Прескочи до съдържание

Въздушен Шенген и проверки на пълномощни за деца при излизане от България

Препоръчани мнения

Публикувано:
На 15.12.2024 г. в 16:48, Otnesen каза:

Въпреки Шенген родителите трябва да носят пълномощно при пътуване с деца.

Законовото изискване за съгласие и на двамата родители за пътуване в чужбина още е в сила

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/vupreki-shengen-roditelite-tryabva-da-nosyat-pulnomoshtno-pri-putuvane-deca

https://offnews.bg/obshtestvo/deklaratciite-za-detca-otpadat-pri-patuvane-kam-gartcia-i-rumania-836795.html

При пътуване с дете в посока Гърция и Румъния вече няма да се изискват декларации за съгласие от отсъстващия родител/и, поясни директорът на Гранична полиция главен комисар Антон Златанов.

Изискването за декларации остава за пътуване през границите със Северна Македония и Сърбия, както и при полети към страни извън ЕС, посочи Златанов пред bTV по повод отпадането на шенгенските сухопътни граници за България и Румъния.

• Харесвам 3
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 1 час, epetkov каза:

Румънците пак ни изпревариха. Първи качиха за Шенген по плажа.

Ама аз не се отчайвам и ще  продължа да чакам материал от  магеланец. :biggrin::biggrin:

Не знам какво са качили, но на Дунав мост в момента има две проверки на документи - и от българска, и от румънска страна, но не на едно гише, както преди. Говоря за автобус, с кола не знам дали въобще спират. Нищо, ще ги издържа до юни-юли.

• Шок 1
  • Замислям се 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:
На 24.01.2025 г. в 23:44, ДиянаВ каза:

Не знам какво са качили, но на Дунав мост в момента има две проверки на документи - и от българска, и от румънска страна, но не на едно гише, както преди. Говоря за автобус, с кола не знам дали въобще спират. Нищо, ще ги издържа до юни-юли.

Здравейте , да попитам как са нещата към момента с автобус на Австрия/Германия пак ли са проверките като преди и чакане или вече не е така ? 

Публикувано:
преди 3 часа, Valentin Takev каза:

Здравейте , да попитам как са нещата към момента с автобус на Австрия/Германия пак ли са проверките като преди и чакане или вече не е така ? 

На изход България и на вход Румъния си ги има двете проверки на документите за самоличност. Иначе бързо става, защото от гранична знаят по кое време минава бусът/автобусът, служител се качва и ги проверява. Ако няма някой специфичен случай, за няколко минути е готов. Аз пътувах в посока Букурещ миналия четвъртък с/у петък през нощта и нямаше забавяне на преминаването на моста.

Публикувано:

Нали уж съвсем нямаше да има? За гръцката граница пишат, че не се спира. Или е специално за автобуси това?

Публикувано:
преди 9 минути , neuromancer каза:

Нали уж съвсем нямаше да има? За гръцката граница пишат, че не се спира. Или е специално за автобуси това?

Само за Дунав мост е. И май да, само за автобуси. Колите може случайно да бъдат спирани. Така е, защото още 6 м. трябва да вардим потока към Австрия🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 21 минути , ДиянаВ каза:

Само за Дунав мост е. И май да, само за автобуси. Колите може случайно да бъдат спирани. Така е, защото още 6 м. трябва да вардим потока към Австрия🙂

При влизане в Германия с автобус същите ли са нещата като преди ?

Публикувано:
преди 43 минути , Valentin Takev каза:

Не съм ходила до Германия, не знам.

Публикувано:
преди 5 часа, ДиянаВ каза:

Само за Дунав мост е. И май да, само за автобуси. Колите може случайно да бъдат спирани

Явно е само за автобуси. В началото на март обикаляхме из Румъния с кола, не ни проверяваха нито на влизане, нито на излизане.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, chandni каза:

Явно е само за автобуси. В началото на март обикаляхме из Румъния с кола, не ни проверяваха нито на влизане, нито на излизане.

За мен е по-важно да приключи този ремонт на Дунав мост. Шенген толкова не ме бърка, не съм му отвикнала😉

Съвсем наскоро разбрах в движение, че Ирландия не е част от Шенгенското пространство, но 10-15 мин. от живота ми нищо не са в сравнение със спомените от преживяванията😃

Публикувано:
преди 6 часа, Valentin Takev каза:

На границата Швейцария -Германия автобусите се спират и проверяват. До сега не ми се случвало да видя автобус който преминава без проверка. 

• Шок 1
Публикувано:
преди 3 часа, ДиянаВ каза:

За мен е по-важно да приключи този ремонт на Дунав мост

По план ремонтът на моста трябва  да приключи през  лятото на следващата година. 

Публикувано:
преди 8 часа, Velyana каза:

На границата Швейцария -Германия автобусите се спират и проверяват. До сега не ми се случвало да видя автобус който преминава без проверка. 

Говорите когато автобуса пътува от София за натам че е така предполагам 

а ако се връщате пак ли е същото ? ( Швейцария> Германия>България  )

Публикувано:
преди 30 минути , Valentin Takev каза:

Говорите когато автобуса пътува от София за натам че е така предполагам 

а ако се връщате пак ли е същото ? ( Швейцария> Германия>България  )

Германците проверяват автобусите които влизат в Германия от Швейцария, без значение какъв е автобуса. 

• Шок 1
Публикувано:
преди 27 минути , Velyana каза:

Германците проверяват автобусите които влизат в Германия от Швейцария, без значение какъв е автобуса. 

Явно е от скоро 

Публикувано:

От известно време Германия въведе гранична проверка на случаен принцип на своите сухопътни граници. Преди няколко дни с автомобил пътувах от Нидерландия за Германия. На мястото на което се влиза в Германия магистралата е прекъсната със специално уширение през което колите минават в колона една по една с ниска скорост. Граничната проверка се извършва на случаен принцип, като съответният автомобил се отклонява от колоната от униформени гранични полицаи с автомати в ръка. На връщане в обратна посока няма никаква проверка и магистралата не е прекъсната...

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:
На 12.12.2024 г. в 19:56, Duke каза:

Аз днес също се замислих дали няма да е по-добре да се пътува през Румъния в посока Централна Европа, но имам чувството, че същото вече обмислят и турските гастербайтери. Което пък от своя страна ще прехвърли трафика по това направление и току виж пътуването през Сърбия отново се окаже по-удобно и значително по-бързо...

Да повдигна пак темата с въпрос дали някой е пробвал този вариант. В първите дни на септември ми предстои пътуване до Бърно и ако мога да избегна стоенето на едно място за сметка на каране, ако ще и да е със същата продължителност, няма да се замисля. Сега Sygic ми даде като най-бърз маршрут към момента точно през Румъния. 

Публикувано:
преди 2 часа, Zaro каза:

Да повдигна пак темата с въпрос дали някой е пробвал този вариант. В първите дни на септември ми предстои пътуване до Бърно и ако мога да избегна стоенето на едно място за сметка на каране, ако ще и да е със същата продължителност, няма да се замисля. Сега Sygic ми даде като най-бърз маршрут към момента точно през Румъния. 

Със сигурност лятото трафика през Румъния ще е жесток,защото от миналото лято имаше гастербайтери по трасето . В началото на септември все още се прибират гастербайтери и има трафик в посока Европа. На сръбската граница ще има опашки , а унгарците ровят като обезумели и там стават огромни опашки. Таксите през Сърбия не са ниски ( не знам колко са в момента,защото не съм минавал скоро по този маршрут).  Лошото през Румъния е ,че до Тимишоара (ако си през Видин )  пътя е двулентов и има много тирове. Ако имаш възможност да минеш оттам през нощта ще е добро решение. Имаш винетка като разход и гориво ,което е малко по-скъпо от при нас.

Публикувано:
преди 6 часа, Zaro каза:

Ще тръгваме в тази посока, но в края на юни, тогава на отиване не очаквам напрежение заради гастарбайтерите, но на връщане предполагам и през Румъния, и през Сърбия ще е напечено. И ние се двоумихме между Сърбия и Румъния, в крайна сметка се спряхме на втория вариант.

Публикувано:
преди 4 часа, Otnesen каза:

Със сигурност лятото трафика през Румъния ще е жесток,защото от миналото лято имаше гастербайтери по трасето . В началото на септември все още се прибират гастербайтери и има трафик в посока Европа. На сръбската граница ще има опашки , а унгарците ровят като обезумели и там стават огромни опашки. Таксите през Сърбия не са ниски ( не знам колко са в момента,защото не съм минавал скоро по този маршрут).  Лошото през Румъния е ,че до Тимишоара (ако си през Видин )  пътя е двулентов и има много тирове. Ако имаш възможност да минеш оттам през нощта ще е добро решение. Имаш винетка като разход и гориво ,което е малко по-скъпо от при нас.

Тоя филм на сръбско-унгарската граница съм го гледал от първия ред. Добре, че там има още два пункта в съседство, особено онзи само за коли и с работно време е уникален. Но пък дупката в мантинелата от последното минаване от там може вече да я няма и обратният завой да е невъзможен. :crazy:

През Румъния е ясно, че ще е през Видин. Страничните разходи не са водещи при избора на маршрут.

Преди 1 час, chandni каза:

Ще тръгваме в тази посока, но в края на юни, тогава на отиване не очаквам напрежение заради гастарбайтерите, но на връщане предполагам и през Румъния, и през Сърбия ще е напечено. И ние се двоумихме между Сърбия и Румъния, в крайна сметка се спряхме на втория вариант.

Така, така, вашето връщане ще е като моето отиване, така че ще може да се добие представа.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.