Прескочи до съдържание

Планове за Гърция 2022 и актуална информация

Препоръчани мнения

Добър вечер и наздраве на всички магеланци. Виждам, че има активност и по празниците и реших да попитам: Лемнос отиване или връщане от Кавала,  но ме блазни идеята в една от посоките да мина през Айвалък и да комбинирам Лесбос. Е ли е възможно и някой правил ли го е? Благодаря!

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Плажът на Закинтос ще остане затворен това лято

orig.jpg?_=1625137295

Властите на йонийския остров Закинтос решиха плажът "Навагио" да остане затворен за туристи това лято поради опасения от свлачища. Решението да се забрани достъпът е взето по препоръка от екип експерти от Организацията за антисеизмично планиране и защита (OASP).

Те били категорични, че съществува значителен риск от свлачища поради ерозията на околните скали, информира "Катимерини". "Безопасността на жителите и посетителите е над всичко", заяви министърът на туризма на Гърция Василис Кикилиас.

"Навагио" беше забранен за местните жители и туристите от септември миналата година, след като земетресение с магнитуд 5,4 предизвика падане на големи скални късове от околните скали в залива.

Безопасността на плажа ще бъде оценявана два пъти годишно.

Информацията е взета от този сайт.

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

@Petya Zh 

Лятото има корабчета от Солун до отсрещните плажове като Переа. Тръгват от зоната пред Бялата кула и от пристанището съм хващала също. Пътува се към половин час. Те където спират точно на плажовете срещу Солун не са кой знае какво ох-ах, градски плажове са, потърси снимки в Гугъл или на Стрийт вю, да добиеш представа дали се вписват в очакванията ти. 

Виж тези, вървят няколко пъти на ден или потърси други water bus
https://www.karavakia.gr/en/
https://poseidonwaterways.com/en/routes/

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Свалят цените на фериботите в Гърция

Свалят цените на фериботните билети в Гърция, а семействата с автомобил получават пакетни отстъпки, предава кореспондент на БНР.

Намаление в рамките на 20% от сегашната цена на фериботните билети обещават до дни собствениците на кораби. Ще предлагат също пакетни намаления при пътуване на цялото семейство с кола към гръцки остров.

Споразумението беше постигнато на извънредна среща на правителството с транспортните компании след като много туристи отказват да почиват на островите поради много скъпите билети.

От началото на туристическия сезон доста фирми повишиха цените на пътуване с ферибот поради скъпото гориво и високите разходи за поддръжка.

Опозицията припомни, че от пролетта настоява за коригиране на цените на фериботния транспорт и обвини правителството в закъсняла реакция.

• Харесвам 8
  • Браво 2
Връзка към коментар
преди 19 часа, Иван Попов каза:

Добре, че още не сме взели билети. Ще почакам малко, доста са злобни цените сега, а ние и колата возим 🚢

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Оказа се, че гръбнакът ми има нужда да му обърна внимание и да го понакисна в минерална вода. Не че в България няма минерални извори, но ми се ще да съчетая пътуванията в чужбина с опознаване на местните природни богатства за разнообразие. Скоро разглеждах информация за о.Кос и много ми допаднаха басейнчетата с мин.вода, където се топиш преди да влезеш в морето. Гърция се оказа богата на термални води, не само в континенталната част, но и по островите.Особено ценно е, че доста от изворите се намират до морския бряг. Покрай постовете на @Argentique за о. Лесбос се поинтересувах какво предлага острова и попаднах на подробна информация за 5-6 термални извора в различните му части. Ясно е, че юли и август не са подходящи да се топиш в гореща вода, но за юни, септември, даже октомври би било приятно.

Та въпроса ми е ходили ли сте някъде в Гърция на минерални бани, топила, спа центрове? Цени, достъп, комфорт, въобще всякакви впечатления.

За термалните извори на о. Лесбос:

https://www.lesvos.com/spas.html

За цяла Гърция:

https://www.greece-is.com/greeces-healing-waters/

Чудя се дали ще има интерес да пусна отделна тема, посветена на термални извори в чужбина, защото благодарение на @Kristian Desev заразглеждах спа градчетата около Вроцлав и открих, че са истински бижута и като архитектура и като природа с възможност за леки трекчета.

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , iMari каза:

Оказа се, че гръбнакът ми има нужда да му обърна внимание и да го понакисна в минерална вода. Не че в България няма минерални извори, но ми се ще да съчетая пътуванията в чужбина с опознаване на местните природни богатства за разнообразие. Скоро разглеждах информация за о.Кос и много ми допаднаха басейнчетата с мин.вода, където се топиш преди да влезеш в морето. Гърция се оказа богата на терални води, не само в континенталната част, но и по островите. Покрай постовете на @Argentique за о. Лесбос се поинтересувах какво предлага острова и попаднах на подробна информация за 5-6 термални извора в различните му части. Ясно е, че юли и август не са подходящи да се топиш в гореща вода, но за юни, септември, даже октомври би било приятно.

Та въпроса ми ходили ли сте някъде в Гърция на минерални бани, топила, спа центрове? Цени, достъп, комфорт, въобще всякакви впечатления.

Чудя се дали ще има интерес да пусна отделна тема, посветена на термални извори в чужбина, защото благодарение на @Kristian Desev заразглеждах спа градчетата около Вроцлав и открих, че са истински бижута и като архитектура и като природа с възможност за леки трекчета.

Много се радвам за Вроцлав и района, там спа градовете са меко казано страхотни 😊. В западната част на Чехия също има доста. За Гърция аз бях набелязал това за разделяне на пътя на моето пътуване и изглежда много добре, но в крайна сметка избрах Солун. 
IMG_3776.png.acef8289d5e268418fff9121cafad7ce.png

Съчетава се чудесно с водопадите на Едеса и става като еднодневка от Солун. Районът е планински, в Букинг има чудесни настанявания в селцето Orma, което е много близо до тези термални бани. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

На моя приятелка свекърите живеят в Лутраки до Коринтския канал и там има популярни извори. За Лесбос знам, но тук е 35-40 градуса и не ми беше актуално това. 🙂

Пускай тема, защо не. 🙂

• Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 14 минути , Nayden Bondzhev каза:

Миналата година началото на ноември бях приятно изненадан от СПА в Александруполис, имаше си всякакви екстри и е 16+.

Не мога да се ориентирам дали водата там е минерална? Само гости на хотела ли могат да ползват Спа центъра?

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 42 минути , iMari каза:

Не мога да се ориентирам дали водата там е минерална? Само гости на хотела ли могат да ползват Спа центъра?

Беше топла, не съм сигурен дали е минерална, но може да питаш. СПА-то си имаше отделна рецепция, като ни споменаха, че го посещават клубни членове, които фактически не са гости на хотела, а живеят наоколо.

IMG_20221030_163414.jpg

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Няма минерална вода в Александруполис.

На Лесбос беше супер топло, но и баните не се поддържат. И не само на Лесбос за съжаление.

Бани има на доста места, включително кални, като в близост прилични са Лутраки Позар.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

@jul, къде точно сте ходили? Аз гледам ей това СПА на брега на морето с плаж към него, има си топило, джакузи и басейн с морска гледка, предлага и самостоятелни вани с мин.вода:

https://thermaspalesvos.com/en/

Ще съм благодарна и на @Argentique да напише дори и кратичък обзорен доклад за Лесбос. 🙂

Всичко, което сподели дотук за острова много ми хареса. Как е транспорта? Виждам, че е нарядко, но пък минава през всякакви селца, т.е. може да се разчита на връзка между отделните населени места.

Да, спа центъра в Лутраки е известен. В този район може да се съчетае и с езерото Вулиагмени.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Фил Погледни за остров Евия - прекрасни плажове, приятен климат и горещи минерални извори.

Аз бях изненадан, когато прочетох за това място. Уникално е просто, което доста малко хора му знаят за горещите извори на Едипсос 😊

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 5 часа, iMari каза:

Ще съм благодарна и на @Argentique да напише дори и кратичък обзорен доклад за Лесбос. 🙂

Всичко, което сподели дотук за острова много ми хареса. Как е транспорта? Виждам, че е нарядко, но пък минава през всякакви селца, т.е. може да се разчита на връзка между отделните населени места.

@jul има пътепис за Лесбос. 

Нооо чукчата-писател може да драсне два реда, само кажете в коя тема. 😄

Като се прибера и наработя.

Това е най-нетуристическият ми гръцки остров до момента. Сравнението с Наксос от преди няма и месец е фрапиращо. Цените по кръчмите тук са наполовина.

Сега съм в Пломари  и одеве по "главната" мина луд конник в галоп.

Имам усещането,  че много пият тук...

Купих 10 различни патрончета узо,  имаше повече и избирах ....

• Харесвам 3
  • Смея се 14
Връзка към коментар

Калинихта 😄

Последната серия от тази вечер...

20230720_230300.jpg.71bc81828a09e8d1ac4b2cb87534cf46.jpg

Аз не съм много по узото, но доста хора са - как да не им занеса...

Пият не, ами... В Пломари, който не е туристически град, половината по улиците ми приличат на пиянки. И са.

По кръчмите няма места от местни...

• Харесвам 9
  • Смея се 1
Връзка към коментар
На 19.07.2023 г. в 16:52, Иван Попов каза:

Свалят, но не точно. Споразумение има между фериботните компании и гръцкото правителство, но явно е доста йезуитско (или "византийско", както казваме в нашия регион).

BSF обявяват 20% отстъпка за 3-5 пътника + кола. Хубаво е, но като сме двама, ще се возим на супер-дуперските цени.

https://www.bluestarferries.com/en-gb

Zante пък са още по-хлъзгави. Намаление има, но само за 2 курса.

https://zanteferries.gr/en/press-release-new-discounts/

Не съм гледала другите, посоката ни е Иос-Фолегандрос. Освен да спестяваме от закуски, а като се има предвид какви са актуалните им цени в София, направо няма и да усетим фериботните билети...:))

• Замислям се 2
Връзка към коментар

Само да кажа, че на границата на Кулата е голяма лудница. Чакането е най-малко един час и половина..... В момента чакам от 25 мин. и все още съм на shell. 

Така, че имайте предвид, ако правите някакви връзки (самолети и фериботи), че ще чакате. 

• Харесвам 6
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте,

Да попитам дали някой е ходил скоро на Фолегандрос и е правил екскурзия с корабче /лодка около острова? Намерих 2-3 компании, но смесени отзиви. Интересува ме, защото уж обикалят острова и спират на по-недостъпни плажове, а ще имаме само 2 дни там. Обаче, ако на корабчетата е някаква масовка, хич неща да си го причиняваме. Изобщо всякакви съвети за острова, най-вече "морски транспорт" за зяпане са добре дошли. Там ще сме малко преди средата на септември, не е разгара на сезона, но и не е като по ковидясалото време, пу-пу:) 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.