Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

• 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Само наминавам да споделя, че при пиците в Неапол и околия няма особена инфлация. По малки градчета Маргарита е 4-4,5 евро, в Неапол около 5-6 на място, за вкъщи 4€. Големи, с достатъчно продукти и божествени.

Тази е Романа - 5€ от ТорреАнунциата, независимо къде се консумира - на място или не.

20251226_180832.jpg.4c5222ced2c814d8a40b21a2b93b2fcb.jpg

20251226_175542.jpg.2aee96b695d2dc7c47fc47bbb19285ba.jpg

Кварталната пицария в Торре Анунциата. Бира 660 мл - 2.50, малка 1.50. Вероятно и в България по малки градчета е толкова, но за пица се съмнявам.

В Пловдив съм ходила в пицария, която дълго време държи чичо от Торре Анунциата (той си и готви), беше ми интересно да видя как е на място. 🙂 В Пловдив е мъничко по-скъпо в неговата пицария в сравнение с Неапол, не е в супер център. 🙂

20251226_175240.jpg.2c6f3f3d8a82dd1b3d9905fbda32b893.jpg

В Соренто е друг филм, там пихме вино по 12€ чаша 🤣, но пастата беше приемлива като за района около 15-16.

В Неапол център, заведение с високи отзиви, основни 10-15€, половинка вино 6€. Едвам намерихме места.

Screenshot_20260111_174711_Gallery.jpg.89e26973d03972b01208a2736321e4a6.jpg

За Рим няма да говоря 🙃

• Харесвам 15
Публикувано:

В София маргаритата в места дори без сервитьори вече е 8 евро... Примерно в Карузо, едно от любимите ми места. И вдигнаха точно с новата валута, което за мен е мега тъпо, та ги разлюбих, колкото и да ги харесвах.

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:

Тук в Русе пица Маргарита е към 7€ (13-14 лв.), останалите са над 16 лв. до към 22 лв., но има и дневни промоции, както и карти за отстъпки. 
Когато си местен, според мен по-лесно намираш място с изгодна и вкусна храна. За това не смея да кажа: О, в чужбина е по-евтино, тук са е баси кожодерите. Отделно на никого в София, Русе, Силистра или Неапол не му е евтино в ежедневието.

Понякога обаче намирането на място, в което не се чувстваш прецакан, е късмет. И аз наскоро случайно (разбирай без мапс) открих такова в Севиля. Сега пак трудно го локализирах, но успях. Обикаляйки около Pl. de Sta Cruz, ни застигна време за закуска и второ кафе. Гледам в мапс наоколо много кафенета с отлични оценки, но на място се оказват заети откритите маси или тип брънч с цени, отиващи 10 и отгоре евро, или и двете. Само на 100-150 м. встрани от навалицата намираме бирария/кафене преди обед - не е пусто от към клиенти мястото, но и не се налага да чакаш опашка, за да поръчаш и евентуално седнеш. Офертата е сандвич с хамон и кафе за 3.60€. Еми не винаги му се яде на човек диетично с авокадо 😜 - топъл хляб с мръвка не е за подценяване на път 😄

IMG_2148.jpeg.acff318f5768b52013fb5324f9ae60ec.jpeg

• Харесвам 13
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 33 минути , ДиянаВ каза:

За това не смея да кажа: О, в чужбина е по-евтино, тук са е баси кожодерите. Отделно на никого в София, Русе, Силистра или Неапол не му е евтино в ежедневието.

Лошото е, че средният русенец вероятно е с под 1000€ нетна заплата, а в Неапол надали е така. Пък цените по кръчмите еднакви (или даже по-високи тук). 

• Харесвам 11
Публикувано:
преди 3 часа, Argentique каза:

Тази е Романа - 5€ от ТорреАнунциата, независимо къде се консумира - на място или не.

Южна Италия все още е бедна роднина. Сега съм във Флоренция, пица 8-12 евро в квартална кръчма, на половин час от центъра (но близо до А&О хостел, няма меню на английски и вчера не се разбрахме за съставките на едни ястия). В центъра в туристически капан са по 20 (и не са по-добри по никакъв начин).

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:
преди 20 минути , neuromancer каза:

Южна Италия все още е бедна роднина. Сега съм във Флоренция, пица 8-12 евро в квартална кръчма, на половин час от центъра (но близо до А&О хостел, няма меню на английски и вчера не се разбрахме за съставките на едни ястия). В центъра в туристически капан са по 20 (и не са по-добри по никакъв начин).

Аз затова и не я сравнявам със София, а с малки градове в България. РусИ не е от тях. 😃 РусИ го сравних с Неапол, ама му отстъпва по население доста.
Проблемът е, че там цените на храните/заведенията се вдигнаха с малко, а тук с много. И това „с много“ някак няма разумна логика за потребителя - нито стана по-хубаво, нито по-вкусно, нито обслужването се промени.
Понеже въобще не ям пица в София, а помня като слон – последната ядох на Витошка през май 2021-ва и беше 10 лв. Тогава обсъждахме, че скоро цените в центъра ще стигнат Италия, защото точно там отивахме. Обаче очакванията ни бяха надминати. 😃

С една дума, ходете в Южна Италия, няма да съжалявате. Само че с темата за диетите не се връзва, затова и пиша тук. 😃

• Харесвам 12
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 15 минути , Argentique каза:

Аз затова и не я сравнявам със София, а с малки градове в България. РусИ не е от тях. 😃 РусИ го сравних с Неапол, ама му отстъпва по население доста.
Проблемът е, че там цените на храните/заведенията се вдигнаха с малко, а тук с много. И това „с много“ някак няма разумна логика за потребителя - нито стана по-хубаво, нито по-вкусно, нито обслужването се промени.
Понеже въобще не ям пица в София, а помня като слон – последната ядох на Витошка през май 2021-ва и беше 10 лв. Тогава обсъждахме, че скоро цените в центъра ще стигнат Италия, защото точно там отивахме. Обаче очакванията ни бяха надминати. 😃

Не мога да съм представителна извадка, т.к. не съм от русИнците, които пълнят заведенията - има си достатъчно такива. Често обаче поръчвам храна за вкъщи и за работа - гледам да ползвам отстъпки (в пицария Рома въпросната пица Маргарита е 13.90 лв.~ €7.11, а съпругът има карта за 20% отстъпка. Не ми е евтино в чужбина, след като правя-струвам, но на ден индивидуалният ми разход излиза към 200 лв. с нощувка и път. Но и няма да прекарвам изцяло живота си в ежедневие, в което пазарувам, готвя, ям, работя 😉 Друго си е да харча заплата за пътувания - по-евтино ми се вижда или отърва ми да е така 🙃

• Харесвам 9
  • Смея се 3
Публикувано:

Много офтопик, ама вчера превеждахме ястията с ИИ и за lupini каза, че били някакви семена, а келнерката каза, че са зеленчуци. Оказаха се миди, аз проблем нямам, ама децата не ядат всичко и бяха адски възмутени 😀

• Харесвам 1
  • Смея се 8
Публикувано:
преди 17 минути , Argentique каза:

С една дума, ходете в Южна Италия, няма да съжалявате. Само че с темата за диетите не се връзва, затова и пиша тук. 😃

Да де, ама в София правя 5К крачки на ден зимата. В чужбина не падам под 30К. Едната пица няма да е проблем. Само да се внимава с десертите… 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 14 минути , neuromancer каза:

Много офтопик, ама вчера превеждахме ястията с ИИ и за lupini каза, че били някакви семена, а келнерката каза, че са зеленчуци. Оказаха се миди, аз проблем нямам, ама децата не ядат всичко и бяха адски възмутени 😀

😃 Лупини си поръчахме в кръчмата в Неапол за предястие. 😃 И аз не знаех какво е - казаха зеленчуци. Имаше брускети с пастет от тях и самите лупини.
Нашите лупини се оказаха бобчета, мисля, че и в Испания ги ядат.
https://www.zoya.bg/Лупина-в-саламура-био.16432

С едни големи люспи са. Изядохме по една и дотам. Добре, че дойде батко сервитьор и ни обясни, че люспата не се яде. 😃 Та биват, ама повече няма да си поръчам.

Аз обикновено непреводими реалии от меню ги пускам в гугъл и ги гледам на картинка - досега нямам фалове. Ама тук бяхме гладни и не се занимах. 😃

20251227_130019.jpg.398be7ad5740b2d1c3643ffc9a180693.jpg

• Харесвам 3
  • Шок 2
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 15 минути , Argentique каза:

Нашите лупини се оказаха бобчета

Аз от стажуването си в Магеланци под лупини разбирам едни зюмбюлести цветя по планинските ливади 🙂

• Харесвам 2
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 2 минути , ДиянаВ каза:

Аз от стажуването си в Магеланци под лупини разбирам едни зюмбюлести цветя по планинските ливади 🙂

Ами то си е това. 😃 Просто сега видях, че се яде бялата лупина (семената ѝ), а шарените се преследват за снимка. 😃

• Харесвам 3
  • Шок 1
  • Смея се 4
Публикувано:
1 hour ago, Argentique said:

С една дума, ходете в Южна Италия, няма да съжалявате. 

И пак зависи къде точно. След вечеря в съседното заведение си купихме  от пекарната 2 парчета пица за ранната закуска. Леко бях шокирана от цената:     Vhttps://maps.app.goo.gl/6rQRbA9rRQZsaRu4A.  Torre dell'Orso

• Харесвам 3
Публикувано:

Mein Geheimtipp in Rom -=за лазаня и артишок като предястие, когато съм порядъчно апетитна:

Trattoria Luzzi

Зад базиликата "Сан Клементе", ако седнеш навън, с поглед към Колизея..

Голяма порция, с пармезан, колкото ти душа сака, 

За 6,50 €

• Харесвам 4
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 9 часа, searus каза:

Винаги съм си мислела, че лупините си падат малко токсични... Ето, че пак научих нещо 😁

Токсични са си. Те ги киснат дълго време във вода и я сменят, за да станат ядливи. Аз в Португалия ги открих и им станах голям фен. Дори се сдобих със суровия вариант, но не успях да ги приготвя с киснене. 

• Харесвам 1
Публикувано:

Във връзка с cost of living в Италия наскоро попаднах на една статистика за заплатите в Италия, която слагам тук. Не съм проверявала верността на данните, но няма причина да не са верни. Драстична е разликата в доходите между богатия Север и бедния Юг. 

Average Yearly Gross Salary by Region in Italy 

image.png.2c78a5e2fc760e670659e5a90da82fd0.png

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

И аз научих нещо ново - че красивите цветя имали нещо общо с тази безвкусна гадост с вид на едри царевични зърна!

Миналия уикенд отскочихме до Пирот. Не бях стъпвала поне 2-3 години. Местните идват да си пазаруват в София, както разбрахме. В магазина цените са да кажем подобни на нашите, но в кафаната не очаквах сметка от 140 евро за 4 човека /салата, скара, дуня, 1 бутилка вино/. Поне беше вкусно. Защото после вкъщи се разочаровах почти от всичко, което купихме - каймак, павлак.../100% не са чисто млечни/, сурово пилешко за скара да печем вкъщи - еми пилето си миришеше на гадно /затова пиле почти не купувам от магазина, но в Сърбия не беше така!/, а пълнежът му от "кашкавал" не се разтопи нито на скарата, нито после във фраера. До тук беше истинската сръбска храна.

След което вече заключихме, че кафаната не е била скъпа, а предлагат качествена храна, която си знаят от къде да зареждат.

Публикувано:
преди 12 часа, neuromancer каза:

няма меню на английски

Най-важния критерий за избор на италианска тратория...

• Харесвам 1
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 44 минути , jul каза:

И аз научих нещо ново - че красивите цветя имали нещо общо с тази безвкусна гадост с вид на едри царевични зърна!

Миналия уикенд отскочихме до Пирот. Не бях стъпвала поне 2-3 години. Местните идват да си пазаруват в София, както разбрахме. В магазина цените са да кажем подобни на нашите, но в кафаната не очаквах сметка от 140 евро за 4 човека /салата, скара, дуня, 1 бутилка вино/. Поне беше вкусно. Защото после вкъщи се разочаровах почти от всичко, което купихме - каймак, павлак.../100% не са чисто млечни/, сурово пилешко за скара да печем вкъщи - еми пилето си миришеше на гадно /затова пиле почти не купувам от магазина, но в Сърбия не беше така!/, а пълнежът му от "кашкавал" не се разтопи нито на скарата, нито после във фраера. До тук беше истинската сръбска храна.

След което вече заключихме, че кафаната не е била скъпа, а предлагат качествена храна, която си знаят от къде да зареждат.

Това, което пишеш много ме разочарова. Винаги когато се връщаме отнякъде с кола спираме за късен обяд в Краљев Чардак, дори им се обаждам по телефона докато пътувам за маса. Тази година ми предстои едно ходене до Будапеща за концерт и на връщане пак мислех да направим ранна вечеря в любимата пиротска кръчма, но сега ще се размисля...

Публикувано:

@Duke, храната в кафаната сигурно няма да ви разочарова, не знам за цената. Нашата вечеря беше в Дукат, пукаше се по шевовете и без резервация нямаше да седнем. Към качеството на храна, обслужване, напитки, атмосфера - нямам една забележка. Даже не беше задимено, както в повечето сръбски кафани. Изненада ме сметката.

• Харесвам 3
Публикувано:

@Nayden Bondzhev, затворена беше, така че не мога да дам инфо. Беше събота, но 3 януари - точно между НГ и тяхната Коледа, та подозирам, че заради това.

Ние нощувахме в апартамент в новите блокчета от другата страна на Лидл и щеше да ни е супер удобно. Обаче домакинята ни доста се поколеба къде е добре - ЛАНЕ МОЈЕ бивало, ама със смесени чувства, Kod Piroćanca било скъпо и малки порции.... Аз вече бях резервирала Дукат - за там каза, че е добре, само дето малко далече за пеша зимата.

Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.