Прескочи до съдържание

Какво става с цените на нощувките, кръчмите, хранителните продукти в магазините и качеството им в България?

Alexander

Препоръчани мнения

Георги Матеев
Публикувано:

Къде леки закръгляния нагоре/надолу, къде спекула, къде откровено прекаляване - на всички ни е ясно, че корекция на цените ще има. И вече има.

Обаче упорито вярвам, че всеки има свободата да гласува с портфейла си и да контролира чрез него. Като нещо не ни допада - подминаваме. Ако много хора направят същото - пазарът сам ще принуди дадения търговец да си регулира цените.

За себе си съм решил проблема кардинално - просто не купувам/консумирам почти нищо в България, независимо дали говорим за ресторанти, почивки, дрехи, електроника и тн. Цените у нас въобще не отговарят на това, което реално се предлага. Подчертавам дебело, че това е лично мое мнение и нито искам да споря нито да ангажирам някого с него.

Фактите: от декември пътувам из Малдиви, Малайзия и в момента Тайланд, ще изкарам в Азия общо 2 месеца. Спя в хубави хотели, храня се ежедневно по заведения, наслаждавам се на интересни активности и всичко това, даже заедно със самолетните билети (естествено с предварително планиране и добра оферта), категорично излиза по-евтино, отколкото да седя в собственото си жилище в България, да плащам парно и други комунални сметки, да се храня основно от супермаркета и да ходя в ресторант максимум веднъж седмично. Разликата в екзотиката и температурите дори не споменавам. Ами... не, благодаря.

• Харесвам 32
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
1 hour ago, Георги Матеев said:

Обаче упорито вярвам, че всеки има свободата да гласува с портфейла си и да контролира чрез него.

За всеки чак не съм сигурна. Аз и ти имаме тая опция - ти в Азия, аз в САЩ, но не мисля, че това е общовалидно за всеки един български гражданин. 

На мен ми се наложи да живея миналото лято в България поради семейни причини. Каквито пари изпуках за два месеца там, не знам другаде дали съм харчила за такъв период, но не ги жаля - най-добрите лекарства, консумативи, въобще каквото можеше да се плати и купи с пари - в името на една голяма борба. Цените в магазините и ресторантите изобщо не ми се сториха евтини, но и не съм сравнявала с друго - имала съм, дала съм. Хората, които нямат какво правят, не знам.

Но един средностатистически българин, който работи на заплата - първо не може да си позволи да живее в Азия в по-голямата част от годината и да не се появи на работа, и второ - деца, болести, или е пенсионер, родители, дом, работно място и прочие спънки, с които един може и да не се сблъсква (или поне все още не), но за друг е ежедневие. Колкото и да е евтино на другите места по света, парите за голяма част от българите идват с труд, изискващ присъствие на работното място.

Моите близки се оплакват, че цените в големите вериги магазини са скочили многократно. Щеше да е хубаво да можеше да си бият камшика за шест месеца някъде на топло и да си пият коктейлите, но за съжаление реалността е друга и изобщо не разполагат със свободата да гласуват и разполагат с портфейла си както им скимне, защото никой не им плаща за хубавите очи, които дори няма да им вижда.

• Харесвам 20
Публикувано:

Аз също не купувам почти нищо от България.

нямам една игла или чорапи купени за последните  15 год от тук.

За храна, меса, колбаси, кашкавали, ядки, консерви и т.н. си ги нося сам или по куриери.

От последната поръчка овче зрял кашкавал тип Манчего от сурово овче мляко с доставката, която го оскъпява с 15% или 3,50€/кг идва доставено до мен на цена 21-23€/кг

В магазина на Маджаров боклуците са на такива и по-високи цени краве кашкавал е 19€/кг, овче и други по 25€/кг

На ресторанти и кръчми много отдавна не стъпвам, ако стъпя е за 1-2 бири и до там.

• Харесвам 3
Георги Матеев
Публикувано:
Преди 1 час, Deja Vu каза:

За всеки чак не съм сигурна. Аз и ти имаме тая опция - ти в Азия, аз в САЩ, но не мисля, че това е общовалидно за всеки един български гражданин. 

На мен ми се наложи да живея миналото лято в България поради семейни причини. Каквито пари изпуках за два месеца там, не знам другаде дали съм харчила за такъв период, но не ги жаля - най-добрите лекарства, консумативи, въобще каквото можеше да се плати и купи с пари - в името на една голяма борба. Цените в магазините и ресторантите изобщо не ми се сториха евтини, но и не съм сравнявала с друго - имала съм, дала съм. Хората, които нямат какво правят, не знам.

Но един средностатистически българин, който работи на заплата - първо не може да си позволи да живее в Азия в по-голямата част от годината и да не се появи на работа, и второ - деца, болести, или е пенсионер, родители, дом, работно място и прочие спънки, с които един може и да не се сблъсква (или поне все още не), но за друг е ежедневие. Колкото и да е евтино на другите места по света, парите за голяма част от българите идват с труд, изискващ присъствие на работното място.

Моите близки се оплакват, че цените в големите вериги магазини са скочили многократно. Щеше да е хубаво да можеше да си бият камшика за шест месеца някъде на топло и да си пият коктейлите, но за съжаление реалността е друга и изобщо не разполагат със свободата да гласуват и разполагат с портфейла си както им скимне, защото никой не им плаща за хубавите очи, които дори няма да им вижда.

Уточнявам, че изглежда стана недоразумение. Споделих как съм решил проблема лично за себе си, давайки пример и без въобще да генерализирам дали подобен вариант е приложим за всеки. Съвсем очевидно не е.

За гласуването и контрола чрез портфейла имах предвид друго. Любимият ти ресторант/супермаркет/хотел/фризьор рязко и необяснимо е поскъпнал с 35%? Просто подмини и отиди в друг с по-адекватни цени. Не е чак толкова трудно и ще има ефект.

• Харесвам 18
Публикувано:
преди 19 часа, bad kid каза:

Тукашните в Билла се разпадат много лесно.

След като гоних едни домати между рафтовте един любезен служител ме посъветва да ползвам две пликчета, сложени едно в друго. 

• Харесвам 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Това, което се случва в големите градове и популярни курорти в България последните месеци/ години излиза извън нормалното и логичното, съгласна съм. Но не показва цялата картина. Има и една друга България.

Покрай планинарските ни маршрути често прекарваме уикендите на невероятни места в нашата страна, които не са топ туристически. Да, има места на които се оливат, но в повечето цените на настаняване и храна са доста по-нормални, на моменти ни се виждат дори скандално ниски. Пример - за Коледните празници спахме за 45лв на вечер за двойна стая в много приятно комплексче със страхотна кухня близо до Златоград. Храната в механата беше супер,  вечеря за двама с основно, салата, чаша алкохол да е била под 60лв. Закуската беше по 10 лв на човек - здраво ни захранваха с баници, палачинки с пет вида сладко домашно - от бели череши, боровинки, ягоди и подобни.Едва ли някой би се забил точно там, ако не катери връх Вейката, макар, че района предлага много. Кеф ти Перперикон и един куп други светилища и скални образувания, минерални бани и т.н. Но такива места те зареждат страшно много заради страхотната природа, гледка, дават ти възможност да дишаш чист въздух и спортуваш( освен да преяждаш ☺️) и не на последно място - едно топло гостоприемство, което става екзотика в нашия свят на формални отношения. Мога да дам и други примери, но предполагам и с този ме разбрахте. 🙂

А инфлация има навсякъде, просто не е толкова скандална, колко у нас. От този уикенд в Италия - пицария, която е препоръчвана и в този форум и за която има мнения в Гугъл от преди няколко месеца, че пиците са били по 5-6 евро, сега са 10 евро. За вкуса на пицата предпочитам да не коментирам, никой не ми е виновен, че реших да пробвам това извращение пържена пица. 🫠 Но това, което ме изненада е вкуса на виното. Рядко, почти невъзможно е в Италия да попаднеш на толкова гадно вино. Чашата 4 евро. За тези пари ще им е неудобно да ти дадат такова вино в България.

Та навсякъде има залитания в неправилна посока.

• Харесвам 17
  • Браво 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 9 часа, stanimir каза:

Амин ! Аз лично не драматизирам и знам че ще се нагодим.Дразня се само на лъжите на политиците и на такива дето щом кажеш нещо в тоя дух , веднага те набеждават , че не си умен и красив 🥲

Вярно, че стана ретроградно да се наричаме умни и красиви. А само като си спомня, че навремето бях умен, красив и скромен... 😞

• Харесвам 2
  • Смея се 6
Публикувано:
преди 10 часа, Zaro каза:

И от грандиозните 70 цента увеличение, най-вероятно частта на тази пицария е 10 цента, колкото да не е на минус.

И все пак говорим за 10%. Малко ли са? Иначе другата част от коментара ти е "допускане", което не знам доколко има смисъл да се коментира.

В темата многократно са сравнени цените в супермаркетите и стана ясно, че тук сме над цените в Германия и на едно ниво с Холандия. Айде все пак да имаме малко мярка...

Аз за себе си отдавна съм решил, че пари за глупости нямам. Още помня една марка за детски дрехи, дето имаше магазин тук, но ми излизаше почти на половина да поръчвам от сайта им в УК. Нямам претенции за мода и трендове и продължавам да си поръчвам основно от чужбина. По-евтино с много по-голям избор. А много голяма част от хората просто нямат пари и не купуват. Ами с тази политика БГ търговците няма как да сме спечелят. Сори 😉

• Харесвам 7
Публикувано:
преди 23 минути , Duke каза:

Вярно, че стана ретроградно да се наричаме умни и красиви. А само като си спомня, че навремето бях умен, красив и скромен... 😞

Чисто информативно само - Мамути имаше ли още тогава?

• Смея се 9
Публикувано:
преди 4 минути , jorocontrola каза:

И все пак говорим за 10%. Малко ли са? Иначе другата част от коментара ти е "допускане", което не знам доколко има смисъл да се коментира.

Ама ти май не четеш тези 10% как се калкулират. И че ако при дребния търговец процентите са 10%, при неговия доставчик са повече, но дребният търговец не може да си позволи същата надценка. И всички са се вторачили в него, но малко хора са наясно какво се случва по веригата на доставки, където има едно междинно звено (някъде са прекупвачи), които генерират огромната част от печалбата от увеличението, но никога не са под светлината на прожекторите. 

В други сектори е голямата надценка от последното звено, но там никой не роптае. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 13 минути , ivailo_radev каза:

Чисто информативно само - Мамути имаше ли още тогава?

С Лили (Иванова) много обичахме да си играем с малките мамутчета...

• Смея се 8
Публикувано:
преди 5 часа, Георги Матеев каза:

Обаче упорито вярвам, че всеки има свободата да гласува с портфейла си и да контролира чрез него. Като нещо не ни допада - подминаваме. Ако много хора направят същото - пазарът сам ще принуди дадения търговец да си регулира цените.

Напълно подкрепям това, че ние сме отговорни за изборите, които правим и чрез нашите действия днес влияем на бъдещето си.

Мисля, че това, което не включваш в сметката за тези 2 месеца в Азия е знанията и уменията, които ти имаш да пътуваш по този начин 🙂 а те са плод на много часове, години проучване, търсене, проба-грешка. 

И аз така убеждавах съпруга ми, че когато отидем в Азия всичко ще е евтино, и той ми даде някакъв бюджет... обаче правейки резервации и планове сега за 3 седмици виждам, че не е баш толкова евтино. Или моите умения да оптимизирам пътуване са толкова? 🙂

• Харесвам 7
Публикувано:
1 hour ago, Zaro said:

Ама ти май не четеш тези 10% как се калкулират. И че ако при дребния търговец процентите са 10%, при неговия доставчик са повече, но дребният търговец не може да си позволи същата надценка. И всички са се вторачили в него, но малко хора са наясно какво се случва по веригата на доставки, където има едно междинно звено (някъде са прекупвачи), които генерират огромната част от печалбата от увеличението, но никога не са под светлината на прожекторите. 

В други сектори е голямата надценка от последното звено, но там никой не роптае. 

Зависи , има бизнеси при които дистрибуторите работят с минимални маржове , а търговецът е този с лъвския пай - фармацията , а там наистина говорим за огромни обороти.Друг е въпроса , че там няколко играча владеят и пазара на дребно.Само като студент съм имал допир с търговия на хранителни продукти и тогава магазина си слагаше много прилични проценти над борсовите цени ( ходех със собственика до складовете да зареждаме , тогава още я нямаше модерната дистрибуция)

• Харесвам 4
Публикувано:
1 hour ago, Duke said:

С Лили (Иванова) много обичахме да си играем с малките мамутчета...

Написа "Детелини" , когато се гонехте по ливадите ? 

• Смея се 7
Публикувано:

Преките средни разходи за производство на пица са до 1/3 от продажната цена. Това е вярно и условно вярно ако се задълбочим в брой произведени на ден, брой персонал, ниво на заплата, наем и т.н. и т.н. Маржът не е малък и всяко поскъпване е видимо, още повече че в тази съизмеряваме, а не мерим надценки или сравняваме относителни стойности.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 часа, Alexander каза:

Аз също не купувам почти нищо от България.

нямам една игла или чорапи купени за последните  15 год от тук.

За храна, меса, колбаси, кашкавали, ядки, консерви и т.н. си ги нося сам или по куриери.

От последната поръчка овче зрял кашкавал тип Манчего от сурово овче мляко с доставката, която го оскъпява с 15% или 3,50€/кг идва доставено до мен на цена 21-23€/кг

В магазина на Маджаров боклуците са на такива и по-високи цени краве кашкавал е 19€/кг, овче и други по 25€/кг

На ресторанти и кръчми много отдавна не стъпвам, ако стъпя е за 1-2 бири и до там.

Би ли споделил някои сайтове за пазаруване на сирена, ядки и консерви?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 минути , Mihail каза:

www.ryanair.com и www.wizzair.com.

Иначе имаше една тема за поръчки от чужбина и там беше дал пример в конкретен испански зехтин, дето няма как да се носи в ръчният багаж...

• Харесвам 1
  • Смея се 9
Публикувано:
преди 12 минути , jorocontrola каза:

www.ryanair.com и www.wizzair.com.

Иначе имаше една тема за поръчки от чужбина и там беше дал пример в конкретен испански зехтин, дето няма как да се носи в ръчният багаж...

Да, зехтин поръчвам от mueloliva.es, но ме интересува за другите неща

Публикувано:
преди 20 минути , Mihail каза:

Има стотици, повечето изпращат безплатно в Испания и след това с Мистрал до вас.

Последно взех от embutidos Ezequiel 

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 12 часа, ДиянаВ каза:

Колкото и да ни се струва малко увеличението, но е такова и е добре да има хора, които отделят от времето си, не се примиряват с личен игноър  (като мен) и надигат глас. Ето тук в Русе в първите дни на новата година малко демонстративно, но все пак оказа се полезно, в супермаркет в топ център (ЦБА, Бурлекс) влезе НАП с камери и журналисти по сигнал за някаква сметана или извара 😃. Аз бях забелязала друго нелогично несъответствие в цената на тоалетна хартия Зева - голяма опаковка излизаше с 2 лв. повече от 2 малки. Ама отминах и взех друга от друго място. След медийното влизане на НАП на другия ден отивам пак в този супермаркет - моята тоалетна хартия също е с понижена цена, на касите застанал управител и любезничи с клиентите не само за лев/евро, но и за асортимента. Това никога не е било през целия ми житейски път в пазаруване😄

По мои наблюдения със супермаркетите - вериги постигнаха натиск, контрол върху цените. Вероятно има властови ефект и върху банките. Все пак тези обекти са свързани с ежедневието на всеки гражданин. Когато става въпрос за ресторант, фризьор, фитнес или подобно, не знам как ще се случи. Логиката ме навежда към контрол от страна на клиентите и зачеркване на такова място - и без това никнат и се сменят като гъби …

Никакви ефекти върху банките не са постигнали. А има нови таксички, каквито досега нямаше и които не съм видял някъде или някой да коментира. Като примерно новопоявилите се тази година такси за вътрешнобанкови преводи и то никак не малки. До края на миналата година такива такси нямаше, някой може ли да сметне колко е увеличението спрямо 0? Или примерно таксичката от 1.50 евро която ми поиска банкомата на голяма нашенска банка, когато поисках да изтегля 50 евро. Всъщност мисля, че целенасочено се рови и шуми за някакви дреболии, за да минават тихомълком такива зулуми на едро.

• Харесвам 10
Публикувано:
преди 14 минути , logist13 каза:

Никакви ефекти върху банките не са постигнали. А има нови таксички, каквито досега нямаше и които не съм видял някъде или някой да коментира. Като примерно новопоявилите се тази година такси за вътрешнобанкови преводи и то никак не малки. До края на миналата година такива такси нямаше, някой може ли да сметне колко е увеличението спрямо 0? Или примерно таксичката от 1.50 евро която ми поиска банкомата на голяма нашенска банка, когато поисках да изтегля 50 евро. Всъщност мисля, че целенасочено се рови и шуми за някакви дреболии, за да минават тихомълком такива зулуми на едро.

Друго имах предвид за банките - контрола при прехода от лев към евро. А че ще избиват с други пазарно допустими такси е ясно.

• Харесвам 1
Публикувано:

Тези дни се заговорихме в басейна с едно семейство, споделиха, че хотелското настаняване навсякъде в БГ рязко е поскъпнало доста. Сравнихме мои резервации за горе-долу подобно туристическо място в Италия, определено май в България е нелогично скъпо спрямо доходите, да не говорим за качеството. Да, има начини и тук за по-бюджетно, но като процент повечето не е. Цените на ски картите също са уау при нас, но потребители не липсват. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 3 часа, Antigona каза:

Тези дни се заговорихме в басейна с едно семейство, споделиха, че хотелското настаняване навсякъде в БГ рязко е поскъпнало доста. Сравнихме мои резервации за горе-долу подобно туристическо място в Италия, определено май в България е нелогично скъпо спрямо доходите, да не говорим за качеството. Да, има начини и тук за по-бюджетно, но като процент повечето не е. Цените на ски картите също са уау при нас, но потребители не липсват. 

Малко е извън темата, ама кое по-точно у нас има логика.

Примерно имоти за 300к евро и нагоре, защото по-малко няма и отпред е така

Къде в целя свят има подобни цени и такава гледка, аз поне не мога да кажа друго място и това е  масово.

IMG_7443.jpeg.b7a31a78e49061a6a12cee490c882bf7.jpegIMG_7444.jpeg.8f431c3a953be669cd92dd3dcdd165fa.jpeg

Вчера звъннах на един човек, има магазинче с вина по центъра и прави някакви тестове на вина. За начало никъде  не пише нищо, само виждаш в коментарите на хората, че са доволни, а и аз само видях докато минавам покрай магазина.

Звъня  питам кое как е и колко струва.

Каза за 1 час се тестват 5 вина, с малко кашкавал/сирене, всичко е българско за 38лв, каза ми в лева.

Добре звучи, каза обаче, че групите са по 5-6 човека и се уговарят с него по телефона, когато има. Накрая се сетих да питам, на какъв език се водят и изненада.

Еми то имало чужденци и се водят само на английски, шах с пешката. Само, ако сме цяла група българи, щял да води на български.

Къде в света, някой ще води само и основно на английски, ами никъде, обаче тук е така. Разбирам да каже български и английски, ама не.

Е ще го пропуснем.

Като цяло все още 30-40 год след падането на комунизма, масово българите не могат да правят бизнес, това е. 

• Харесвам 10
  • Смея се 2
Публикувано:
преди 2 часа, Alexander каза:

Еми то имало чужденци и се водят само на английски, шах с пешката.

Вероятно причината е, че на подобни дегустации ходят само или в огромната си част чужденци. Така че е и до клиентела, не само как се прави бизнес.

• Харесвам 2
Дани Магелани
Публикувано:
преди 6 минути , Zaro каза:

Вероятно причината е, че на подобни дегустации ходят само или в огромната си част чужденци. Така че е и до клиентела, не само как се прави бизнес.

При слаба реклама как да проявят интерес повече българи? Ако човекът разбираше от бизнес, щеше да организира дегустациите по друг начин. Като не може да се презентира, да си плати на специалисти! Ама ние тук нали от всичко разбираме, защо да плащаме!

• Харесвам 4
Гост
Тази тема е заключена за нови мнения.
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.