Прескочи до съдържание

Майска Португалия 2021 - планиране на трето посещение

Препоръчани мнения

Дани Магелани
преди 11 часа, Lindt каза:

А имат ли пастейш де ната, като се замисля, не видяхме в Мадейра.

Има. Срещу Катедралата в Понта Делгада. Но търси място, където ги приготвят, че има и доставени от някъде и не са вкусни.

Рибената чорба беше вкусна навсякъде.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Дани Магелани каза:

Козидото се пече в тенджера, заровена в горещата вулканична почва, сред клокочещи гейзерчета сред камъните. В някои от тях се провиждаше Адът.

Обядът ни беше включен в тура - козидо, салата, вино, десерт за 10 евро. Показаха ни къде е заровена нашата тенджера и, след разходката по оранжево-кафявите минерални поточета и пазар  на местни храни и напитки във Фурнаш, си го хапнахме с удоволствие. Уникално като приготвяне и вкусно! 

Дани, благодаря, не знам дали ще вземем тур. Даже не знам докъде ще са стигнали с правилата за събиране на хора. Но ще ми е полезно да кажеш какви турове си избра и как бяха като организация 🙂

преди 6 часа, Георги Матеев каза:

@Lindt никой от вас няма книжка, така ли? Не знаех.

По принцип на остров без кола винаги е доста неудобно и се пропускат някои от по-затънтените (и обикновено най-интересни) местенца.

Дотолкова съм свикнал с това, че като планирам ходене на остров винаги първо проверявам за рентакар.

Изкарайте поне курс за автоматик. По островите движението рядко е натоварено, все един волан ще може да въртите 🙂

Имаме си книжки. Е, моята е малко изтекла и съм си загубила талончето, ама сигурно си имам златно там някъде... Просто не шофираме. 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 минута , Lindt каза:

Дани, благодаря, не знам дали ще вземем тур. Даже не знам докъде ще са стигнали с правилата за събиране на хора. Но ще ми е полезно да кажеш какви турове си избра и как бяха като организация 🙂

Трансферният бус през Раян от летището до хотела ни се караше от шофьор-гид. Попитах го какви турове правят и избрах един обиколен по езерата и Фурнаш с козидо. Вторият - на бани на откритите басейни пак до Фурнаш.

В центъра на Понта Делгада в туристическия център предлагат също информация за турове. От там може да се вземат различни туристически бусчета, които правят няколко кръга. Има и влакчета обикалящи града. Има също и обществен транспорт.

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
Георги Матеев

Между другото - при това съвсем без майтап го казвам - Азорските острови са едно от трите места, които сериозно съм обмислял за пенсиониране след години. Те са ми най-близо до представата за "Рай на Земята". Другите два кандидата са Нова Зеландия и Фарьорските острови 🙂

Сори за офтопика, просто винаги се вълнувам леко, когато се говори нещо за Азорите.

• Харесвам 7
  • Браво 4
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 5 минути , Георги Матеев каза:

Между другото - при това съвсем без майтап го казвам - Азорските острови са едно от трите места, които сериозно съм обмислял за пенсиониране след години. Те са ми най-близо до представата за "Рай на Земята". Другите два кандидата са Нова Зеландия и Фарьорските острови 🙂

Сори за офтопика, просто винаги се вълнувам леко, когато се говори нещо за Азорите.

О, не, предпочитам да дойда да ти гледам овцете в Нова Зеландия като се пенсионираш, че Малкия ми показа много пухкави зайчета от там. Макар че и твоята сърничка на Азорите.. тя къде живееше точно? 

П.П. Ти доста облачни места си си избрал, добре ли са ти костите? 

• Смея се 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 5 минути , Георги Матеев каза:

И аз си го помислих. Лесна логистика, не скъпи билети, хубава храна от качествени продукти. А природата е почти недокосната!

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Георги Матеев
преди 9 минути , Lindt каза:

О, не, предпочитам да дойда да ти гледам овцете в Нова Зеландия като се пенсионираш, че Малкия ми показа много пухкави зайчета от там. Макар че и твоята сърничка на Азорите.. тя къде живееше точно? 

П.П. Ти доста облачни места си си избрал, добре ли са ти костите? 

Сърничката беше на Терсейра - на хълма, който е с панорамна гледка към столицата. Всъщност бяха много сърнички и всичките такива сладури 🙂

Това с костите не го разбрах... И да, харесвам такъв климат, жегите не ми понасят много.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

@Фил, тази Лейрия дали ще ни хареса? Манастирите в Баталя и Томар ми изглеждат много интересно и се чудя дали да не си направя някакъв маршрут през тези точки. И още някоя, ако видя 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Сърничката беше на Терсейра - на хълма, който е с панорамна гледка към столицата. Всъщност бяха много сърнички и всичките едни такива сладури 🙂

Това с костите не го разбрах... И да, харесвам такъв климат, жегите не ми понасят много.

Дано не са досадни като японските, че се замислям за Терсейра! 

При влажен климат ставите си болят, особено като напреднат годинките.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Георги Матеев каза:

Сърничката беше на Терсейра - на хълма, който е с панорамна гледка към столицата. Всъщност бяха много сърнички и всичките такива сладури 🙂

А, ами хората ги болят кости, стави и такива стари травми при по-голяма влага, преди дъжд, студ... Това имах предвид.

А ти за пръв път ли посети Терсейра сега? 

Връзка към коментар
Георги Матеев

Ее накарахте ме да се замисля с тея кости, що трябваше да ги споменавате 🙂 Бях за първи път на Терсейра, но определено няма да е за последен. Дани, сърничките бяха много мили и не досаждаха.

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Георги Матеев каза:

Ее накарахте ме да се замисля с тея кости, що трябваше да ги споменавате 🙂 Бях за първи път на Терсейра, но определено няма да е за последен. Дани, сърничките бяха много мили и не досаждаха.

Ех, извинявай. Аз имам лошо счупване, но не ме е боляло никога, независимо от дъжда. Та може и ти да си неподатлив. За всеки случай си избери и някоя любима пустиня и редувай🙂 Аз като дете мечтаех за една къща от зелено дърво без прозорци. Още търся правилното място за нея 🤔 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 13 часа, Георги Матеев каза:

В София със сигурност има. Един приятел изкара такъв и има право да шофира само кола - автоматик. Даже май на книжката го пише.

Нищо не пише, сравнявал съм подробно нормална книжка и такава уж само за автоматик. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 18 часа, Lindt каза:

@Фил, тази Лейрия дали ще ни хареса? Манастирите в Баталя и Томар ми изглеждат много интересно и се чудя дали да не си направя някакъв маршрут през тези точки. И още някоя, ако видя 🙂

Точно за Лейрия не мога да ти кажа, защото, въпреки че ни беше в плановете, поради недостиг на време отпадна от програмата. Иначе Баталя и особено Томар със сигурност са интересни, а там за този район в маршрута е добре да включиш и Обидош (задължително), Алкобаса и Назаре. 
Споменавал съм и друг път в португалските теми за нашия маршрут, но той все пак беше с кола, та не смея много да ви правя препоръки, след като ще сте с публичен транспорт ... 

Също така - ако ще ходите до Порто и в зависимост от времето и желанието, оттам може да отскочите до  Гимараиш и евентуално Брага. 

Ето и една, струва ми се полезна карта с по-интересните места и разни маршрути в Португалия

round-trips-through-portugal-map.jpg

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 12 минути , Фил каза:

Точно за Лейрия не мога да ти кажа, защото, въпреки че ни беше в плановете, поради недостиг на време отпадна от програмата. Иначе Баталя и особено Томар със сигурност са интересни а там за този район в маршрута е добре да включиш и Обидош (задължително) и Алкобаса. 
Споменавал съм и друг път в португалските теми за нашия маршрут, но той все пак беше с кола, та не смея много да ви правя препоръки, след като ще сте с публичен транспорт ... 

Също така - ако ще ходите до Порто и в зависимост от времето и желанието, оттам може да отскочите до  Гимараиш и Брага. 

Ето и една, струва ми се полезна карта с по-интересните места и разни маршрути в Португалия

round-trips-through-portugal-map.jpg

Червеният тур съвпада почти напълно с едната ми проектопрограма, като обмислям при хипотетична възможност да се удължи в източна посока оттатък Елваш и Марвао с включване на Мерида и Касерес отвъд границата 🙂 Само вместо Абрантеш съм сложил Оурем и вместо Монтемор съм си записал кромлеха при Алмендреш 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 16.03.2021 г. в 18:32, master_of_germs каза:

Островите Берленгаш... Чудно ми е как толкова много хора пишат за Обидуш и Назаре, а пропускат Пениш и пътуване с корабче до Берленгаш. Мисля, че на мене след Мафра това ми е най-задължителният обект, ако се отправим на север.

@master_of_germs до там дали ще има транспорт през май ? Гледам в този сайт https://viamar-berlenga.com/en/tickets/  почват от юни да превозват корабчета. Вероятно някой местен може да се навие и на частен тур, но цената ще стане дебела, пък и вълнението не е за подценяване.

Връзка към коментар
преди 32 минути , Capitan Morgan каза:

@master_of_germs до там дали ще има транспорт през май ? Гледам в този сайт https://viamar-berlenga.com/en/tickets/  почват от юни да превозват корабчета. Вероятно някой местен може да се навие и на частен тур, но цената ще стане дебела, пък и вълнението не е за подценяване.

Доколкото видях, има три компании. За две от тях пишеше от юни. За третата сякаш има разписание още от март.

https://www.feelingberlenga.pt/horarios/

Иначе, ето от тоя сайт дотук си черпя информацията за повечето набелязани места.

https://www.google.com/amp/s/myportugalholiday.com/amp/berlengas-amp.html

Изобщо, досега май никога не съм попадал на толкова добре поднесена информация за туристи, както в сайтовете, които разглеждам за Португалия.

• Харесвам 2
  • Браво 2
Връзка към коментар

WIZZ махнаха всички априлски полети до Лисабон. Нашето отиване на 30 април е сменено за 3 май... 

Честно казано, не знам дали си струва упражнението за една седмица с два теста. 😕 

• Шок 3
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
На 22.03.2021 г. в 19:11, master_of_germs каза:

WIZZ махнаха всички априлски полети до Лисабон. Нашето отиване на 30 април е сменено за 3 май... 

Честно казано, не знам дали си струва упражнението за една седмица с два теста. 😕 

Не си струва. Хем клечане по опашки, хем пари, хем притеснения. За две седмици най-малко има смисъл, според мен.Знаеш ме, че не съм ОР за пример, ама всичкото накуп, ми идва много.По минимум 5 пътувания за годината, по 400 лева за тестове...

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 14 минути , AlexandraKo каза:

Не си струва. Хем клечане по опашки, хем пари, хем притеснения. За две седмици най-малко има смисъл, според мен.Знаеш ме, че не съм ОР за пример, ама всичкото накуп, ми идва много.По минимум 5 пътувания за годината, по 400 лева за тестове...

То така или иначе май отече ...

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
На 22.03.2021 г. в 19:11, master_of_germs каза:

Вече се превърна от великденско в юнско пътуване. Ще става и за море.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.