Прескочи до съдържание

Планиране на нашата Япония: море, суши и цветя


Lindt

Препоръчани мнения

Жижо щом се е добрал до нормална лъжичка, не вярвам да му се опре порцията и хич не се притеснявам за него. На някакво летище в Китай настана абсолютна суматоха сред персонала на ресторанта, когато поискахме лъжици. Докато чакахме търпеливо двете лъжици да прекосят драматично мястото на забвението си до нашата масата, с ококорени очи за първи път видях как се сърба чорба с клечки 😂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Дани Магелани
На 24.04.2024 г. в 2:41, Lindt каза:

Наминавам да успокоя @Фил, че ще може спокойно да се изхранва от boulangerie в Япония и няма да гладува.

Гледайки толкова често табелки допусках, че не се държат от чужденци, а вероятно френската кухня се е сторила достатъчно пипкава на японците, за да искат да се усъвършенстват в нея. Но пък не съм виждала пица, освен японска. Та в пекарните си има всякакви тестени шедьоври от идеални пирожки през багети до меки бисквити. 

 

Крайно необичайно ми е, че не мирише никъде на нищо. Нито на парфюми, нито на препарати, на храна, печива, на нищо. Дори мокрите кърпички и около пекарните.

Най-хубавата италианска пица ядох в Химеджи. А най-хубавите гофрети на белгийска фабрика от 19 век, ядох на гарата в Осака.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 2 часа, Дани Магелани каза:

Най-хубавата италианска пица ядох в Химеджи. А най-хубавите гофрети на белгийска фабрика от 19 век, ядох на гарата в Осака.

Сега ако изскочиш и с някоя шкембе чорба от Каназава и отивам пак в Япония 🙂

  • Смея се 8
Връзка към коментар
преди 15 часа, Captain45 каза:

Успяхте ли да намерите магазина с Олитата? Купихте ли си това което търсихте?

Взехме си модела, който искахме, но употребяван. Според нас сделката е отлична, струва ни 1500 лв, а нов в Европа е към 4000 лв. Нов няма вече тук, продават последния модел, а не ни се даваха 3000 + лв за тяло. Отделно, че yodobashi не предлагаха международна гаранция, така ни отговориха на имейла.

 

Засега сме щастливи, машинката решава доста наши проблеми с фокуса и следенето на птици. Надявам се и шума от по-високо ISO да сме преодоляли, старият ни Олимпус беше много зле и над 500 изглеждаше ужасно на голям екран. 

Приятна изненада е, че ни дадоха tax free цена и за употребяван апарат. Само не знаем дали трябва да показваме нещо на летището като си тръгваме.

преди 36 минути , ivailo_radev каза:

Сега ако изскочиш и с някоя шкембе чорба от Каназава и отивам пак в Япония 🙂

Имаше днес едно меню на ресторант в Ишигаки, сериозно залагащо на телешко шкембе и също ястия с език. Ама вече бяхме обядвали 😄

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 3 часа, ivailo_radev каза:

Сега ако изскочиш и с някоя шкембе чорба от Каназава и отивам пак в Япония 🙂

Нямаш този късмет, само нашето кисело мляко са харесали и произвеждат. А защо правят пици и гофрети? Едва ли е реверанс към туристите. Просто това са си харесали и взели от Европа. Гофретите ги бяха подобрили с малко добавен цвят от зеленият им чай матча и бяха много вкусни. А пицата беше божествена. Или съм била огладняла за нормална храна?

Връзка към коментар

Докато не съм забравила, нека защитя честта на плажа Йонехара, напълно си струва да се повтори и потрети. Особено лявата посока към скалите е чудесна коралова градина. Не са ярки и цветни, но са в добро състояние и има много различни риби. Направих разни посредствени опити за снимане с goPro, ще видя какво ще извадя като се върна, главно за ориентир.

Много важно е да се съобрази планирането на посещение с приливи/отливи. Островите са заобиколени от риф и е непоносимо плитко десетки метри напред. Видимостта е достатъчно добра и по време на прилив, по средата между прилив и отлив по-скоро гледаш наляво и надясно, отколкото надолу. Вероятно има вариант да се влезе и по отлив с обувки, ако сте пълен кретен. Изобщо сядате с разпечатка на графика на автобусите и използвате целия си мозък, за да измислите план, който ви устройва. 

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 32 минути , Lindt каза:

Взехме си модела, който искахме, но употребяван. Според нас сделката е отлична, струва ни 1500 лв, а нов в Европа е към 4000 лв. Нов няма вече тук, продават последния модел, а не ни се даваха 3000 + лв за тяло. Отделно, че yodobashi не предлагаха международна гаранция, така ни отговориха на имейла.

 

Засега сме щастливи, машинката решава доста наши проблеми с фокуса и следенето на птици. Надявам се и шума от по-високо ISO да сме преодоляли, старият ни Олимпус беше много зле и над 500 изглеждаше ужасно на голям екран. 

Приятна изненада е, че ни дадоха tax free цена и за употребяван апарат. Само не знаем дали трябва да показваме нещо на летището като си тръгваме.

Имаше днес едно меню на ресторант в Ишигаки, сериозно залагащо на телешко шкембе и също ястия с език. Ама вече бяхме обядвали 😄

В кой магазин пазарувахте. Изкупуват ли употребявани обективи?

Връзка към коментар
преди 33 минути , Marisha каза:

В кой магазин пазарувахте. Изкупуват ли употребявани обективи?

Не мисля, че цената за изкупуване би била добра, твърде евтино ги продават. Защо не видиш във фото форума? Ние там сме си продавали обективи.

Camera no naniwa, но в Киото го нямаше апаратчето и ходихме до Осака. За жалост на нито едно от местата не намерихме и обектив, който да искаме. 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Lindt каза:

Докато не съм забравила, нека защитя честта на плажа Йонехара, напълно си струва да се повтори и потрети. Особено лявата посока към скалите е чудесна коралова градина. Не са ярки и цветни, но са в добро състояние и има много различни риби. Направих разни посредствени опити за снимане с goPro, ще видя какво ще извадя като се върна, главно за ориентир.

Много важно е да се съобрази планирането на посещение с приливи/отливи. Островите са заобиколени от риф и е непоносимо плитко десетки метри напред. Видимостта е достатъчно добра и по време на прилив, по средата между прилив и отлив по-скоро гледаш наляво и надясно, отколкото надолу. Вероятно има вариант да се влезе и по отлив с обувки, ако сте пълен кретен. Изобщо сядате с разпечатка на графика на автобусите и използвате целия си мозък, за да измислите план, който ви устройва. 

 

А някой предлага ли дайвинг в този район? Ако сте видели евентуално

Връзка към коментар
преди 14 часа, Lindt каза:

ако сте пълен кретен.

 

...пълен кретен съм. По-скоро блейка. Така се зазяпах, че отлива ме свари в плитчините и имам белег от порязано на корал коляно да ми напоня какъв вселенски кретен съм.
Само да допълня - на Йонехара теченията са силни, всяка година има по един -двама отнесени навътре, трябва да се избягва изкушението при отлив да се навлиза навътре. Другото - медузи. Има оцет на места по плажа.

Има и дайвинг, разбира се. На-добре ще ви ориентират домакините ви от хотела или къщата за гости.

Връзка към коментар

Да допълня за храната - японците, като харесат нещо и го правят - точно както си трябва. Учат се да правят пица в Милано, багети - в Париж, кисело мляко - в България. Яйчените тарталети са като в Португалия. Много рядко ще се срещне нещо изкелефещено по местен вкус, и ако има такова - то си се предлага като друг вид храна - японско къри ( различно от индийското), имат едни спагети "наполитан", които са си тяхна си рецепта и си го казват - няма общо с Неапол и т.н.
За разлика от абоминацията "суши" която е превзела света...(в интерес на истината, сериозните заведения го предлагат това като "калифорнийски рулца" и "филаделфийски рулца", а не като суши).
Много шкембе, чревца, дроб и прочее субпродукти се ядат на скара. А "тонкоцу" рамен е с вкус почти на шкембе чорба и има чесън да си го докара човек на баш! И лют червен пипер.
Линдче, видя ли, че е трудно да си останеш гладен в Япония.

  • Харесвам 9
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, samuraika каза:

......
Линдче, видя ли, че е трудно да си останеш гладен в Япония.

Ааа, гладуваме си най-редовно, недей така 😄

 

На Ириомоте бяхме в хотел на плажа, но нито сутрин работеше, нито вечер след 7. Като нямаме кола и автобусът е до 4 следобед, се мъчихме с нудъли от магазина и каквото там намерим като печива от предния ден, неоплячкосано от по-рано минали туристи.

В Арашияма първия ден като ходихме също за малко да си умрем от глад на тротоара следобед. Пък вечерта ние като отворковци тръгваме да си търсим суши ... 45 минути опашка във веригите, така пише на машинката, тези с revolving sushi ни казаха да чакаме на своя отговорност, че им остава само 1 час и 20 минути. След 40 минути обикаляне си намерихме 1 заведение, но вече бяхме оклюмали. На обяд изборът е огромен, но вечер си е мъртвило из Киото, доста места са до 8. 

По плажовете масово затварят в 4:30. 

 

На Ишигаки първата вечер пак за суши тръгваме, избираме 1 в 8 вечерта, казват ни 1 час. Пробваме да си резервираме тогава за другия ден, но не, напълно заети са в петък цяла вечер.

 

И на Такетоми на обяд само в едно заведение ни настаниха, другите все затворили или пък вероятно резервирани, защото ни изритаха 😄

 

Така де, ядем си ние, сега си имаме 3 кутии суши от пазара на Окинава за обяд, но извън големия град изкушенията изобщо не те дебнат, а трябва да се потрудиш за прехраната си.

Ама да не звучи като мрънкане, ние определено ще си купим билети до Япония да си ядем още, много сме впечатлени 🙂

 

  • Харесвам 5
  • Шок 1
  • Замислям се 2
Връзка към коментар
Дани Магелани
преди 12 минути , Lindt каза:

Ааа, гладуваме си най-редовно, недей така 😄

 

На Ириомоте бяхме в хотел на плажа, но нито сутрин работеше, нито вечер след 7. Като нямаме кола и автобусът е до 4 следобед, се мъчихме с нудъли от магазина и каквото там намерим като печива от предния ден, неоплячкосано от по-рано минали туристи.

В Арашияма първия ден като ходихме също за малко да си умрем от глад на тротоара следобед. Пък вечерта ние като отворковци тръгваме да си търсим суши ... 45 минути опашка във веригите, така пише на машинката, тези с revolving sushi ни казаха да чакаме на своя отговорност, че им остава само 1 час и 20 минути. След 40 минути обикаляне си намерихме 1 заведение, но вече бяхме оклюмали. На обяд изборът е огромен, но вечер си е мъртвило из Киото, доста места са до 8. 

По плажовете масово затварят в 4:30. 

 

На Ишигаки първата вечер пак за суши тръгваме, избираме 1 в 8 вечерта, казват ни 1 час. Пробваме да си резервираме тогава за другия ден, но не, напълно заети са в петък цяла вечер.

 

И на Такетоми на обяд само в едно заведение ни настаниха, другите все затворили или пък вероятно резервирани, защото ни изритаха 😄

 

Така де, ядем си ние, сега си имаме 3 кутии суши от пазара на Окинава за обяд, но извън големия град изкушенията изобщо не те дебнат, а трябва да се потрудиш за прехраната си.

Ама да не звучи като мрънкане, ние определено ще си купим билети до Япония да си ядем още, много сме впечатлени 🙂

 

Аз съм от хората, които сериозно си гладуват в Азия. Почти нищо не ям от храната там. Но в Япония не съм гладувала изобщо. Дори и в малките магазинчета ще намерите топла витрина с печени пилешки  шишчета. А гарите са центрове, които ви изхранват богато и много разнообразно.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 7 часа, Дани Магелани каза:

Аз съм от хората, които сериозно си гладуват в Азия. Почти нищо не ям от храната там. Но в Япония не съм гладувала изобщо. Дори и в малките магазинчета ще намерите топла витрина с печени пилешки  шишчета. А гарите са центрове, които ви изхранват богато и много разнообразно.

 

Разбирам те, но нашата Япония е малко по-различна.

Например на остров Ириомоте, на който има само един автобус, минаващ 4 пъти дневно, няма такава гара. На гарата на Ишигаки също има точно едно магазинче за бонбонки. На Такетоми живеят 300 човека - в нашия ден готвиха японско къри, бургери, панирани пържоли, не намерихме риба. Естествено, че с малко желание ще се нахраниш, но няма да си намериш супермаркет или каквото точно си си решил да обядваш. 

 

А ние се храним точно противоположно на теб - ако не знаем какво е, поръчваме, ако знаем, не 😄

Тук си е рай за любопитни хора, можем спокойно да останем още 2 месеца. Но осъзнаваме, че вегетарианските и по-злоядите ни приятели няма да могат спокойно да поръчат от ръкописното меню с йероглифи и да чакат превъзбудено какво ще дойде на масата. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар

Обаче май така и няма да разберем какво да правим с боклука си в Япония. Справяме се някак с ежедневните неща докато обикаляме, има някакви надписи на оскъдния брой кофи. Но примерно в стаите никой не чисти, само слагат торби с кърпи и няма нищо разлепено като инструкции, освен burnable/non burnable. А някак глава от скарида не е ок да си седи в апартамента 3 дни докато се изнесем. 

После гледаме засрамващи снимки на хора, изхвърлили торбичките си на нерегламентирано място, ама сигурно и на тях са им се вмирисали рибешките останки 😄

  • Смея се 3
  • Замислям се 2
Връзка към коментар

Накрая ще започнете да ядете главите на скаридите* и ще свърши тая мъка!  :grin:

--------------
*(едва ли е по-страшно от нещо, написано ръкописно с йероглифи в менюто на кварталния ресторант)

  • Смея се 3
Връзка към коментар
преди 10 часа, Lindt каза:

вечер си е мъртвило из Киото

Пазара не го ли намерихте? Ние вечеряхме към 10-10.30 и ресторанта, а и не само той, и другите ресторанти също, си работеха и след нас. Даже и доста от магазините работеха по това време. 

Връзка към коментар
преди 6 часа, veselush каза:

Lindt, изкарайте кошчето пред вратата, заедно с мръсните кърпи. Ние така правихме, когато се налагаше. 

Така направихме. Обаче не намираме резервни торбички в апартамента и не знам в какво ще сложим следващата си продукция. 

 

преди 7 часа, EmoKrastev каза:

Пазара не го ли намерихте? Ние вечеряхме към 10-10.30 и ресторанта, а и не само той, и другите ресторанти също, си работеха и след нас. Даже и доста от магазините работеха по това време. 

 

Моя грешка. Бях гледала едно ресторантче там, че е до рано и заключих, че всичко там затваря. Щеше да е готино да хапнем там вечер.

Връзка към коментар
преди 4 часа, Lindt каза:

За съжаление в Сеул едва ли ще проучим и споделим нещо със следващите посетители.

Но всякакви идеи за занимания в дъждовен апокалипсис са добре дошли 🙂

Ами пратих ви един бар за проучване 😃

https://maps.app.goo.gl/n4yYWazGwFtowNwM6?g_st=iv

  • Смея се 2
Връзка към коментар

Ха! Този бар го гледах наскоро в един сериал.  Не знам за @Lindt, ама аз си го записах 😄

Освен музеите, пазарите обикновено са покрити, та може да огледате (и дегустирате) някой от тях. На закрито, аз съм си отбелязала Starfield Library в COEX mall в Гангнам: https://english.seoul.go.kr/starfield-library-coex/

Или да отидете на някое местно спа (jjimjilbang), примерно - https://ispaland.co.kr/

https://tourteller.com/blog/korean-spa/

 

Другите ми набелязани дейности на закрито са свързани с козметика и К-поп, та не знам доколко биха ви заинтересували 😉

  • Харесвам 3
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.