Прескочи до съдържание

Опознавателна тема за пътуване в Армения.

Kristian Desev

Препоръчани мнения

На 5.07.2023 г. в 18:03, era123 каза:

Искам да помоля, ако някой има сим карта с данни за Армения и не му е необходима вече, да ми я прати. 

Аз ще съм там до 2 Август, това за валидността. 

ПП същото се отнася и за сим карта за Грузия, ако някой е ходил и не му трябва. 

Моля на лично, ако имате желание за помощ. 

Подарявам нашата сим карта с валидност до 30.07 ако те устройва, има останали 3500 мб в София съм. Самата карта с 10 000 мб струва там 15 лв, за 24 лв взимаш с неограничени мегабайти, това е за 1 месец.

Връзка към коментар
40 minutes ago, Tonyco said:

Подарявам нашата сим карта с валидност до 30.07 ако те устройва, има останали 3500 мб в София съм. Самата карта с 10 000 мб струва там 15 лв, за 24 лв взимаш с неограничени мегабайти, това е за 1 месец.

Пиша лс. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте Магеланци,
след като приключи нашето сухопътно пътешествие с миниКемпър и велосипеди из Турция, Грузия и Армения бих искал да драсна няколко реда, които биха били полезни на пътуващите в Армения. 
Армения я обиколихме на длъж и шир, от единия до другия край, общо взето. Първо искам да спомена впечатлението си от Армениския народ. Като цяло са много добри хора, спокойни и сърдечни, в готовност да ти помогнат винаги. Самата държава като материално състояние мога да я определя с една дума "развалина", в същото време природата им е невероятно красива и компенсира останалото. 
За храната, мога да кажа, че не става, няма нищо впечатляващо и толкова вкусно, особено сравнявайки я със съседките и като Грузия и Турция. 
Влизане с личен автомобил в страната е леко сложно. На границата се прави временен внос и се плаща такса Екология, което излиза около 52 лв и голяма главоблъсканица и висене на митническото бюро. Тук е мястото да вмъкна, че такса Екология, на фона на безбройните местни Камази и други развалини, които бълват страшни газове е някак си не уместна и то за кола Евро 5 стандарт. Също при плащането в банката закръглиха на 10 000 драма, сметка от 9850, леко циганиика но се срещат и такива в тази бедна държава. Документа за временния внос се пази до последно и без него не може да напуснете държавата. Също трябва да се направи застраховка Гражданска отговорност, която аз бях направил онлайн предварително.
Пътищата варират от тотална развалина до чисто нови, но в по-голямата си част са доста зле. Нощно време не препоръчвам да се пътува, тъй като както си карате по нов път, рязко следва скок и започвате да карате по камъни и бабуни и при висока скорост е доста опасно, знаци за предупреждение няма. Случва се също изкачване като 2 ленти са за нагоре, една за надолу и в един момент просто най-дясната от двете ленти за нагоре свършва буквално в нищото и остава само съседната лента, без знак, без маркировка, просто ако блееш някъде излиташ от пътя накрая. Извън главните пътища положението е трагично, или лунен пейзаж, дупка до дупка тип "детско гробче" или черен бабунест път с камъни. Препоръчвам висока кола с големи високопрофилни гуми. Масовия градски транспорт извън Ереван са ПАЗ на газ, каминоните са основно Камаз и се движат много бавно нагоре, като бълват страшни черни облаци. Околовръстното на Ереван съществува само на картата, не минавайте в никакъв случай по-него, път просто няма и беше голяма грешка минаването ни от там, говоря за път М15 обозначен на картата от юг. Има сметище, и остатъци от супер широк път с много ленти, но остатъци тук-таме е точно казано. 
Имахме спукан горивопровод, предвид пътищата не е нещо неочаквано и как се разминахме само с това още се чудя. Ремонтирахме го малко преди Татев в Shinuhayr, беше неделя, а теча установих предната вечер докато бяхме на манастира Norvank, та бая си покарахме. Спряхме да закусим във въпросното село и казах на момчето от ресторанта, че имаме теч, той не се учуди и ме попита искам ли да го запоим, казах да ама е пластмасов маркуча 😁, веднага ме заведе отсреща в един сервиз, момчето си оправяше нещо по Лада Нива-та и въпреки, че е неделя веднага ме вкара вътре и се захвана с установяване на теча. Оставих колата и се върнах да си до закуся докато я ремонтират, срещу 25 лв сложи тръбичка със скоби на спуканата част, та отново за обикновените хора мога да кажа, че са сърдечни и услужливи. 
Има и много цигания разбира се, предвид бедността е нормално и хората се опитват да изкарат пари както могат разбираемо. Много тъжно ми стана, като видях в ниската част на прохода Мегри, височина 2500 м,  деца на по 10 - 12 г набрали красиви цветя отстрани от пътя и махат някой да спре да ги купи, това си е един вид просия. Децата са съвсем нормално облечени и изглеждащи, просто е голяма бедност. 

Пътя за Мегри и само един, не се заблуждавайте от гугъла или други източници на карти и той е точно през прохода Мегри, минава се само през Татев - Капан - Каджаран - Мегри. Всички други пътища са затворени и се използват само от местните. След Мегри искахме да се върнем през Тсав до Капан поне, но движейки се няколко километра по Иранската граница имаше бариера и военни и ни казаха, че няма как да продължим и да се върнем през прохода, пускат само местни. От Гори през Воротан по Азърбейджанската граница също е затворено. Целия международен трафик върви през Татев, и е страшно. Пътя е изключително тесен и тировете не могат да взимат завоите нормално, заемат двете платна и ремаркето им изпада даже от пътя. Наклоните около Татев са по 12 - 15 %, истинско мъчение за тези шофьори и доста опасно. Ние Татевския проход го минахме двупосочно веднъж с колела и веднъж с колата. 

Хубаво е да имате отлични шофьорски умения и доста голям опит, тъй като в южната част се кара през много високи проходи като изкачванията са с по 10 - 12 % наклони и са продължителни с десетки километри, съответно и спусканията са подобни и макар на ниска предавка колата се засилва много, ако не си прецениш добре може да прегреят спирачките и тогава край. Налага се и смело изпреварване на сляпо в завоите или не много сляпо, като си метнал едно око, че уж няма никой отсреща защото се вижда целия завой и изпреварваш Камаз или тир пъплещ с 10 км/ч нагоре, буквално с толкова поради големия наклон. Тази практика е честно срещана при местния трафик, да не кажа постоянно по проходите е така. Друг вариант няма, защото нормалната кола не може да се движи с такава скорост по такъв наклон, просто камионите имат бавни скорости и могат да пъплят така като охлюви, колата за да се движи по същия начин, трябва да си на полусъединител, което пък не мисля, че ще ти изкара и 2 завоя, ако е автоматик пък съвсем невъзможно ми изглежда. 

В северната част нищо интересно не ни се видя, жега и пустиня, манастирите ми станаха еднообразни и не интересни. Най-много ме впечатли обсерваторията при Оргов и огромния изоставен радио-оптичне телескоп РОТ-54. Достъпа е забранен, има табели на всякъде, че носиш отговорност по закона, но срещу 20 лв на охраната ни пусна да влезем, искаше 25, но нямах дребни. 😁

Ереван ми хареса много, спретнат град макар и доста недовършени и изоставени конструкции от СССР, но в тази държава всичко се прави на парче и недовършената работа не е нещо ново. 

Гюмри също беше приятно за разходка, там ядхоме в по-скъп и луксозен ресторант, но отново не бяхме впечатлени от храната, нищо особено.

Езерото Севан е доста впечатляващо и е разположено на 1900 м н.в. навалицата от руснаци обаче е умопомрачителна и се изнесохме 50 - 60 км на юг по брега да си търсим ядене. Попаднахме на крайпътно ресторантче за риба с много ниски цени и огромни порции, та се наложи да си вземем за обяд за следващия ден да си доядем.

С къмпингите положението е много зле, особено на юг. В Капан се забихме по едни стръмни сукаци да търсим единствения къмпинг  в района и се оказа малка къща с двор 5 квадрата, до който се стига по един засукан черен каменист път с наклон 16 - 17 %, та се отказахме. Твърдо искаха да ни задържат като клиент и то за някаква безумна цена от 20 лв на човек, за почти нищо. В крайна сметка намерихме едно местенце в ниското край река Мегри и се нацопахме там, много приятно.

Прави впечатление в Ереван, как има много богати с луксозни коли, а в същото време нормалния човек тъне в бедност, явно по класическата схема са разграбили държавата. В столицата е пълно с нощи клубове и заведения, понеже доста километри с колелата навъртяхме там привечерно-нощна разходка и се нагледахме на въпросните. Съответно антуража е само много скъпи коли, жени, батки, олигарси и т.н. Друго, което ми направи силно впечатление из цялата държава е, че семействата са в масовия случай от много млади жени и много стари мъже, видима разлика 10 - 20 и повече години, гледаш младо момиче и мъжа и някакъв дядка, и не само около нощните клубове, но дори по забити малки селца и градчета. Сигурно има много неща, които съм изпуснал, но ако някой има конкретен подробен въпрос за нещо ще отговоря с удоволствие. Темата на нашето приключенско пътешествие със снимки, които пусках по пътя с кратко описание за деня е тук: TGA

Питайте конкретно не се притеснявайте. 😁

• Харесвам 15
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 27 минути , vino4erpec каза:

@Tonyco, как стои въпросът с бензиностанциите в района между Нораванк и Татев? Изобщо, препоръчваш ли конкретна верига за страната?

Нямам конкретна препоръка, гледай да е някоя по-голяма, не съвсем от забитите. Те и големите изглеждат като от гетото, но само изглеждат. Аз заредих на една синя пише Петрол отгоре в Каджаран и това беше. Не съм имал проблем, даже платих с карта и пос-терминала беше с тъч скрийн, за първи път виждам такъв. 😀 Сега си погледнах бележката от там, даже не пише, че е в този град, ами някаква планина към Севан пише на бележката. 🤣 Тя държавата е на 2/3 резервоар цялата надолу, нагоре да я минеш. 😁 Предното зареждане го правих в Грузия на Socar някаква местна голяма верига и след това чак в Турция пак. Колата си вървеше много добре. Единственно си мисля, че в литрите ме удариха, защото 51,84 л заредих, при 50 л резервоар и не ми се е случвало това никога за 8 г и 180 000 км от както имам колата, а и друг път съм я карал до лампа да светне. Вярно има въздушна междина в резервоара дето е няколко литра, ама чак пък толкова много литри не ми се е случвало. Едно друго евентуално обяснение имам за това, тъй като ни беше първо зареждане от както започна теча на гориво и беше ремонтиран, който беше капане всъщност, а не чак на струя, но системите за отчитане на гориво при по-новите коли са свързани и с борд компютъра, не само с поплавъка и смята според времето на отваряне на дюзите колко гориво минава и от там разхода и съответно как намаля горивото. В моя случай, като е имало теч може и да се е позаблудил компютъра и верно да съм изцедил резервоара. Имах още малко до Капан и то спускане, като според показанията би трябвало да стигне горивото, но поради горните факти си помислих, че може и да не е вярно показанието и затова заредих преди това. По-принцип цигании и да те прекарат в Армения си е редовен номер както споменах и то по всякакви възможни направления, та не е изключено и литрите да са грешни. За пътя Норванк - Гори е ОК, предимно нов асфалт но с прекъсвания пак за по 5 - 10 км черен път, та си имай едно на ум, че са изненадващи и без знаци за предупреждение, просто връхлиташ. 🤣 Отбивката от главния път до дяволския мост по обратните завой е бедствие, там обикновено камионите го взимат отвънка завой, колите от вътре без значение от посоката на движение, това е принципа. 😆 Имам клипче с колелото как се бутам точно на един такъв завой дето е пълно с всякакви МПС и всеки кара дето може, но няма как да го кача тук, във стравата съм го качил. По-натам като зглобя клипове от конкретни места в Армения ще качвам тук, има и от дрона много. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Присещам се разни неща, извинявам се, че ще ги пиша на час по лъжичка, но така сме по-старите хора. 😁🤣

Армения е изключително прашна когато не вали, ако вали съответно кална. Колата отвътре и от вън става леш за нула време. Измивам я и след първото черно като се размина с някой Камаз и край все едно не е била мита. По пътищата има много Авто Мойка и не случайно, като повечето са от типа: Мой сам ! 😁 така и пише на тях. За сметка на това с копейки работят и за около 300 - 500, което са около 2 - 3 лв миеш сам с пяна. 2 пъти я мих колата и все мръсна си ходеше, та накрая се отказах. Поне единия път измих и колелата на тавана, че бяха с доста кал от Местия - Ушгули и обратно маршрута в Грузия. За щастие повечето Мойки в Армения са предвидени за високи превозни средства, за да влизат ПАЗ-четата лесно и успявах да вкарам колата с колелата на тавана. Едната вечер на връщане към Ереван спахме в червения каньона на Нораванк точно на входа на пещерата, на 1-2 км след отбивката от главния път. Ако сте с кемпър препоръчвам да спите там, много е впечаляващо, чува се ехото на птиците в каньона, няма река или друго, само тишина и ехо от животинския свят, няма и комари и хора.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Някой може ли да даде акъл, относно за колко дни си заслужава да се наеме кола за обиколка на Армения?

Колко от нещата за гледане могат да се направят сравнително комфортно с градския транспорт от Ереван?

За сега май само за два дни планувам кола. 

Връзка към коментар

Предстои ми пътуване до Армения и искам да я комбинирам с Грузия. Идеята ми е да вляза в Армения с паспорт, а после по суша да отида до Грузия и там да вляза с лична карта (тъй като паспортът ми е валиден по-малко от 6 месеца, а това е минималната валидност, изисквана от Грузия). После наобратно излизане от Грузия с лична карта и влизане в Армения пак с паспорт. Някой пробвал ли е нещо такова?

Най-лесно изглежда да си извадя нов паспорт, но точно сега ще е доста трудно.

Връзка към коментар
преди 4 минути , jorrro каза:

Предстои ми пътуване до Армения и искам да я комбинирам с Грузия. Идеята ми е да вляза в Армения с паспорт, а после по суша да отида до Грузия и там да вляза с лична карта (тъй като паспортът ми е валиден по-малко от 6 месеца, а това е минималната валидност, изисквана от Грузия). После наобратно излизане от Грузия с лична карта и влизане в Армения пак с паспорт. Някой пробвал ли е нещо такова?

Най-лесно изглежда да си извадя нов паспорт, но точно сега ще е доста трудно.

За влизане и пребиваване в Грузия е необходимо да се притежава валиден български паспорт или лична карта.

ВАЛИДНОСТТА НА ПАСПОРТИТЕ И ЛИЧНИТЕ КАРТИ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ НАЙ-МАЛКО 180 ДНИ ОТ ДАТАТА НА ВЛИЗАНЕ В СТРАНАТА!

https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo/georgia

Връзка към коментар

Попаднах на много хубав документален филм свързан с Арменския радиотелескоп РОТ-54, със субтитри на английски е. Също има кадри от живота на Арменеца, които са доста интересни. Пускам го тук.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Здравейте, през август ни предстои фамилно пътуване, с две деца на около 5 г. и 6 месечен бебок 🙂 . За 4 дена ще сме. 

Имам няколко конкретни въпроса, подчертавам основното е комфорт за децата.

1. От хотела ми предлагат трансфер от летището за 15 $, как ви се струва. Друг вариант е с такси, според мен няма да спестим повече от 10 лева. 

2. Реалистично най-много да направим една екскурзия извън Ереван. Струва ми се, че езерото Севан е добър избор, или Гарни, защото са най-близко. Какво мислите?

3. Някой ходил ли е в зоологическата градина, ако може да сподели впечатления.

4. Купувате си СИМ карта, аз имам Sygic и ще си сваля офлайн карта за Армения. За друго мога да ползвам WiFi, или ще ми е полезно и за нещо друго? Тук си е ясно личен избор, но все пак.

Благодаря предварително! 

Връзка към коментар

15 долара е доста скъп трансфер. Вместо такси, ползвайте Yandex. Във всички бивши републики от СССР + Сърбия има Яндекс, аз си свалих приложението в Узбекистан, но го ползвах и в Армения, работи на принципа на Uber, Bolt, Careem... И е доста по-евтино от обикновените таксита.

Друг вариант: на излизате от летището виждате маршрутки 201, качвате се в празна маршрутка, т.е. сядате (тя се пълни по пътя към Ереван), 300 драма на човек. 

В самия Ереван няма кой знае какво да гледате. Буквално за няколко часа може да видите нещата, които си струват. Красивите места в Армения са извън Ереван. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Пътувко каза:

Здравейте, през август ни предстои фамилно пътуване, с две деца на около 5 г. и 6 месечен бебок 🙂 

2. Реалистично най-много да направим една екскурзия извън Ереван. Струва ми се, че езерото Севан е добър избор, или Гарни, защото са най-близко. Какво мислите?

В центъра е пълно с едни бусчета, които правят дневни турове от Ереван. Може на място да си изберете и цените не са лоши, но нещо не искат да се пазарят 🙂 викат: "ние да не сме араби"😀 

20230612_183530.jpg

• Харесвам 3
Връзка към коментар

@Пътувко Аз бях в началото на лятото, моето дете също е на 5г:
- Автобусите/маршрутки на градския транспорт се пълнят много, ние бяхме и на отиване и на връщане с такава, яко се нагъчкаха, с две деца и бебе, сто процента ще ви е по-добре в такситата, които тук препоръчват.
- На Севан ще ви е топ според мен, ние бяхме за час и съжалихме, че нямаме време за повече, а нямахме, защото бяхме взели тур до Севан и някакви манастири, които още след първия на малкия ни му писнаха, само ходеше след разнообразни манастирски кучета, а ние след него. В частта на Севан, където ни заведоха има плажче до полуострова със Севанак манастира, основно пясък и камъчета, детето избухна там, топеше се, нищо че водата нали, на тази надморска височина по това време.. 😉 На езерото имаше и лодки, които не пробвахме, защото нямаше време заради груповия тур. До Севан знам, че има маршрутки, но не ги знам кои са, защото ние взехме тура.
- Гарни - чат-пат, зависи от децата.
- На моето му хареса много Каменната симфония, но това беше, защото значително време мята камъни и ръчка с пръчка в реката. Имаше там и малък гьол с риби. Има дълга асфалтирана алея, ако се чудите между носилка и бебешка количка - ще става за количка.
- Около площада на Републиката и преките около него е пълно с хора с ванове и коли, които предлагат турове до където искате, не се бутайте с групи, пазарете си някой от там да ви вози с вашето темпо.

- Този лунапарк му хареса:

https://goo.gl/maps/26L9ns7P8CppCDZM7
Има още на няколко места надуваеми замъци, но този е по-голям от другите. До него има скейт парк, ние само го гледахме.
- Този парк също, това са многоцветните фонтани, най-в края е един, който прави арка от вода и всички хлапета (и възрастни) тичат под нея.
https://goo.gl/maps/SV1jyWpEnopprm4D6

- Носете си допълнително сухи дрехи, другото добро място с фонтани за търчане и много деца е това:

https://goo.gl/maps/n2K2pXWdrLrPAfRH9

- Детската железница - детски влак като истиснки влак, знам че такова имало и в Пловдив, не съм го посещавала. Ереванският е с увяхнал разкош към разруха, през един доста странен тунел се минава, но се оказа супер оживен - Kond Pedestrian Tunnel, ако не го търсех, хич нямаше да ми мине през ума да минавам от там, беше окей в крайна сметка
https://goo.gl/maps/zqptzjN1WzpkjALe9
Ние като бяхме там лунапарка до Детската железница не работеше, сега в пълно лято, вече сигурно и той работи.

РЕДАКЦИЯ да добавя и тази пицария, за която половинката ми току-що напомни:

https://goo.gl/maps/bLjWwEgavVAd6f8F6

В парка пред фонтаните водопади е, имат голяма зона за деца тип катерушки, батути, вътре има каки и батковци, които ги наглеждат, много места навън за сядане, детската зона се ползваше безплатно от гостите на заведението, оставяш го и забравяш за малко, че си с дете 😉 Сервират пици, ако не давате пици на децата, имат и други неща, но не е арменска кухня, по-скоро някакви тип италиански неща.

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, boogy83 каза:

но нещо не искат да се пазарят 🙂 викат: "ние да не сме араби"😀 

20230612_183530.jpg

Ами много правилно са отговорили. Когато има написана фиксирана цена (а се вижда, че има написани цени..10000 AMD, 15000 AMD...) тогава няма смисъл от пазарене, никой няма да промени цената, която е отпечатана. Пазаренето е за Египет и други арабски страни, където няма цени на нищо и продавачите си казват каквато цена им дойде наум. Тогава има логика да се пазари човек. Дори на Капалъчаршъ вече започнаха да слагат цени на доста неща. 

Връзка към коментар
Преди 1 час, Hakkâri Spor каза:

...тогава няма смисъл от пазарене....

Това с написаната цена нищо не значи в повечето от държавите които съм посетил, а те доста се различават от Египет и Капалъчерши. 

Винаги има смисъл да се пробва пазарене, то ако не става ще разбереш веднага.

И аз в OLX съм писал цена, ама като ми предложат пазарене някой път минава, като съм на кеф 😄 

Връзка към коментар

Това е защото купувачът общува директно със собственика. А като влезеш в магазин за дрехи или сувенири и продавачката не е собственик, тоест тя няма право да определя цените... какъв пазарлък ще правиш тогава?  Попадал съм така на руснаци в магазин за дрехи в Хургада, купуват си дънки, има сложени цени, ясно пише колко струват, но започват да се пазарят (на руски, разбира се, те  езици не знаят и не учат), момичето зад щанда им казва ,че това са цените и не може да ги смали, но те си настояват... някой им е казал, че трябва пазарлък да има. Ми не, няма. Има заковани фиксирани цени, а продавачката е просто един изпълнител, не е собственик на магазина.

Та така.. да видя цена за екскурзия 15 000 драма, толкова го пише на табелата.. и да започна да се пазаря... "не, дайте ми за 12 000", това за мен е безумно. Това не е арабският свят, Иран, Турция и т.н

Връзка към коментар

Аз съм купувал от обменно бюро "Никар 2005" на ъгъла на Уилям Гладстон и Витошка. Мисля, че... някой каза за "Тавекс", но не знам в кой от моловете.

На летищата винаги има чейндж бюра, но не е най-мечтаният курс. По-добре от чейндж бюрата в Ереван.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, era123 каза:

Някой купувал ли е драми от София. Ако да, от кое обменно бюро?

На летището в Ереван има ли банкомати?

"Никар 2005" на Гладстон.

Можеш да видиш актуален курс тук : https://www.currencycenter.eu/index.php

Връзка към коментар
На 14.07.2023 г. в 15:59, Пътувко каза:

Здравейте, през август ни предстои фамилно пътуване, с две деца на около 5 г. и 6 месечен бебок 🙂 . За 4 дена ще сме. 

Имам няколко конкретни въпроса, подчертавам основното е комфорт за децата.

1. От хотела ми предлагат трансфер от летището за 15 $, как ви се струва. Друг вариант е с такси, според мен няма да спестим повече от 10 лева. 

1. С малко дете по-добре си спестете бутаницата в маршрутката от летището. Пълни се буквално догоре и в тея жеги едва ли ще е приятно.

2. Севан е напълно достъпен за един ден и си заслужава много повече от час, колкото отпускат организираните турове. Маршрутката тръгва от метростанция Yeritasardakan, стоят на улицата поне две-три. Не са лоши и няма правостоящи, около час е пътя, 700 АМД. Часове не видях да има, нашата тръгна в 10.00. От центъра на градчето до манастира таксито е 1000 АМД.  Връщането е от автогарата на Севан. Автогара силно казано, един павилион е и отвън едни младежи дават картончета с номера. И като дойде бусчето от този до този номер се качват. Ние се класирахме за втората.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
1 hour ago, kakadu said:

1  Връщането е от автогарата на Севан. Автогара силно казано, един павилион е и отвън едни младежи дават картончета с номераИ като дойде бусчето от този до този номер се качват. Ние се класирахме за втората.

Колко време е между първата и втората маршрутка?

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.