Прескочи до съдържание

Панама, Коста Рика, Никарагуа - обща тема за планиране

Препоръчани мнения

преди 2 часа, Ивайла каза:

🙂 това за змиите , че се срещат най - често на нощния тур и нашия Джими ни го разказа. Показа ни снимка на скорпион,  не знам как ги правят снимките, като фосфоресциращ изглеждаше…

Жалко, че не се заговорихме по - рано, можеше една разходка да направим заедно до яхтеното пристанище…) 

Ползват "черна" светлина за тези снимки. Такава като в някои дискотеки, от която светят белите дрехи (и пърхут).

А иначе ние сме всяка вечер почти на марината почти - т.е. на детската площадка. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте,

Чрез коя фирма бихте ме посъветвали да резервирам кола под наем за Панама? Бяхме избрали една добра оферта чрез Rentalcars от "Thrifty Car Rental", но след като проверих тук , установих, че оценката е 1.2 от 5. Съответно трябва да търсим друга опция. Благодаря предварително! 🙂

Връзка към коментар
преди 25 минути , r_nikolov1 каза:

Здравейте,

Чрез коя фирма бихте ме посъветвали да резервирам кола под наем за Панама? Бяхме избрали една добра оферта чрез Rentalcars от "Thrifty Car Rental", но след като проверих тук , установих, че оценката е 1.2 от 5. Съответно трябва да търсим друга опция. Благодаря предварително! 🙂

Ние резервацията я направихме от Economy car rentals, като самата кола беше от Avis. Цената и услугата бяха Ок, а и предварителното плащане беше малко (около 30$).

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Някой питаше за Wingo - освен бъга при купуването на билетите ( като се махне отметката за чекиран багаж тотала не се променяше, оправи се с преинсталиране на app-a) , всичко друго стандартно мина добре. Чекиране 72 часа преди полета, няма изненади през приложението, освен, че има време, за което трябва да завършиш чекирането и за трима на една резервация не стига ( тоест чекирахме се поотделно). На летище Сан Хосе ( полет Сан Хосе - Панама) се минава задължително през гише за да проверят паспортите, искат да видят и билет за връщане в Европа. Не са мерили carry on куфара за килограми, аз си минах и с малка дамска чанта освен раницата и куфара. Върнаха обаче едно момиче - тя явно си беше купила най - евтината тарифа (само раница), а багажа и беше раница на колелца, по -дълга и от carry on размера. Та я върнаха да си купи чекиран багаж. Имах течности в разфасовки повече от 100 мл , но нищо не казаха. С две думи - никакви подводни изненади няма, чакаме да ни качат в самолвта, има безплатен WF.

• Харесвам 7
  • Благодаря 2
Връзка към коментар
преди 2 минути , Ивайла каза:

Някой питаше за Wingo - освен бъга при купуването на билетите ( като се махне отметката за чекиран багаж тотала не се променяше, оправи се с преинсталиране на app-a) , всичко друго стандартно мина добре. Чекиране 72 часа преди полета, няма изненади през приложението, освен, че има време, за което трябва да завършиш чекирането и за трима на една резервация не стига ( тоест чекирахме се поотделно). На летище Сан Хосе ( полет Сан Хосе - Панама) се минава задължително през гише за да проверят паспортите, искат да видят и билет за връщане в Европа. Не са мерили carry on куфара за килограми, аз си минах и с малка дамска чанта освен раницата и куфара. Върнаха обаче едно момиче - тя явно си беше купила най - евтината тарифа (само раница), а багажа и беше раница на колелца, по -дълга и от carry on размера. Та я върнаха да си купи чекиран багаж. Имах течности в разфасовки повече от 100 мл , но нищо не казаха. С две думи - никакви подводни изненади няма, чакаме да ни качат в самолвта, има безплатен WF.

На летището в Сан Хосе ли сте още, че и ние чакаме полета си за Цюрих?

Връзка към коментар
На 23.01.2024 г. в 1:57, Ивайла каза:

Ние директно на летището се чекирахме, безплатно, не сме избирали места предварително. С най - скъпата тарифа билети бяхме, но докато търсих инфо, никъде не видях да пише , че е платено. Още нещо се сетих - има ограничение за течности в ръчния багаж, вода и храна не може, ( за водата ни предупредиха на чекина , за храна - пише точно преди да се влезе за проверка).  Летището е малко, чекина отваря стандартно два часа по - рано, може и час по - рано да се отиде.

С Убер от хотел в Bella Vista до летището беше 3 долара. 

Чекирахме се онлайн и избрахме местата безплатно. Гледаха за течности, но за храната нямаше проблем, имах 2 банана и солети в чантата. Предупреждение за пушачи, изхвърлят всички запалки. На никой не мереха ръчен багаж, и аз минах с раница и дамска чанта.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
На 18.01.2024 г. в 21:07, r_nikolov1 каза:

Някой има ли идея как би станало организирането на туровете в Панама за Monkey Island и Embera Village с кола под наем? Ако пък можем да ги съчетаем в 1 ден (както има такъв тур, но е доста скъп: https://taotravel365.tours/tour/monkey-island-embera-village/), би било чудесно.

* За Monkey Island прочетох, че лодките тръгват от пристанището в Gamboa. Интересно ми е колко би била разумната цена за човек за самия тур с лодката (без превоза от Панама сити).

След много търсене, попаднах на следните две статии, в които подробно е обяснено как с rent a car можем да си организираме екскурзиите до Embera Village и Monkey Island в Панама самостоятелно на поне половината от цената, на която туристическите агенции ги предлагат:

🏘️ Информация за Embera Village: тук

🐒 Информация за Monkey Island: тук

Не са сравнително скорошни публикациите, но се надявам описаните инструкции да са все още валидни, защото смятаме да следваме тези съвети. 🚗

Към тези две екскурзии, добавям нощувка в San Blas Islands 🏝️ и обиколки на Panama City - Miraflores 🚢, Casco Viejo и местния карнавал 🥳. Така ще изглежда нашата програма в Панама. 

💭 Остана да довършим и програмата за Богота (бихме се радвали на съвети как да оползотворим 3 дни в Богота).

И обратното броене към нашето пътуване (започващо на 07.02.2024) продължава... 🤩

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Нашия стандарно безпрепятсвен Wingo flight was canceled due to maintenance reason и изобщо не се знае утре дали ще успеят да ни транспортират  до Панама. Предполагам си представяте какво ни е в момента и какво е на летището. Според вас докога може да чакаме преди да теъгвамв с автобус? На 3ти февруари вечерта летим, но с свтобус хич не е близо и трябва да се сменя. Какво бихте ме посъветвали? Аз не съм и проверявала автобусите,но  не е близо и няма директен.

• Шок 6
Връзка към коментар
преди 27 минути , Ивайла каза:

Нашия стандарно безпрепятсвен Wingo flight was canceled due to maintenance reason и изобщо не се знае утре дали ще успеят да ни транспортират  до Панама. Предполагам си представяте какво ни е в момента и какво е на летището. Според вас докога може да чакаме преди да теъгвамв с автобус? На 3ти февруари вечерта летим, но с свтобус хич не е близо и трябва да се сменя. Какво бихте ме посъветвали? Аз не съм и проверявала автобусите,но  не е близо и няма директен.

Tica bus имат директен автобус от Сан Хосе до Панама Сити. Автобуса днес тръгва в 23:50 и уж има места. Пристига утре в 17 и нещо в Панама Сити. Тия от winfo  не дават ли информация?Screenshot_2024-01-31-18-41-19-420_com.android.chrome.jpg.9e304d7c69b497fbda22025fe78a307d.jpg

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Мерси много! От Wingo се кълнат, че утре ще ни извозят, ама утре опцията е който може със сутрешните на Копа Америка и псоле с Wingo, които по принцип  нямат полет и изобщо не е ясно дали пак няма да има техническия проблем. Отделно пътувахме 215 км от Фортуна до Кепос 7 часа, а от Кепос до Сан Хосе, 165 км с автобус - 5 часа. Така че просто се чудя дали да не тръгваме сега. 

• Шок 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
преди 7 часа, Ивайла каза:

Интересно е, според  мен за първи път им се случва такова нещо, отделно същия самолет после лети за Богота, съответно също е канселиран… 

стискам палци да успеете с придвижването до Панама 😘

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Въпросче, към вече посетилите Коста Рика и тези, които са там?

Къде обменяте валута? Има ли смисъл от обмяна на колони от България. Понеже виждам,ч е в Никар курс продава не е много изгоден, но все пак приемлив. Стига да имат в наличност, де, ще питам довечера. Въпросът е дали има смисъл оттук да се носи някаква малка сума?

• Браво 1
Връзка към коментар

Само в националната им банка може да се обменя на място. Много бавно беше, поне при нас, разпитват подробно за маршрута и записват данни от паспорта. Не бих обменил втори път в Коста Рика. Банката не работи през уикендите. Навсякъде, където сме пробвали в магазини и заведения, приемат долари, като връщат рестото в местна валута, като курсът е приемлив. В рент-а-кар-а в Сан Хосе и на гишетато на автогарата в Кауита също, само че там курсът беше по-кофти. Карти приемат навсякъде.

• Харесвам 1
  • Замислям се 1
Връзка към коментар
На 2.02.2024 г. в 7:23, randi каза:

На кои зипове и извори бяхте? Какво стана с полета?

В хотел Lagos, zip line-a е в рамките на комплекса,( където са и hot springs, любимото ми беше джакузито с гореща вода и после в басейна да си изпиеш смутито), около 12 отсечки са, с опция за бънджи скок представен като изненада по време на тура, елементарно ми се видя, съвсем за начинаещи, преди това съм била на zip само във Филипините, но там бяхме хоризонтално с главата надолу, тук - седнали.

За полета - около 1,5-2 часа се суетяха обезпокояващо неприентирани, после ни разделиха на такива с connections и за отрицателно време оправиха двата канселирани полета - мисля, че всички бяхме прерутирани с Копа и не се наложи извънреден полет на Wingo -  имаше поне 4-5 полета, в които бяхме разпределени от нашия полет.  Хотел на супер място в Downtown, съвсем до хотела, в който бяхме, храна - супер оскъдна, първите пристигнали бяха изяли всичко. Това ми е втори случай с канселиран полет и в интерес на истина тук се справиха в пъти по - добре от Wizz. Въпреки че изглеждаха супер неориентирани в началото и въпреки че техните regulations за такива случаи са различни от европейските.  Летяхме в 8:46 a.m, наистина излетя в :46, нито минута по - рано/по - късно. 
Изтървахме си Embera tour, букнат за 01.02, който е nonrefundable 24 часа преди тура. Писах на Viator за съдействие още като ни свалиха от самолета, обадих се на the local operator - отказаха какъвто и да е рифънд, но с малко push up на тема -“ ще напиша отзив навсякъде със скрийншотове от чата и ще разкажа всичко” върнаха / ще върнат 50 процента( още не съм ги получила). 
канселирах тура за Панамския канал, защото не знаех дали ще успеем да се върнем до 2ри, парите се появиха за половин ден обратно в Револют и като пристигнахме в Панама пак го резервирах. В момента сме на тура на Калин, Ocean to Ocean и мога само да благодаря за препоръката- препоръчвам и аз, въпреки че сме в началото ( свършихме с Gatun Lake). Мога да се похваля, че видях сама игуана, също видвхме крокодили, маймуни, птици, костенурки ( влизайки и излизайки от водата), едни птици, които бягаха по повърхността на езерото,( виждала съм клипче в you tube, но на живо си е уау),  една птица,  която летеше, спусна се да си грабне рибка и пак излетя… Както каза гида - National geographics moments

За Casco Viejo - мога дa препоръчам Mahalo Restaurant - в градината е прохладно в жегите, смутито е толкова богато, че си е направо отделно хранене, всичко, което опитахме там беше мнооого вкусно. 

преди 15 часа, Ивайла каза:

В хотел Lagos, zip line-a е в рамките на комплекса,( където са и hot springs, любимото ми беше джакузито с гореща вода и после в басейна да си изпиеш смутито), около 12 отсечки са, с опция за бънджи скок представен като изненада по време на тура, елементарно ми се видя, съвсем за начинаещи, преди това съм била на zip само във Филипините, но там бяхме хоризонтално с главата надолу, тук - седнали.

За полета - около 1,5-2 часа се суетяха обезпокояващо неприентирани, после ни разделиха на такива с connections и за отрицателно време оправиха двата канселирани полета - мисля, че всички бяхме прерутирани с Копа и не се наложи извънреден полет на Wingo -  имаше поне 4-5 полета, в които бяхме разпределени от нашия полет.  Хотел на супер място в Downtown, съвсем до хотела, в който бяхме, храна - супер оскъдна, първите пристигнали бяха изяли всичко. Това ми е втори случай с канселиран полет и в интерес на истина тук се справиха в пъти по - добре от Wizz. Въпреки че изглеждаха супер неориентирани в началото и въпреки че техните regulations за такива случаи са различни от европейските.  Летяхме в 8:46 a.m, наистина излетя в :46, нито минута по - рано/по - късно. 
Изтървахме си Embera tour, букнат за 01.02, който е nonrefundable 24 часа преди тура. Писах на Viator за съдействие още като ни свалиха от самолета, обадих се на the local operator - отказаха какъвто и да е рифънд, но с малко push up на тема -“ ще напиша отзив навсякъде със скрийншотове от чата и ще разкажа всичко” върнаха / ще върнат 50 процента( още не съм ги получила). 
канселирах тура за Панамския канал, защото не знаех дали ще успеем да се върнем до 2ри, парите се появиха за половин ден обратно в Револют и като пристигнахме в Панама пак го резервирах. В момента сме на тура на Калин, Ocean to Ocean и мога само да благодаря за препоръката- препоръчвам и аз, въпреки че сме в началото ( свършихме с Gatun Lake). Мога да се похваля, че видях сама игуана, също видвхме крокодили, маймуни, птици, костенурки ( влизайки и излизайки от водата), едни птици, които бягаха по повърхността на езерото,( виждала съм клипче в you tube, но на живо си е уау),  една птица,  която летеше, спусна се да си грабне рибка и пак излетя… Както каза гида - National geographics moments

За Casco Viejo - мога дa препоръчам Mahalo Restaurant - в градината е прохладно в жегите, смутито е толкова богато, че си е направо отделно хранене, всичко, което опитахме там беше мнооого вкусно. 

P.s В Коста Рика сме плащали само с карта или кеш с долари, като рестото е в местна валута. Билети за автобус в Кепос можеше само кеш( до Сан Хосе к до Мануел Антонио).

• Харесвам 9
  • Благодаря 3
  • Браво 1
Връзка към коментар
На 25.10.2023 г. в 4:12, Lindt каза:

Добре тогава, има смисъл в думите ти. Аз не съм била на Карибите и някак съм свикнала мотаенето и импровизациите да са в планината, примерно Монтеверде и Бокете 🙂 

В момента сме в Кауита, храната, бира и коктейли са хубави:biggrin:

20240203_154033.jpg

20240203_154030.jpg

20240203_154026.jpg

20240203_154035.jpg

• Харесвам 10
Връзка към коментар

Въорос към вече билите там и които са там. От летище Токумен до Панама сити с какво се придвижихте? Кое приложение за таксита използвахте в Панама и кое в Коста Рика. Благодаря.

Връзка към коментар
преди 6 минути , MayaS каза:

Въорос към вече билите там и които са там. От летище Токумен до Панама сити с какво се придвижихте? Кое приложение за таксита използвахте в Панама и кое в Коста Рика. Благодаря.

Uber.

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.