Прескочи до съдържание

Какво готвите?


ДиянаВ

Препоръчани мнения

Публикувано:

Най-накрая започнаха да намаляват цените на рибата и бум - сьомга на тиган от мен с басмасти ориз и салата.

 

IMG_2896.jpeg.e3b80e1000988ed76f37ab11b4ca174f.jpeg


За НГ ми подариха дуо хайвер, та го сервирах върху мини блини и с крема сирене. Всички вкъщи си изповръщаха червата, та само аз си се наслаждавах минус шампанското, щото не обичам, но за снимката да се направя, че разбирам кое с кое върви 😂 

 

098C3B2F-86A4-4710-B2B0-1790E29B72AB.jpeg.29417f575ede96503afeecc472d4cb48.jpeg

  • Харесвам 11
  • Смея се 4
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Десерт  Еклерово  руло по рецептата на Ваня Джорджевич от мрежата. Сменила съм яйчения крем с крем с мляно маково семе, закупено от търговска верига. 
150 мл прясно мляко плюс 50  гр масло, 150 гр захар се сваряват, в тях се запарва 100 гр мляно маково семе, може да се смени с орехови млени ядки. Добавя се разбито  40 гр нишесте във вода до сгъстяване на грама.

рулото е от парено тесто с 4 яйца, изпечено в оригиналната плитка тавичка на фурната.

Намазват се и двете изстинали, и се навива на руло, в хартията, върху която е печен блата. 
Лесно като приготвяне и малко като време. 

IMG_0201.jpeg

  • Харесвам 16
Публикувано:

Не се сещам за по-подходяща тема, в която да попитам.

Днес от Бургас купих коремче от акула, офепипаха ми ги като страшен деликатес и супер много щях да изпусна, ако не си купя. Е, купих едно. Обаче се борих с кожата над час! Накрая загубих всякаква мотивация и замина за фризера. Не мога да разбера и само дебелата кожа ли се бели, тънката от другата страна остава ли?

Някой с идея/клипче/схема/нещо как да го сборя това нещо? В нета нищо не откривам. Може би @Kalina Ivanova

Добре, че купихме и други неща, иначе гладни щяхме да си стоим 😏

  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 2 часа, jul каза:

Някой с идея/клипче/схема/нещо как да го сборя това нещо? В нета нищо не откривам. Може би @Kalina Ivanova

 

А сега де! Да си призная, никога не съм взимала непочистена акула от пазара. И сега имам няколко филета акула във фризера, но са готови, почистени.

преди 3 часа, jul каза:

Е, купих едно.

Коремчетата от акула са малки. Да не би да си си взела филе, което си е голямо, къде кило. 

  • Замислям се 1
Публикувано:

Кило няма, ама една ролка купих. Коремче. WTF 🙀

Мислех, че само трябва да го пържа, а то има кожа като на алигатор... 🧐 Уж се сваляла /според нета/ лесно от главата към опашката, ама нееееее 😩

  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 23 минути , jul каза:

Да си похваля вечерята - полента с уши и конфетирани лимони /по марокански/ 😋

 

IMG20240220200642.jpg

Как хубаво звучи - полента с уши😆

Иначе изглежда добре, но не по моя вкус. Тия уши, крачета, опашки и подобни така и не ми допаднаха. Сигурно в повече ми идва колагенът😄

  • Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:

@ДиянаВ хайде сега! На /в?/ Мадейра ни посрещнаха с уши, при това обилно наръсени с ОТВРАТИТЕЛЕН пресен кориандър. Моите се получиха отлично 😌

Извинявай, ама нямаше ли колония/комуна да правим там 😂

  • Смея се 5
Публикувано:

 

Преди 1 час, ДиянаВ каза:

Как хубаво звучи - полента с уши😆

Иначе изглежда добре, но не по моя вкус. Тия уши, крачета, опашки и подобни така и не ми допаднаха. Сигурно в повече ми идва колагенът😄

 

На Мартиника по магазините беше пълно с опашки в 2-килограмови кофи, няма да е твоето място 😉

 

20231226_171724.JPG.f5f73cf58c8243a7005c39fd1bdd9e2d.JPG

 

Както и свински зурли (но да не пускам снимка за по-чувствителните)... Може и уши да е имало, но като не разбирам френски...

  • Шок 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, jul каза:

@ДиянаВ хайде сега! На /в?/ Мадейра ни посрещнаха с уши, при това обилно наръсени с ОТВРАТИТЕЛЕН пресен кориандър. Моите се получиха отлично 😌

Извинявай, ама нямаше ли колония/комуна да правим там 😂

Отивам с първия, който ме викне😂

Все пак мога да ги дъвча😛. И на Костов обещах, че ще ги пробвам, като му отида на гости в Стара Загора😄

  • Харесвам 1
Публикувано:

Никога не съм яла уши…. Видяло се е, че ще трябва да ходя на Мадейра. 🤣 То уши няма и да проям, но поне мястото си заслужава, нали? 😉

  • Харесвам 6
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Заслужава си на 100%. Обаче ушите им не струват, за разлика от моите и старозагорските на @Костов 😉

Иначе комбинацията с полента видях в Поморие, от мен добавката са мароканските 🍋🍋🍋. Сега се чудя от къде да си намеря прясно брани да заложа нова доза, че тези свършват.

  • Харесвам 6
Публикувано:

@Rumiana, инструкциите са следните:

1. Отиваш до Стара Загора да ядеш уши, за да се докоснеш до еталона 😄 Костов ще ти сподели къде са. Наистина са отлични! И тук отварям една скоба - от Костов разбрах, че там на червения лук му викат лилав :dance3:

2. Взимаш 2 хубави чисти ушички. Вариш с бахар и дафинов лист, без да прекаляваш, за да си останат хрупкави /примерно 30-40 мин/. Готови са, когато вилицата влиза с известни затруднения в дебелата част. Все пак ще минат и втора термична обработка. После нарязваш на ленти и според предпочитанията - на скара, на тиган.... Подправките също варират - чесън, червен пипер, лук...... В моя случай комбинирах рецепта, която ядох някъде в Италия - свински крачета с лимон и чесън.

  • Харесвам 4
Публикувано:

Като сте минали на кулинарни нива като свински уши, може ли да ми споделите някоя и друга рецепта за телешки език, че изчерпах семейния репертоар 🙂

А ушите защо се варят? Като бяхме малки просто ги слагаха на скарата и после режеха на парченца. 

Публикувано:
преди 1 час, jul каза:

Заслужава си на 100%. Обаче ушите им не струват, за разлика от моите и старозагорските на @Костов 😉

Иначе комбинацията с полента видях в Поморие, от мен добавката са мароканските 🍋🍋🍋. Сега се чудя от къде да си намеря прясно брани да заложа нова доза, че тези свършват.

Ако е възможно @Костов да препоръча място за хапване в Стара Загора, ако остане време да тестваме и ние, тъй като съм обещала на децата да отидем до зоопарка в някой слънчев почивен ден.

Публикувано:
преди 5 часа, tara каза:

Ако е възможно @Костов да препоръча място за хапване в Стара Загора, ако остане време да тестваме и ние, тъй като съм обещала на децата да отидем до зоопарка в някой слънчев почивен ден.

Заведението в което водя магеланските гости на Стара Загора е "При кмета". Ако имаш желание като идваш може да се обадиш да се видим.

@Lindt, ушите се варят за да станат по-сочни, не че и директно на скарата не стават. Пък ако решите заповядайте на гости в Стара Загора да ви водя да хапнете по едни уши.

@jul, а вас ви чакам да повторите. Този път с преспиване.

  • Харесвам 7
  • Благодаря 2
Публикувано:

За първи път готвя такова нещо или 1,7кг кравешка пържола от Авила.

Наложи се да чета и гледам как се прави такова голямо парче месо.

 

Стана перфектно!

ядохме го 5 човека 

 

IMG_3192.jpeg.815243e000e0513c259323a3372aa128.jpeg

IMG_3193.jpeg.c42579f278aa30c5dbe7abbf87f4d1d9.jpeg

IMG_7914.jpeg.fb509a9150ea9d3f166f8da9c33de9f8.jpeg

IMG_7915.jpeg.12c1b846cff7022964bfb27ac212a6a3.jpeg


IMG_3199.jpeg.a0a9cfff900cd0ba28589576b2663925.jpeg

  • Харесвам 15
  • Шок 3
  • Браво 9
Публикувано:

Голяма сърма с прясно зеле, с телешка кайма в кексова форма.

листата се попарват да 2-3 минути в подсолена вода. Плънката като за сърми, обвива се формата отдолу, отстрани и отгоре, пече се с доматен сок 200 мл 40 минути на 180 градуса. 

IMG_2060.jpeg

IMG_2064.jpeg

  • Харесвам 19
  • Браво 3
Публикувано:

Аз днес пържих калкан. Намерих си в Бургас. Не го знам какъв е (едва ли е нашенски, по това време), но си беше хубав. 

Освен всичко друго, за мен калканът е и малко връщане към младостта - сантимент един вид и когато намеря винаги си купувам 🙂 

  • Харесвам 9

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.