Прескочи до съдържание

Покупка на имот

samuraika

Препоръчани мнения

преди 29 минути , Duke каза:

Без да подценявам капацитета и желанието на магеланци, според мен начинанието е предварително обречено на неуспех.

Здраве да е!

@KrumKrumov за Азия ще е трудно, че там евтино човек може да си наеме някой да живее И да чисти, И да коси ливада, И да прави дребни ремонти. Но виж за Испания имаш много добър шанс! Да живвеш ти, за да не се настани някой друг. Даже може да си пуснеш обява :" Настанете ни вие, за да не се настаним ние!"

@Tim благодаря, но аз ще търся в Бургаска област.

• Харесвам 3
  • Смея се 8
Връзка към коментар
Преди 1 час, Моника каза:

За паркоместата освен едно зад/до друго има вече и едно над друго, поне напоследък забелязвам е по-модерно. Едни платформи, колата се качва отгоре и се вдига, а отдолу влиза друга кола. От гледна точка на строителя си се брои за две места, пък че платформата е в един гараж не е негов проблем. Според мен е доста удобно ако имате две коли и семейно го ползвате. Вече ако сте две отделни семейства с тази платформа си е въпрос на договаряне :D. 

Това с платформата на хартия е супер.

Ако наистина има място за поставянето на платформа и строителя я постави. Щото контрол няма и в момента така се заобикаля правилото за броя гаражи спрямо апартаменти.

В моя гараж би трябвало да има такава платформа, но няма и не може да се постави. А сградата има акт 16!

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, miroslava каза:

В моя гараж би трябвало да има такава платформа, но няма и не може да се постави.

Стана ми интересно - под "би трябвало" имаш предвид, че е предвидена в проекта ли? Ако е била предвидена в проекта, как така "не може да се постави"? 

Цитат

Ако наистина има място за поставянето на платформа и строителя я постави. Щото контрол няма и в момента така се заобикаля правилото за броя гаражи спрямо апартаменти.

При приемателна комисия за издаване на УВЕ, предвидените по проект платформи трябва да са налични. Иначе няма да се получи УВЕ. Сега ако някой нарушава правилата или прави мошенгии с подкупи, това е отделен въпрос.

Друг въпрос е също, че, понеже повечето българи не обичат да спазват правилата и винаги търсят начини да ги заобиколят, някои предприемачи се изхитряват да вземат под наем такива платформи и ги посатвят за да мине приемателната комисия, а после ги махат.
И другото - ако е била предивдена по проект и по договор подобна платформа, би било логично да се провери дали има такава когато се купува гаража.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Моника каза:

За паркоместата освен едно зад/до друго има вече и едно над друго, поне напоследък забелязвам е по-модерно. Едни платформи, колата се качва отгоре и се вдига, а отдолу влиза друга кола. От гледна точка на строителя си се брои за две места, пък че платформата е в един гараж не е негов проблем. Според мен е доста удобно ако имате две коли и семейно го ползвате. Вече ако сте две отделни семейства с тази платформа си е въпрос на договаряне :D. 

Има различни видове системи, при някои може да се ползват независимо двете (или даже повече от две) коли, а при други - за да се изкара едната кола, трябва да се премести другата. Разбира се, последните заемат най-малко пространство, а за другите е нужно повече такова.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Тук отскоро си е стандарт да има две гаражни места на апартамент. Преди е било едно. По-стари сгради, които не са имали гаражи, преправят и дострояват, защото иначе стават непродаваеми.

Две места едно зад друго е нормално, ако са на един апартамент. Понякога има и такива на различни апартаменти, но има човек, примерно портиера или нарочен служител, който да мести колите. 

Липсата на платформата ако е предвидена по проект е явна измама.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
На 31.01.2021 г. в 10:24, AlexandraKo каза:

Говорили сме си и друг път за имоти. Първо да кажа, че имам  ли възможност да купя нов имот, веднага го правя и смятам, че това, винаги е добра инвестиция, но има нещо важно.

Един имот, трябва да отговаря на три условия: локация, локация, локация:)))

Какъв е смисълът, да инвестираш пари в имот, за да го ползваш, две седмици в годината? И да не ти е “под око”, а  опасността да се нанесе някой, при условие, че се знае, че си на много километри оттам, е голяма. А през другото време, ще ти носи, само разходи?
Пример - имаме голям, наследствен, селски имот. С всички удобства, басейн и пр. Само разходи по поддръжката, плаща се на човек, целогодишно, СОТ-мот, никаква продажна цена/ да се продаде и да се купи имот в града - тоест, оня имот, да се премести/. На годината, я идем, за 10 дни, я не идем. Сър Антъни ходи там на лов, ама и това се разреди.

В същото време, имотите ни по центъра, носят отлични доходи от наеми, с които си пътуваме по света, където си искаме и когато си искаме.

Преди доста години, бях купила един апартамент в Тракия, че беше много евтин. По времето на предишния балон с цените, го продадох два пъти по- скъпо, с парите купих друг , в центъра, който сега носи добър наем.

Имаме още един такъв, дето го купихме за без пари в Кючука, скоро и него ще го сменя за друг, по- централно. Но за 7 години, от наема, си възстанових цената, която дадох за него. 

Така че, определено смятам, че инвестицията в имот си заслужава, ако този имот, носи пари за друга инвестиция.

И то, имот, не в Сусурлево, ами на централно място.

Помните ли, какво стана при реституцията? Огромната част от атрактивните имоти по Главната и всички хубави места в Пловдив, се оказаха собственост на евреи или арменци, щото те, винаги са били много предвидливи, прозорливи и умни, къде да си влагат парите. 

Даването на имотите под наем, също си е разправия, но с годините, човек свиква, да си подбира наемателите, а и един атрактивен имот, се менажира лесно.

На 100% съм съгласна с написаното от AlexandraKo.
За София, аз съм много доволна от инвестициите ни в имоти, не ми е оставал имот празен нито за ден. Търсенето на апартаменти в София е голямо, добрите имоти за часове се наемат. 
Последните години купих на зелено няколко подземни паркоместа. Още преди Акт 16, всички места бяха отдадени. Паркоместата нямат никаква поддръжка, нито занимавка, носят само печалба. 
Това с платформите е масова практика. Строителя взима под наем платформи, монтира ги, минава комисия за Акт 16 и платформите се махат. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 2 часа, Фил каза:

Друг въпрос е също, че, понеже повечето българи не обичат да спазват правилата и винаги търсят начини да ги заобиколят, някои предприемачи се изхитряват да вземат под наем такива платформи и ги посатвят за да мине приемателната комисия, а после ги махат.

В една от сградите, които оглеждахме преди време, точно такъв беше случая. След взимане на Акт16 бяха махнати съоръженията.

В момента живеем в сграда, в която има предвидени подземни паркоместа, но строителят не ги продава... Стоят празни, а хората паркират в градинките.

Имаме цял вход, чиито по-малки апартаменти са изкупени от фирма. Изобщо, купува се на килограм.

преди 8 минути , EliNik каза:

Последните години купих на зелено няколко подземни паркоместа. Още преди Акт 16, всички места бяха отдадени. Паркоместата нямат никаква поддръжка, нито занимавка, носят само печалба. 

А няма ли изискване да имаш апартамент в сградата, за да можеш да купиш парко място?

Връзка към коментар
преди 3 часа, Фил каза:

Стана ми интересно - под "би трябвало" имаш предвид, че е предвидена в проекта ли? Ако е била предвидена в проекта, как така "не може да се постави"? 

При приемателна комисия за издаване на УВЕ, предвидените по проект платформи трябва да са налични. Иначе няма да се получи УВЕ. Сега ако някой нарушава правилата или прави мошенгии с подкупи, това е отделен въпрос.

И другото - ако е била предивдена по проект и по договор подобна платформа, би било логично да се провери дали има такава когато се купува гаража.

Според тоя акт 16, дето всъщост се казва по друг начин, всичко е наред. Но такава платформа няма и никога не е имало. Затова и се изразих с "би трябвало". Как са го направили не знам, но същата ситуация беше и на друг строеж, където исках да купувам.

Проверката е влизаш в гаража и четеш нотариалния акт, там пише " има платформа", а в гаража няма. Няма и след да е имало някога. Безумно е. 

преди 14 минути , EliNik каза:

Строителя взима под наем платформи, монтира ги, минава комисия за Акт 16 и платформите се махат. 

В моя блок дори и това не са направили. Аз исках да си купя и сложа, но не ми стигат едни 15см!

Връзка към коментар
преди 14 минути , Sju каза:

А няма ли изискване да имаш апартамент в сградата, за да можеш да купиш парко място?

Ако подземия гараж се води самостоятелен обект, може всеки да си купи паркомясто. Ако подземния гараж е прилежаща част към сградата, тогава трябва да имате апартамент в сградата, за да купите паркомясто.  

Връзка към коментар

А как мислите, може ли един и същи брокер адекватно да защити интересите и на двете страни по сделката? Според мен не може, а пък иска комисионна и от двете страни. Едната страна винаги е прецаканата...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Преди 1 час, Еmilia каза:

А как мислите, може ли един и същи брокер адекватно да защити интересите и на двете страни по сделката? Според мен не може, а пък иска комисионна и от двете страни. Едната страна винаги е прецаканата...

Интересно би било да обясни едновременно и на двете страни, че сделката е страшно изгодна.

• Харесвам 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар

Емилия, да, не е проблем да се обслужват и двете страни, когато човек е добър професионалист, добронамерен и има необходимия опит и знания. И най-доброто доказателство за това е, когато и двете страни останат доволни и продължат и за в бъдеще да търсят услугите на точно този човек. Нали най-добрата реклама на света е доволният клиент.

@Zaro, а защо изобщо някой трябва да обеснява на някого, че сделката е страшно изгодна. Продавачът и купувачът да не би да са малки деца или малоумни, за да не могат сами да преценят дали сделката им е удачна или не. Никой на никого не слага пистолет до главата и да го кара насила да купува, ако не го устройва цената / защото там е конфликтната точка/. 

И въобще не е проблем един добър и диалогичен брокер да доведе до успешен край една сделка, като е брокер и на двете страни. Покупко продажбата на имот не е война или съд между две страни, а една обща цел, която обединява участниците в нея. И да не забравяме, че брокерът е само лицето, зад него обикновено има цял отбор / адвокат, агенция/, който не се вижда и който полага усилия всичко да е ОК.

Разбира се има и частни случаи, когато всичко написано от мен по-горе не е приложимо и всичко може да се обърка в една огромна каша. Но то така е във всяка една сфера на живота....

• Харесвам 11
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 12 часа, Еmilia каза:

Не виждам защо едната страна да е винаги прецакана?

Като си купуваш нещо, каквото и да било, от прецаканата или от печелившата страна си? Ако един брокер, действайки като посредник, успее да намери пресечната точка  - цената, на която едната страна е склонна да продава, а другата страна е склонна да купи, значи си е свършил работата. Не виждам защо трябва да има прецакани. А ако е брокер на място - сам би предложил да намали комисионната си за да стане сделката още по-сладка.

На мен ми се е случвало. Като продавач мой брокер ми намери купувач, който поиска отстъпка. Предложих на брокера да поделим отстъпката - половината от мен, половината от неговата комисионна. Съгласи се и всички бяха доволни - аз, че стана бърза сделка, копувача, че му приехме офертата и брокера - пак взе добра комисионна.

Не е правилна стратегия да се подхожда към покупко-продажбата като към надлъгване на две страни. По-скоро като към преговори. И всички страни трябва да са доволни.

П.С. Моля, кажете ми нещо за Бяла? Град Бяла. Не съм била никога там, а има интересни предложения.

Писали сме едновременно с Роже...

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 5 минути , samuraika каза:

Писали сме едновременно с Роже...

@samuraika, така де, Нара и София сме на един лаптоп разстояние 🙂 ... и на едно и също мнение

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 2.02.2021 г. в 8:18, Георги каза:

А за тези от вас, които са купили "на зелено" каква е обичайната схема за плащане? Говоря конкретно за ново строителство в София, но предполагам навсякъде е едно и също.

Има диаметрални противоречия в това, което пише "у интернетя" - да не се дават повече от 10-20% преди Акт 14, да не говорим че няма банка, която да отпусне пари преди това. И от друга страна конкретните оферти, които ми пращат по имейл и включват проценти от сумата едва ли не на всяка керемидка, която постави строителя, но при всички положения искат около 80% изплатени на Акт 14, даже 100% на Акт 15. И се чудя къде е истината, дали строителите в тези първоначални оферти към мен пробват на принципа "ако мине" или наистина хората, които купуват директно с кеш си плащат почти цялата сума още на фаза "добри намерения"?

За нас определено няма да имаме възможност без ипотека, но дори и да имах парите не мисля, че бих поел целия риск от недовършване на обекта да е при мен. Независимо строителя с колко години опит и добра репутация за качеството на работа е. Виждаме какво става с мастодонта на Артекс. И хич няма да ми е гот да съм дал цялата сума почти на Акт 14, а заради неуредени документи, нещо което е изцяло в градинката на строителя/инвеститора и те трябва да си поемат риска за това, да не мога да живея в апартамента...

Ето за да не съм голословен, офертата е от един от строителите с добър имидж...

image.png

Тази схема на плащане е изцяло печеливша за строителя. Фантически той строи с твоите пари, а на всикото отгоре си прибира и добрата печалба преди да е завършил. 

Аз си купих апартамент в комплекс в началото на 2018, на дупка, схема на плащане 20% предварителен договор - 80% на акт 16. Рядкост са инвеститорите, които предлагат тази схема, но не е като да не са сращани. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, Еmilia каза:

По принцип интереса на брокера е да стане сделката и да вземе 2те комисионни. Колкото е по-висока цената толкова по-добре. 

Когато са 2 агенции интересите на брокерите пак са такива.

Връзка към коментар

@samuraikaЕдин познат си купи преди няма и година къща в Бяла-Варненска област, а друг отиде съвсем скоро там да живее.

Извън трите месеца е пълно мъртвило. Сега зимата всеки е на дърва и понеже има влага-често мъгли  е доста зле от към качество на въздуха, това ми се оплакват и двамата.

Иначе има евтини предложения от чужденци, които продават, а и не само.

Втория човек,  който е там отскоро, живее в нова сграда с 50-60 апартамента, от които само два са населени в момента, неговия и още един, в който живее англичанки с рускиня.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Roje каза:

Емилия, да, не е проблем да се обслужват и двете страни, когато човек е добър професионалист, добронамерен и има необходимия опит и знания. И най-доброто доказателство за това е, когато и двете страни останат доволни и продължат и за в бъдеще да търсят услугите на точно този човек. Нали най-добрата реклама на света е доволният клиент.

@Zaro, а защо изобщо някой трябва да обеснява на някого, че сделката е страшно изгодна. Продавачът и купувачът да не би да са малки деца или малоумни, за да не могат сами да преценят дали сделката им е удачна или не. Никой на никого не слага пистолет до главата и да го кара насила да купува, ако не го устройва цената / защото там е конфликтната точка/. 

И въобще не е проблем един добър и диалогичен брокер да доведе до успешен край една сделка, като е брокер и на двете страни. Покупко продажбата на имот не е война или съд между две страни, а една обща цел, която обединява участниците в нея. И да не забравяме, че брокерът е само лицето, зад него обикновено има цял отбор / адвокат, агенция/, който не се вижда и който полага усилия всичко да е ОК.

Разбира се има и частни случаи, когато всичко написано от мен по-горе не е приложимо и всичко може да се обърка в една огромна каша. Но то така е във всяка една сфера на живота....

А бе така е, ама ... не съвсем.

Покупката на имот не е като да ходиш на сергията на пазара, че да имаш редовни "пациенти" и да мислиш за следващия път, щото я го има, я не.

Личното ми мнение е, че поне 95% от брокерите ги интересува само бързо получаване на комисионата (познавам такива хора). Брокерът не го интересува (а честно казано не му е работа) дали "пациентът" ще си хареса имота, който купува, дали е доволен и т.н. Брокерството не иска никакво образование, затова там попадат всякакви хора, включително и такива, които не стават за друго. Без да съм бил страна по сделки, съм бил свидетел на такива абсурди, че по-скоро си мисля, че частните случаи са с читави хора, а 95% е плява. Въпиеща некомпетентност, щото когато се работи със имоти, сгради и строителство, се иска човек да има техническа громотност, а масата нямат и не могат да заимат, щото нямат образование. Това, че през дадена сфера минават пари не е аргумент за квалификация или значимост. Всичко, което казвам, се отнася и за целия екип зад брокера.

С написаното по никакъв случай не искам да засегна хора, които са компетентни и честни в отношенията си с хората.

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Напълно съм съгласен със @Zaro

Според мен, единствената роля на брокера е да свърже двете страни, след което нещата е най-добре да се поемат от юрист и нотариус. Другото е ала-бала с цел сключване на сделка и получаване на комисионна...

• Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 14 минути , Duke каза:

Според мен, единствената роля на брокера е да свърже двете страни, след което нещата е най-добре да се поемат от юрист и нотариус. Другото е ала-бала с цел сключване на сделка и получаване на комисионна...

Тук не съм съгласна. Трябва да имат основни познания по документите, както и по техническата част. Неслучайно има брокери, които работят само ново строителство /другите не мога, сложно е/ илисамо парцели /по същата причина/.

Но да, повечето са плява, която търси бърза комисионна. И ще е така, докато няма регулация.

Връзка към коментар
преди 7 минути , jul каза:

Тук не съм съгласна. Трябва да имат основни познания по документите, както и по техническата част. Неслучайно има брокери, които работят само ново строителство /другите не мога, сложно е/ илисамо парцели /по същата причина/.

Но да, повечето са плява, която търси бърза комисионна. И ще е така, докато няма регулация.

Не те разбрах? Излиза, че юрист, който се занимава с вещно право и нотариус, чиято работа е да изповядва сделки с недвижими имоти, нямат основни познания по документите и техническата част и трябва да разчитат на брокер?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 4 минути , Duke каза:

Не те разбрах? Излиза, че юрист, който се занимава с вещно право и нотариус, чиято работа е да изповядва сделки с недвижими имоти, нямат основни познания по документите и техническата част и трябва да разчитат на брокер?

Не, тя не каза това. Каза, че брокерите трябва да имат познания по материята, която работят за да се отсяват нещата ПРЕДИ да се стига до юристи и нотариуси. Има и компетентни брокери и са много ценни. Пестят време, за който го цени де, и ходене по безумни огледи и разговори на безумни теми. Читавия брокер е като читавия счетоводител - много помага. Особенно пък за продажба.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.