брашно — 250 гр

•   бакпулвер — 1 ч. л.

•   захар — 75 гр

•   ванилова захар — 1 пакетче

•   ромова есенция -  5 капки

•   яйце – 1 брой

•   маргарин или краве масло — 150 гр

•   щипка сол

•   пудра захар за поръсване

  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 Тестото се прави бързо и се използва веднага, не е нужно да стои в хладилник.

Смесват се ситно нарязаните сушени плодове, стафидите и смлените бадеми в купата на миксера. Добавят се мекия маргарин/масло, яйцето, щипката сол, брашното, бакпулвера, ваниловата захар, капките ромова есенция и захарта. Размесват се за кратко с миксера, после се доомесва тестото на ръка до получаване на гладко тесто. Тестото се разделя на парчета, от които се правят фитили с дебелина на пръст или малко по-дебели от молив. Режат се на парченца с дължина 4-5 см.

Две фитилчета се слагат едно до друго, а върху тях трето. Леко се притискат и се слагат върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180*С  12-15 минути. Сладките трябва да станат златисти. Готовите охладени сладки обилно се поръсват с пудра захар. Съхранявани на сухо и прохладно място, издържат до 3 седмици.

 

Новите:

Меломакарона

https://www.mycookingbookblog.com/melomakarona-sas-shokolad/

 

Полумесеци:

https://www.mycookingcreations.com/2022/11/biscotti-ferro-di-cavallo-al-cacao-con.html 

 

284.jpg

 

405.jpg

 

406.jpg

 

407.jpg

 

476.jpg

 

477.jpg

 

478.jpg

@Eva eva, защо си мълчиш за рецептата на канелените рулца? Роца ме спаси за Коледа, но твоите изглеждат пълнени с ядки. Можеш ли да споделиш как ги правиш?

 

Последната седмица наготвих една камара неща, но само някои се сетих да снимам:

 

Тас кебап с ориз

IMG_2378.jpeg.ca7127651779ad9e37292626a88846c9.jpeg

 

IMG_2377.jpeg.0595e75ad1d022ac1275a6d70066c07a.jpeg


2 вида пилешки крилца в еърфрайера -  с панировка от бадемово брашно и сладко-кисели.

 

IMG_2430.jpeg.1a88e99c8b37c8a32d4687538ca5bc48.jpeg

 

Халапеньо попър разядка. Стана супер вкусно и по-лесно сто пъти от пълнени халапеньо чушки. 
 

Рецептата я взех оттук
 

IMG_2432.jpeg.54e8cc838c3dd84b64f3b5733b090de3.jpeg
 

И вечерята от снощи:

 

Стек, картофен огретен, руска салата (колкот беше останало), погача и салата “Капрезе”.

 

IMG_2543.jpeg.cdfc31041c4b7b8515e8d4c8e21bbf0b.jpeg

  • Харесвам 14
  • Браво 3
Връзка към коментар

@Marusinka, тези на снимката от преди няколко дни не са канелени рулца. Станаха ми доста сухи, затова и не ги препоръчвам. Може и да съм прекалила с брашното. Иначе са ефектни. Ако решиш да опиташ, това е рецептата, по-долу.  

Днес направих понички "Джинджифилово човече", но хич не ми се пържеше. Опържих едната половина от тестото, а другата половина оформих на правоъгълник, наръсих с кафява захар и канела, навих на руло и нарязах на парчета. Чудни канелени рулца ми се получиха 😁 Утре, ако ми остане време ще ги снимам.

 

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

 За тестото:

·      245 г брашно

·      25 г натурално нишесте

·      1 ч. л. бакпулвер

·      1 щипка сол

·      40 г нерафинирана кафява тръстикова захар Passiflora

·      150 мл топло прясно мляко

·      70 г разстопено краве масло

·      1 ч. л. ванилов екстракт

 

За плънката:

·      100 г орехи

·      50 г нерафинирана кафява тръстикова захар

·      0,5 ч. л. смесена подправка за коледни сладки

 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

 За плънката, смелете орехите в блендер (но не на трохи), разбъркайте със захарта и смесената подправка за коледни сладки. За тестото смесете брашното, нишестето, солта и бакпулвера. В купа смесете прясното мляко, маслото и захарта. Пресейте брашнената смес и омесете меко тесто. Разточете тестото в найлоново фолио и го изпратете в хладилника за 60 минути. Разточете тестото на тънъка правоъгълна кора, с дебелина 3-4 мм, върху леко набрашнен работен плот. Може да направите това върху хартия за печене. Разпределете плънката по цялата повърхност и навийте плътно на руло.

За да оформите сладките перфектно, завийте рулото в стреч фолио и го приберете във фризера за 1 час. След това, включете фурната да загрява на 180°С. Нарежете рулото на шайби и ги подредете върху голяма тава постлана с хартия за печене. Печете на 180°С за 15-17 минути.

  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
На 24.12.2023 г. в 10:32, ven62 каза:

Включвам се с няколко съвета за тези, които не им се отдава приготвянето на коледните вкусотии:

1. Изцяло поемате приготвянето на всички заготовки (рязане, белене, стъргане ... на каквото ви кажат). Важното е да го правите с ентусиазъм. Нотка актьорски талант може само да помогне.

2. Тичате до магазина за забравена съставка. Винаги има такава/такива.

3. Когато свършат вашите ангажименти, не се измъквате на дивана, а се въртите в кухнята и подкрепяте съпругата... Не й е лесно.

:biggrin:

Горенаписаното много се доближава до моята роля в кухнята (не само по Коледа), с разликата, че не бягам за забравени съставки. 🤣

  • Харесвам 1
  • Смея се 10
Връзка към коментар

За много години и тук! 

Живи, здрави, пътешестващи, готвещи и хапващи вкусотии. 

Днес метнах две тави с любимите ни кифлички. Едната почти изчезна. 😆

Новогодишната ЗаСелска трапеза, малко от Коледното готвене и питката с паричката от Бъдни вечер. 

 

20240102_185510.jpg

 

20240102_185602.jpg

 

20231231_212708.jpg

 

20240101_122335.jpg

 

20240101_081953.jpg

 

20231225_181254.jpg

 

20231225_172339.jpg

 

20231224_163712.jpg

  • Харесвам 13
  • Благодаря 1
  • Браво 12
Връзка към коментар

Все се каня да си направя папка с идеи на @Marusinka, да съм готова, когато се налага да приготвя за 40-60+ гости. Само дето нямам толкова тави и фурни, ама тва да е 😀 

И не съм иронична, бих се затруднила да приготвя храна за повече от 10-12 души 🤪

Последните 10 дни почти нищо не съм правила 😆 Мама за Бъдни вечер, свекърва ми за Коледа /и двете сложиха за вкъщи, че много храна/, после малко попътувахме, после за НГ на гости, после у мама на РД... Тежко е! 

За десерт има баклава, тиквеник, торта, бисквитки, шоколадови сърца и ....

Минаваме в режим прочистване на хладилника, така че пускайте вдъхновения 🙃

 

 

  • Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
Дани Магелани
Преди 1 час, aleksandrina каза:

За много години и тук! 

Живи, здрави, пътешестващи, готвещи и хапващи вкусотии. 

Днес метнах две тави с любимите ни кифлички. Едната почти изчезна. 😆

Новогодишната ЗаСелска трапеза, малко от Коледното готвене и питката с паричката от Бъдни вечер. 

20231224_163712.jpg

Имаш сили да готвиш на 2 януари? Ти си герой!

  • Харесвам 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

Имаш сили да готвиш на 2 януари? Ти си герой!

Ааа, забравих- сутринта и палачинки правих. 😆

То това не е готвене, а занимавка. Месенето ми е като релаксиране. 😂

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 4
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 17 минути , aleksandrina каза:

Ааа, забравих- сутринта и палачинки правих. 😆

То това не е готвене, а занимавка. Месенето ми е като релаксиране. 😂

Като дойда с вас на биропиене, ще има ли и кифлички за изпът?😜

  • Благодаря 1
  • Смея се 5
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 19 минути , aleksandrina каза:

Ааа, забравих- сутринта и палачинки правих. 😆

То това не е готвене, а занимавка. Месенето ми е като релаксиране. 😂

И аз се нареждам на опашката за кифлички.

Връзка към коментар

Имайки предвид че през празниците все имаш някой болен, или такъв, за когото да се грижим, никакво готвене и никакво кулинарно вдъхновение. 

Единственото ми усилие беше да направя любимия тиквеник на съпруга ми, след три дни с бъбречна криза 😞 Като ме пусна малко и ми светна пред очите, реших че трябва да направя нещичко за празниците. 

  • Шок 5
Връзка към коментар
преди 27 минути , ДиянаВ каза:

Като дойда с вас на биропиене, ще има ли и кифлички за изпът?😜

Не си казала, не съм направила. 🙂 Как ще вървят с бирааа... Е, малкко по- малко отколкото баклава с бира 😂

преди 26 минути , Дани Магелани каза:

И аз се нареждам на опашката за кифлички.

За всички ще има. 

Те вървят и със сладко. Тези са с яйце и сирене, но и с мармалад съм ги правила- тестото носи сладък и солен пълнеж.

  • Харесвам 7
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, aleksandrina каза:

баклава с бира

Имах един колега, който традиционно си поръчваше черно Джони с шопска салата. 😟 И твърдеше, че много си допадат. 

  • Харесвам 1
  • Смея се 4
Връзка към коментар

Аз пък преди години случайно попаднах в компанията на един (не го познавам, но много ме впечатли израза), който си поръча "черно Джони и бахурец на тънко". (Край на цитата).

  • Смея се 10
Връзка към коментар

@дядо Пепи, щерката много ходеше на детски рождени дни и тъкмо си отворил втората бира, идваше и тортата. И установих, че сладко с бира много върви. А баклавата- още по- сладка, съвсем ми хареса. 🙂 И се оказа, че не само аз харесвам тази комбинация. 🙂 


 

Спойлер

 

FB_IMG_1704268371879.jpg

 

FB_IMG_1704268355861.jpg

 

 

  • Шок 1
  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 20 часа, jul каза:

Все се каня да си направя папка с идеи на @Marusinka, да съм готова, когато се налага да приготвя за 40-60+ гости. Само дето нямам толкова тави и фурни, ама тва да е 😀 

И не съм иронична, бих се затруднила да приготвя храна за повече от 10-12 души 🤪

Истински се разсмях 😂 @jul, само да спомена, че където са 10, там са и 30 души. Баба ми да не мислиш, че е имала толкова посуда, но от дете помня на всички празници апартаменът или къщата на село пълни с гости. Приятелите на майка, вуйчо и после моите на какви тълпи сме ги посрещали вкъщи! Просто много обичаме гости с моето семейство и още от България имам тренинг, а сега просто имам малко повече терен и удобства 😊

  • Харесвам 12
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 2 минути , Marusinka каза:

Истински се разсмях 😂 @jul, само да спомена, че където са 10, там са и 30 души. Баба ми да не мислиш, че е имала толкова посуда, но от дете помня на всички празници апартаменът или къщата на село пълни с гости. Приятелите на майка, вуйчо и после моите на какви тълпи сме ги посрещали вкъщи! Просто много обичаме гости с моето семейство и още от България имам тренинг, а сега просто имам малко повече терен и удобства 😊

Като гледам промишлените количества, които приготвяш, чудя се как успяваш! У вас става малко ресторантче.

Имаш потенциал да отвориш ресторант или фирма за кетъринг, с тези умения. 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 8 часа, aleksandrina каза:

И установих, че сладко с бира много върви. А баклавата- още по- сладка, съвсем ми хареса. 🙂 И се оказа, че не само аз харесвам тази комбинация. 🙂 

 

А пък бирата в сладкиши как вървииии.... 🙂

И аз по празниците карах по най-малкото съпротивление, толкова малко, че даже и не снимах 😂

Но пък преди тях правих едно пилешко къри, между тях - оризов бургер с печено говеждо (yakiniku rice burger), популяризиран през 80тте години от японската верига Mos Burger и едни корейски оризови "пръстчета", токбоки със зеленчуци. И закъде без руската салата за Нова година:

 

20231223_133020.jpg

 

20231229_200725.jpg

 

20231230_195623.jpg

 

1000009080-01.jpeg

  • Харесвам 7
  • Браво 9
Връзка към коментар

Значи, прекалявате с тая руска салата! Аз кълцах продукти за 10 човека 😄, обаче нямах тогава капацитет да ям. Като се появи капацитет, беше изядена. А вие не спирате да пускате руски салати 😜

  • Смея се 10
Връзка към коментар

Аз имам едно чудене. @Роца кога ти остава време след работа да ги завъртиш всичките тези източни чуднотии с безброй много съставки. 🙄 И за да не е спам понеже аз нищо не съм снимала ето каква баница е врътнало детето на французките си приятели.

IMG-20231230-WA0007.jpg

  • Харесвам 6
  • Браво 9
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   3 магеланци

    • ramina
    • Ninkata17
    • Bore
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.