Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Италия?

micobg

Препоръчани мнения

Здравейте, предстои да купя билети за базиликата Сан Марко във Венеция, но не ми стана ясно билетите за базиликата включват ли и достъп до терасата с конете?

И всъщност музея и олтара заслужава ли се да се видят, че срещнах разнопосочни мнения?

Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

Здравейте,

Имам нужда за помощ относно с какво е най-удобно да се придвижиш при кацане в Рим с късния полет на Раян.

Има ли късни трансфери или трябва такси да се ползва?

Извинявам се, ако въпросът и бил задавам преди.

Връзка към коментар

Дете на 2г безплатно ли пътува в градски транспорт (метро, автобуси, фуникуляри и фериботи) в Италия? Ако е така, издава ли се все пак задължително, макар и нулев? Планираме Неапол и околността, ако трябва да уточня. 

Връзка към коментар

Здравейте. Очаква ни пътуване до Венеция след няколко дни. Ще бъдем с кола под наем. Интересува ме какви са вариантите за паркиране ? И има ли паркинги в самия град, така като сме с бебе и е малко трудно да се придвижваме с друг транспорт. Благодаря предварително!

Връзка към коментар
преди 22 минути , Vunkara каза:

Здравейте. Очаква ни пътуване до Венеция след няколко дни. Ще бъдем с кола под наем. Интересува ме какви са вариантите за паркиране ? И има ли паркинги в самия град, така като сме с бебе и е малко трудно да се придвижваме с друг транспорт. Благодаря предварително!

Веднага след като минете по моста има едни многоетажни паркинги, където се оставя колата. Оттам или пеша, или с корабче. 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Може ли да ми помогнете откъде да си купя билети за Колизеума и за Музеите на Ватикана?

Защото тези, които гледам ми излизат доста скъпи, а и не искам аудиогид.

Връзка към коментар
преди 31 минути , Plamsi каза:

Здравейте,

Може ли да ми помогнете откъде да си купя билети за Колизеума и за Музеите на Ватикана?

Колко да са скъпи? Вървят от 21 до 24 евро. Можеш да си купиш и пред самия Колизей, както и пред Ватиканските музеи, но опашките обикновено са километрични. 

Връзка към коментар
преди 2 часа, Plamsi каза:

Здравейте,

https://www.coopculture.it

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 4 часа, Plamsi каза:

Здравейте,

Ние ползвахме за Рим, има всички атракции през този сайт-
https://www.headout.com/
като можете да ползвате код IVELINA  и ви намаля цената с 10% ,

Също натрупваш  кешбек  който ползваш  за следваща резервация.
Цените са като на официалния сайт минус 10% с кода.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Малко ламерски въпрос, ама ...

Гледам три фирми возят от летището на Бергамо до гарата в Милано:

image.png.c4a9b0d62ad8f21d7e3e785521a5d047.png

Има ли смисъл да се купува билет предварително при това положение или е по-добре на място, пък който дойде първи?

Благодаря!

Връзка към коментар

И itabus возят по маршрута, техните цени по принцип са добри. Има смисъл да резервираш предварително само ако има разлика в цената.Ако няма такава, не мисля, че е необходимо предварително купуване. Като излезеш от терминала ще видиш няколко автобуса наредени, да чакат клиенти.

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 15 минути , jorocontrola каза:

Малко ламерски въпрос, ама ...

Гледам три фирми возят от летището на Бергамо до гарата в Милано:

image.png.c4a9b0d62ad8f21d7e3e785521a5d047.png

Има ли смисъл да се купува билет предварително при това положение или е по-добре на място, пък който дойде първи?

Благодаря!

От летището не. На връщане обаче (ако се връщаш от там) не е лошо, защото някои (май Теравижън) продаваха само онлайн и не продават на място.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Въпрос към скоро пътувалите до Катания. Преди няколко години автобус Alibus возеше от летището до центъра на Катаня директно. Има ли промяна? Защото сега moovit  ми дава, че трябва да се върви пеша 3,5км до спирка S.G. La rena est и там да се хване Alibus, а на сайта на летището Alibus излиза като опция в раздел как да стигнем до летището с влак 😳.

И още един въпрос - къде могат да се купят хубави сицилиански хранителни продукти на добри цени в Катания? 🙂

Връзка към коментар
преди 2 часа, iMari каза:

Въпрос към скоро пътувалите до Катания. Преди няколко години автобус Alibus возеше от летището до центъра на Катаня директно. Има ли промяна? Защото сега moovit  ми дава, че трябва да се върви пеша 3,5км до спирка S.G. La rena est и там да се хване Alibus, а на сайта на летището Alibus излиза като опция в раздел как да стигнем до летището с влак 😳.

И още един въпрос - къде могат да се купят хубави сицилиански хранителни продукти на добри цени в Катания? 🙂

При странен маршрут в едните карти, да се проверява и в другите. Гугъл си дава каквото трябва. Иначе кого ще дерат за четири километра по четири евро за билет? Може и повече да са вече. Излизаш от летището, прочиташ надписа „Добре дошли“ на български и хващаш наблизо автобуса. Моята информация е малко стара, от юни 2021 г., ще провериш на място и ще ни кажеш. 🙂
Имаше и някакви по-евтини варианти за придвижване с повече ходене, но при нас беше +40 и не сме ги търсили.

Понеже в Катания сме били все транзит и ходехме на пазара за атракция, мога да препоръчам само него. Лично аз закупих пет различни сирена след проба и ми ги вакуумираха. Това беше и причината да ми разкостят цялата раница на security проверката, а момичето ми каза – ааа, носите сирена, ясно. 🙂
Фен съм на сицилианското пекорино с черен пипер. На континента по́ не се намира. Сега ми се завъртя въпросът откъде да си намеря такова пекорино. 🤣

• Благодаря 1
Връзка към коментар

@iMari, на въпрос 2 - навсякъде, но особено колоритно на пазара. Не пропускайте пазара за нищо на света 🙂 И рибния, и другия до него в уличките. В момента пека щолени с последната ми останала бадемова паста от там 🙂

Сладкарници - навсякъде има от чудните плодчета със същата паста, като истински. 

На въпрос 1 - хм, през май си вървеше до центъра Алибус, на 2 спирки спираше даже 🤔

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Благодаря ви! 🙂

Пазара е ясен, но работи до 14:00 и ще го изпуснем.

Сиренето с цели зърна черен пипер(май е пресен зелен) и на мен ми е любимо. 👍

Някой ми беше казал, че на скенера на секюрити сирената им изглеждат като пластичен експлозив и за това отделят специално внимание. 😃 

Връзка към коментар

Направо ме хвърлихте в оркестъра 🤔 От Италия винаги носим сирена в ръчния багаж, ама поне 3 кг. Никога не сме впвчатлявали никого на секюрити. Ако ще е подобие на пластичен експлозив, като че ли бадемова паста е по-близо /не че съм виждала експлозив, ама така си го представям 🙄/. И с нея минахме гратис, няколко пакетчета 😄

@iMari, рибния беше до обяд /даже преди 14/,но другия си беше цял ден по спомен.

@Argentique, как сложи ударението на пО 🤔

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 45 минути , iMari каза:

Някой ми беше казал, че на скенера на секюрити сирената им изглеждат като пластичен експлозив и за това отделят специално внимание. 😃 

Може би става за дума за някакви много меки сирена. Досега с твърди сирена не помня да съм имал проблем на проверка. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 24 минути , jul каза:

@Argentique, как сложи ударението на пО 🤔

Argentique ще ти каже правилния начин, а аз мога да ти кажа моя дърварски начин :grin:
Освен "ѝ"  което се получава директно с shift+ "ь",    другите букви с ударения съм си ги направил на един файл подръка  и просто copy/paste когато/която ми дотрябва. :grin:
Ето, заповядай:
дясно ударени: А́ а́ Ъ́ ъ́ О́ о́ У́ у́ Е́ е́ И́ и́ Ю́ ю́ Я́ я́
ляво ударени : А̀ а̀ Ъ̀ ъ̀ О̀ о̀ У̀ у̀ Ѐ ѐ Ѝ ѝ Ю̀ ю̀ Я̀ я̀

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар

Извинявам се за спама.

@jul, инсталирам си на всички компютри клавиатурата Bulgarian traditional phonetic extended, защото преди години ми трябваше за правилните (!!!!!, че има и неправилни) кавички на български. Пиша „ПО“, задържам десен alt и натискам въпросителната. Не знам дали я има още в нета, аз си я прехвърлям между компютрите, има и старобългарски букви на нея – разни носовки ѭ, Ѭ, ѫ, Ѫ и ѣ, Ѣ, плюс руските букви Э и Ы, че и те понякога ми трябват за извеждане само с клавиш. 
За ударението – доколкото помня, на български се пише надясно, това по правилата.

@Фил, те сирената бяха твърди, но след два ча́са на +40 леко смениха агрегатното състояние. 😂

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

на български май няма два вида ударения. Даже не знаех че такива букви има в шрифтовете

иначе има още видове

â ê ô î     ã õ 

ама аз шмекерувам, щото съм сложил португалската подредба

само ç не знам къде е на клавиатурата

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.