Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

В момента, samuraika каза:

Добре де, предложете заглавие? Нека да се промени, да се махне това "инвестиции", да се напише "дрънканици", "празни приказки", каквото решите само и само да не боде очите на хората и да няма на всяка страница мнение, че темата върви накриво.

А, на мен не ми пречи, майтап да става. Иначе "Шев и кройка" не е лошо заглавие.

Връзка към коментар
преди 18 минути , Zaro каза:

Като гледам темата за инвестиции в имот мина в някакви други измерения - обсъди се на кой етап от строителството може да се купува, адрес 4000 за брокери, банки, ЧСИ, ипотеки, кредити.

Ааа не е точно така, защото по каквато и причина да купуваш този недвижим имот ( дори и само за инвестиция) трябва да знаеш от къде, как и за какво да гледаш 😉

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 56 минути , Георги каза:

Срещал съм т.нар. "двоен гараж" с една врата - на теория събира две коли една зад друга...на практика нали се сещаш, че никой няма да вади едната кола, да вади втората, да връща първата обратно, по-скоро е по-дълъг гараж, допълнителното да се ползва за склад.

Освен ако в регулацията, ако гаражът има само една врата да се брои за едно място, не съм ги броил по брой на апартаментите, възможно е. Просто ми направи впечатление двойния гараж, който никой практически няма да използва като такъв.

Да, има го това, в нормативната уредба не дефинирано прецизно и затова е въпрос на тълкуване и някъде може да мине такъв дълъг гараж да се брои че е за две коли.
От друга страна, може в сградата да има магазини, за които също се изискват паркоместа (там бройката зависи от квадратурата), но може някой купувач да е купил магазин, а да не е купил гараж/или паркомясто и така някой клиент с апартамент може да купи голям гараж за две коли (едната от които като бройка е била заради магазина)

Връзка към коментар
преди 34 минути , Zaro каза:

. За апартамент има и други изисквания. Обаче ... ателие не можеш да се регистрира като постоянен адрес.

Така де, нали това съм написал. :wink:

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Не е толкова страшно две места едно зад друго, стига да е на един апартамент разбира се. То иначе ще трябва много повече място.

Тук е често.

Аз съм виждал и една система на релси като контейнери, с която се пести още повече място. Предполагам сградата е била проектирана за някакъв брой паркоместа , и после да решили да увеличат капацитета...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 10 часа, samuraika каза:

Ако прецените - да сменим името на темата. "Говорим си за имоти", или "Имотна седянка", или "Врели-некипели на имотна тема" - да не подлъгваме големите играчи и да не ни се смят много, но да продължим да си говорим разни неща, интересно е така.

Мисля, че "Покупка на имот" е достатъчно ясно и същевременно необвързващо с каква цел се прави (за инвестиция, дали за старини и пр.)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не съм се задълбавала, но според мен такъв тип двойни паркоместа си се броят за 2 бр без значение, че се едно зад/пред друго и се счита, че изпълняват изискванията за брой места за сградата. Преди години живях в кооперация в редута и имаше точно такъв тип паркоместа и се случи да викаме съседа от банята да си вади колата. 

• Шок 1
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, funny каза:

Хубаво е все пак консултацията и с адвокат, че аз лично съм се нагледала на доста безумия предлагание от въпросните консултанти да бъдат вписани в договора, а в същото време се пропускат съществени неща.

Ама, как без адвокат? Това не си представям, изобщо. Каквото и да рекА да купувам, първо пускам адвоката да разучи всичко и тогава.

Преди време  купихме един суператрактивен и ценен имот, два етажа от къща на центъра, който имаше 17 души наследници, с различни дялове. Семейните ни адвокат и нотариус, се трудиха прилежно , сума ти време, докато изпипат  всичко. Да не говорим, за сумите, на всеки поотделно и различни.

Не знам, дали само ние, така сме си свикнали, ама, за всичко се съветваме с адвоката ни. Всичко що е , някаква сделка, наследство и е свързано с пари.

Например, жилището, в което сега живеем, по договор се просрочи със завършването. Имаше клауза в договора за неустойка. Не знам за другите купувачи, ама ние нашата, си я получихме, а не беше малка. Адвокатът си свърши работата, даже само със споразумение, без да се съдим със строителя.

• Харесвам 14
Връзка към коментар
преди 5 часа, funny каза:

Напоследък е доста срещано да се ползват кредитни консултатни. Няма лошо, но до момента в който те не се изявяват като адвокати и се опитват да правят промени в договора според тяхното разбиране за защита на клиента. ( предполагам така се опитват да си оправдаят таксата която се плаща за услугите им - коригираха ме , лицензираните нямат такса)

На теория ок, но на практика се получава не точно така.

Хубаво е все пак консултацията и с адвокат, че аз лично съм се нагледала на доста безумия предлагание от въпросните консултанти да бъдат вписани в договора, а в същото време се пропускат съществени неща.

Само да вметна, че на мен кредитния колсутант не ми беше от полза. Аз успях сама да си намеря по-изгодни условия на ипотеката.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 13 часа, samuraika каза:

Моля, ако има някой брокер - специалист морски имоти

2017 брокерка в Адрес Варна ни продаде къща.

През цялото време с колежката си бяха много професионални.

Даже ако нещо тогава не ми харесваше, после след време прецених, че е било правилно и балансирано по равно към двете страни.

А сделката не беше лесна, купувахме от англичанин и т.н.

След това на няколко мои приятели им намери жилища.

Ако искаш бих могъл да я потърся....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ако някой смята да купува имот нейде из Азията (за предпочитане покрай морета и океани, от рода на Индонезия, Филипини, Тайланд, Виетнам и от сорта) - да свирка, че да станем приятели! Смятам да се преселвам към оня регион за постоянно най-късно края на 2022-ра година, че ми писна от български дебили во главе с НВ Тиквун 1ви и НВ Пилот Первий, обещавам да се грижа за имота ви много отговорно и напълно безплатно (да се разбира, че ще го вардя и няма нищо да чупя), вие само си поемайте разходите по ремонти, реновации, тоци, води, данъци и т.н. С 1 дума - ще ви наглеждам имота без пари срещу безплатно (за мен) живеене в имота ви дорде ви няма (а ще е хубаво да ви няма поне 10 месеца в годината)!

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Връзка към коментар
преди 6 часа, funny каза:

Напоследък е доста срещано да се ползват кредитни консултатни. Няма лошо, но до момента в който те не се изявяват като адвокати и се опитват да правят промени в договора според тяхното разбиране за защита на клиента. ( предполагам така се опитват да си оправдаят таксата която се плаща за услугите им - коригираха ме , лицензираните нямат такса)

На теория ок, но на практика се получава не точно така.

Какво значи лицензираните нямат такса? Те нямат право да работят, ако не са лицинзирани. Не бих платила нищо на такъв самозванец, който не знам и какво всъщност ще направи за мен. Услугата е безплатна.

Кредитният консултант не пипа договора! Има случаи, в които променяме неща по изискване на кредитиращата банка (или да го нагодим към кредита на клиента), но това се прави от юрист, не от кредитния.

И не че е хубава, а е задължителна консултацията с адвокат. За да си спестят примерно 300-500лв., после ще платят с нула или две отзад, но когато нещата са оплескани и няма накъде.

Въобще всеки си има роля в процедурата по покупка на имот - брокера, кредитния (ако си с кредит), юриста и нотариуса. Да се дам за пример 😝 , дето цял живот с имотни сделки се занимавам - и брокер ползвам, и кредитен консултант, че и колега адвокат (да не взема от радост и умопомрачение да пропусна нещо).

• Харесвам 11
Връзка към коментар
преди 12 минути , KrumKrumov каза:

Ако някой смята да купува имот нейде из Азията (за предпочитане покрай морета и океани, от рода на Индонезия, Филипини, Тайланд, Виетнам и от сорта) - да свирка, че да станем приятели! Смятам да се преселвам към оня регион за постоянно най-късно края на 2022-ра година, че ми писна от български дебили во главе с НВ Тиквун 1ви и НВ Пилот Первий, обещавам да се грижа за имота ви много отговорно и напълно безплатно (да се разбира, че ще го вардя и няма нищо да чупя), вие само си поемайте разходите по ремонти, реновации, тоци, води, данъци и т.н. С 1 дума - ще ви наглеждам имота без пари срещу безплатно (за мен) живеене в имота ви дорде ви няма (а ще е хубаво да ви няма поне 10 месеца в годината)!

Ей това е оферта

за г*з* на кака Алберта! 🤣

Извинявам се, не се сдържах. 😂

• Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Да попитам нещо наобратно, ако някой има идея. Имаме наследствен апартамент в Русе, ние сме в София. Искам да го продам без да се налага да ходя до Русе. Доколко е реалистично подобно нещо? Казаха ми, че можело да наема адвокат  и той да свърши всичко вместо мен. Ако е така, какъв точно адвокат да търся?

Връзка към коментар
преди 1 час, jul каза:

Какво значи лицензираните нямат такса? Те нямат право да работят, ако не са лицинзирани. Не бих платила нищо на такъв самозванец, който не знам и какво всъщност ще направи за мен. Услугата е безплатна.

Кредитният консултант не пипа договора! Има случаи, в които променяме неща по изискване на кредитиращата банка (или да го нагодим към кредита на клиента), но това се прави от юрист, не от кредитния.

И не че е хубава, а е задължителна консултацията с адвокат. За да си спестят примерно 300-500лв., после ще платят с нула или две отзад, но когато нещата са оплескани и няма накъде.

Въобще всеки си има роля в процедурата по покупка на имот - брокера, кредитния (ако си с кредит), юриста и нотариуса. Да се дам за пример 😝 , дето цял живот с имотни сделки се занимавам - и брокер ползвам, и кредитен консултант, че и колега адвокат (да не взема от радост и умопомрачение да пропусна нещо).

Аз не съм имала допир с такъв вид консултанти, не ми се е налагало да ги ползвам и нямах идея че услугите им са безплатни.

Сблъсках се с такъв покрай купувача на наш имот . 

След 20 безумни корекции по предварителния договор които искаха от страна на купувача, нашия адвокат реши че иска да се срещне с колегата , който иска тези промени.

Е оказа се че не колега ги е искал а въпросния консултант, защото според него " на адвокатите това им е работата да объркват клиентите и да напишат договора така че да не може да разбереш какво ти се казва"

След отказ от наша страна да впишем исканите промени,  клиента си взе адвокат. Адвоката му естествено не поиска нито една от "корекциите" на консултанта, обясни на клиента си какво и как и сделката беше сключена.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

30 години се занимавам с имотна дейност, с вещно и наследствено право и с нотариална работа. Адвокат съм, но имам и агенция за имоти.

След инвестициите в образованието на децата,  в пътувания, това е третата по ред заслужаваща си дейност.

Толкова съм "деформирана тематично 🙂", че наистина изпитах удоволствие от професионалните и не толкова професионални мнения. 

Темата е хубава, задавайте смело въпроси, има явно адвокатска гилдия във форума, ще се опитаме да усмихнем "имотно" всеки отзовал се магеланец.

• Харесвам 15
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 42 минути , Raindrop каза:

30 години се занимавам с имотна дейност, с вещно и наследствено право и с нотариална работа. Адвокат съм, но имам и агенция за имоти.

След инвестициите в образованието на децата,  в пътувания, това е третата по ред заслужаваща си дейност.

Толкова съм "деформирана тематично 🙂", че наистина изпитах удоволствие от професионалните и не толкова професионални мнения. 

Темата е хубава, задавайте смело въпроси, има явно адвокатска гилдия във форума, ще се опитаме да усмихнем "имотно" всеки отзовал се магеланец.

Искам да си купя земеделска земя, но парцелите са 1/2ра идеална част. Съответно каква рента ще вземам цялата или половина, кой ще взема решения с кой арендатор да съм и какъв договор да подпиша като имам само половината 🙂 Искам с точно определен дето дава повече рента и другите ми земи са при него.Може ли да се разделят служебно някак?!

Връзка към коментар

Идеалната част си е идеална част - не може реално да се отдели и "погали" с поглед, съответно и човек не може да й събира гражданските плодове /арендата в случая/, без участието на другия съсобственик, освен ако нямаме договор за разпределение на ползването. Тоест - може да отдадете на един арендатор, а не на двама различни. 

Освен това - не може да закупите идеална част, преди Вашият продавач да представи писмени доказателства пред нотариуса, че вече е предложил на съсобственика си да закупи тази продаваема част при същите условия, при които я предлага на Вас, и той съответно отказва покупката.

.....

Служебно не могат, освен това има забрана в ЗН да се раздробяват под определена площ земеделските земи в зависимост от вида им, ако площта е голяма и могат да се разделят, е възможна процедурата.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 3 часа, bobole4e каза:

Да попитам нещо наобратно, ако някой има идея. Имаме наследствен апартамент в Русе, ние сме в София. Искам да го продам без да се налага да ходя до Русе. Доколко е реалистично подобно нещо? Казаха ми, че можело да наема адвокат  и той да свърши всичко вместо мен. Ако е така, какъв точно адвокат да търся?

Ако упълномощените адвокат или друго доверено лице с нотариално заверено пълномощно: първо да извади документите необходими пред нотариус за продажбата на Вашия имот-сем.положение, данъчна оценка и др.необходими за сделката.В същото или в друго пълномощно трябва да го упълномощените за продажбата на конкретния имот, както и да опишете сметката по която да получите цената.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 52 минути , Raindrop каза:

Идеалната част си е идеална част - не може реално да се отдели и "погали" с поглед, съответно и човек не може да й събира гражданските плодове /арендата в случая/, без участието на другия съсобственик, освен ако нямаме договор за разпределение на ползването. Тоест - може да отдадете на един арендатор, а не на двама различни. 

Това не е точно така за земя. Арендаторът може да сключи договор само с единия съсобственик за изплащането на рентата за целия имот. Земята така или иначе вече е дадена за обработка, ако има връзка и договор със собственика, той получава аренда, ако не нещата се оформят по друг начин. Такива, дето имат по 1/2 част и търсят да си дадат земята няма. Никой не чака собствениците да си предложат земята, тя е раздадена един вид служебно, за да се обработва, а не да пустее.

По-скоро може да си намери арендатора, да види дали има договор за този имот или не и с кого.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 часа, bobole4e каза:

Разбира се, че е възможно. Руснаци, англичани, израелтяни купуват и продават в България дистанционно, та ние ли!?! Упълномощаваш адвокат и действаш. То може и без адвокат, може просто да наемеш брокер - отваряш някой имотен портал, гледаш цени в Русе, гледаш коя агенция/рокер продава най-много и му звъниш/пишеш. Ако има кой да му отвори на место да види и наснима имота, после си води клиенти, като се намери къпъвач и се договорят условия - тогава отиваш до Русе и оправяте сделката. От гледна точка на продавача е по-лесно, когато купуваш трябва да гледаш доста неща, като продаваш няма толкова много капани.

@Raindrop благодаря, че се включваш!

Хора, вижте сега какво съчиних снощи, докато търсех истината в бутилка Пино...

Значи, идеята е на @Дани Магелани, аз само доразвих.

Сега на пазара излизат разни интересни малки хотели - в различен стадий на завършеност, на изгодни цени. Та какво ще кажете за следното - купуваме едно хотелче (тук сега разбирачите ще кажат - като съакционери ли, съдружници ли, разделяме на студиа и апартаментчета и желаещите си купуват реални, а не идеални части ли - това после ще го натъкмим). Довършваме, постягаме, кръщаваме с подобаващо име и почваме да го въртим. Магеланци ще отсядат с малка отстъпка. Колкото и да обикаляме по света, все обикаляме и по България, така че ще  е хубаво човек да се отбива някъде, където да може да пие бира със сродни души. Печалбата ще се дели на съакционерите, или ако са собственици на апартаментчета - ще си ги ползват когато искат, а когато ги няма - ще ги предоставят за наемане от други (срещу такса за поддръжка и почистване). А? Как ви се струва идеята? Ето давам конкретен пример с подходящо хотелче на прима виста.

• Харесвам 9
  • Благодаря 1
  • Браво 2
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, samuraika каза:

Хора, вижте сега какво съчиних снощи, докато търсех истината в бутилка Пино...

Интересна идея, подходяща за бизнес-партньори с ясна представа какво точно искат да постигнат. Възможностите са доста - бърза печалба чрез спекулативна препродажба на хотела; отдаване на хотела под аренда на управляваща компания; самостоятелно разработване на хотела и т.н.

Без да подценявам капацитета и желанието на магеланци, според мен начинанието е предварително обречено на неуспех. Да, знам, професионалният песимизъм у мен заговори отново...

Иначе формата на съдружие зависи от етапа на изграждане на обекта и данъчните цели, които се преследват в начинанието - лично изкупуване на обекти от хотела и последващо създаване на ЮЛ за управление на хотела; създаване на ЮЛ с определени дялове, съответстващи на стойността на личната инвестиция; създаване на ЮЛ и последващо апортиране на хотела в капитала на дружеството и т.н.  

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

За паркоместата освен едно зад/до друго има вече и едно над друго, поне напоследък забелязвам е по-модерно. Едни платформи, колата се качва отгоре и се вдига, а отдолу влиза друга кола. От гледна точка на строителя си се брои за две места, пък че платформата е в един гараж не е негов проблем. Според мен е доста удобно ако имате две коли и семейно го ползвате. Вече ако сте две отделни семейства с тази платформа си е въпрос на договаряне :D. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.