Прескочи до съдържание

Как описвате България?


Препоръчани мнения

Случва се така, че говорейки си с представител на страната, в която си в момента, се налага да споделиш и ти за родината. Или пък със случайни пътуващи от трети държави. Хората са любопитни все пак, не са на изпит по културни особености на своята държава, нужен е обмен на информация. А ние ... ами не се справяме. 

Наскоро сериозно затруднихме дружелюбен кениец, опита се да извлече информация за спортни постижения, за диви животни  на нашата територия, за икономически показатели, за местни традиции и празници, за туристически атракции... накрая се предаде, не измислихме с какво да се похвалим и какво е изключителното ни и го оставихме да се чуди дали е по-добре да си жител на най-бедната страна в Европа или на по-богата държава в Африка. 

Всъщност често имаме такива проблеми, помня навремето един холандец, който искаше да обикаля без кола в България. Ние се ужасихме от идеята, всеки ще го излъже, ще му вземе 20 евро от Банско до Добринище, вместо 10, у-а... Не го окуражихме и до сега ме е срам. Ние например много разчитаме като срещнем човек от място, на което ни се ходи, да ни разкаже нещо. А и нас навсякъде ни лъжат, защо в България да е толкова различно към чужденци. Защото знаем тарифите за местни и ни се вижда нередно? Голяма работа за няколко евро, нали ще види планините, които иска да види..

И с една девойка в Бали се изложихме. Беше се размечтала за сняг и лампички, пък ние й обяснихме, че няма листа по дърветата, всичко е сиво и кафяво и снегът издържа по 1-2 дни, а е грозно и студено по 4 месеца.. 

После и французите - кои са ви националните ястия? Ми като на турците и гърците, ама ги правим по-набързо и мързеливо. А сирена имате ли.. ми не, купуваме едно бяло и едно жълто. Въобще...много сме зле ние двамата в тази игра.

Та сега като прочетох един пътепис, се присетих, че щях да ви разпитвам вие какво разказвате? Моля, научете ни да бъдем положителни в обясненията за страната ни 😇

 

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
преди 6 минути , Lindt каза:

И с една девойка в Бали се изложихме. Беше се размечтала за сняг и лампички, пък ние й обяснихме, че няма листа по дърветата, всичко е сиво и кафяво и снегът издържа по 1-2 дни, а е грозно и студено по 4 месеца..

Дълга тема, но сега ще се включа за това.

През зимата на 2012 г. трябваше да посрещнем една венецуелка от Каракас, която много искала да види сняг. И дойде януари в София. Не знам дали някой си спомня, но 2012 беше кучи студ с много сняг.

Та кацна това същество, беше разочаровано от липсата на червен килим и комитет по посрещането, но го преглътна някак си. Направихме една панорамна обиколка на София, това-онова, и знаете ли кой беше първият въпрос който зададе? Видя как един човек си чисти колата от снега и попита колко често трябва да се прави това. При отговора - всеки път, когато завали сняг, в погледа и прочетох черни облаци. Снегът не бил това, което е. Както и да е. Реши на другия ден да се разходи сама из София, да си направи снежна топка, дето се вика. След 2 часа се обади и поиска да и кажем къде има магазин за обувки, щото нейните били мокри. Що били мокри? Не щото пропускали, а щото бяха пролетни, а бе направо цвички. Третият шок беше при установяването, че като влезеш някъде със заснежени обувки, снегът от тях започва да се топи и около теб се образува малка локвичка, от вода за щастие. Но и това я изненада. На другия ден освен ботуши, започна да си купува и зимни дрехи. Така де. В Каракас краха поредна година без сняг (по аналогия на Пипи, трети ден без енфие), откъде по дяволите може да знае човек какво е сняг.

 

Затова никога, никоа не препоръчвам София зимата. Скучна, мръсна и грозна. И сива.

  • Харесвам 4
  • Смея се 3
  • Замислям се 2
Връзка към мнение
преди 6 минути , Zaro каза:

Дълга тема, но сега ще се включа за това.

....

Затова никога, никоа не препоръчвам София зимата. Скучна, мръсна и грозна. И сива.

Аз не препоръчвам София никога. Вероятно цялата ми липса на патриотизъм се дължи на срама, който изпитвам, поглеждайки града през очите си на турист, а после и на жител, с калта по обувките, прахоляка и боклуците по улиците, мръсния транспорт, строителството по кварталите ни в 21 век и винаги киселите лица. 

Но... идеята ми беше, че аз очаквам от хората да кажат интересното за своята страна и им дължа същото. Сама няма да се сетя, та ако някой ми даде посока, а аз после се сетя и за други неща... 

Тази зима си обухме непромокаемите обувки и панталони и се разходихме в подножието на Витоша. Ами хубаво си е да има сняг, даже не трябва да се отдалечаваш и да ходиш много часове, дърветата, земята, висулките си изглеждат разкошно точно до пътя. 

Сега последните седмици се мотаем из околните квартали. Има ужасяващо много боклук, грозно е, мръсно е, нямаме улици. Но пеят птички, в някои дворчета цъфтят иглики, джанки. Прелитат патици над нас.  Ако се облека подходящо, си правим разходката с усмивки на лицата, нужно е само да се подготвиш. Даже в снега изглеждаше по-добре.  От вчера издирваме червеношийки и кълвачи. Засега не успяваме да ги снимаме, но ги виждаме и чуваме. Яко 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Уникалната природа-имаме си от всичко на една човешка длан:море,планини,гори,реки и водопади!Множество манастири(наскоро едни испанци бяха ходили до Рилския и бяха много впечатлени),църкви,крепости и най-големия древен град-Плиска!Царевец,Шипка,Паметника"Владетели на българската Държава" над Шумен!Най-старото обработено злато в Света!Панагюрското и Рогозенското златни съкровища!Българската азбука,която ползват почти половин милиард души!Неповторимата народна музика,различна за всеки един район!Космическите гласове на народните ни певци и певици!Родопската каба-гайда!Николай Гяуров,Гена Димитрова,ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев",които вдигат на крака многохилядни препълнени зали от Португалия до Япония,от Канада до Огнена земя и от Австралия до Северния полюс!Уникалните свойства на българското кисело мляко,сиренето,което се прави само тук!Спортистите ни Стефка Костадинова,Григор Димитров,Кубрат Пулев,Веселин Топалов,Антоанета Стефанова,Йорданка Донкова,Христо Марков,националния волейболен отбор,футболистите от САЩ'94,Дан Колов,Валентин Йорданов,Петър Лесов,борци,боксьори...Има и още,но това е на първо четене!

  • Харесвам 10
  • Браво 5
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
Граф Вронски

Благогодаря, че повдигна темата, @Lindt! Аз също изпитвам такава трудност, когато трябва да кажа за България пред чужденец. Казвал съм някои неща, но явно не умея да се изразям и отсрещната страна го приема " Да, благодаря, хубаво е да го знам" и до тук. 

В Монреал бях при една двойка и вечерта се заговорихме с тях - разговорът тръгна от песните на Céline Dion, която е родена там, и не знам как стигнах да разказвам за нашите народни танци. И с лудата ми глава реших да им покажа граовското хоро - ей така - сам и безмузика. А, красотата на това хоро е точно в групата и музиката (много ми е любимо и сърцето ми се разтапя). И по едно време се усетих колко глупаво изглеждам и как виждам празните им погледи. Спрях и обясних къде се крие красота на танца. И смених темата.

Друго, към което съм насочвал внимание, е Велико Търново - че е стара бивша столица с крепост, с малки улички. Бях я препоръчал на моите виетнамци, които бяха тука в България миналата година. Те бяха отишли и бяха доволни от това, което видяха. 

Други:
- киселото мляко

- Седемте Рилски езера
- двореца "Тихото гнездо" в Балчик с красивата му градина.

  • Харесвам 2
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
Янко Велков

Доста често говоря за България - всеки път като ме питат от къде съм или коя ми е любимата държава от всички посетени;) Срещам и доста хора, които вече са били тук - по-младите в Слънчев Бряг, по-"хардкор" пътешествениците са били в София - и в двата случая се хващам за главата и им казвам, че все едно не са били в България въобще! И почвам - старата столица Велико Търново и старият град в Пловдив, идете в Рила или Пирин и тука тея норвежки фиорди ще ви се сторят жалки направо! Ами храната - то едни кисели млека, баници, а сиренето е един път! Много яки народни танци и уникални традиции - фестивала на розата, кукери, нестинари, мартенички и щъркели... А пък колко е евтино не е истина - за 5 евро можеш да се нахраниш прилично в средностатистически ресторант (може би не важи съвсем за София?). Бира и вино на корем, че и доста добри, а пък ако намерите от онова боровинково вино от Стара планина.. да, да и от боровинки се прави! И т.н.

После ги каня на гости (в случай че са красиви девойки) или каня по принцип да дойдат (във всички останали случаи), като ги съветвам да не е през зимата, по ред добреизвестни причини:)

 

Веднъж в Барселона попаднах на едно обемнно бюро, което беше и нумизматичен магазин, и набързо накупих това-онова за колекцията, а човека като разбра, че съм от България се похвали, че е идвал, и ме предизвика да позная къде точно бил ходил. София и Слънчев бряг не минаха, нито всички останали градове, които опитах - от Гоце Делчев до Опака. Оказа се, че бил ходил специално до паметника на Бузлуджа, и взе да ми обяснява, че ние българите не сме знаели какви богатства сме имали, ала-бала - на мен ли точно го обяснява?! 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

И все пак зависи от аудиторията. На чех да рекламираш българската бира не става. А да тръгнеш да се хвалиш безспир с нещо, което другата страна не може да го оцени пак не става. Не е положително да се тупаш в гърдите и да не дадеш на другата страна думата, белким попита нещо. И да се окаже, че не можеш да кажеш нищо повече. Няма универсално правило как да представяме България.

 

Синът ми участва в един училищен обмен с Германия. Ами дойде един надменен чукундур, дето всичко знаеше, много се правеше на отворен, а бе усещаш едно пренебрежително отношение, ние бяхме втора категория хора. Бяхме решили да го водим в Копривщица, Рилския манастир. Германците от обмена изкупиха моловете. Кое да му хвалиш, кое да му покажеш? Накрая почна да се хвали колко много носи на пиене. Ядосах се и му дадох да помирише домашна сливова ракия, та да вземе да млъкне малко. Млъкна, къде ще ходи. Ние го настанихме вкъщи като на хотел, на закуска палачинки, ама не щото е чужденец, ми щото обичам да правя. За благодарност синът ми беше там на казармени условия, а не е да е претенциозен, спал е и в селска къща с външна тоалетна.

 

Та преди да опипаш почвата, няма смисъл да хвалиш каквто и да е. Може да е град, планина, ядене, па може и алкохол да е (елате ми повече).

 

 

 

 

преди 2 минути , Янко Велков каза:

паметника на Бузлуджа, и взе да ми обяснява, че ние българите не сме знаели какви богатства сме имали

Да обясни на берлинчани за богатството Берлинска стена.

  • Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към мнение
Преди 1 час, crazyhorse каза:

Уникалната природа-имаме си от всичко на една човешка длан:море,планини,гори,реки и водопади!Множество манастири(наскоро едни испанци бяха ходили до Рилския и бяха много впечатлени),църкви,крепости и най-големия древен град-Плиска!Царевец,Шипка,Паметника"Владетели на българската Държава" над Шумен!Най-старото обработено злато в Света!Панагюрското и Рогозенското златни съкровища!Българската азбука,която ползват почти половин милиард души!Неповторимата народна музика,различна за всеки един район!Космическите гласове на народните ни певци и певици!Родопската каба-гайда!Николай Гяуров,Гена Димитрова,ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев",които вдигат на крака многохилядни препълнени зали от Португалия до Япония,от Канада до Огнена земя и от Австралия до Северния полюс!Уникалните свойства на българското кисело мляко,сиренето,което се прави само тук!Спортистите ни Стефка Костадинова,Григор Димитров,Кубрат Пулев,Веселин Топалов,Антоанета Стефанова,Йорданка Донкова,Христо Марков,националния волейболен отбор,футболистите от САЩ'94,Дан Колов,Валентин Йорданов,Петър Лесов,борци,боксьори...Има и още,но това е на първо четене!

Не бих желал да звуча като мрънльо и уважавам мнението на crazyhorse, НО:

1. Уникална природа имат много, много държави. Ние също имаме.

2. Манастири и църкви има много по света. Ние също имаме.

3. "Българската азбука,която ползват почти половин милиард души!" - Това, че ние ползваме кирилицата, не прави азбуката българска. 

4. "Николай Гяуров,Гена Димитрова,ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев",които вдигат на крака многохилядни препълнени зали" - Това са нашите певци, но всяка държава си има подобни певци, известни малко или много по света. Имаме и ние. 

5. "Уникалните свойства на българското кисело мляко,сиренето,което се прави само тук" - Кое кисело мляко? И кое сирене? Да не става въпрос за онова, което се прави от китайско сухо мляко?! Или пък онова, в което слагат нишесте за сгъстяване. 

6. "Спортистите ни" - Спортисти и световни шампиони има по цял свят. Имаме и ние. 

7. Невероятния вкус на българските домати (това не го е посочила crezyhorse) - Кой домати? Къде ги продават, че аз навсякъде намирам гръцки, турски и македонски домати. А митовете за вкусните български домати са някъде в миналото, но от тях шопска не се прави. Няма ги и вече онези вкусни сортове български домати, защото не се развиват вече подбора на сортовете, а семената идват от другаде. 

8. Българската армия не е губила война досега (български мит) - А коя война спечели през 20 век?

 

Изобщо, имаме много митове, с които живеем! Може и те да ни помагат днес да се отърсим от до голяма степен робското си мислене и да търсим идентичност, да търсим себе си, да се докажем като народ, че ни бива и че и ние имаме култура. Само че днес виждам една тенденция да се оплюва чуждото ("чуждите хранителни вериги", "чуждите производители" и т.н.), за да може да се възвеличи българското. ОК, нека обичаме българското, но основата на една любов не може да бъде омраза към другите. За да се научим истински да ценим и обичаме българското, трябва първо да се научим да се уважаваме като хора. Защото обществото ни може да е дало много на света, но напоследък май в резултат на това даване, на нас не ни е останало много. Обществото ни е изостанало. Не бива да се обиждаме от подобни твърдения, а трябва да се огледаме и да си го признаем. Нека се хванем в ръце и да не мразим, а да започнем да гледаме обективно на нещата. Не, няма страшно, че ако гледаме обективно, няма да има какво да ни впечатли в БГ! Има много неща, които са хубави тук. И те са навсякъде. Не е нужно да са грандиозни. Не е нужно да са "НАЙ-" в света! Нека успокоим съзнанието си, не сме в състезание със света. Имаме си наше дворче на световната карта и ще си го подредим, както ни харесва на нас. Пък било то и не НАЙ- в света или дори Европа.

 

Извини ме crazyhorse, че сякаш отговорих на твоето становище и ти се противопоставям. Не ти се противопоставям. Всичко е добронамерено. И аз като всеки нормален човек в тази държава искам да намерим правилния път за цялото общество, който не да ни направи първи в света, а да ни накара да живеем добре и да се радваме на усмивките на децата си. 

  • Харесвам 10
  • Браво 3
Връзка към мнение
преди 7 минути , Pantelej Putnik каза:

Невероятния вкус на българските домати (това не го е посочила crezyhorse) - Кой домати? Къде ги продават, че аз навсякъде намирам гръцки, турски и македонски домати. А митовете за вкусните български домати са някъде в миналото, но от тях шопска не се прави. Няма ги и вече онези вкусни сортове български домати, защото не се развиват вече подбора на сортовете, а семената идват от другаде. 

Значи тук има един обективен фактор, който прави така, че си адски неправ, да не кажа крив. 😎

Не знам на колко години си, но когато аз бях малък, домати имаше само лятото. Сега има през всички сезони. Аз ям само лятото и така се получава, че ям все хубави. Познавам ги, знам какво и къде да търся и на лош домат рядко попадам. Сега, ако някой очаква да си купи домати февруари и да имат вкус на домат, расъл на лятно слънце, проблемът си е негов. По-полека с щедрите присъди и квалификации за някогашните екологично чисти домати, отгледани с ДДТ в тучните поля около Кремиковци, КЦМ Пловдив или други знайни и незнайни тогава работещи заводи, и не на последно място с адски много азотни торове.

 

За българската азбука ще отворя утре дума защо е българска.

  • Харесвам 13
  • Браво 2
Връзка към мнение

Ха! Колко странно ми е това с незнаенето как да се похвалим с нашата прекрасна страна.

 

Аз при всеки повод да кажа нещо за България използвам и така съм си обучила мъжа и детето, че и те повтарят като зомбирани - бактерия Булгарикус (иначе киселото мляко не става), най-голям износител на розово масло в света, най-хубавите жени, най-стария град в Европа (ама, то да си пловдивчанин си е диагноза за пристрастие и величаене), единствения работещ Античен театър в света, четири сезона - ски и море с пясък по-ситен от този в Гърция, Балкана, Родопите, спасените евреи, гостоприемните българи...

 

За моята сватба послушах кумата си (българка) да се облечем всички българки в носии и да изиграем едно хоро. Само аз, шаферката и кумата, естествено, се навихме. Другите ми приятелки казаха, че ги е срам и не можели да играят хоро, а и не искали цирк да правят на американците. Аз свих рамене, взех на заем носии от едно момиче, което има студио за фолклорни танци във Финикс, и на връх тържеството се появих с кумата и шаферката в носия и под звуците на право хоро, щото аз друго не мога. Гостите онемяха. После всички се хванаха на хорото и искаха да ги учим стъпките и тия, които ги беше срам първоначално, като видяха как ни се радват американците и те се включиха.

 

Да, не е като да сме икономическа сила някаква, не е като да си нямаме треските за дялане, но всичко, което обичаме българско, можем да рекламираме и да представим пред чужденците. Да не говорим пък за кюфтетата, баницата и мусаката. Какво като ги правят и в Турция, и в Гърция, че и в повечето балкански страни? Не сме се учили да ги готвим в друга страна, а нашите майки и баби, българки са ни учили.

 

  • Харесвам 14
  • Браво 4
Връзка към мнение

Извинете, че в тази тема "изригнах" със становището ми по-горе! Може би не му е тук мястото, може би не бива. Всичко това обаче е на дневен ред днес и сега. Просто го изстрелях, не можех да го задържа в себе си. Вероятно ще има много хора против казаното от мен. Нека има мнения, нека сме различни. Нека обаче и да се стараем да намерим онова, което ни свързва, а да обърнем гръб на това, което ни разделя. И да погледнем света необременени и с усмихнато лице.

И за да не ядосам някой, че се отделих сякаш много от темата, за което се извинявам още веднъж, то ще споделя с вас една случка с мой приятел от Швейцария. Запознах се с него преди 100 години на Занзибар, където бяхме в един ресорт. Много удобна ми е комуникацията с него, защото е от немската част на Швейцария и говори на "моя" език. След 100 години, дойде и посети БГ за един уикенд - видяхме София и Пловдив. За повече нямаше време. Та този пич направи страхотни снимки и постоянно  и много пъти ми повтаряше: "Пич, много е чисто тук". Огледах се - ами вярно, чисто беше. Сякаш и аз се изненадах. Той - швейцарецът се впечатли от чистотата на София и Пловдив!!! Хм! В един момент, след като му бях разказал накратко цялата ни история, той ме попита: "А какво е онова, което вие произвеждате? Онзи продукт, който е специфичен за тук?" Казах му, че киселото мляко и розовото масло са наши типични продукти, но в душата си се свих и сякаш се натъжих, защото знам, че японците от много години произвеждат вероятно далеч по-добро кисело от нашето, та въпреки, че културите от бацили вземат от нас. Или пък маслото от рози - от кои рози?!? Роза Дамасцена…….българският сорт???? Дамасцена…...българският сорт?! А защо тогава е Дамасцена, тоест от Дамаск?!? Но, ….както и да е 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
преди 1 час, Lindt каза:

Та сега като прочетох един пътепис, се присетих, че щях да ви разпитвам вие какво разказвате? Моля, научете ни да бъдем положителни в обясненията за страната ни 😇

ми, за да хвалиш нещо трябва да го харесваш

не може да хвалиш Слънчака, ако го мразиш

в тази връзка, избираш си какво да рекламираш

пък ако няма какво, не е задължително...

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 4
Връзка към мнение
преди 4 минути , Граф Вронски каза:

Благогодаря, че повдигна темата, @Lindt! Аз също изпитвам такава трудност, когато трябва да кажа за България пред чужденец. Казвал съм някои неща, но явно не умея да се изразям и отсрещната страна го приема " Да, благодаря, хубаво е да го знам" и до тук. 

В Монреал бях при една двойка и вечерта се заговорихме с тях - разговорът тръгна от песните на Céline Dion, която е родена там, и не знам как стигнах да разказвам за нашите народни танци. И с лудата ми глава реших да им покажа граовското хоро - ей така - сам и безмузика. А, красотата на това хоро е точно в групата и музиката (много ми е любимо и сърцето ми се разтапя). И по едно време се усетих колко глупаво изглеждам и как виждам празните им погледи. Спрях и обясних къде се крие красота на танца. И смених темата.

Друго, към което съм насочвал внимание, е Велико Търново - че е стара бивша столица с крепост, с малки улички. Бях я препоръчал на моите виетнамци, които бяха тука в България миналата година. Те бяха отишли и бяха доволни от това, което видяха. 

Други:
- киселото мляко

- Седемте Рилски езера
- двореца "Тихото гнездо" в Балчик с красивата му градина.

Ние сме откровени хейтъри. Лошо ни става като чуем гайди и извиващи се гласове. Та ще е доста лицемерно да им пуснем някое хоро 🤣  Иначе може на хората да им хареса, знам ли ги? Това май ще го сложа в списъка ни с проблеми, веднага след мнението ми за София. 

С Велико Търново, Пловдив и Копривщица ми се изчерпват идеите за градски туризъм. Има някое и друго малко градче, което ми се струва симпатично за 2 тигела. Но градският и непонятен за нас туризъм изисква някакви събития и занимания за посетителите, а ние не ги знаем тези тънкости. Какво да кажа - има две улички там с хубави сгради. Във Велико Търново светлинното шоу беше по заявка и срещу заплащане, което ме потресе преди 2 години. Та затова и разпитвам, аз хубаво да препоръчам, но някаква конкретика какво и къде трябва. 

После за природата ни. Ако си говоря с планинар, бих нагласила някоя програма със седмица в Рила. Тя си е хубава планина.  Ама да ми кажат, че може да се сравни с Алпите или фиордите. Или с Грузия примерно, ако именно там ни разпитва холандецът за планини. Ми едните са по 4000-5000 метра, другите са хълмчета. То може и да е въпрос на вкус, но реките от глетчери имат различен цвят. Върховете по 4000 метра имат различна сурова красота. Алпийските езера имат друг цвят. Няма начин да забравя за тях, ако съм ги виждала. Рилските езера са много красиви, вече два пъти ги обикаляме от различен ъгъл на този от лифта. 

А с кениецът бяхме на общи приказки. Той няма да идва, искаше да знае за нас. Тоест не миналото, не футболът преди 20 години, а какво правим сега. Какво ни интересува, с какво се занимаваме. Та и волейболът отпадна. Като пробвахме с планините, ни пита за животни в тях. Ми... видяли сме 3 кози миналата година 🤔 Сестра ми в Англия си имаше лисица в двора, на мен ми звучи по-интересно от нашата коза. Те и в Кения си имат кози. Може би ако нямаха, щеше да е супер.

Във Филипините един местен с такава гордост ни показваше пуйки, че сърце не ни даде да му кажем, че не ни впечатляват. Пък тези в Индонезия много държаха да видим ябълка, ама да я пипнем и помиришем 🤭.  Май ще почна на тези в тропиците да им казвам, че имаме праскови. И да им описвам вкуса и цвета им. А на тези на север  ще им казвам за всички плодове. Той калифорниецът така се бъзикаше с канадката, че не е опитвала плод или зеленчук.  А холандците... ами сигурно и на нашите хълмове се радват, аз как се радвам на зебри, а австралийците на магарета?

За храната ще се въздържа да пиша. За мен е почти невъзможно да посоча нещо, което бихме приготвили по-добре от грък, сърбин, македонец или турчин.  

  • Харесвам 8
  • Замислям се 1
Връзка към мнение
25 minutes ago, Pantelej Putnik said:

Не бих желал да звуча като мрънльо и уважавам мнението на crazyhorse, НО:

1. Уникална природа имат много, много държави. Ние също имаме.

2. Манастири и църкви има много по света. Ние също имаме.

3. "Българската азбука,която ползват почти половин милиард души!" - Това, че ние ползваме кирилицата, не прави азбуката българска. 

4. "Николай Гяуров,Гена Димитрова,ансамблите "Пирин" и "Филип Кутев",които вдигат на крака многохилядни препълнени зали" - Това са нашите певци, но всяка държава си има подобни певци, известни малко или много по света. Имаме и ние. 

5. "Уникалните свойства на българското кисело мляко,сиренето,което се прави само тук" - Кое кисело мляко? И кое сирене? Да не става въпрос за онова, което се прави от китайско сухо мляко?! Или пък онова, в което слагат нишесте за сгъстяване. 

6. "Спортистите ни" - Спортисти и световни шампиони има по цял свят. Имаме и ние. 

7. Невероятния вкус на българските домати (това не го е посочила crezyhorse) - Кой домати? Къде ги продават, че аз навсякъде намирам гръцки, турски и македонски домати. А митовете за вкусните български домати са някъде в миналото, но от тях шопска не се прави. Няма ги и вече онези вкусни сортове български домати, защото не се развиват вече подбора на сортовете, а семената идват от другаде. 

8. Българската армия не е губила война досега (български мит) - А коя война спечели през 20 век?

 

Изобщо, имаме много митове, с които живеем! Може и те да ни помагат днес да се отърсим от до голяма степен робското си мислене и да търсим идентичност, да търсим себе си, да се докажем като народ, че ни бива и че и ние имаме култура. Само че днес виждам една тенденция да се оплюва чуждото ("чуждите хранителни вериги", "чуждите производители" и т.н.), за да може да се възвеличи българското. ОК, нека обичаме българското, но основата на една любов не може да бъде омраза към другите. За да се научим истински да ценим и обичаме българското, трябва първо да се научим да се уважаваме като хора. Защото обществото ни може да е дало много на света, но напоследък май в резултат на това даване, на нас не ни е останало много. Обществото ни е изостанало. Не бива да се обиждаме от подобни твърдения, а трябва да се огледаме и да си го признаем. Нека се хванем в ръце и да не мразим, а да започнем да гледаме обективно на нещата. Не, няма страшно, че ако гледаме обективно, няма да има какво да ни впечатли в БГ! Има много неща, които са хубави тук. И те са навсякъде. Не е нужно да са грандиозни. Не е нужно да са "НАЙ-" в света! Нека успокоим съзнанието си, не сме в състезание със света. Имаме си наше дворче на световната карта и ще си го подредим, както ни харесва на нас. Пък било то и не НАЙ- в света или дори Европа.

 

Извини ме crazyhorse, че сякаш отговорих на твоето становище и ти се противопоставям. Не ти се противопоставям. Всичко е добронамерено. И аз като всеки нормален човек в тази държава искам да намерим правилния път за цялото общество, който не да ни направи първи в света, а да ни накара да живеем добре и да се радваме на усмивките на децата си. 

Коментарът ти е направо абсурден. Гости от чужбина не си ли посрещал в България? Защото докато живеех там, каквато и националност чужденец да съм развеждала из страната, е оставал в някакво неочаквано възхищение. Водила съм без предупреждение три японки на село в Родопите при баба ми и дядо ми с външна тоалетна, баба им направи кюфтета, дядо (Бог да го прости) им наряза домати от градината и ги посоли с малко шарена сол, а аз ги разведох из гората до селото и те трите ме напрегръщаха и не спряха да ми благодарят за вкусния обяд, за да се кланят на баба и дядо за гостоприемството.

А за кирилицата - думи нямам!!! Ако не си филолог, изобщо не се захващай с тая тема, а ако си - изхвърли си дипломата.

  • Харесвам 8
  • Благодаря 2
Връзка към мнение
преди 8 минути , Lindt каза:

А с кениецът бяхме на общи приказки. Той няма да идва, искаше да знае за нас. Тоест не миналото, не футболът преди 20 години, а какво правим сега. Какво ни интересува, с какво се занимаваме. Та и волейболът отпадна. Като пробвахме с планините, ни пита за животни в тях. Ми... видяли сме 3 кози миналата година 🤔 Сестра ми в Англия си имаше лисица в двора, на мен ми звучи по-интересно от нашата коза. Те и в Кения си имат кози. Може би ако нямаха, щеше да е супер.

 

Имаме мечки 😂 В Кения със сигурност нямат а в Западна Европа отдавна са избити.

  • Харесвам 2
  • Смея се 5
Връзка към мнение
преди 2 минути , Marusinka каза:

за кирилицата - думи нямам!!! Ако не си филолог, изобщо не се захващай с тая тема, а ако си - изхвърли си дипломата

Аз затова си го оставих за утре. От филоложки съображения.

Не си познаваме страната и историята, затова нихилистично си мислим, че няма с какво да де похвалим, щото се мерим по това, което другите имат, а не показваме това, което ние имаме.

  • Харесвам 11
  • Благодаря 1
  • Браво 5
Връзка към мнение
Граф Вронски
преди 25 минути , Lindt каза:

  Май ще почна на тези в тропиците да им казвам, че имаме праскови.

Така като казваш се сещам какво са ме питали моите виетнамци (т.е. не са моите) - те са ми колеги от виетнамския ни офис, идват по 2-3-4 за по месец-два-три. И аз си разговарям с тях. От всичките групите винаги ме питат има ли череши. Ей, лошо ми става. 😄 Аз съм от Кюстендил и в моето детство ходих да бера череши ... в 4 часа сутринта ставахме, цял ден на жега. Та, аз не обичам чак толкова този плод. Но те, милите, мечтаят за него. И винаги идват ИЗВЪН сезона 😄 Та, до прасковите, можеш да наредиш и черешите. Те също се кефят, че и в София има сняг, което тотално не разбирам 😄 

П.с. С прасковите и черешите има и песен 😄 

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към мнение
4 minutes ago, Zaro said:

Аз затова си го оставих за утре. От филоложки съображения.

Не си познаваме страната и историята, затова нихилистично си мислим, че няма с какво да де похвалим, щото се мерим по това, което другите имат, а не показваме това, което ние имаме.

Кипнах много зверски направо. Тагни ме като почнеш темата утре. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Аз всъщност досега съм показвал всичко лично и смея да кажа, че разочарования нямаше. Дори снега си беше пълен възторг, като няма в София се качвахме на Витоша. 

 

преди 2 минути , Marusinka каза:

Кипнах много зверски направо. Тагни ми като почнеш темата утре. 

само да е по-културно, моля! 

 

 

  • Харесвам 6
  • Браво 1
Връзка към мнение

Аз имам доста положителен опит с наши гости. Всички харесват София. Дори и с това, че не са наредени добре паветата. Обикновено я определят като много жив град. Това ми е странно, но обикновено проблема ни е как да отбием скорошно посещение . Така, че не знам точно как да презентираме страната си, но съм се убедила, че поне за европейците е приятна за посещение. А само още едно - всички казват, че София е много зелена и чиста. За мен това е изненада, но може просто да не виждам нещата по същия начин.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 8 минути , neuromancer каза:

само да е по-културно, моля! 

Ай ся претенции, културно всеки може.

 

Няма страшно, всичко е под контрол, виж ми титлата.

  • Харесвам 2
  • Смея се 4
Връзка към мнение
Just now, Роми said:

За мен това е изненада, но може просто да не виждам нещата по същия начин.

Може би на това се дължи и разликата в липсата на неща за хвалене от българи, които живеят в България, и такива, които са далече и се абстрахират от ежедневните проблеми, с които се сблъскват хората там.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
преди 22 минути , Marusinka каза:

Кипнах много зверски направо. Тагни ме като почнеш темата утре. 

Вместо да се "стягате за битка" със Zaro, прочетете внимателно мнението ми и намерете дали някъде съм казал, че в страната ни няма красоти и че няма с какво да се гордеем. Напротив! Ако смятах, че страната ни не е ОК, просто нямаше да живея тук. Но аз съм тук и се радвам на хубавите неща тук и сега, а не искам да живея в спомени как сме победили през 94та, колко вкусни са били доматите на дядо ми (готино прозвуча 🙂), какво кисело мляко сме правили. Знам какво е да се живее в чужбина и мога до някъде да те разбера. Самият аз "вкарвах" в образа на България всичко, което на мен ми липсваше изобщо в живота. Това реален образ ли е обаче на България?!? Кое е в крайна сметка по-важно - да се гордеем с нещо или да бъдем откровени със себе си.  Харесвам България и затова живея тук. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
преди 8 минути , Pantelej Putnik каза:

Вместо да се "стягате за битка" със Zaro, прочетете внимателно мнението ми и намерете дали някъде съм казал, че в страната ни няма красоти и че няма с какво да се гордеем. Напротив! Ако смятах, че страната ни не е ОК, просто нямаше да живея тук. Но аз съм тук и се радвам на хубавите неща тук и сега, а не искам да живея в спомени как сме победили през 94та, колко вкусни са били доматите на дядо ми (готино прозвуча 🙂), какво кисело мляко сме правили. Знам какво е да се живее в чужбина и мога до някъде да те разбера. Самият аз "вкарвах" в образа на България всичко, което на мен ми липсваше изобщо в живота. Това реален образ ли е обаче на България?!? Кое е в крайна сметка по-важно - да се гордеем с нещо или да бъдем откровени със себе си.  Харесвам България и затова живея тук. 

Реацията беше толкова негативна, защото това за азбуката не отговаря на истината и го отхвърляш без дори да си го проверил. Иначе с огромна част от горния коментар съм съгласен 🙂

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.