Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Аз тука една торта само и едни хлебчета. Иначе по Нова година го изкарахме на барбекю, мезета и салати покрай огъня отвън.

received_332221302965988.jpeg.dc76632dd3c213b8daee50f7e33f1ba8.jpeg

 

20231231_185133.jpg.735a52d93be17a1b53c579043694abe1.jpg

 

И едни нудъли от снощи:

 

20231221_161911.jpg.7e4f4376dbc177c1c8d8322b73600604.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 10
Връзка към коментар
преди 5 минути , EliDion каза:

Аз имам едно чудене. @Роца кога ти остава време след работа да ги завъртиш всичките тези източни чуднотии с безброй много съставки. 🙄 И за да не е спам понеже аз нищо не съм снимала ето каква баница е врътнало детето на французките си приятели.

IMG-20231230-WA0007.jpg

Браво на детето!

А източните вкусотии се готвят бързо след работа, особено ако си си подготвил нещата (мариновал месото, накиснал гъбите шиитаке) в обедната почивка (да живее хоум офисът! 🤣). Сега, тези от снимките горе са готвени по време на отпуската ;).

А тия дни гледах два японски сериала с много готвене, та имам готово меню за уикенда 🤣

  • Харесвам 1
  • Шок 2
  • Браво 3
  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, jul каза:

Значи, прекалявате с тая руска салата! Аз кълцах продукти за 10 човека 😄, обаче нямах тогава капацитет да ям. Като се появи капацитет, беше изядена. А вие не спирате да пускате руски салати 😜

Започнах Голямото готвене на 21-ви с руската салата- 3 буркана. Но при мен капацитетът за ядене се появи веднага и Коледата мина без да съм я сервирала на масата.

  • Смея се 9
Връзка към коментар

@aleksandrina кифличките ти са супер, само  редуцирах рецептата на заводските ти количества:biggrin: 

Чудесни са, пълнеж-къпиново сладко, поръска-захарни перли.

20240104_170043.jpg.d14c0f4819ecacc70ebdcb977f07b2db.jpg

 

20240104_165917.jpg.78fd51593fc922e6cccdcb3a579c0cf0.jpg

 

20240104_173341.jpg.35871cb7452a37440bcdfa67abe0418c.jpg

 

  • Харесвам 12
  • Браво 14
Връзка към коментар
преди 18 часа, Kalina Ivanova каза:

@aleksandrina кифличките ти са супер, само  редуцирах рецептата на заводските ти количества:biggrin: 

Чудесни са, пълнеж-къпиново сладко, поръска-захарни перли.20240104_165917.jpg.78fd51593fc922e6cccdcb3a579c0cf0.jpg

20240104_173341.jpg.35871cb7452a37440bcdfa67abe0418c.jpg

 

А може ли рецептата за кифличките, че изглеждат страхотно. Бих се пробвала.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

@DGTG Заповядай

На 9.03.2023 г. в 14:26, aleksandrina каза:

Кифлички със сирене и кашкавал 

700 гр брашно
1 пак. суха мая (7 гр) 
1 с.л. захар
1 ч.л. сол с връх
50 мл олио 
400 мл прясно мляко
масло на стайна температура 

За плънката:
2 яйца
Сирене (около 300 гр) и настърган кашкавал (на око)

Замесва се меко тесто и се оставя да се удвои за около час. 
След това се разделя на 5 топки, разточва се кръг и всеки се реже на 8. Мажа с размекнатото масло.
След оформянето на кифличките ги оставям за 15-20 минути да втасат втори път. Мажа с 1 цяло яйце и една супена лъжица олио.
Пекат се на 180°С за около 25 минути (до приятен загар).

 

20230210_224806.jpg

 

  • Харесвам 2
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 20 часа, Kalina Ivanova каза:

само  редуцирах рецептата на заводските ти количества:biggrin: 

хе хе

Какво му е на количеството- колкото направиш, толкова ще се изядат и то бързо - бързо. 😄 

Гледам, че има и кой да помага. 💖

пс Благодаря, че си споделила рецептата. Не знам защо, но съм проспала въпроса на @DGTG 

 

преди 2 часа, DGTG каза:

А може ли рецептата за кифличките, че изглеждат страхотно. Бих се пробвала.

О, много са сполучливи- с това тесто някак лесно се работи. Става за солен и сладък пълнеж. А и за кренвиршки. 🙂 

  • Харесвам 5
Връзка към коментар

Нямам ни Иван,  ни Йордан у дома, но последните два дни реших да оползотворя разни останки у дома. 

По този случай кекс (обикновен, домашен, с изостанали сушени плодове), и тиквеник от последните парчета тиква от Коледа. 

 

 

20240106_184423.jpg

 

По модифицирана рецепта на Йоли. У дома тиквенкът трябва да е много плод и мъничко кори. 😀😀😀

 

 

20240107_173202.jpg

  • Харесвам 19
Връзка към коментар

Няколко дни във фейса ми изскачаха рецепти за хляб/кекс от сурова червена леща, която обикновено правя на мерджемек (супа тюркиш стайл), та ми стана интересно. 🙂 

Стана нещо без много вид и леко по-ронливо от желаното, но на вкус е добре. Особено като наблегнеш на подправките на вкус. Сега имаше кимион, пипери, джоджен, другия път ще пробвам с чубрица. 

20240109_142927.jpg.eb8d05686790aad3836d045ac9bbc379.jpg

 

20240109_142856.jpg.ba4f205c8c5ce97863b88e874fe953c9.jpg

Освен това наяжда добре, без тежестта на  белите брашна, някои жени ще ме разберат.

  • Харесвам 14
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Студено навън, не става много за ходене насам- натам. Подкарах нещо, което отдавна се каня да направя. Събирах каймака от млякото, което купувам и днес си избих домашно краве масло. Стана учудващо бързо и много. Цели 650 грама от около 1.2 кг каймак.

20240109_150131.jpg.c913e86277961f45719cbca597f843cd.jpg

  • Харесвам 13
  • Браво 7
Връзка към коментар
преди 59 минути , Argentique каза:

Няколко дни във фейса ми изскачаха рецепти за хляб/кекс от сурова червена леща, която обикновено правя на мерджемек (супа тюркиш стайл), та ми стана интересно. 🙂 

Стана нещо без много вид и леко по-ронливо от желаното, но на вкус е добре. Особено като наблегнеш на подправките на вкус. Сега имаше кимион, пипери, джоджен, другия път ще пробвам с чубрица. 

20240109_142927.jpg.eb8d05686790aad3836d045ac9bbc379.jpg

 

20240109_142856.jpg.ba4f205c8c5ce97863b88e874fe953c9.jpg

Освен това наяжда добре, без тежестта на  белите брашна, някои жени ще ме разберат.

Ще пуснеш ли рецептата? Интересно е.

Аз днес за пръв път се пробвах с корейска туршия😄 - кимчи. Имах половинка китайско зеле, което преди два дни ползвах за нудели и не ми се готвеше пак. Сложих само това, с което разполагам - моркови и целина. Ще видим какво ще стане🙂

IMG_4839.jpeg.83697dd5fb8ebff5870060a5c2570646.jpeg

  • Харесвам 12
  • Браво 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, ДиянаВ каза:

 Ще видим какво ще стане

IMG_4839.jpeg.83697dd5fb8ebff5870060a5c2570646.jpeg

Ще стане, къде ще ходи! 😀

 

Интересен е този кекс с лещата.

 

Аз казвах, че тия дни гледах два японски сериала, където имаше много показани рецепти, та пробвах някои от тях.

- якисоба нудъли (yakisoba) с пушени гърди и зеленчуци (те не са от сериал)

- от сериала Makanai: Cooking For the Maiko House: бяла японска яхния (japanese cream stew) и препечени корички от хляб с масло и захар (shokupan crust rusks) в еър фрайъра Огюст.

- и нещо като чурос, пак в еър фрайъра

 

20240106_130652.jpg

 

20240107_124130.jpg

 

20240106_195831.jpg

 

20240107_192419.jpg

  • Харесвам 9
  • Браво 7
Връзка към коментар

Кексът първо ми излезе от някакъв reel във фейса от фитнес батка, а после от Тюркян Севен (https://www.facebook.com/shtipkaserotonin/posts/pfbid021twYoa7kvpf55LuezkxDCuJTnkxzYjvMMNtkiYB64xFpigN8P7Xba21XuS7t4AUKl):

252527287_Screenshot(3).png.27cf3fd2662f49c3b7c42291673974dd.png

 

Ако ще спазвам рецепта (а за такава непонятна съставка спазвам) и не знам какво е искал да каже авторът с „чаша“, хванах друга, която криво-ляво спазих (без толкова мазнина): https://recepti.gotvach.bg/r-138879-Уникален_хляб_с_червена_леща

 

Те са сходни, мислех и сирене да сложа, ама викам да не го похабя и него. :smile3: Може би другия път ще пробвам в по-голяма тава, да стане по-тънко, че коричките са много хубави.

Преди доста време правих и печени в тава кюфтета от сурова кисната леща – не бяха съвсем лоши. :smile3:

  • Харесвам 5
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 39 минути , Argentique каза:

Кексът първо ми излезе от някакъв reel във фейса от фитнес батка, а после от Тюркян Севен (https://www.facebook.com/shtipkaserotonin/posts/pfbid021twYoa7kvpf55LuezkxDCuJTnkxzYjvMMNtkiYB64xFpigN8P7Xba21XuS7t4AUKl😞

252527287_Screenshot(3).png.27cf3fd2662f49c3b7c42291673974dd.png

 

Ако ще спазвам рецепта (а за такава непонятна съставка спазвам) и не знам какво е искал да каже авторът с „чаша“, хванах друга, която криво-ляво спазих (без толкова мазнина): https://recepti.gotvach.bg/r-138879-Уникален_хляб_с_червена_леща

 

Те са сходни, мислех и сирене да сложа, ама викам да не го похабя и него. :smile3: Може би другия път ще пробвам в по-голяма тава, да стане по-тънко, че коричките са много хубави.

Преди доста време правих и печени в тава кюфтета от сурова кисната леща – не бяха съвсем лоши. :smile3:

Ще я пробвам тия дни. Открих замразен спанак в хладилника за разтикване. Може него да сложа за цвят вместо магданоз. Също мисля, че и маслини в пълнежа биха си паснали🙂

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 17 минути , ДиянаВ каза:

Ще я пробвам тия дни. Открих замразен спанак в хладилника за разтикване. Може него да сложа за цвят вместо магданоз. Също мисля, че и маслини в пълнежа биха си паснали🙂

На мен маслини ще ми паснат. Може би и сушени домати/ядки и т.н., но според мен носи на доста подправки този кекс.
Ако се чудиш какво да правиш със спанака, веднага ще те пратя да въртиш руло с филаделфия и/или сьомга, ядки може, всичко може :biggrin:

https://www.bonapeti.bg/recepti/spanacheno-rulo-s-pushena-syomga/
То пък софрите минаха. Но като казах сьомга, ядох супер бърза, лесна салата и най-вече удобна за ядене салата. Не съм я правила аз, но и малко дете ще се справи.


20231231_175513.jpg.d0f6850b1c39ecafa794878fadfa51b9.jpg

Малки листа от едни по-плътни салатки с крема сирене, сьомга, авокадо и краставица тук. Възможни варианти всякакви.

Нещо много се разписах в тая тема, явно огладнях. :biggrin:

  • Харесвам 10
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, ВениК каза:

Студено навън, не става много за ходене насам- натам. Подкарах нещо, което отдавна се каня да направя. Събирах каймака от млякото, което купувам и днес си избих домашно краве масло. Стана учудващо бързо и много. Цели 650 грама от около 1.2 кг каймак.

20240109_150131.jpg.c913e86277961f45719cbca597f843cd.jpg

Леле какво мляко взимам от една приятелка. Родителите ѝ гледат крава в с. Чала (кравата се казва Принцеса 👸). Като го сварих каймакът беше 1 см. Направих крем карамел. Малеее 

И 3 буркана кисело подквасих. Мммм

  • Харесвам 9
  • Браво 3
Връзка към коментар

Чудна яхния сготвих, много вкусна, даже свършва 🙂   - https://www.mycookingcreations.com/2023/09/seppie-in-umido-con-i-piselli.html

 

Чудя се какво да сготвя с повече кашкавали/сирена, доста ми се насъбраха 😄  Ще съм благодарна, ако имате идея 🙂  

 

viber_изображение_2024-01-13_20-01-13-407.jpg

 

viber_изображение_2024-01-13_20-01-13-599.jpg

  • Харесвам 8
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Eva eva каза:

 🙂Чудя се какво да сготвя с повече кашкавали/сирена, доста ми се насъбраха 😄  Ще съм благодарна, ако имате идея 🙂  

viber_изображение_2024-01-13_20-01-13-599.jpg

Паста. Винаги е добра идея. 😉

Иначе пържолки отгоре със сирена, пилешки гърди със сирена, палачинки, запечени с някаква шунка и сирена, пица... Или просто мезе за вино. 🍷

  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 28 минути , Eva eva каза:

 🙂

Чудя се какво да сготвя с повече кашкавали/сирена, доста ми се насъбраха 😄  Ще съм благодарна, ако имате идея 🙂  

viber_изображение_2024-01-13_20-01-13-599.jpg

Тия неща направо на мезе за една вечер ще свършат.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Пълнени патладжани 

преди 39 минути , Eva eva каза:

Чудна яхния сготвих, много вкусна, даже свършва 🙂   - https://www.mycookingcreations.com/2023/09/seppie-in-umido-con-i-piselli.html

 

Чудя се какво да сготвя с повече кашкавали/сирена, доста ми се насъбраха 😄  Ще съм благодарна, ако имате идея 🙂  

 

viber_изображение_2024-01-13_20-01-13-407.jpg

 

viber_изображение_2024-01-13_20-01-13-599.jpg

Пълнени патладжани- любимо!

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

😂 Искате ли да се забавлявате с моята новогодишна вечеря😄

IMG_4700.jpeg.645f8527bca2e2aa50d1f52a2d9f9349.jpeg
Цена на сирената в Понта Делгада, магазин Principe dos Queijos /чудесен/ - 10€

С бутилка и половина червено вино и голям пакет кашу, даже и остана🙂

  • Харесвам 15
  • Браво 3
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   5 магеланци

    • Роца
    • Бръмбар
    • Marisha
    • Asya Assenova
    • D_Dimitrov
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.